Sunday, July 08, 2007

Κρύα και να καίει!

Υλικά
3 πιπεριές Φλωρίνης
1 κ. ώριμες ντομάτες
2 μικρές καυτερές πιπεριές ή chillies μπαχαρικό
1 κρεμμύδι
3 σκελ.σκόρδο
350 ml. ζωμός λαχανικών
3 κ.σ.πελτές
150 γρ. χυμός ντομάτας
ταμπάσκο
βασιλικός φρέσκος
μαϊντανός
χαρίσσα (στο μπακάλικο με τα προϊόντα ανατολής αριστερά από το Δημαρχείο Αθηνών)
18 γαρίδες (όχι μινιατούρες αν είναι δυνατόν)
Εκτέλεση
Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ, τις βάζουμε σε σακκούλα να ιδρώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Αλλιώς, και οι Roayal μια χαρά έτοιμες και ψημένες είναι, γλυτώνουμε και την φασαρία.
Λαδώνουμε ένα ταψί με αρκετό λάδι, το βάζουμε στο φούρνο στους 190ο να κάψει. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες στα δύο, τα chillies, το κρεμμύδι χονδροκομμένο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε να πάει παντού το λάδι, ρίχνουμε αλατοπίπερο και ψήνουμε για 50', μέχρι να "μαζέψουν" οι ντομάτες και να σκουρήνουν.
Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα τις ντομάτες με τον ζωμό λαχανικά, την τοματόπαστα, το φρέσκο βασιλικό και τις πιπεριές, που τις έχουμε ήδη χονδροκόψει. Λειώνουμε με το μίνι πρίμερ μέχρι να γίνει ένας πολτός. Αν θέλουμε, τον περνάμε από λεπτό σουρωτήρι-σίτα, να γίνει μεταξένια η υφή του. (Εγώ προτιμώ να υπάρχουν κομματάκια μέσα.)
Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, το ταμπάσκο και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Θέλει περίπου 5-6 ώρες για να ενωθούν τα υλικά.
Λίγο πριν σερβίρουμε την σούπα, ετοιμάζουμε τις γαρίδες μας.
Σε τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. χαρίσσα (ευχαριστώ Άλλη Αγγελική που μου την πρότεινες, αλλά προσοχή, καίει πολύ!) και την ζεσταίνουμε για 1'. Προσθέτουμε τις αλατισμένες και καθαρισμένες γαρίδες. Τις σωτάρουμε για 3-5', ανακατεύοντας για να πάει παντού η χαρίσσα. Πριν τις βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τον πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε τη σούπα και από πάνω ρίχνουμε τις γαριδούλες και 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο.
Έτοιμο, δροσιστικό και νόστιμο το πιάτο μας, ιδανικό για καλοκαιρινές νύχτες στην βεράντα ή στον κήπο.

8 comments:

Λαμπρινή said...

Αυτη η πρωτη φωτο , που έχω σκασει να καταλάβω , τι απεικονίζει?!?! (οι γαριδες ειναι?)
Κατι σε κρυα σουπα και να καίει?:)
Καλύτερη εκδοχή απο την τοματοσουπα στο μπλέντερ μου φαινετε αυτή:)))

Καλη Κυριακή!!!!

Μελενια said...

Πολυ καλη ιδεα οι γαριδες στην πικαντικη σουπα. Λατρευω τις παγωμενες σουπες, γινονται και πολυ στυλατο καναπεδακι, σε παγωμενα ποτηρια για σφηνακι με μικρο κοτσανακι σελερυ. Χαρισσα rocks!

elie said...

Καταπληκτικός τίτλος, πολύ ενδιαφέρουσα η προσθήκη γαρίδας στην αγαπημένη αυτή σουπίτσα.

oneiromageiremata said...

Ααααα, μ' αρέσει η εκδοχή με τις γαριδούλες από πάνω...μιαμ...

kleiw said...

bravo!kardoula!!mia thamasia idea akoma, gia na trelanw tous filous mas,mazi kai ton kalo mou!!!xaxa! filakia!!!

witch of daffodils said...

αυτή δεν είναι σούπα Juanita dear, είναι μια καυτή delicious κόλαση!

ΕΛΕΝΑ said...

O τίτλος σου....ολα τα λεφτά.
Τρελαίνομαι για γαριδούλες, δεν τρελαίνομαι για καυτερά, θα την δοκιμάσω σε λιγότερο...καυτή εκδοχή. Η δεν θα "λέει" έτσι??

Juanita La Quejica said...

Το καλό με αυτήν την σούπα είναι ότι μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις (να ετοιμαστεί από το βράδυ το ζουμί και τελευταία στιγμή να μπουν οι γαρίδες) και είναι και αρκετά χορταστική, χωρίς όμως να δημιουργεί βάρος στο στομάχι με την ζέστη... αρκεί να αντέχετε τα καυτερά. Αν πάλι δεν τα αντέχετε, αποφύγετε την χαρίσσα, αλλά βάλτε τα chillies και το ταμπάσκο μέχρι εκεί που δεν σας ενοχλούν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...