Tuesday, July 10, 2007

Μπρρρρρ...

...ιάμ!!!

Πόσες παρεμφερείς συνταγές να υπάρχουν αλήθεια στις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο με καλοκαιρινά λαχανικά ψητά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα; Κάθε λαός έχει τη δική του σπεσιαλιτέ, με βάση στο περίπου τα ίδια υλικά.
Ελαιόλαδο και φρέσκα λαχανικά.
Στην Ελλάδα το ονομάζουμε μπριάμ ή μπριάμι.
Πολλές και εδώ οι παραλλαγές.
Προσωπικά, το φτιάχνω ανάλογα με τα υλικά που βρίσκονται στο ψυγείο, αλλά και σύμφωνα με τα γούστα αυτών που θα το σερβίρω.
Τελευταία προτιμώ χονδρομμένα τα υλικά, χωρίς πατάτες και σάλτσα ντομάτας, μόνο με ντομάτες χονδροκομμένες, λάδι, κρασί και λευκό ξίδι μπαλσάμικο. Καμιά φορά και κάππαρη. Σαν σαλάτα ψητών λαχανικών περισσότερο, παρά σαν το μπριάμ με την σάλτσα ντομάτας που έφτιαχνε χώρια στο τηγάνι η μαμά μου.
Το συγκεκριμένο της φωτογραφίας είναι με κρεμμύδια, λίγο σκόρδο, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες χονδροκομμένες, λιαστές ντομάτες, λίγες ελιές σε ροδέλες, pummaro, μαϊντανό, λάδι, κρασί κόκκινο, ρίγανη, πάπρικα και αλατοπίπερο και ψημένο στο φούρνο.
Εσείς πώς φτιάχνετε το δικό σας μπριάμ; Update: Φωτογραφίες από την Luna, για τη δική της εκδοχή με φασολάκια, αρακά, σέλινο και πράσσα.

10 comments:

luna said...

Καλημέρα! Εμείς το λέμε τουρλού τουρλού ψιλοκομμένο η και χοντροκομμένο!
Χουανιτα με προλαβες, ακριβώς αυτό ετοίμασα κι εγώ για σήμερα! Μονο που εγώ έβαλα λίγα φασολάκια και αρακά και ξέχασα να ρίξω τις πιπεριές.

Λαμπρινη said...

Πάντα αναρωτιόμουν ποιο φαγητό ειναι κανονικά το μπριάμ αφου οτι περιειχε λαχανικά στο φουρνο ή στην κατσαρόλα μπριαμ το ακουγα :)

Εγω αποφασισα και λεω τουρλου γιαχνί της κατσαρολας οταν εχει διάφορα λαχανικά και τουρλού μπριάμ του φούρνου ! χαχα

Στο φούρνο μου αρέσει περισσότερο και στρώνω σε φέτες ολα τα υλικά (οπως στο παστιτσιο)βάζοντας ενδιάμεσα ντομάτα φρέσκια ψιλλοκομμένη και ροδέλες κρεμμυδι. Κλεινω πανω πανω με φέτες ντομάτας.
Απο λαχανικά βάζω πατάτες , μελιτζάνες , όλα τα είδη πιπεριας , κολοκυθάκι ή οτι έχω απο αυτά στο ψυγείο.
Αλατι , πιπέρι , σκορδάκι , πάπρικα τα σίγουρα και απο κει και περα βασιλικό , μαιντανό , δυόσμο , ριγανη , δεντρολίβανο ότι έχω σε φρέσκο μυρωδικό οχι όλα μαζί οπως μου ρθει καθε φορα :)
Παλιότερα , οπως και η μαμά μου το έκανα και γω χωρίς ντομάτα ενδιάμεσα μόνο πανω πάνω. Ωραίο ειναι και έτσι πιο "ασπρο".

witchofdaffodils said...

bonjour! πραγματικά είναι μια αυθεντική μεσογειακή συνταγή. Τη φτιαχνουν και στη νότια Γαλλία, βάζοντας τα λαχανικά περιμετρικά ανα ένα (πως τη λένε? κασουλέ? όχι, λάθος..διορθώστε με πλιζ)
εγώ τη φτιαχνω με πατάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές κόκκινες, φέτες ντομάτας, μαιντανό και δυόσμο. Το καλύτερό μου!

Juanita La Quejica said...

Φασολάκια και αρακά; Ωραίο Luna! Ποτέ δεν το έχω δοκιμάσει έτσι.
Λαμπρινάκι, μην φωνάζεις, ήρθα να τυπώσω κάτι χάρτες, χιχι!
Μαγισσούλα, ratatouille ma cherie!

ΕΛΕΝΑ said...

Το περασμένο καλοκαίρι δοκίμασα να βάλω φασολάκια φρέσκα στο μπριάμ και πραγματικά του πήγαιναν πολύ. Πράγματι στο μπριάμ φαντασία να' χεις, μπορείς να προσθέσεις όσα λαχανικά θέλεις. Πολλές φορές βάζω και καρότα κομμένα σε ροδέλες καθώς και φρέσκα μανιτάρια που τα περνάω πρώτα λίγο απ' το τηγάνι.
Επίσης κάποιες φορές, δεν αφήνω το μπριάμ τελείως "χορτοφαγικό", αλλά προς το τέλος του ψησίματος, ρίχνω τριμμένα κίτρινα τυριά πάνω απ' τα λαχανικά και τ'αφήνω λίγο στον φούρνο να λιώσουν τα τυριά.

Anonymous said...

Μμμ, έχω καιρό να το φτιάξω.
Βάζω μελιτζάνα, κολοκυθάκια, φασολάκια, πιπεριά πράσινη, λίγη πατάτα,τριμένη νοτμάτα, αφού σωτάρω κρεμμύδι και σκορδο.
Το απόλυτο καλοκαιρινό άρωμα και γεύση.

elie said...

Στην οικογένεια λέμε μπριάμ το φαγητό με ροδέλες πατάτες και κολοκύθια. Αν μπαίνει και άλλο λαχανικό ονομάζουμε το φαγητό τουρλού. Και στις δυο περιπτώσεις βάζουμε ντομάτα και ψήνουμε στο φούρνο. Τα μυρωδικά, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο εννοούνται!

Anonymous said...

Η γιαγιά μου μπριάμ έλεγε αυτό που περιγράφει η Έλλη και το τουρλού το έλεγε όταν το έβαζε στην κατσαρόλα και πρόσθετε μελιτζάνα και πιπεριά.Εγώ όταν φτιάχνω "μπριάμ" βάζω μέσα εκτός απο πατάτες και κολοκυθάκια ότι έχει το ψυγείο απο μελιτζάνες, πιπεριές μέχρι φασολάκια ,λίγες μπάμιες, μανιτάρια και φυσικά ντομάτα κρεμμύδι και μπόλικο μαιντανό.
Όταν τελειώσω με το μαραθώνιο με τα μύδια θα στρωθώ να το φτιάξω.

Anonymous said...

πολυ κουραστηκες παλι, συνταγη δεν εδωσες αλλα ετσι για να μη χαζολογας μονο ειπεσ να γραψεις κι ενα φαι ε?
κουτσομπολακι και φαγακι τουρλου τουρλου

Anonymous said...

to ftiaxnw kai maresei!!!3-4 xronia twra! ligo prin to telos,rixnw ligh feta,tou paei parapollu, 10 leptoulia ston fourno akoma kai thayma!!gokimaste to!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...