Saturday, September 01, 2007

Μαλεμπί

Ο moloch μας έστειλε μια συνταγή για μαλεμπί. Ευχαριστούμε πολύ.

Επειδή η μητέρα μου καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, οι γεύσεις μου κινούνται προς τα εκεί...
Το μαλεμπί είναι μια έυκολη πουτίγκα, ένα δροσερό γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε!
Τη συνταγή επειδή δεν τη θυμάμαι με ακρίβεια, θα την μεταφράσω από ένα τουρκικό site συνταγών.
Για 4 άτομα
Υλικά

1 κιλό γάλα (όχι light φυσικά)
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
4 κουταλιές της σούπας ρυζάλευρο ή νισεστέ
1 βανίλια ή λίγη μαστίχα ανάλογα με τα γούστα...
Παρασκευή
Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί αρκετά, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το αδειάζουμε σε μπωλάκια ή σε άλλο σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
Το σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και ροδόνερο κατά βούληση.
Μυστικό: Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μισό φλυτζάνι του καφέ κρύο νερό. Έτσι γίνεται πιο γυαλιστερό το γλυκό!

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Κάποιοι βάζουν μέσα ανάλατα φυστίκια αιγίνης αφού τα μουσκέψουν πρώτα. Άλλοι βάζουν φρούτα, τριμμένο μπισκότο ή και μια κουταλιά της σούπας κακάο!
Παίξτε κι εσείς!

φωτο απο νετ
http://www.cagaloglupaksut.com/images/muhallebi.jpg

19 comments:

Λαμπρινη said...

Αν δεν κάνω λάθος , είχα φάει πριν χρόνια φτιαγμένο απο τον Χατζή στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη (αν τελικά είναι η ίδια βάση) είχε και μπόλικα ξηροκάρπια μέσα και κανέλα απο πάνω .
Νόστιμο και ελαφρύ :)

kiki said...

Μοιάζει με τη δική μας κρέμα βανλιλια;

kiki said...

βανίλια*

Moloch said...

Καλημέρα!
@λαμπρινη
του χατζή το έχω δοκιμάσει και δεν μου πολυάρεσε

@ονειρομαγειρέματα
δεν θα το έλεγα. Δεν είναι τόσο κρεμώδες... Για να καταλάβεις σπίτι το φτιάχνουμε σε μεγάλο σκεύος και το κόβουμε σε κομμάτια χωρίς να χύνεται...

Anonymous said...

polu eksypno to ligo neraki gia thn gialada!!nase kala kopela mou!!!se euxaristw gia thn idea!!

Moloch said...

Αχεμ... Αγόρι... Ναι ναι μαγειρευουν και οι αντρες στα κέφια τους!

Anonymous said...

χαχα Μπερδεύτηκε η Κλειούλα μας :)

Κυριε , κύριε έχω απορία . Αυτό που έφαγα εγώ ήταν μια κρέμα με ελαφριά πυκνότητα , κάπως αραιή . Εσεις το φτιάχνετε και μετα το κόβετε? Πήζει τόσο πολύ?

Α και κάτι άσχετο ..μια και μοιάζουν τα υλικά με το Καζάν ντε πι , μήπως αυτή την κρέμα τους "κάηκε" και βγήκε το εξαιρετικό γλυκό?
Επίσης μήπως σου βρίσκετε καμια καλή συνταγούλα για το Καζαν ντε πι?:)
Ευχαριστώ !

Moloch said...

Η δικιά μας κρεμούλα πήζει αρκετά. Όχι πέτρα βέβαια! Σαν ζελέ φαντάσου το περίπου...
Το καζάν ντιμπί είναι μεγάλη ιστορία. Δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο γλυκό αλλά τεχνική σε πολλά γλυκά. Έχουμε δηλαδή
-Σουτλατς καζαν ντιμπι που είναι ρυζόγαλο με αυτό το ωραίο καψιματάκι
-Μαλεμπι καζαν ντιμπι
-Και το καλυτερο όλων Ταουκ Οκσου καζαν ντιμπι, η καραμελόκοτα που ελεγε η Καρυδη στις θανασιμες πεθερες. Είναι αυτό με το κοτόπουλο μέσα.

Αν αυτή η κρέμα απλώς καεί στην κατσαρόλα δεν νομιζω οτι θα τρωγεται. Μάλλον για κατι πιο περιπλοκο θα προκειται... Αν βρω συνταγουλα θα μεταφρασω :)

Moloch said...

Λοιπόν! Εψαξα! Απλως βαζεις το μαλεμπί σε ένα ταψί αφού αλείψεις λίγο βούτυρο και μπόλικη ζάχαρη άχνη! Καλημέρα σαααας!

Anonymous said...

Τελικά Καζάν ντιμπί λέγετε και έχει και τόσες παραλαγές ? Με χει μπερδέψει τελειως αυτό το γλυκό .

Αυτό με τις ίνες κοτόπουλου μέσα (νόμιζα είναι άλλο γλυκό), καπου το χα διαβάσει κάποτε και μου χε κάνει φοβερή εντύπωση.

Αναμένουμε :)

Anonymous said...

Ααα με πρόλαβες πριν στείλω το σχόλιο:) Ειχα εν μέρη δίκιο??

Θα το δοκιμάσω σύντομα!!

Moloch said...

Αυτό με το κοτόπουλο είναι χαλαρά το νοστιμότερο γλυκό που έχω φάει ποτέ μου. Το Από την πόλη έρχομαι έχει μια πολύ καλή βερσιον... Μοιάζει πολύ με αυτά που έχω φάει στην Πόλη...

Anonymous said...

Έχω φτιάξει μαλεμπί με τη συνταγή της Βεφός. Την πείραξα όμως τη συνταγή αρκετά γιατί έβγαινε κρεμώδες, ενώ εγώ το ήθελα να κόβεται, όπως του moloch. Η Βέφα προτείνει σερβίρισμα με σάλτσα από τριαντάφυλλο αν θυμάμαι καλά (ή χρωματισμένο ροδόνερο). Εγώ προσέθεσα και μπόλικο ροδόνερο στο μείγμα και μου ταίριαξε πολύ, και βανίλια, και μαστίχα.

Anonymous said...

Λοιπόν ..το έκανα !!
Με τις αναγκαστικές αλλαγές που έκανα δεν θυμίζει και πολύ καζαν ντιμπί .
Το πρώτο μου λάθος (τα γραφω για να μην τα κάνει και άλλος) ήταν που έβαλα μόνο κορν φλάουρ μιας και δεν είχα ουτε νισεστέ ούτε ρυζάλευρο .
Το δέυτερο (οχι πως ειναι και πολύ κακό αυτο) που το ταψί που το έβαλα ήταν 30 εκ οπότε βγήκε πολύ λεπτούλι.
Νόστιμο , νοστιμότατο απλα δεν θυμίζει το εξαιρετικό γλυκάκι :)

Anonymous said...

Ρίξτε μια ματιά και εδώ
http://www.hungry.gr/getcomm.asp?table=comments&id=25178
δια χειρός Κουκουβίτη

Anonymous said...

Moloch μια και την κατέχεις την γλώσσα , μου λες σε παρακαλώ πως λέγεται στα Τούρκικα το ρυζάλευρο ή το νισεστέ ?
Θα το χουν σίγουρα τα Τούρκικα μπακάλικα αλλα πως τα λένε? Ευχαριστώ!

Moloch said...

pirinc unu
πιρίντς ουνού :)

και το νισεστέ νισεστέ απ' όσο ξέρω. Ίσως Μπουγντάι Νισαστασί...

Anonymous said...

Ευχαριστώ πολύ Moloch !!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Moloch με τις ωραίες συνταγές. Πολύ χαίρομαι που μαγειρεύουν και οι άντρες!:)
Ταουκ Κιοκσου είχα δοκιμάσει πριν από πολλά χρόνια,σ' ένα ζαχαροπλαστείο στο Παγκράτι, που δυστυχώς έχει πια κλείσει. Πραγματικά νοστιμότατο.Αν έχεις συνταγούλα, πες μας κι εμάς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...