Friday, May 25, 2007

Λικέρ kirsch

Αφού βγήκαν και τα κεράσια και τα βερύκοκα, μην ξεχνάτε οτι τίποτα δεν πάει χαμένο. Με τα κουκούτσια τους γίνεται λικέρ.
Συνταγή από τη γιαγιά μου κι αυτή, διασταυρωμένη όμως αυτή τη φορά με τον Τσελεμεντέ του '68.

Υλικά:
300γρ κουκούτσια από κεράσια
10-12 κουκούτσια από βερύκοκα
2 κιλά ρακί ή καθαρό οινόπνευμα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό

Σπάμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε στο οινόπνευμα. Μια άποψη είναι μόνο το εσωτερικό του κουκουτσιού, ενώ μια άλλη λέει όλο το σπασμένο κουκούτσι μαζί με τα τσόφλια. Αυτό που δοκίμασα εγώ, φτιάχτηκε κατά τη δεύτερη εκδοχή.
Αφήνουμε στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος για 5-6 εβδομάδες, αναταράσσοντας μερικές φορές. Το φιλτράρουμε από τουλπάνι ή από φίλτρο του καφέ, και ανακατεύουμε με σιρόπι που φτιάχνουμε από μια κούπα ζάχαρη και μιά κούπα νερό. Αφήνουμε για 2 εβδομάδες ακόμη.
Εδώ έχω να πώ οτι εμένα θα μου άρεσε λίγο πιο γλυκό, θα πρόσθετα δηλαδή περισσότερο σιρόπι.

6 comments:

Λία Π. said...

Δεν έβαζες πιο νωρίς τη συνταγή, που είχα κουκούτσια βερίκοκου και κερασιών και μόλις τα πέταξα;

kiki said...

Αυτό είναι το κιρς που περιέχει μέσα το έτοιμο φοντύ ε; Δεν ήξερα ότι το κάνουν με κουκούτσια!

Juanita La Quejica said...

Ναι Κική, αυτό είναι. Που έψαχνε κάποια στιγμή εδώ και ρωτούσε πού μπορεί να βρει η φίλη μου η Ruthουνίτσα, γιατί φτιάχνει πολύ τακτικά φοντύ με τυρί και της τέλειωσε το τελευταίο που της είχαμε φέρει δωράκι από Βαυαρία πέρισυ.
Αρχοντία, λες να το επιχειρήσουμε και αυτό;

Αρχοντία said...

Ανάλογα με την εποχή και τα υλικά, όλα θα τα επιχειρήσω!

Αρχοντία said...

Kallie τα σπάμε όλα τα κουκούτσια.

Anonymous said...

Ευχαριστώ Αρχοντία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...