Wednesday, September 05, 2007

Μπαλαζές από την Μυτιλήνη

Μια φίλη φέτος τον Αύγουστο πήγε για διακοπές στην Μυτιλήνη.
Χρόνια θέλω να πάω σε τούτο το νησί του βορείου Αιγαίου, γιατί όσα έχω διαβάσει και ακούσει γι' αυτό πολύ μου άρεσαν. Η δε παραμόνη στην σχετικά κοντινή Χίο (2 φορές) με έκανε να θέλω να γνωρίσω και εκείνον τον τόπο, αλλά δεν τα κατάφερα μέχρι τώρα. Ισως στο μέλλον και όταν το παιδάκι μου θα έχει πια μεγαλώσει και θα μπορεί να αντέξει τα μακρινά ταξίδια.
Τέλος πάντων, η φίλη αυτή κατά το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου στην Μυτιλήνη και πέρασε πολύ όμορφα. Να σημειώσω ότι επειδή νήστευε, στάθηκε αφορμή να "ψάξει" λίγο τα φαγητά και τα γλυκά που γεύτηκε. Ετσι ανακάλυψε σε κάποιο φιλόξενο σπίτι, μια πολύ παραδοσιακή συνταγή της Μυτιλήνης και την οποία μου περιέγραψε. Αυτή λοιπόν θα σας γράψω σήμερα (αφιερωμένη στην καλή μου φίλη αλλά και σας, που σας ξαναβρίσκω μετά από αρκετό καιρό). Συνταγή απλή αλλά φοβερά γευστική και δροσερή.
Μπαλαζές από την Μυτιλήνη.
Υλικά
1/2 φλυτζάνι ξασπρισμένα αμύγδαλα καβουρτισμένα και χοντροκομένα.
Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε επίσης καρύδια ή και το καβουρτισμένο φουντούκι πολύ του πήγαινε, που έβαλα σε δύο μπολάκια.
3/4 του φλυτζανιού ζάχαρη
200 γραμ νισεστέ
Ενάμιση λίτρο νερό
Μαστίχα, ούζο ή ανθόνερο και λίγη κανέλα
Θα διαλύσετε καλά το νισεστέ στο νερό και θα τον βάλετε να βράσει μαζί με την ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια το μείγμα μέχρις ότου πήξει. Αμέσως μετά το μοιράζετε σε διάφανα μπολάκια ή ποτήρια παγωτού και το αφήνετε να κρυώσει. Ραντίζετε την κρέμα με λίγη μαστίχα λικέρ (ούζο ή ανθόνερο, ότι σας αρέσει ως γεύση) και πασπαλίζετε με τα καβουρτισμένα και χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα καθώς και λίγη κανέλα.
Και καλή σας όρεξη, παρέα μ ' ένα απογευματινό καφεδάκι.

Φιλιά σε όλους και όλες και Καλό Χειμώνα να έχουμε χωρίς "μαυρίλα" άλλη.

11 comments:

Anonymous said...

Λοιπόν, από προχθές που έβαλε τη συνταγή του ο Μολώχ, έχω συνεχώς στο μυαλό μου το μπαλαζέ που φτιάχνουν στη Μυτιλήνη και που μας έφτιαχνε συχνά η πεθερά μου καθότι Μυτιληνιά.
Έχω να προσθέσω ότι το έφτιαχναν για τις λεχώνες, για να πάρουν δυνάμεις μετά τον τοκετό.
Είναι μια νοστιμότατη κρέμα και ιδιαίτερα δροσιστική τώρα το καλοκαίρι.

Anonymous said...

Καλό χειμώνα Πηνελόπη ! Να χετε μια γλυκιά και όμορφη χρονιά σαν τις συνταγές που μοιράστηκες μαζί μας σήμερα :)))

Ρωξάνη μου , θα την φάω απο τα χεράκια σου :)))

Anonymous said...

Οπωσδήποτε από τα χεράκια μου, γλυκιά μου Λαμπρινή. Είτε εδώ είτε εκεί.

kiki said...

Κρεμούλα ε; Φουλ της κρέμας λοιπόν!

witchofdaffodils said...

αλλά νηστίσιμη κρέμα, πρωτότυπη συνταγή!

Juanita La Quejica said...

Ρωξάνη, αφού είναι για λεχώνες, ό,τι πρέπει για την Λόπε, που οκ, έχουν περάσει 2 μήνες, αλλά χρειάζεται δυναμωτική τροφή για να αντέχει την φροντίδα του Παίδαρου (ο οποίος πριν κλείσει 2 μήνες έχει φτάσει αισίως τα 5 κιλά και 300 γραμμάρια!).
Μιας και έχω σπιτικό λικέρ μαστίχας, μόλις πάω για ψώνια θα αγοράσω νισεστέ να το δοκιμάσω. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ νισεστέ, ελπίζω να μην βγάλω κρέμα μπετόν αρμέ... ή καλύτερα να περιμένω να δοκιμάσω το γλυκό και εγώ από τα χεράκια της Ρωξάνης, μιας και η Λόπε τα έχει γεμάτα με τον Παίδαρο;

Anonymous said...

Πηνελόπη, ευχές πολλές-πολλές από e-φιλενάδα για το σούπερ μωρουλίνι σου.
Από ότι διαβάζω μάλλον θα χρειάζεσαι πολλές κρέμες να δυναμώσεις για να αντέξεις τα γλυκά βάρη του παίδαρου.
Juanita, θα κεράσω εγώ απ΄αυτήν την κρέμα και εσένα και την Λαμπρινούλα μου, που της το έχω υποσχεθεί. Εξ άλλου οι μαγειρικές μου ικανότητες μέχρι εκεί νομίζω με καλύπτουν. Για άλλα τσ!

Penelope said...

Κυράδες μου, όπως καταλαβαίνετε...εκπαιδεύομαι στις κρέμες για λόγους προφανείς! Ο κανακάρης μας είναι πολύ φαγανός και μάλλον μας βλέπω να ξεκινάμει τις κρέμες νωρίτερα απο το κανονικό για τα φυσιολογικά "τρεφόμενα" μωρά.

Juanita η συνταγή είναι εύκολη. Το μυστικό με τον νισεστέ είναι στο συνεχές ανακάτωμα με το κουτάλι... μην τον φοβηθείς.

Anonymous said...

εχω κι εγώ μια παρόμοια συνταγή για μπαλεζέ με τη μονη διαφορά οτι από πανω βάζεις γλυκό τριαντάφυλλο

siamalis said...

stin kipro exoume 2 tetoies sintages vasismenes sto 'nisieste' (nisiasto):
1) Palouzes : ximos stafiliou vrasmenos
2) Maxalepi : nero kai nisiastos vrasmeno (xwris zaxari) servirete krio me anthonero.
O palouzes exei peripou to idio onoma me tin diki sou sintagi.
antreas

Anonymous said...

Χαιρετε! Δοκιμασα και εγω αυτη τη συνταγη στη Μυτιληνη και την λατρεψα. Εμαθα ομως πως χρειαζεται νισεστε απο σιταρι (ανθος). Μπορει να μας πει καποια(ος) που μπορουμε να βρουμε στην Αθηνα? Το δοκιμασα με νισεστε απο καλαμποκι, δεν μου αρεσε καθολου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...