Thursday, May 31, 2007

Λεμονάκια τουρσί

Η Κατερίνα του This and That μόλις μου έστειλε συνταγή για λεμονάκια τουρσί και μου έδωσε την άδεια να την μοιραστώ μαζί σας. Μπορούν να δώσουν ξεχωριστή γεύση στα φαγητά μας. Ευχαριστούμε Κατερίνα!

ΥΛΙΚΑ
Λεμόνια αράντιστα μή κερωμένα ωποσδήποτε!(κατά προτίμηση λεπτόφλουδα)
Αλάτι χοντρό
Βραστό νερό
Χυμό 1 λεμονιού
Βάζο Κίλνερ (αυτά που κλείνουν αεροστεγώς) πλυμμένο με καυτό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα λεμόνια μας (ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος του βάζου).
Τα κόβουμε κατά μήκος στα 4, αλλά όχι τελείως, να παραμένουν δηλαδή ενωμένα.
Αν δούμε κουκούτσια τα αφαιρούμε προσεκτικά.
Τα ανοίγουμε προσεκτικά και τοποθετούμε μία κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι, τα ξανακλείνουμε και τα τοποθετούμε σφικτά στο βάζο μέχρι αυτό να γεμίσει.
Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και ρίχνουμε από πάνω λίγο ακόμη χονδρό αλάτι.
Τέλος καλύπτουμε πλήρως τα λεμόνια με βραστό νερό.
Κλείνουμε το βάζο φροντίζοντας να μην εξέχουν τα λεμόνια.
Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3-4 εβδομάδες.
Αν κατά τη διάρκεια εμφανιστεί ένα λευκό στρώμα πάνω από το νερό, απλά το αφαιρούμε.
Αυτή είναι η συνταγή για το λεμόνι τουρσί.
Μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε φαγητό προσδίδοντας λεμονάτη γεύση και ένα εξαιρετικό άρωμα

Κατερίνα

10 comments:

oneiromageiremata said...

Ευχαριστούμε την Κατερίνα!

Mαρια Μπ. said...

this is only test, sorry

ΕΛΕΝΑ said...

Κατ' αρχήν ευχαριστούμε και την Κατερίνα κι εσένα που μας μετέφερες την συνταγούλα. Ηθελα να ρωτήσω, αν ξέρεις, πως μπορούν να προστεθούν στο φαγητό. Ως συνοδευτικό- γαρνιτούρα δηλαδή? Η κατά την παρασκευή του φαγητού.
Συνήθως είμαι "φορτωμένη" λεμόνια, που τα λατρεύω και φτιάχνω διάφορα μ' αυτά, και τα τουρσάκια μου αρεσαν πολύ σαν ιδέα.

tassoula said...

Καλησπέρα!
Να ρωτήσω και εγώ κάτι άλλο(λατρέυω επίσης τα λεμόνια)?Τα διατηρούμε μεσα στο νερό?Για πόσο καιρό?
Ευχαριστώ...

Juanita La Quejica said...

Ναι Τασσούλα, στο νερό τα διατηρούμε. Δεν ξέρω για πόσο καιρό... θα μας πει η Κατερίνα όταν περάσει από εδώ.
Έλενα, όχι μόνο σαν διακοσμητικά. Η Κατερίνα θα μας δώσει σύντομα μια μαροκινή συνταγή που τα χρησιμοποιεί, αλλά ακόμα και σε ένα απλό κοτόπουλο στο φούρνο θα δώσουν μια ξινούτσικη πιο πικάντικη νότα.

ΕΛΕΝΑ said...

Ευχαριστώ Χουανιτάκι και περιμένουμε την συνταγή της Κατερίνας.

elie said...

Πολύ χαίρομαι που βλέπω εδώ αυτή τη συνταγή!
Πράγματι ταιριάζει υπέροχα με το κοτόπουλο στο φούρνο όπως λέει η Juanita, ενώ πρόπερσι το είχαμε βάλει και στη γέμιση της γαλοπούλας τα Χριστούγεννα.
Η συνταγή που είχα εγώ (νομίζω της Κρεμέζη) δεν κάλυπτε τα λεμόνια με νερό αλλά με χυμό λεμονιού και είχε σίγουρα κανέλα και δάφνη και κάτι άλλο που δεν θυμάμαι. Επίσης δεν τρώγεται η σάρκα του λεμονιού αλλά η φλούδα και το άσπρο μέρος. Και στη δική σου το ίδιο ισχύει Κατερίνα?

Κατερίνα said...

θα δώσω μία απάντηση που νομίζω θα καλύπτει όλες σας τις απορίες.
Τα λεμονάκια αυτά χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαγητού.
Παράδειγμα εάν κάνουμε ένα κοτόπουλο στο φούρνο βάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα μυρωδικά και λεμονάκι τουρσί οπότε προκύπτει ένα λεμονάτο με μία κάπως πιο αρωματική και λεμονάτη γεύση.
Εχω βρεί και συνταγή γεμιστού κοτόπουλου με ρύζι όπου προσθέτουν και ψιλοκομμένο λεμονάκι τουσρί.
Επίσης επειδή είναι μαλακούτσικο μπορείς να το πολτοποιήσεις και να το ανακατέψεις με λάδι κάνοντας ένα ιδαίτερο λαδολέμονο.
Δεν είναι η συνταγή της Κρεμέζη έχει μέσα και χυμό λεμονιού αλλά και αλάτι με βραστό νερό....εγώ για καλό και για κακό το πάνω μέρος το καλύπτώ με λαδάκι....διατηρείται σίγουρα 1 χρόνο.
Σύντομα στο μπλόγκ μου θα βάλω το μαροκινο κοτόπουλο με λεμονάκι τουρσί
www.eatthisandthat.blogspot.com θα την περάσω και στο hungry for life
Λοιπόν εάν έχετε παραπάνω απορίες ή αν προκύψουν στο μέλλον στη διάθεση σας....μπορείτε να με ρωτάτε και απευθείας στο μπλόγκ μου ...
με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Κατερίνα said...

@elie
τρώγεται και ολόκληρο εάν είναι ένα λεπτόφλουδο μικρό λεμονάκι.....απλά έχει έντονη λεμονάτη γεύση και δεν μπορείς να φας μεγάλο κομμάτι, ειδικά μετά το ψήσιμο σχεδόν διαλύεται στο στόμα

elie said...

Θα έχω τα μάτια μου ανοιχτά για τη συνταγή του κοτόπουλου... Ευχαριστώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...