Monday, October 29, 2007

Κοτόπουλο Κάρυ


Στην Νότια Αφρική κατοικούν πολλοί Ινδοί. Στις αγορές τους βρίσκεις υπέροχα μπαχαρικά, που σε ταξιδεύουν! Πρόσφατα, επισκέφτηκα την Oriental Plaza, στο Γιοχάνεσμπουργκ, ένα εμπορικό κέντρο με πολλά ινδικά καταστήματα και έφυγα φορτωμένη με πιπέρια και μπαχάρια (ενώ οι κόρες μου με φουστίτσες και μεταξωτά)! Ιδιαίτερα, η μυρωδιά του curry μας ξετρέλανε και γυρίζοντας σπίτι μαγείρεψα κοτόπουλο με κάρυ!
Υλικά
6 στήθη κοτόπουλο, σε κύβους
6 -8 κουταλιές της σούπας curry
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
400ml coconut milk
3 μήλα μικρά, σε κομμάτια
1 μπανάνα, σε φέτες
1 μικρή ντομάτα, σε κύβους
Αλάτι πιπέρι
Λάδι
Κορν Φλάουερ
Ρύζι Basmati
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με ελάχιστο νερό και το βράζουμε να εξατμιστεί το νερό. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά, προσθέτουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το curry και "σβήνουμε" με το coconut milk. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρούτα και την ντομάτα. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε προσεκτικά πιπέρι, γιατί το curry είναι καυτερό. Σε περίπτωση που χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 45 λεπτά. Στο τέλος δένουμε την σάλτσα με λίγο κορν φλάουερ.
Ετοιμάζουμε ρύζι Basmati και σερβίρουμε!
Λέγεται, ότι την επόμενη μέρα, η γεύση βελτιώνεται! Όμως, δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω....

21 comments:

tassoula said...

A,τι ωραία και ήθελα μια τέτοια συνταγή (φάν του κάρυ)!!!Πολύ νόστιμο φένεται!Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Nena said...

΄Οχι μόνο φαίνεται, αλλά είναι και νόστιμο. Να συμπληρώσω μόνο πως γίνεται πάρα πολύ ωραίο και με συκώτι μοσχαρίσιο καθώς και με χοιρινό κρέας.

Αγγελική Ν said...

Καλή βδομάδα Tassoula, η συνταγή είναι καλή, δοκιμασμένη! Παίζει ρόλο στην επιτυχία της, πόσο φρέσκο είναι το curry, που χρησιμοποιείς!

Νένα μου, καλημέρα! Σε σκεφτόμουν, γιατί έφτιαξα την τάρτα με ρικότα και σοκολάτα που μας είχες γράψει και είναι το κάτι άλλο:
κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή !!!!! Μπράβο!
Δεν έχω δοκιμάσει κάρυ με συκώτι, ούτε με χοιρινό, αλλά με λαχανικά είναι Vegetarian μούρλια!

άλλη Αγγελική said...

Αγγελικούλα, μού άνοιξες την όρεξη! Ξέρω τι θα μαγειρέψω σήμερα :-) Χώρια που θα ψάξω και την τάρτα της Νένας !

ΕΛΕΝΑ said...

Κατ’ αρχάς πολύ όμορφη η φωτογραφία σου Αγγελικούλα (έχω και τα κολλήματά μου εγώ, δεν το συζητάω;))
Μεγάλη fan επίσης του κάρυ, θα το δοκιμάσω με στήθος γαλοπούλας:) Βέβαια όπως λες η ποιότητα του μπαχαρικού έχει μεγάλη σημασία.
Τα φρούτα «φαίνονται» στο φαγητό ή λιώνουν μέσα στη σάλτσα του??

kiki said...

Με μήλα ε; Χμμμ..Αν δε βάλουμε γάλα καρύδας; Τι να βάλουμε;

Αγγελική Ν said...

@Α. Αγγελική μου καλή όρεξη! Προσοχή στην τάρτα της Νένας: δεν σταματάς να τρως εύκολα!
@Έλενα, με τις φωτογραφίες έχω παλιά ιστορία! Εγώ να δεις κόλλημα! Ετοιμάζομαι για νέα φωτογραφική μηχανή (αρκεί να βρω να πουλήσω την τωρινή μου, που μόνο παλιά δεν είναι)...
Τα φρούτα τα κόβω σε κομμάτια και δεν φαίνονται (στους μη παρατηρητικούς). Τα φρούτα στο τέλος είναι όπως το κρεμμύδι, όταν το χοντροκόψεις.
@Κικίτσα μπορείς να το αντικαταστήσεις με γάλα εβαπορέ, βάζουν και κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά, αλλά το γάλα καρύδας έχει άλλη ξεχωριστή γεύση, όπως είναι προφανές. Βέβαια με το εβαπορέ έχεις μια ικανοποιητική προσέγγιση.

Λαμπρινη said...

Αγγελικούλα μέλι μου , ένα σου λέω μόνο ...ξεπαγώνω φιλέτα κοτόπουλο:))
Γάλα καρύδας δεν έχω και μάλλον θα βάλω και γώ εβαπορέ ή και λίγο γιαουρτάκι μαζί τι λες?

Αγγελική Ν said...

Χρυσοχέρα μου, το γάλα καρύδας δεν έχει την ξινούτσικη γεύση του γιαουρτιού. Αν θες να πλησιάσεις την γεύση του φαγητού που έκανα, βάλε μόνο γάλα. Όμως, όπως το σκέφτομαι, θα του πηγαίνει το γιαούρτι (σε λίγη ποσότητα), ταιριάζει σαν γεύση. Θα είναι κάτι αλλιώτικα νόστιμο!

Juanita La Quejica said...

Από τα αγαπημένα μου φαγητά!
Το εμπλουτίζω και με άλλα ινδοειδή μπαχαρικά, ανάλογα και το είδος του κάρρυ που έχω.
Το γάλα καρύδας κορίτσια νομίζω ότι θα λείψει αν δεν το βάλετε στην συγκεκριμένη συνταγή. Έχει κάπως πιο πυκνή υφή και έχει ένα άρωμα που αναδεικνύει το κάρρυ.
Αν δεν έχετε γάλα καρύδας, χρησιμοποιείστε το ινδοκάρυδο που βάζετε στα γλυκά. Μουλιάστε το σε γάλα εβαπορέ όχι πολύ αραιωμένο, σουρώστε το γάλα και χρησιμοποιήστε το στη συνταγή. Δε θα είναι το ίδιο, γιατί έχει διαφορετική υφή. Όμως θα έχει πάρει κάτι από το άρωμα καρύδας.

Nena said...

@Αγγελική ν: Ευχαριστώ για τα λαχανικά, ούτε που μου πέρναγε απ το μυαλό.Φιλιά πολλά πολλά

Αγγελική Ν said...

Νένα μου, βάλε από λίγο μελιτζάνα, πατάτα, ντομάτα, φρέσκα φασολάκια, αρακά, κορότα, λίγο τσίλι, καρύδα φρέσκια και γάλα καρύδας και αρωμάτισε με κάρυ και garam masala και τα λέμε!
Χουανίτα δεν είχα ποτέ σκεφτεί να αρωματίσω το γάλα με ξερή καρύδα! Μπράβο ωραία λύση! Τι άλλο μπαχαρικό βάζεις? Το κάρυ που πήρα από το ινδικό μπακάλικο είναι τόσο δυνατό...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Mμμμ.... το φαγητό που μου μαγείρεψε και μου έμαθε ο Γλάρος μου όταν γνωριστήκαμε και το οποίο φυσικά τρώει όλη η Γλαρο-οικογένεια...
Αλλά ο ...ατιμούλικος είναι πολύ μερακλής. Το παρουσίασε πασπαλισμένο μα καρύδα τριμμένη και γύρω γύρω στην πιατέλα πιπεριές σε λωρίδες, τομάτες σε λεπτές φέτες και κομμάτια ανανά. Το συνόδευσε με chutney (γλυκόξινη σάλτσα)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

άλλη Αγγελική said...

Βοήθεια, ρε παιδιά! Δε βρίσκω τη συνταγή της Νένας για τάρτα με ricotta και σοκολάτα! Κι επίκειται τραπέζι! Όποιος έχει την ευγενή καλωσύνη...

Τώρα, επίσης με προβληματίζει η αντικατάσταση του γάλακτος καρύδας από γάλα! Εντελώς άλλο πράγμα! Κικίτσα αναρωτήθηκα γιατί είσαι τόσο αρνητική και έχω μια πιθανή απάντηση. Το γάλα καρύδας κανονικά είναι σχεδόν άγευστο. Δε μυρίζει καρύδα, όπως το γνωστό μας τρίμμα. Μόνο μια μάρκα από όσες έχω δοκιμάσει μυρίζει έντονα "καρυδίλα", αλλά δυστυχώς δε θυμάμαι ποια είναι. Μήπως αυτό έχει συμβεί; Δοκίμασε κάποια άλλη!

άλλη Αγγελική said...

Συμπλήρωση : και η συγκεκριμένη μάρκα γάλακτος καρύδας σίγουρα έχει πρόσθετα για να μυρίζει έτσι. Οπότε...

Anonymous said...

Αγγελική μου βάζω εδώ το λίνκ νομίζω θα το δεις πιο γρήγορα :)

http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/03/blog-post_3228.html

kiki said...

http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/03/blog-post_3228.html

άλλη Αγγελική said...

Ευχαριστώ Λαμπρινάκι και Κικάκι!

Αγγελική Ν said...

@φύρδην-μίγδην πολύ ωραίο το curry λαχανικών και μάλιστα έτσι που το περιγράφεις! Θα το φορμάρω «μερακλίδικα», σύμφωνα με τα όσα κατάλαβα!
@ Α. Αγγελική ελπίζω η τάρτα της Νένας να σου πέτυχε! Τα κορίτσια σου έδωσαν το λιγκ. Δεν το έβρισκες, γιατί η Νένα είχε βάλει τίτλο τάρτα με «ανθότυρο» και βέβαια εδώ, μόνο ρικότα διαθέτουν!
Πιστεύω ότι, η Κικίτσα ζητά άλλη εναλλακτική, γιατί δεν θα βρίσκει γάλα καρύδας στο νησί. Το γάλα καρύδας δεν έχει έντονο άρωμα, αλλά δεν έχει και «γαλατίλα», όπως το εβαπορέ. Λίγη καρύδα, φαντάζομαι, το αρωματίζει ευχάριστα και όχι «χημικά», όπως τα πρόσθετα αρώματα. Άλλο πρόβλημα, που υπάρχει με την καρύδα και τα παράγωγά της είναι η χοληστερίνη…. Δεν είναι ότι καλύτερο για όσους έχουν πρόβλημα!

kiki said...

Μα δεν κατάλαβες άλλη Αγγελική μου. Δεν έχω πρόβλημα με το γάλα καρύδας. Το πρόβλημά μου ειναι ότι δε θα βρω εδώ. Θα πρέπει να πάω σε Βιο ή σε ένα ντελικατέσεν που υπαρχει εδώ γι' αυτό.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Τα λαχανικά ως συνοδευτικά για τη διακόσμηση.
Το φαγητό γίνεται με οποιποδήποτε κρέας ή και γαρίδες

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...