Μας γράφει ο Moloch:
"Για τις πιο κρύες μέρες ή τους πιο κρύους τόπους, μια απλή συνταγούλα για λαχταριστή κοτόσουπα, μίξη διαφόρων συνταγών...
Υλικά
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κανονικού μεγέθους κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι
λιγα φύλλα δυόσμου
1 κουτ. γλυκ. ξερό εστραγκόν
αλάτι, πιπέρι
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
2 λεμόνια
μισό ματσάκι άνιθο
1 φλυτζάνι ρύζι για σούπες
Και τι κάνουμε;"Για τις πιο κρύες μέρες ή τους πιο κρύους τόπους, μια απλή συνταγούλα για λαχταριστή κοτόσουπα, μίξη διαφόρων συνταγών...
Υλικά
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κανονικού μεγέθους κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι
λιγα φύλλα δυόσμου
1 κουτ. γλυκ. ξερό εστραγκόν
αλάτι, πιπέρι
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
2 λεμόνια
μισό ματσάκι άνιθο
1 φλυτζάνι ρύζι για σούπες
Ψιλοκόβουμε φυσικά το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στη χύτρα ταχύτητας με το λαδάκι μας.
Βάζουμε το πλυμένο μας κοτοπουλάκι με την πέτσα να ακουμπάει στον πάτο και αφήνουμε να τσιγαριστεί λίγο κι αυτό.
Βάζουμε νεράκι ώσπου να σκεπάσουμε καλά το κοτόπουλο και λίγο παραπάνω. Ρίχνουμε το δυόσμο και το εστραγκόν, αλατάκι, σφραγίζουμε και αφήνουμε να βράσει για μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου...
Ανοίγουμε τη χύτρα μας, βγάζουμε το κοτόπουλο με την τρυπητή κουτάλα και στο ζουμάκι ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει. Προσοχή μην κολλήσει κάτω!
Σε ένα σκέυος χτυπάμε το χυμό από τα λεμόνια, το γιαούρτι, τον ψιλοκομμένο άνιθο και ζωμό από τη σούπα και το προσθέτουμε στη χύτρα. Ανακατεύουμε καλάαα και έτοιμη η σουπίτσα.
Σημεία προσοχής
α)Πολύ καλό πλύσιμο στο κοτόπουλο για να μην έχει μικρά κοκκαλάκια η σούπα
β)το πιπέρι είναι καλό να μπαίνει φρεσκοτριμμένο στο πιάτο και όχι στη χύτρα, γιατί χάνει την ουσία του
γ)Το κοτόπουλο προσωπικά, αφού το βγάλω από τη σούπα, το βάζω σε ένα ταψί, ραντίζω με ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και κάρι ή πάπρικα και το βάζω 10 λεπτάκια στο γκρίλ για να κάνει μια τραγανή πετσούλα. Ο αδερφός αρέσκεται να ψιλοκόβει το τραγανό πλέον κοτοπουλάκι μέσα στη σούπα του. Είναι κι αυτή μια ιδέα...
Καλή όρεξη!!!
Moloch"
Κόκκορας στο Obidos, 80 χλμ. βόρεια από την Λισσαβώνα
10 comments:
Moloch η Λαμπρινή πολύ θα την εκτιμήσει την συνταγή σου, με τα κρύα που έχει αυτόν τον καιρό στην Γερμανία. Εγώ την κρατάω για τις πιο κρύες μέρες. Πολύ νόστιμη σουπίτσα φαίνεται. Ωραίο το γιαουρτάκι αντί για αυγά.
Moloch είχα ήδη φτιάξει τη σούπα όταν διάβασα τη συνταγή σου και πρόλαβα να προσθέσω μόνο εστραγκόν.
Η διαφορά ήταν μεγάλη σε σχέση με την κλασική κοτόσουπα και όταν ξαναφτιάξω θα την κάνω όπως λες!
Έχω βάλει και φωτο στο blog μου.
Τέλεια η κοτόσουπα.
Αλλά τις ζωντανές κοτούλες, τι τις θέλατε στη φωτο; :-)))
Μπορώ τώρα εγώ να τις κάνω σούπα;;;.
για κάποιο εντελώς ανεξήγητο λόγο θέλω αυτή τη σούπα τώρα :)
Αυτος ο κόκκορας περιεργα γλυκοκοιτά την κότα :))
Amo κάτι μου λέει θα γίνει αλλαγή , για να μην μας κόβετε και η όρεξη:)
Moloch πολύ μου άρεσε η διαφορετική κοτόσουπα! Με γιαουρτάκι και υπέροχα μυριστικά :))
Μια και ο καιρός εδώ οχι απλα το επιτρέπει αλλα το επιβάλει , θα δοκιμαστεί σύντομα :))
Θα συμφωνήσω με την Λαμπρινή το γιαουρτάκι και τα μυριστικά θα την κάνουν απίθανη, αλλά και η ιδέα για το "τραγανιστό" κοτοπουλάκι μια χαρά μου ακούγεται, μιας και το βραστό κοτόπουλον, προσωπικά μου θυμίζει πάντα νοσοκομείο (απ-πα-πα).
Χαίρομαι που σας άρεσε η ιδέα! Στην πράξη αποδεικνύεται ακόμη καλυτερη!
Επειδή τσιγαρίζουμε στην αρχή το κρεμμύδι και το κοτόπουλο, και γίνεται κάπως βαριά, αποφεύγοντας στη συνέχεια τα αυγά εξισορροπείς τα πράγματα. Επίσης τα μυριστικά παίρνουν εκείνη την κλασική κοτοπουλίλα από τη σούπα.
Η ιδέα για το τραγάνισμα είναι της μακαρίτισσας γιαγιάς μου. Εκείνη βέβαια το έκανε στην ξυλόσομπα στο χωριό, αλλά το αποτέλεσμα παρόμοιο. Χρόνια μπροστά η γιαγιά, όχι παίζουμε!
Αγαπητέ Moloch το ίδιο κόλπο κάνω και εγώ στην «κλασική» σούπα.
Βάζω το κοτόπουλο στο γκριλ και γίνεται καταπληκτικό.
Μόνο που το λαδολέμονο με λίγη ρίγανη πάντα, το προσθέτω στο πιάτο.
Ωραία ιδέα το γιαούρτι!
Amo, δεν έβρισκα φωτογραφίας κοτόσουπας λευκής στο ίντερνετ και έτσι κατέφυγα στο πιο κοντινό, χαχα! Υπάρχει και φωτό που κάποιος πνίγει τον κόκκορα της δεύτερης φωτογραφίας, αλλά η Λαμπρινή δεν με άφησε να την βάλω, την μαρτυράω, χαχαχα!!!!!!
Πρωτότυπη η προσθήκη του γιαουρτιού. Θα τη δοκιμάσω κι έτσι γιατι με αυγά τα παιδιά δεν τη θέλουν (κλαψ)!
Post a Comment