Sunday, June 03, 2007

Κοτόπουλο tandoori

Θα χρειαστείτε
1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, μείγμα μπαχαρικών ταντούρι (1 κουταλιά σούπας τζίντζερ ξερή, 1,5 κουταλιά γλυκού κόλιανδρο, 2 κουταλιές γλυκού κύμινο, 1 κουτάλι γλυκού πάπρικα, αλατι και 1 κουτάλι γλυκού κολοκυθόσπορο- αν δεν θέλετε να το φτιάξετε πουλάνε και έτοιμο), 1 γιαούρτι, χυμό απο 5 λεμόνια ή 8 κουταλιές σούπας ξύδι, λίγο βούτυρο ή λάδι. Για τη μαρινάδα.
Ανακατέψτε τα μπαχαρικά με το ξύδι/λεμόνι και το γιαούρτι. Πασαλείψτε τα ωμά μερη του κοτόπουλου και τρυπήστε το λίγο με πηρούνι. Βάλτε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Ψήσιμο
Προθέρμανση φούρνου στην υψηλώτερη θερμοκρασία. Σε ένα ταψί λιώστε το βούτυρο και βάλτε το απο κάτω. Απο πάνω τοποθετείστε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα. Ψήστε το σε μεσαία θερμοκρασία ώσπου να γίνει. Καλό θα ήταν να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει. Στο τέλος βγάζετε το αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο γκρίλ για να ξεροψηθεί.
Σερβίρισμα.
Ετοιμάζετe αρκετό βραστό ρύζι μπασμάτι. Σε ένα πιάτο βάζετε το ρύζι απο κάτω, ένα κομμάτι κοτόπουλο απο πάνω, λίγη σάλτσα και ένα φυλλαράκι μέντας. Δίπλα ίσως να σας χρειαστεί γιαούρτι, είναι το πιάτο λίγο καυτερό.
Σαν συνοδευτικό προτείνω κομμένα ακτινίδια, κάτι δροσερό χωρίς έντονη γεύση.
Μία ωραία μπύρα, όχι ιδιαίτερα πικρή, θα ήταν ιδανική. Μία Lager, Cobra ακόμη και Αριάνι (ξυνόγαλα). ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ.

7 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό το πιάτο γίνεται πολύ καυτερό? Γιατί βλέποντας τα μπαχαρικά, δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερα καυτερό, βέβαια ο συνδυασμός τους θα πρέπει να το κάνει πολύ spicy.
Ωραία ιδεα και το γιαουρτάκι ως συνοδευτικό.

Marina said...

Ελενα, το θέμα "καυτερό" είναι υποκειμενικό. Το συγκεκριμμένο πιάτο το τρώω άνετα χωρίς γιαούρτι. Ο Κ όμως έχει δίπλα τα χαρτομάντηλα γιατί τρέχει η μύτη του. Είναι θέμα πόσο καυτερό αντέχει κανείς. Πάντως το ταντούρι δεν θεωρείται απο τα πολύ καυτερά.

ΕΛΕΝΑ said...

χα χα χα Μαρίνα, εμάς θα συνέβαινε το αντίθετο. Εγώ δηλαδή θα ήμουν αυτή με τα χαρτομάντηλα και μισό κιλό γιαούρτι δίπλα, ενώ ο δικός μου θα με κοίταγε με απορία, άνευ γιαουρτακίου βέβαια.
Πάντως λέω να επιχειρήσω να του το φτιάξω.

Anonymous said...

το έχω φτιάξει αλλά όχι καυτερό...μια απορία...τα μπαχαρικά που αναφέρει η συνταγη δεν είναι καυτερά απ'όσο ξέρω(εκτός του κολοκυθόσπορου που μου είναι αγνωστος),γιατί βγαίνει καυτερό το φαγητό;
...μ'αρεσει το tanturi..προσοχή όμως στο ψήσιμο γιατί καίγεται εύκολα το γιαούρτι

kiki said...

Το γιαουρτάκι συνοδευτικό θα είναι ωραίο να σβήνει το κάψιμο αν είναι καφτερό ε;

Marina said...

cook the book, το φαγητό δεν είναι καυτερό, επ ουδενί! Είναι Ινδικό, πικάντικο διαφορετικό απο τα ελληνικά δεδομένα. Αλλες μυρωδιές. Αλλες αντιδράσεις. Τον κολοκυθόσπορο τον αγόρασα απο κατάστημα μπαχαρικών στην οδό Ευριπίδου-Αθήνα.

oneiromageiremata, το γιαουρτάκι είναι δική μου επινόηση γιατί σκέτο με ρύζι ίσως να είναι λίγο βαρύ για τους αμύητους. Δεν το θεωρώ καυτερό πιάτο, εν τούτοις πολλοί μου λένε ότι είναι. Γνώμες!

Anonymous said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.
ΩΡΑΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ. ΤΙ ΝΑ ΦΤΑΕΙ ΑΡΑΓΕ;ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΩ.
claire de lune

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...