Thursday, June 21, 2007

Μια με "απ΄όλα"...

... μελιτζανοσαλάτα!

Ένα από τα αγαπημένα μου συνοδευτικά παντός καιρού είναι η μελιτζανοσαλάτα. Τα καλοκαίρια στο πατρικό μου υπήρχε πάντα κάποιο μεγάάάαάλο τάπερ στο ψυγείο και οι φίλοι την ζητούσαν ακόμα και μαζί με τον καφέ, η μελιτζανοσαλάτα της μαμάς έκανε θραύση εις τας εξοχάς! Η δική της εκδοχή είχε μόνο λάδι, ξύδι, αλάτι και μπόλικα καρύδια, εκτός βέβαια από την ψίχα της ψημμένης μελιτζάνας.
Η δική μου γίνεται ανάλογα με τα κέφια... τον τελευταίο καιρό περνάω την φάση του ταχινιού, οπότε θα σας περιγράψω την πιο με "απ΄όλα" εκδοχή.
Υλικά
-ψίχα από ψητές στο γκριλ μελιτζάνες φλάσκες, χονδροκομμένη και όχι λειωμένη
-ελαιόλαδο
-ξίδι βαλσαμικό και μηλόξιδο
-ταχίνι
-γιαούρτι (αν δεν το θέλουμε, τότε ντομάτα χονδροκομμένη)
-κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-μαιντανός ψιλοκομμένος
-πιπεριά πράσινη ή κόκκινη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
-σκόρδο
-αλατοπίπερο
-κουκουνάρια ή καρύδια
-κίμινο (προαιρετικά, όπως στο μπαμπά γκανούς)
Εκτέλεση
Κατά τα γνωστά, αφού ψήσουμε και καθαρίσουμε τηνψίχα, προσθέτουμε τα υγρά μέχρι να αποκτήσει η μελιτζανοσαλάτα την υφή π0υ προτιμούμε. Στο τέλος βάζουμε τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς και συνοδεύουμε με ψημμένες για λίγο στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι αραβικές πίττες.

Update: Φωτογραφία της Λαμπρινής, που έσπευσε να αγοράσει μελιτζάνες και να βοηθήσει στο "στόλισμα" της συνταγής με την εικαστική συμμετοχή της! Ευχαριστώ!

8 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Λοιπόν τωρα πολύ χάρηκα μ΄αυτη τη συνταγη, γιατί σε όσους λέω ότι την κάνω με κομματάκια και όχι αλοιφή, με κοιταν....κάπως. Στα μέρη μας (Λεωνίδιο) απ όπου και οι γνωστες τσακώνικες μελιτζάνες, σχεδόν όλοι την κάνουν με κομματάκια μελιτζάνας, αλλά με σκορδάκι αντι για κρεμμύδι. Πολύ ωραία ιδέα και το κουκουνάρι. Μου' βαλες ιδεες να την φτιάξω σύντομα.

Λαμπρινη said...

Η Αγιορειτικη , που κάνουν Θεσσαλονίκη με κομματακια ειναι :)
Εγω την ψηνω στο "ματι" ολη και μετα την κοβω ή διαλυω στο μουλτι.Μυριζει και λιγο καπνιλα ετσι :)
Εγω αυριο θα κανω ..οποιος κανει πρωτος θα βαλει και φωτο ! χαχαχα
Θα βρεθεις με καμια 10φωτο απο καμια :)))

elie said...

Εγώ θα συμφωνούσα με τη μαμά σου, απλά και διακριτά πράγματα, συν λίίίγο σκορδάκι. Την επόμενη φορά που θα τη φτιάξω θα βάλω και το ταχίνι που προτείνεις (το γιαούρτι όχι, θα παραμείνει προαιρετικό). Αυτό πάντως που δεν υποφέρω με τίποτα στη μελιτζανοσαλάτα είναι μαγιονέζα-ή-κρέμα...

kiki said...

Εγώ την κάνω με σκόρδο, λάδι, ξύδι, μελιτζάνα. Καρύδι δεν...καθότι μου κάνει αλλεργία. Κουκουνάρι όμως....ενδιαφέρουσα ιδέα...χμμμμ (κοντεύουν να γίνουν και οι μελιτζάνες μου!!!)

Juanita La Quejica said...

Ήθελα να την φτιάξω κορίτσια για να βάλω την φωτογραφία, αλλά δεν άντεξα την ζέστη. Να είναι καλά η Λαμπρινή που "καθάρισε" για μένα.

Elie, πού είσαι εσύ; Μας έβαλες την ιδέα για την Εβδομάδα Μεζέ και χάθηκες ατιμούλικο! ΧΑΧΑ! Περιμένουμε συνταγές σου όταν θα ξεμπλέξεις από τις δουλειές σου.

Λαμπρινη said...

Juanitaki , αργότερα θα σε ευχαριστεί ο άντρουλης μου:) Καιρό ειχα να του κάνω μελιτζανοσαλάτα , σήμερα κιόλας με νέα συνταγή :))
ΑΑα οι γειτόνοι μαλλον δεν χαιρονται τόσο μια και τους έχουν παρει οι μυρωδιές που βγαίνω στα παράθυρα σαν παπαράτσι ! χαχαχχα

Rena said...

Τρελαίνομαι για μελιτζανοσαλάτα. Δυστυχως σπανιως φτιαχνω μιας και δεν την τρώνε οι καλοί μου. Ενδιαφερουσα η εκδοχή με το ταχίνι. Σε τι ποσοτητα το βαζεις juanita αναλογικά με τις μελιτζάνες?

Juanita La Quejica said...

Ρένα, υπολόγισε μια γεμάτη κουταλιά σούπας ανά μέτρια φλάσκα μελιτζάνα, αν και εγώ βάζω περισσότερο γιατί μου αρέσει πολύ η γεύση του ταχινιού και θέλω να ξεχωρίζει.
Λαμπρινή, θα βάλουμε τους γείτονές σου να σε αποθανατίσουν όταν βγαίνεις στο παράθυρο για φωτογράφιση των φαγητών και θα σου την βάλουμε έκπληξη μια μέρα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...