Wednesday, September 05, 2007

Ψαρονέφρι στο χαρτί, με συνοδεία μαριναρισμένων μανιταριών

Μας πήραν τηλέφωνο οι κολλητοί μας να βρεθούμε το βράδυ να πούμε τα νέα του καλοκαιριού; Να μοιραστούμε τις αναμνήσεις από τις διακοπές, να εκτονώσουμε τη θλίψη και την οργή για όσα συνέβησαν στη χώρα μας το καλοκαίρι...
Ωραία! Τέλεια! Τους έχουμε επιθυμήσει! Και έχουμε τόσα να πούμε. Μέσα σε όλα, έρχονται και οι εκλογές.
Ξεροσφύρι θα τα πούμε όμως; Μήπως να τρώγαμε κάτι; Τί άραγε; Πίτσα; Σουβλάκια; Έτσι να ξεκινήσει το φθινόπωρο; Κρίμα είναι.
Από την άλλη, δύσκολη η προσαρμογή στην πραγματικότητα, ποιός έχει κέφι για πολλά πολλά στην κουζίνα;
Τί να κάνουμε;
Μήπως να τους πούμε να πάμε στο δικό τους σπίτι καλύτερα; ΧΑΧΑ! Όχι... τί στο καλό; Κάτι θα βρεθεί, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε και πολύ.

Χοιρινό φιλέτο στη λαδόκολλα
Υλικά
8 κομμάτια από ψαρονέφρι, πάχους γύρω στα 2 εκατοστά
5 ντομάτες
1 κρεμμύδι
κάππαρη
ελιές
ρίγανη
δενδρολίβανο (αν υπάρχει φρέσκο, ακόμα καλύτερα)
λάδι
αλατοπίπεροΕκτέλεση
Απλό φαγάκι και εύκολο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες οδηγίες.
Ξεφλουδίζουμε, στίβουμε με το χέρι και κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους.
Σε χαρτί φούρνου τοποθετούμε το κρέας, τις ντομάτες, τις ελιές, την κάππαρη, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και τυλίγουμε. Καλύτερα να φτιάξουμε 4 πακέττα, για να ψηθεί πιο εύκολα το φαγητό.
Τα βάζουμε σε ταψί φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30', δεν θέλει περισσότερο χρόνο γιατί το χοιρινό φιλέτο είναι μαλακό και γίνεται γρήγορα.
Ανοίγουμε τα πακέττα στα πιάτα, την ώρα που σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με καρπάτσιο μανιταριών, που δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία και έτσι έχουμε ένα πρώτο και ένα κύριο πιάτο εύκολα και γρήγορα, χωρίς πολλά τζάτζαλα για πλύσιμο και χωρίς να μυρίσουμε μαγειρίλα εμείς και το σπίτι!
Μην μου πείτε ότι θέλετε συνταγή και γι αυτό;
Απλούστατα, καθαρίζουμε με υγρό πανάκι τα μανιτάρια (εκτός αν δεν αντέχουμε να μην τα πλύνουμε, οπότε το κάνουμε σε σουρωτήρι όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μη ρουφήξουν πολλά νερά και μετά τα στεγνώνουμε με το σεσουάρ... όχι, λάθος, με χαρτί κουζίνας ήθελα να γράψω. Τώρα που το ξανασκέφτομαι... γιατί όχι με το σεσουάρ; Δική σας η απόφαση!)
Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, απλώνουμε σε ατομικά πιάτα και ραντίζουμε με σαλτσούλα που έχουμε φτιάξει με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό, θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη, αλατοπίπερο.
Τα καλύπτουμε με διαφανές χαρτί και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο, να μαριναριστούν. Αν θέλουμε ρίχνουμε και ελάχιστο σκόρδο και λίγο ξύδι βαλσαμικό.
Πριν τα σερβίρουμε, καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι το σουσάμι για 1-2' και το ρίχνουμε από πάνω μόλις κρυώσουν ελαφρά.

13 comments:

Aspa said...

Τώρα, πεινάω ή όντως μου μύρισε το δεντρολίβανο....?
Πολύ έξυπνο και γρήγορο,... θα εφαρμοσθεί... κι εκείνο το καβουρντισμένο το σουσαμάκιιιι!!
Καλό Φθινόπωρο ...

kleiw said...

pw!pw!treles lixoudies me apla ylika!!!geia sta xeria sou!Juanitaki!!!
kala maghramata!!!kai kalh e-antamwsh ton noembrio!!!filakia!!!
kai se euxaristw!!

Nena said...

Που ήσουνα παιδάκι μου που μούφεραν απ τη Χίο μανιτάρια του βουνού απίθανα και τάκανα όλα στο γκριλ για να μη χαλάσουν? Αλήθεια μπας και ξέρει κανεις πως μπορούν να γίνουν κονσέρβα (βαζάκι για μακρά διάρκεια δηλαδή). Λέω μήπως και μου ξανατύχει το καλό. Χουανιτάκι τέλεια ιδέα. Γρήγορη και νόστιμη.

Λαμπρινη said...

Σλουυυρρρπππ γκλουπ !! Αχ τι διαβάζω νυχτιάτικα ?!?!

Πέρνω τα σάλια μου και πάω για ύπνο :)

oneiromageiremata said...

Αυτό το ψαρονέφρι βρε παιδιά, είναι από μόνο του μια νοστιμιά. Πόσο μάλλον να το βάλεις με καλούδια σε λαδόκολλα...

Aspa said...

Για τη Νένα ...
και για όποιον άλλον τη χρειάζεται...

Αναζητώντας τις προάλλες κάτι άλλο, έπεσα πάνω στο παρακάτω :
http://www.manitari.gr/forum/viewtopic.php?p=322&sid=627884df2570536c8100a095fc3b76fc

Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά καλό μου ακούγεται...
Το συγκεκριμένο site έχει πολλές πληροφορίες για μανιτάρια, η μάνα μου πάντως, όταν μας έφερναν τσουβάλια μανιτάρια από το Τσοτύλι, τα ζεμάταγε σε ξυδοαλατισμένο νερό κι αφού τα στέγνωσε τα φύλαγε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Δεν έχαναν παρά ελάχιστο από τη γεύση τους. Κράταγε και το ζωμό με τον οποίο έφτιαχνα "αλευριά" που τη συνταγ΄γ της έχω δώσει πα΄λιότερα στο αγαπημένο Hungry...
Ελπίζω να βοήθησα λίγο!
Φιλιά και καλημέρα!

witch of daffodils said...

αυτό το μανιταρόφαγο εγραψε :)

amo said...

Τέλειο το φαγάκι.
Τα μανιτάρια αν κατάλαβα καλά δεν ψήνονται.Γιατί με μπέρδεψε το τέλος με το σουσάμι "και το ρίχνουμε από πάνω μόλις κρυώσουν".
Μάλλον εννοεις μόλις κρυώσει το σουσάμι.

Επιτρέπεται να ρωτήσω κάτι λίγο άσχετο;
Τιιιι ρόλο πάιζουν οι άσπρες μελιτζάνες; Τις μαγειρεύουμε όπως τις άλλες;

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε για το link Άσπα.
Κλειώ, Καλή Αντάμωση και να περάσεις ΤΕΛΕΙΑ!
Νένα, πωπω, και εμείς που ήμασταν να "βοηθήσουμε"; Και η κουμπάρα μου στο χωριό ακολουθεί τη διαδικασία που αναφέρει η Άσπα, τα περνά από βραστό νερό με αλάτι και λεμόνι νομίζω και μετά, αφού στεγνώσουν, τα φυλά στην κατάψυξη.
Λαμπρινάκο μου, καλημερούδια!
Κική, γίνεται και πιο εντυπωσιακό έτσι στο μάτι...
Μαγισσούλα, ούτε μαγείρεμα ούτε τίποτα, ό,τι πρέπει ε;
Amo, καλά λες, πρέπει να το διορθώσω, όταν κρυώσει το σουσάμι εννοώ. Τις άσπρες -που μου φαίνονται πιο γευστικές από τις άλλες, ίσως είναι και ιδέα μου όμως- τις μαγειρεύω κανονικά... δεν αλλάζω κάτι στη διαδικασία.

ΕΛΕΝΑ said...

Θέεεεελεις να βρεθούμε κι εμείς ένα βράδυ να πούμε πως περάσαμε στις διακοπές μας και να μας φτιάξεις ψαρονέφρι με καλούδια διάφορα? Και μανιταράκια μιαμ μιαμ.

Juanita La Quejica said...

Έκλεισε Έλενα! It´s a date!
Καλώς Ήρθατε!

Anonymous said...

Ερώτηση:στο ταψί βάζεις και λιγο νερό για να μην καούν ή δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση?Μαριανθη

Juanita La Quejica said...

Δεν χρειάζεται νερό Μαριάνθη, γιατί το ψαρονέφρι γίνεται γρήγορα και δεν προλαβαίνει να αρπάξει η λαδόκολλα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...