Friday, October 26, 2007

Μοσχάρι με σταφύλι

Ένα πιάτο του φθινοπώρου που αξιοποιεί τα σταφύλια της εποχής και δίνει πλούσια γεύση στα δροσερά, πια, βράδια μας.

Υλικά
2 μπριζόλες κόντρα από μοσχάρι
2 κούπες ρόγες από σταφύλι
1 κούπα γλυκό κρασί (είχαμε Samos)
1 κούπα χυμό σταφυλιού
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
2 κουταλάκια βούτυρο
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
αλάτι, πιπέρι, μίγμα πιπεριών
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό σκεύος βάζετε τις αλατοπιπερωμένες μπριζόλες με λίγο νερό να μαλακώσουν (χαμηλή φωτιά). Όταν πιουν το νερό τις ροδίζετε σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο. Αφαιρείτε το κρέας και το διατηρείτε ζεστό, μέχρι να φτιάξετε τη σάλτσα. Στο σκεύος που ροδίσατε τις μπριζόλες βάζετε το κρασί να βράσει με τα σταφύλια, μέχρι αυτά να μαλακώσουν. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το χυμό του σταφυλιού (για να πάρετε χυμό σταφυλιού χρησιμοποιείτε αποχυμωτή, ή -σαν και μένα που βαρέθηκα- βάλτε τις ρόγες μέσα σε ένα τουλπάνι και στίψτε τις). Αλατίζετε.
Μόλις πάρει μία βράση δένετε τη σάλτσα με το βούτυρο και το κορν φλάουρ (πάντα διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό). Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα την αποσύρετε από τη φωτιά.
Σερβίρετε τις μπριζόλες και περιχύνετε με τη σάλτσα. Από πάνω τρίψτε ανάμικτους κόκκους από τρία πιπέρια.
Μπορείτε να συνοδεύσετε με άσπρο πιλάφι ή απλό κουσκούς.

6 comments:

Λαμπρινή said...

Πάρα πολυ ωραίο !!!! Καιρό είχα να λιγουρευτώ πιάτο με κρέας !!!!

oneiromageiremata said...

Μιααααααμ! Μην ακούσω παράξενο φαί εγώ! Αν είχα δει τη συνταγή νωρίτερα θα έπαιρνα και σταφύλια να την κάνω. Δεν πειράζει. Σταφύλια υπάρχουν ακόμα. Τέλεια ακούγεται!

ΕΛΕΝΑ said...

Φοβερό φαγάκι φαίνεται elie!!!!
Aυτός ο συνδυασμός με το σταφύλι με προκαλεί να το δοκιμάσω.
Ιδιαίτερα δελεαστική μου φαίνεται η σκουρόχρωμη "μελωμένη" σαλτσούλα σου:))

Nena said...

Που ήσουν Elie μου τόσο καιρό. Μετά το ψαρονέφρι με βερύκοκα πούκανα, αυτό είναι το επόμενο εγχείρημα γιατί μ αρέσουν όταν ψιλογλυκίζουν τα φαγάκια.Μμμμμμ!

Juanita La Quejica said...

Τα τελευταία χρόνια, ο μόνος τρόπος που μπορώ να φάω κρέας και να το ευχαριστηθώ είναι αν έχει μαγειρευτεί με φρούτα.
Μέχρι τώρα δεν είχα επιχειρήσει μοσχάρι με σταφύλια, πολύ ωραία ιδέα!
Να ρωτήσω μόνο γιατί τις μοσχαρίσιες μπριζόλες δεν τις πολυσυμπαθώ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους στο σπίτι που τους αρέσουν ιδιαίτερα.... μαλακώνουν αρκετά Elie οι μπριζόλες με αυτό τον τρόπο, πρώτα σιγομαγείρεμα και μετά σωτάρισμα;

elie said...

Χαίρομαι που βρήκατε ενδιαφέρουσα τη συνταγή. Όσες τη δοκιμάσετε, θα χαρώ να μάθω αν σας άρεσε.

Juanita, ναι, με λίγο άχνισμα στην αρχή μαλακώνουν οι μπριζολίτσες (το νερό βέβαια θα αφήσεις να το "πιουν", έτσι?).

Nena, πέρασε καιρός, ε? Καμιά φορά με πνίγουν οι υποχρεώσεις και φρενάρω κάποια πράγματα μέχρι να ισορροπήσω.
Περιμένω εντυπώσεις όταν δοκιμάσεις το φαγάκι (αν τα προτιμάς λίίίγο -και όχι αρκετά- γλυκά τα φαγητά, μη βάλεις τη ζάχαρη, με τη ζάχαρη είναι πιο... καραμελωμένο το αποτέλεσμα)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...