Friday, September 21, 2007

Γιατί δεν θα πάρω ποτέ κεραμεική εστία στην κουζίνα

Γιατί μ αρέσει να φτιάχνω πραγματάκια που η κεραμεική εστία τα απεχθάνεται. ΄Οπως ας πούμε κεριά (κατά καιρούς, σε κρίση ηρεμίας) αλλά κυρίως γιατί εκεί ψήνω τις μελιτζάνες μου για να κάνω μελιτζανοσαλάτα.
Παίρνει εκείνο το ωραίο άρωμα κάπνας κι η σαλάτα γίνεται πολύ γευστική.

Αφού, λοιπόν τις ψήσω, τις καθαρίζω προσεκτικά και τις βάζω σε μεγάλο μπολ ρίχνοντας σε κάθε μία σταγόνες λεμονιού μόνο για να μη μαυρίσουν. Αν δεν σας νοιάζει, παραλείψτε το.Τρίβω κι ένα μέτριο κρεμμύδι και μαζί μ αυτό λοιώνω τις μελιτζάνες. Καλά είναι να μη γίνουν απόλυτα αλοιφή, αυτό όμως δεν επηρεάζει τη γεύση.
΄Οπως λοιπόν είναι στο μπόλ ρίχνω τόσο αλάτι όσο να πιάσει όλη την επιφάνεια του μείγματος. Ανακατεύω. Ρίχνω λάδι όσο να σκεπαστεί καλά όλη η επιφάνεια του μείγματος.
Ανακατεύω προσεκτικά μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι. Προσθέτω 5-6 κουταλιές ξύδι και πάλι ανακατεύω. Τώρα για το ξίδι καλλίτερα να δοκιμάζετε ρίχνοντας κι ανακατεύοντας. ΄Εχει να κάνει και με την ποιότητά του.

Ξέρω πως πολλοί βάζουν σκόρδο. Εμείς δεν το προτιμάμε στη μελιτζανοσαλάτα. ΄Οποια/ος θέλει μπορεί να το προσθέσει όμως.
Εκείνο που δοκιμάσαμε είναι το εξής: Σε μικρό πιάτο ανακατέψαμε απ αυτήν τη μελιτζανοσαλάτα με κομματάκια φέτας. Τα λιώσαμε λίγο παραπάνω στο πιάτο. ΄Εγινε πολύ νόστιμος μεζές μου είπαν. Είπαμε εγώ φτιάχνω και μυρίζω μόνο).

Μπορείτε να την στολίσετε με κομμένη πράσινη πιπεριά και ελιές.
Δοκιμάστε το.

9 comments:

Αρχοντία said...

Χαχα... Και γω όταν πήρα την κεραμική, τη μελιτζανοσαλάτα σκέφτηκα πώς να την κάνω! Τελικά, βρήκα: βάζω το τεφάλ να πυρώσει χωρίς τίποτα μέσα ούτε λάδι ούτε νερό, και όταν κάψει καλά βάζω τις μελιτζάνες ολόκληρες και τις ψήνω καλά από όλες τις πλευρές. Παίρνουν την καπνιστή γεύση όπως και στο μάτι. Επίσης γίνονται και μία μία πάνω από τη φλόγα του γκαζιού, αλλά αυτό δεν έχω την υπομονή να το κάνω. Το χειμώνα που ανάβουμε τζάκι τις ψήνω τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο στη χόβολη.

Juanita La Quejica said...

Πόση ώρα χρειάζονται ψήσιμο στο μάτι της κουζίνας Νενάκι;

Anonymous said...

Πολυαγαπημένη η μελιτζάνα και μάλιστα ψητή στα κάρβουνα. Πριν δυο μέρες γέμισα τον καταψύκτη με σακουλάκια! Εκτός από φέτα, ταιριάζει πολύ και ανακατεμμένη με ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά Φλωρίνης και μαϊντανό-νομίζω τη λένε Μακεδονίας.

ΕΛΕΝΑ said...

Μελιτζανοσαλάτα (όχι αλοιφή) με μελιτζάνα ψητή στα κάρβουνα (έχω κεραμεικές εστίες βλέπεις) και κομμάτια φέτας μέσα φτιάχνω κι εγώ συχνά. Πολύ ωραίο μεζεδάκι πραγματικά:) Βέβαια να σου πω την αλήθεια, εμάς μας αρέσει και με λίγο σκορδάκι μέσα.

Anonymous said...

Εμάς πάλι με αρκετό σκορδάκι, γι'αυτό και την τρώμε συνήθως... παρασκευοσάββατα!

CGP said...

ιδανικά η λυση ειναι κουζινα με αέριο και κεραμική εστια και θεση με πέτρες από λαβα η μια ΑGΑ (Προσωπική επιλογή) αλλά τελικα όπως κανεις βολευεται διότι δεν κανουν τα ράσα τον παπά !

ολα θα πανε καλα... said...

Τέλεια συνταγή.Εμένα μου αρέσει με πολύ σκόρδο.Καλησπέρα!

kiki said...

Κι εγώ βάζω μια σταλιά σκόρδο. Τώρα για την κεραμική, όντως, όπως βολεύεται ο καθένας.

Nena said...

Μωρέ κι εμένα μ αρέσει με σκορδάκι αλλά οι υπόλοιποι μου αρνούνται...
@Juanita: Γίνεται πολύ γρήγορα μόνο που αφού στρώσεις 4πλά αλουμινόφυλλα στο μάτι κι ενώ το ανάβεις στο 3, μόλις βάλεις τις μελιτζάνες κατέβασε τη φωτιά στο 2,ώστε να μη σου κολλήσουν τα αλουμινόχαρτα και δυσκολευτείς στο καθάρισμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...