Sunday, June 17, 2007

Kasseler με πατατοκροκέτες

Είναι το πρώτο μου ποστ με φαγητό και μάλιστα με νότα Γερμανικής και Βέλγικης κουζίνας. Το Kasseler είναι χοιρινό κρέας καπνιστό και πλέον μπορούμε πολύ εύκολα να το βρούμε και στην Ελλάδα. Μπορούμε να το βρούμε σε μπριζόλα με κόκκαλο ή σε φέτες χωρίς κόκκαλο. Ανάλογα με τα ατομα υπολογίζουμε την ποσότητα . Σας προσκαλώ στο Κυριακάτικο τραπέζι μας!
Υλικά :
500 γρμ Kasseler
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 φυλλο δαφνης
1 κλαράκι δεντρολίβανο
1 δοντάκι σκορδο
400 μλ ζωμό κρέατος
Λευκό κρασί
Πιπέρι και μπαχαρικά που μας αρέσουν .(οχι αλάτι!)
Πατατοκροκέτες :
4-5 μεγάλες πατάτες βρασμένες
1/2 κουπα γάλα περίππου
1 κουταλίτσα βούτυρο
Μαιντανό ψιλοκομένο
1 φλιτζάνι τυριά τριμμένα
1 αυγό
Αλάτι , πιπέρι και λιγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα καρότα και το κρεμμύδι , τα στρώνουμε σε ενα ταψί με ελάχιστο λαδάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το κρέας , εκτος τον ζωμό και του κρασί . Ψήνουμε για 5-10 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία και μετα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία (170 ) και προσθέτουμε το ζωμό τμηματικά . Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί όσο χρειαστεί , ελέγχοντας συχνά αν χρειάζεται ζωμό ή νεράκι . Μολις δούμε οτι είναι σχεδόν ετοιμο και αφου εχει "πιει" τα πολλά υγρά σβήνουμε με όσο κρασάκι θέλουμε . (Εγω προτιμησα λευκό κρασί να μην χαθεί η γευση του καπνιστού. ) Αφαιρούμε το κρέας μας και το τοποθετούμε σε σχάρα πάνω απο το ταψάκι . Το ψήνουμε για λίγο να ροδίσει πολύ ελαφρα (προσοχή μην σκληρύνει) και παράλληλα αφήνουμε τα υπολοιπα υλικά να "δεσουν". Στραγγίζουμε και πατάμε στο σουρωτηρι τα υλικά απο το ταψί μας και παιρνουμε μόνο το ζουμάκι . Τα βάζουμε σε κατσαρολίτσα , προσθέτουμε λιγο ακομα κρασάκι , λιγο βούτυρο και δένουμε την σάλτσα μας . Ισως χρειαστεί και λιγο κορν φλαουρ.
Για τις πατατοκροκέτες , βραζουμε τις πατατούλες , τις λιώνουμε ,προσθέτουμε τα υπολοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά . Αφηνουμε το μείγμα μας για λιγο στο ψυγείο να δέσει, πλάθουμε σε κυλινδρικό σχήμα (ειναι η κλασσική μορφή της Βέλγικης πατατοκροκέτας , αν θελετε μπορειτε να τις κάνετε και στρόγγυλες) και μετα πανάρουμε με αυγό - γαλέτα και τηγανίζουμε με μπόλικο λάδι .
Στο σερβίρισμα εγώ πρόσθεσα μαρμελάδα μύρτιλλα την οποια εβρασα λιγο και έσβησα με κονιάκ . Η μπανάνα τυλίχτηκε σε μπέικον καπνιστό και ψηθηκε για λιγα λεπτά στο γκριλ.
Γλυκο δεν θα φάμε? Θα σας έκανα το τραπέζι χωρίς γλυκό , διαλέχτε ανάμεσα στο ροδακινένιο ή μυρτιλλένιο γιαουρτοσοκολατομπισκοτο γλυκό:)

7 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Καλοφάγατε σήμερα απ' ότι βλέπω φιλενάδα. Ευτυχως που μας προσκαλέσατε να δοκιμάσουμε όλες αυτες τις νοστιμιες. Γεια στα χέρια σου.
Ενα παράπονο μόνο.
Αυτό το υπέροχο γλυκάκι, δεν έχει συνταγή?? Επρεπε να την δώσεις κι αυτη, για να είναι ολοκληρωμένο το κέρασμα. Αναμένουμε.

Juanita La Quejica said...

Ένα πιάτο στα γούστα μου! Με τις μαρμελάδες του, τα φρούτα του, τις πατάτες του... με τα όλα του!
Μεγάλη η χάρη του Χάρη! Χιχι!

Nena said...

Α Λαμπρινούλα, τρελαίνομαι για τέτοια. Το kasser ταδε κυκλοφορεί στην Ελλάδα?

kiki said...

Όταν πήγα στη Γερμανία στη Νέλλη, τίμησα όλα τα γερμανικά φαγητά, οπότε βάλε μαχαιροπήρουνα και για μένα στο τραπέζι σου please!

Λαμπρινη said...

Ελενα , μου λες τι λυσσα σε χει πιασει με τα γλυκά? χαχαχα
Ακομα εχεις μπανοφι , παγωτο καστανο και δεν ξερω τι αλλο στο ψυγειο , το γλυκο γλυκοκοιτας?
Κανε την συνταγή που δινει η Κικιτσα , περιπου ετσι ειναι.Εγω την εκανα χωρις ζαχαρουχο , με λιγο ζελατίνη και ετριψα σοκολατένια μπισκοτα για βαση:)

Juanitaki γιαυτο και σου στειλα "αποκλειστικες" φωτο :)

Νενουκο γλυκια , ναι νομιζω υπαρχει στα Γερμανικα σ/μ. Ειναι σαν ενα Αγγλικό χοιρινο καπνιστο που μου διαφευγει το ονομα τωρα .

Κικιτσα , αν σου πω οτι αγχος το χω μην μπει η Νέλλη ή καποια κοπελα απο Γερμανία γιατι ..δεν ξερω αν ειναι Γερμανική συνταγή! χαχα
Το Kasseler Γερμανικό ειναι αλλα ο τροπος μαγειρεματος...:)

Βρηκα τι φαγητο θα φτιαξω οταν θα ερθετε στο σπιτι μου:)))

Anonymous said...

Ερώτηση χαζής ξανθιάς :
Η μπανάνα με το bacon αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο? Το ρωτάω γιατί με μπέρδεψε ο συνδιασμός.
Το γλυκό το θέλω και στις 2 εκδόσεις.

Λαμπρινη said...

Ευακι μου καθολου διακοσμητικό, την τρωμε με μεγάλη ευχαριστηση:)
Η γλυκα της μπανανας με την αψαδα και την αλμύρα του καπνιστού μπεικον , ταιριαζει εξαιρετικά για μας :)
Δεν χρειαζεται να συνδιαστουν ολα σε ενα πιάτο , εγω το εκανα λιγο "υπερβολικό" λογο Κυριακής και λογω οτι ειχα 1 μπανάνα πρασινωπή στο ψυγειο :)
Γλυκο οσο θελεις:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...