Saturday, October 27, 2007

Τα 4 P!

Κόρες πεντανόστιμες (που λέει και μια ψυχή!) σας στέλνω μια veganονηστίσιμη εποχιακή (εδώ στα ξένα) συνταγή, σε περίπτωση που σας χρειαστεί για το νέο veganονηστίσιμο section του τόσο hungry ιστολογίου σας, request της μαγισσούλας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς :)
Heart n Soul - mysaltnseagullfather


PPPP - Pumpkin Polenta Pecan Pie!
(Πώς λέμε "χασαποταβέρνα τα 5 φ"; Εδώ τα 4 p!)
Φθινόπωρο, όλα πορτοκαλοκίτρινα, εδώ στη ΒΔ Αγγλία, φύλλα, κολοκύθες (pumpkinς), διάθεση.
Στις 31 του Οκτώβρη γιορτάζουν τo λεγόμενο halloween.
Ως αμερικανόφερτη γιορτή, έχει και τις ανάλογες επιρροές στην κουζίνα, με εποχιακά υλικά του νέου κόσμου, όπως η κολοκύθα, το καλαμπόκι, το maple syrup (σιρόπι σφένδαμου) και των pecans (συγγενής των καρυδιών).
Οι συνταγές για παρόμοια γλυκίσματα είναι όσες και οι συνταγές για μουσακά, εδώ παραθέτω τη δική μου διασκευή, απλή, σεμνή, από σπίτι. Αν θέλετε, μπορείτε να την εμπλουτίσετε με αυγά, γιαούρτι ή ξυνόγαλο, λάδι ή βούτυρο, και ζάχαρη.
Εγώ την έκανα νηστήσιμη, fet free και άγλυκη (για να ρίξω άφθονο σιροπάκι από πάνω, αμ τι, είχα ποταπά κίνητρα!), δεν έβγαλα τσιμουδιά, κι όλοι την έκαναν να!
Όποτε τη φτιάχνω, πετάω διάφορα μέσα, με το μάτι, θα προσπαθήσω όμως εδώ να προσεγγίσω την έννοια "συνταγή" όσο γίνεται.
Let's rock n roll girls:
κολοκύθα (500γρ πολτό)
πολέντα (400 γρ χοντρό καλαμποκάλευρο)
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
1 κ.γ. σόδα
ολίγη (μαύρη) ζάχαρη (περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!)
κανέλα
(αν έχετε προσβαση σε γιαούρτι σόγιας και egg replacer, βάλτε κι απ'αυτά!)
Χρησιμοποίησα έτοιμο πολτό κολοκύθας από βάζο.
Αν έχετε μια όμορφη ροδοκόκκινη, ώριμη και γλυκιά κολοκύθα, βράστε τη, πολτοποιείστε την ψύχα και αφήστε τη σε ψιλό τρυπητό να στραγγίσει καλά.
Ζυγίστε τότε 500γρ.
Ανακατέψτε με την πολέντα, το ξύσμα, την κανέλα, το χυμό με τη σόδα μέσα, ολίγη ζάχαρη (1-2 κ.σ.), κι ότι από τα προαιρετικά θελήσετε.
Θα έχετε ένα μίγμα παχύρευστο, σα μέλι, που θα αδειάσετε σε λαδωμένη ταρτιέρα (δε φουσκώνει πολύ), θα διακοσμήσετε με μισά pecans (ή καρύδια, αν δεν είστε purists, ντροπή σας πάντως) και θα ψήσετε να στεγνώσει και να ροδίσει (εγώ έψησα 1 ώρα περίπου στους 180 C), αν κάνετε το κόλπο με το καλαμάκι και κολλάει λίγο δεν πειράζει, μην περιμένετε να στεγνωσει τελείως, είναι ζουμερό pie.
Ξεφουρνίζω, τρυπώ εδώ κι εκεί, περιχύνω με άφθονο maple syrup (τώρα πάλι, αν δεν ντρέπεστε και βάλετε σιρόπι μελιού, δε θα σας μαλώσω πολύ, αξίζει όμως να δοκιμάσετε το maple).
Σερβίρω ζεστή, χλιαρή, ή σε θερμοκρασία δωματίου, με έξτρα σιρόπι και λίγη κρέμα γάλακτος ή μια μπάλα παγωτό.
Λέω να τη ξαναφτιάξω αντικαθιστώντας τον πουρέ κολοκύθας με πουρέ μήλου, τι λέτε;

(Περισσότερα περί halloween κλπ εποχιακές εορτασίες, στη σελίδα Peris Christou, απ'όπου και η φώτο της κολοκύθας-φαναράκι)

15 comments:

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε για την μικρή "τζούρα" Φθινοπωρινής Αγγλίας!
Κούκλα φαίνεται η 4Ρ σου!

Anonymous said...

Πολύ Πρωτότυπη Πίτα (με) Πεκάν !!!

4 Π ;)

heart n soul said...

Juanita (και hungry πεντανόστιμες) ευχαριστώ για τη φιλοξενία!
Λαμπρινή πολύ μ'άρεσε η μετάφραση!

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ νόστιμη πραγματικά φαίνεται η πίτα σου και σ' ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή που μοιράστηκες μαζί μας:)))
Στην ερώτηση για τον πουρέ μήλου, εγώ απαντάω "ναι" και μ' αυτόν λέω να την ξεκινήσω.
Και ξεκινάω δικές μου ερωτήσεις τώρα χα χα χα
-Μπορούμε αν κατάλαβα καλά να αντικαταστήσουμε το κολοκύθι με πουρέ άλλων φρούτων, άσχετα αν η "παραδοσιακή" συνταγή είναι με κολοκύθα??
-Αν προσθέσω τα λοιπά "απαγορευτικά", γιαούρτι, βούτυρο, αυγά, σε τι αναλογίες περίπου?? Και πόσο αλλοιώνουν τα αποτέλεσμα της πίτας??

heart n soul said...

Έλενα πεντανόστιμη, κι εγώ ευχαριστώ! Είμαι σίγουρη ότι καθόλου δεν θα πείραζε(εκτός από τον τίτλο!) να αντικαθιστούσαμε τον πουρέ κολοκύθας με πουρέ άλλου φρούτου. Το κατακίτρινο χρώμα της πίτας μόνο θα έβγαινε λίγο πιο χλωμό. Πες μου αποτελέσματα πλιζ αν την κάνεις με μήλο ή άλλο φρούτο!
Σ'αυτές τις αναλογίες θα έβαζα μάλλον 3 αυγά, περίπου 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο και ένα μικρό κεσεδάκι γιαούρτι. Let me know αν πειραματιστείς :)

kiki said...

Τι όμορφη παρουσίαση και τι όμορφες φωτό! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

Penelope said...

Και σήμερα χάζευα σε τοπικό μανάβικο τις τεράστιες πορτοκαλί κολοκύθες και θυμήθηκα και πρόσφατη εκπομπή του κου Μαμαλάκη στο Μόναχο που έδειχνε τον τρόπο που διαθέτουν εκει οι παραγωγοί τις κολοκύθες τους... Ήρθε τώρα και η συνταγή σου heart h soul, και έδεσε το πράγμα! Με βλέπω να την αγοράζω την κολοκύθα Δευτέρα πρωί-πρωί.

heart n soul said...

oneiromageiremata ευχαριστώ! μια μικρή ανταπόδωση για τις νοστιμιές που μας σερβίρετε τόσο συχνά :)
Penelope κι εγώ σας βλέπω να την αγοράζετε! Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε βητα-καροτένιο, άριστο αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, τί καλύτερη δικαιολογία θέλετε; Χτυπήστε τη :)
Και για όλες τις επίδοξες φουρναροπούλες, δείτε το τελευταίο μου ποστ για μια μοναδική τεχνική παρασκευής ψωμιού. Πρέπει να το κάνετε!

Juanita La Quejica said...

Είναι και στη γεύση τόσο όμορφο όσο δείχνει; Και χωρίς καθόλου ζύμωμα... ωραίο!

heart n soul said...

η γεύση και το άρωμα είναι καλύτερα από την όψη :)

prasino liker said...

Kαταπληκτικη ιδεα.
Επισης αν εχεις πολυ κολοκυθα μπορεις να κανεις και κεφτεδακια και πιτα.
Κεφτεδακια με ολα τα υλικα που χρησιμοποιεις ,μονο αντι κιμα βαζεις τριμενη κολοκυθα.Πιτα ,αντι σπανακι η πρασινο κολοκυθι, βαζεις τριμενη την κολοκυθα, φετα ,μυζηθρα η ανθοτυρο δυοσμο λαδι αλατι πιπερι.Αν ανοιγεις φυλο βαζεις δυο κατω και τρια επανω και ψηνεται στο φουρνο .
Καλη μας ορεξη.

Penelope said...

Αυτή η εκδοχή με τα κεφτεδάκια, Prasino Liker μοιάζει σκανδαλιστική, θα την βάλω επίσης στο αρχείο για τα πειράματα με πορτοκαλί κολοκύθα!

Anonymous said...

Αχ τί ωραία συνταγή!
και πόσο μακριάαααα απ΄ότιδήποτε έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου!

Λέω κι εγώ λοιπόν να ξεκινήσω με το μήλο! :-)

Αλλά αναρωτιέμαι -άσχετη ούσα- : ΠΩΣ στο καλό φτιάχνεις πουρέ μήλου;;;
Τα βράζεις;;; Μπαααααα...;
Τα ψήνεις μήπως;;;
'Ελεος κορίτσια, τα φώτα σας!!!!

Μαρία
η νεοφώτιστη

witchofdaffodils said...

έξοχο heart, έξοχο!!
χωρίς ίχνος ντροπής θα αυτοσχεδιάσω, αλλά δε θα αντικαταστησω το σιρόπι σφενδάμου, κι αυτό είναι δέσμευση :))

Αν ξέρετε κι άλλες τέτοιες, please be our guest (star:)

ΥΓ τα 5Φ ντίαρεστ, δεν είναι χασαπο(ν)ταβέρνα, αλλά το χιλιοτραγουσισμένο φαγάδικο στον Κισσό του Πηλίου. Αν έρθετε στην πατρίδα, θα σας πάω βόλτα εκεί:))

heart n soul said...

Μαράκι, αν δεν χρησιμοποήσεις έτοιμο πουρέ μήλου (και γιατί άλλωστε?) τότε ή ψήσε τα μήλα στο φούρνο και μετά πολτοποίησέ τα, ή βράσε τα με ελάχιστο νερό, να μαλακώσουν καλά πριν τα λιώσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, άσε τον πουρέ σε ψιλό τρυπητό να στραγγίξει για λίγο αν δεις ότι είναι πολύ νερουλός. Καλή επιτυχία :)
witch, εγκρίνω την ισορροπία αυτοσχεδιασμού και δέσμευσης! έτσι ακριβώς πρέπει!
τι? ιζ δερ ε φειμους 5Φ??? αποδέχομαι την πρόσκληση πάραυτα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...