Thursday, October 18, 2007

Τάρτα λαχανικών

Επειδή το Prasino Liker εκδήλωσε την επιθυμία να περιγράψω την τάρτα λαχανικών που έφτιαξα σε πρόσφατο τραπέζι, σας γράφω την συνταγούλα και ελπίζω να σας αρέσει όταν την δοκιμάστε.
Σε τηγάνι αντικολλητικό σοτάρετε με ελάχιστο λάδι, 5-6 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, 2 καρότα επίσης σε ροδέλες και μια μεγάλη πράσινη πιπεριά σε κομματάκια. Φροντίστε οι ροδέλες να μην είναι πολύ χοντρές και τα λαχανικά σας να είναι μικρά σε μέγεθος και φρέσκα. Όταν μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρά τα κατεβάζετε από την φωτιά. Και ανακατεύετε μαζί με αυτά, 2 αυγά, 1 μικρή κρέμα γάλακτος, 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί ρεκάτο και κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, λίγο πιπέρι, λίγο ξερό δυόσμο και λίγο ξερό βασιλικό. Μην στραγγίξετε το λαδάκι γιατί δίνει μια νοστημιά (αλλά φροντίστε να μην βάλετε πολύ). Έχετε έτοιμο το μείγμα γέμισης της τάρτας.

Για την ζύμη τώρα, προσωπικά χρησιμοποιώ μια φόρμα μετρίου μεγέθους με έλασμα (όπως την βλέπετε στη φωτογραφία) θέλουμε 2 & μισό φλυτζάνια αλεύρι, 100 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο τύπου βιτάμ (βάζω αυτό με το ελαιόλαδο), ένα αυγό, λίγο αλάτι, 2 κουταλιές καβουρτισμένο σουσάμι (ή καβουρδισμένο και αλεσμένο φουντούκι) και λίγο λάδι (περίπου μισό φλυτζάνι) που το προσθέτω στο ζύμωμα, γιατί δεν θέλω να βάζω πολύ βούτυρο. Φτιάχνω πάντα την ζύμη από την προηγούμενη, την διπλώνω σε λαδόχαρτο και μέσα σε σακουλίτσα στο ψυγείο. Την βγάζω να ξεπαγώσει 5-10 λεπτά και μετά την στρώνω με τα δάχτυλά μου στην φόρμα ομοιόμορφα για να πάει παντού. Προσθέτω την γέμισή μου. Και ψήνω στους 180-190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνειά της και να βλέπω πως έχουν ψηθεί τα πλαϊνά της τοιχώματα.

9 comments:

Anonymous said...

Φρεσκάδα μοσχοβολάει η τάρτα σου Πηνελόπη μου :)

ΕΛΕΝΑ said...

Μοσχομύρισε η ταρτούλα, δεν λες τίποτα Λαμπρινή:)))
Την ζύμη όμως γιατί την φτιάχνεις από την προηγούμενη Πηνελοπάκι?? Για εξοικονόμηση χρόνου ή "σφίγγει" και πλάθεται καλύτερα αν την κάνεις μια μέρα νωρίτερα???

Juanita La Quejica said...

Από την προηγούμενη μέρα η ζύμη... πολύ εξυπηρετικό. Και δεν θέλει πρώτα ψήσιμο μόνη της Λόπε; Ψήνεται ομοιόμορφα η βάση με τα υλικά μαζί;

witchofdaffodils said...

ωραιοτάτη, υποθέτω πως βάζουμε κι αλλα λαχανικα του γούστου μας.

Penelope said...

Η ζύμη από την προηγούμενη γίνεται τόσο γιατί το αποτέλεσμα είναι πιο καλό, καθώς δεν "λαστιχάρει" όταν την στρώνουμε στην φόρμα, επειδή έχει αρκετό λαδάκι και όχι μόνον βούτυρο, όπως κανονικά είναι η ζύμη τάρτας, και για οικονομία χρόνου φυσικά, όταν έχεις να προετοιμάσεις 4-5 φαγητά, και έχεις και μωρό να κανακέψεις, κόρες μου.

Juanita το ψήσιμο γίνεται ταυτόχρονα και μοιάζει να είναι λιγάκι ιδιότροπο, αλλά δοκίμασε το, θα δεις μια τάρτα σαν την ανοικτή πίτα που είχες δοκιμάσει, αλλά πιο τραγανή.

Τα λαχανικά πάντα του γούστου μας Μαγισούλα μου. 'Αλλωστε πάντα του γούστου μας σκαρώνουμε πράγματα...

Anonymous said...

η ζύμη μου ακουγεται πεντανόστιμη(και με σουσαμάκι!)

kiki said...

Η Πηνελόπη είναι έξπερ στις τάρτες! Πάντα όταν σκέφτομαι τάρτα, σκέφτομαι ότι σου είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις μια, έτσι Πηνελόπη;

Penelope said...

Η τάρτα είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση και σε "ξελασπώνει" όταν θέλεις να κάνεις συνδυασμούς με υλικά που απλώς έχει εκείνη την ώρα διαθέσιμα.
Εγώ σπάνια καταφέρνω, να βγάζω πάντα το ίδιο αποτέλεσμα δύο φορές (όπως λέει και ο καλός μου) γιατί απλά χρησιμοποιώ ότι βρω μπροστά μου και η ζύμη φτιάχνετε ανάλογα με το τι υλικά θα έχω στην γέμιση.
Μόλις σκάρωσα μια τάρτα μπανάνας και όλα αυτά, για να "διώξω" κάτι ώριμες μπανάνες και ένα ζαχαρούχο γάλα που είχα στο ντουλάπι μου. Θα σας την φωτογραφίσω και θα σας πω με συντομία την εκτέλεση, σύντομα.

prasino liker said...

Penelope,
Σε ευχαριστω πολυ.Συγνωμη αν σε κουρασα ,αλλα ξερεις οταν ακουγεται κατι ομορφο θελεις να το φτιαξεις.
Καλη σου εβδομαδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...