Monday, September 10, 2007

Στήθος γαλοπούλας μαριναρισμένο σε γάλα

Άνοστο το κρέας της γαλοπούλας, άπαχο, εύκολα μπορεί να στεγνώσει και να μην έχει καμμία ενδιαφέρουσα υφή και γεύση όταν φτάνει στο πιάτο μας.
Γι αυτό και έχω καταλήξει στο μαρινάρισμα σε γάλα γύρω στις τρεις με πέντε ώρες. Με το "κολύμπι" το στήθος της γαλοπούλας μαλακώνει, ζωντανεύει. Στη συνέχεια, ψήσιμο στη γάστρα, σκεπασμένο το στήθος, στους 180ο C για 1 με 1 1/2 ώρα. Από υγρά χρειάζεται λαδάκι, κρασί λευκό γλυκό (σάμου, moscatel, jerez), worcestershire sauce. Προσθέτω και λίγο από το αραιωμένο εβαπορέ της μαρινάδας.
Όταν είναι πια καλοψημένο το κρέας, αλείφουμε με μέλι, κολλάμε τριμμένη φρυγανιά -αν θέλουμε ανακατεμένη με κορν φλέϊκς, ξηρούς καρπούς, κάποιο είδος παξιμαδιού- και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο γκριλ με ανοιχτή πια τη γάστρα, για 10΄.
Δεν σερφάρουμε στο ίντερνετ αυτά τα 10', γιατί μπορεί να μας αρπάξει το φαγητό, όπως συνέβη σήμερα σε εμένα. Μπορούμε να αραιώσουμε την σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί με βαλσαμικό ξύδι, νερό και μέλι και να σερβίρουμε χωριστά.
Από μπαχαρικά και μυριστικά, κατά βούληση.
Μιας και μου αρέσουν οι μυρωδιές των ινδικών φαγητών, σήμερα χρησιμοποίησα κύμινο, τζίντζερ, πάπρικα, γκάραμ μασάλα, σκόρδο, αλατοπίπερο, chillies, ρίγανη και σιναπόσπορο λευκό.
Σερβίρουμε με ρύζι, στολισμένο με ελαφρά ψημένα ξηροκάρπια και κύβους φρούτων. Το δικό μου πιάτο σήμερα είχε σκέτο σταφύλι λευκό και ήταν υπέροχος ο συνδυασμός.
Update: Η Λαμπρινή στέλνει προξενιό νόστιμη σαλατούλα για να κρατήσει συντροφιά στην γαλοπούλα. Γαλλική σαλάτα (ή ό,τι άλλη πρασινάδα), blue cheese, προσούτο, αχλάδια, σταφύλια, καρύδια ψιλοκομμένα και λίγα αμύγδαλα, περιχυμένα με χυμό σταφυλιού, βαλσαμικό ξύδι και αλατοπίπερο.

8 comments:

Rena said...

Εμ, σιγά που ένα πιάτο που έφτιαξε η jua δε θα είχε ξηροκάρπια και φρούτα. Θα ήταν εξωπραγματικό..αλλόκοτο θα έλεγα :)

Λοιπόν...εμεις γενικά τη γαλοπούλα δεν την τρώμε, ειδικά τα χριστουγεννα που συνηθίζονται και οι γεμιστές εμείς προτιμούμε χοιρινό..αλλά...μια φορά δοκιμασα γαλοπουλα απο μια φίλη και μου έμεινε αξέχαστη...δεν ρώτησα συνταγή, δε με ένοιαζε στην προκειμενη περίπτωση (τι βλακας-παρορμητικός-είμαι)αλλά νομίζω ότι αυτή θα με ξελογιάσει..Θα παρω γαλοπουλα μόνο και μονο για να την μπανιαρω σε γάλα, άσε που με εξιταρει το μελακι και το σαμιώτικο.

Ευχαριστουμε "παραπονιάρα" για τη συνταγούλα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Κι όμως όσο "άνοστο" κι αν είναι το στήθος της γαλοπούλας, αν μαγειρευτεί ωραία γίνεται νοστιμότατο. Λουκούμι φαίνεται μέ τόσο μαρινάρισμα, μπαχαρικούλια και το γλυκό κρασάκι. Ωραία ιδέα και η κρούστα με το μέλι. Γεια στα χέρια σου:))

Λαμπρινη said...

Οι φωτο το αδικούν είμαι σίγουρη !
Πεντανόστιμο φαινετε το στηθάκι και ας άρπαξε λίγο απο την ηλιοθεραπεία:))

Μολις διάβασα τη συνταγή λεω να μια σαλάτα που μάλλον του ταιριάζει . Γενικώς μου αρέσει η γαλοπούλα σε συνδιασμό με φρούτα :))

Οπως είδες όλες παραφυλάγαμε στην γωνία να αρπάξουμε το μεζεδάκι μας !!:))

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ!
Και αφού πήραμε μεζεδάκι, φάγαμε και σαλατούλα, πάμε να κάνουμε το beauty sleep μας!

ΕΛΕΝΑ said...

Αααααααααα, ξέχασα να πω για το προξενειό. Τέλεια και η σαλατούλα Λαμπρινή. Μια χαρά την βλέπω να ταιριάζει με την γαλοπούλα της Jua.
Juanitaki καλά λες, ώρα για beauty sleep.

witchofdaffodils said...

παραδόξως εμένα το κρέας της γαλοπούλας μου αρέσει, τη μαρινάρω σε λεμόνι-πορτοκάλι.

Η Juan, πρωτότυπη κι εξωτική as usual :)

kiki said...

Παίρνω ένα κομματάκι γαλοπούλα, παίρνω και λίγ σαλάτα και shide dish και είμαι πολύ ευχαριστημένη...

luna said...

Ελειπα κάποιες μέρες και μαζεύτηκε αρκετή ύλη για διάβασμα! Αρχισα το διάβασμα και όταν έφτασα σε αυτή και διάβασα γαλοπούλα στο γάλα, με ξηροκαρπια και μέλι κ.τ.λ. κατάλαβα ότι ήταν η Juanita μας.
Εξαιρετική, καταπληκτική συνταγαρα!
Τρελαίνομαι για κάτι τέτοιες δημιουργίες στην κουζίνα. Ευχαριστουμε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...