Saturday, June 30, 2007

Στο μαντέμι και στο τηγάνι

Καλαμαράκια ψητά
Θα χρειαστούμε:
- καλαμαράκια (στο σπίτι μου συνήθως έχω κατεψυγμένα και υπολογίζω ένα κατά άτομο)
- ελαιόλαδο
- πράσινο πιπέρι
- lime
Για να τα φτιάξουμε
Πλένουμε τα καλαμαράκια και τα στραγγίζουμε καλά, σχίζουμε τη μια πλευρά τους, τα απλώνουμε σε βαθύ πιάτο και προσθέτουμε λάδι, χυμό από lime και λίγο από το ξύσμα του, φρεσκοκομμένο πράσινο πιπέρι και αλάτι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν αρκετή ώρα, συνήθως τα αφήνω 2 ωρίτσες αλλά και λιγότερο που τα έχω αφήσει δεν έπαθαν τίποτα. Τα στραγγίζουμε και τα ψήνουμε. Εγώ τα ψήνω σε μαντέμι πιέζοντας τα με μια σπάτουλα για να διατηρηθούν ανοιχτά, προσοχή δεν θέλουν πολύ ψήσιμο.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και extra πιπέρι.
Αν θέλετε να κάνετε λίγο πικάντικο το πιάτο βάλτε στη μαρινάτα λίγο πράσινο ταμπάσκο.

Χταπόδι τηγανητό
Θα χρειαστούμε:
- χταπόδι μικρό
- αλεύρι, λάδι για το τηγάνισμα
- υπομονή
Για να τα φτιάξουμε
Διαλέγουμε χταποδάκι μικρό με λεπτά πλοκάμια. Το πλένουμε το κόβουμε αφήνοντας τα πλοκάμια ολόκληρα και το καλοστραγγίζουμε. Το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά καλά (εδώ κολλάει η υπομονή) και το σερβίρουμε με λεμόνι.
Το χταπόδι στο τηγάνι γίνεται πολύ γλυκό και πολύ παχυντικό βεβαίως και τραβάει ούζο. Αν δε βρείτε μικρούτσικο χταπόδι και έχετε τα μεγάλα, μπορείτε πριν το τηγανίσετε να το βράσετε λίγο να μαλακώσει και μετά το περνάτε από το τηγάνι.

Αγγελική Λ.

5 comments:

Λαμπρινη said...

Αυτά τα μεζεδάκια πολύ μου χουν λείψει! Αν και το καλαμαράκι δεν είναι πολύ αγαπημένο μου τώρα το βλέπω και το λιγουρεύομαι:)

kiki said...

Αντιστρέψαμε τους ρόλους: τηγανίσαμε χταπόδι και ψήσαμε καλαμάρι! Ενδιαφέρον!

Juanita La Quejica said...

Χταπόδι τηγανιτό έχω φάει μόνο μια φορά στη ζωή μου, αλλά δεν έχω επιχειρήσει να το φτιάξω μόνη μου γιατί φοβάμαι ότι δε θα πετύχει.
Μικρά λοιπόν... εκεί είναι το μυστικό ε;

ΕΛΕΝΑ said...

Καλά λες Κική. Ενδιαφέρουσα η αντιστροφή ρόλων.

Anonymous said...

Ανάποδη όπως πάντα , που λέει και η μαμά μου, αν και λατρεύει τα τηγανητά χταπόδια, τα οποία ναι,Juanita πρέπει να ελιναι μικρούτσικα για να πετύχπυν
Το καλαμάρι είναι το μόνο απο τα θαλασσινά που δεν με συγκινεί ιδιαίτερα(τρώω μέχρι και πεταλίδες) αλλά μαριναρισμένο έτσι μου αρέσει, είναι πολύ αρωματικό.
Έλλη ευχαριστώ και πάλι, καλά οι photo, είναι άπαιχτες!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...