Λατρεύω τις ζύμες !Να κοσκινίζω , να ζυμώνω , ν΄ανοίγω φύλλα . Το κακό βέβαια είναι ότι λατρεύω όλα αυτά και να τα τρώω . Τα πιτοψωμάκια αυτά θυμίζουν τις κυπριακές πίτες αλλά έχω χρόνια να φάω και μπορεί να κάνω και λάθος . Εγώ τα "ζήλεψα" από το τούρκικο φούρνο της γειτονιάς μας και μου μπήκε στο μυαλό να προσπαθήσω να τα κάνω και ότι πετύχω . Για μένα , το πέτυχα ! Υλικά :
2,5 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι μαγιά
1 κουταλάκι λάδι
1 κούπα χλιαρό νερό περίπου
λιγάκι αλάτι
λιγάκι ζάχαρη
2,5 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι μαγιά
1 κουταλάκι λάδι
1 κούπα χλιαρό νερό περίπου
λιγάκι αλάτι
λιγάκι ζάχαρη
Σηκώνουμε τα μανίκια και ... Αναμιγνύουμε το αλεύρι με την μαγιά , το αλάτι , τη ζαχαρίτσα και το λάδι . Ρίχνουμε σιγά σιγά νεράκι και ζυμώνουμε την ζύμη μας . Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να "γίνει" για 1-1 1/2 ώρα . Αν στην κουζίνα σας έχει κρύο καλό είναι να της ρίξετε καμια ζακετούλα :) Μόλις δούμε οτι η ζύμη μας είναι έτοιμη , ανάβουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς να προθερμανθει καλά . Κόβουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια και με τα χέρια μας ή έναν πλάστη τα ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο. Μόλις ο φούρνος μας "πιάσει" την επιθυμητή θερμοκρασία τοποθετούμε τις 3 πίτες επάνω στην σχάρα και τις ψήνουμε για 2 λεπτά απο κάθε πλευρά . Τις βγάζουμε αμέσως και ψήνουμε τις υπόλοιπες . Έτοιμες !!! Τις γεμίζουμε με ότι μας αρέσει και απολαμβάνουμε :)ΠΡΟΣΟΧΗ στον χρόνο ψησίματος . Τα 2 λεπτά είναι υπεραρκετά αλλιώς οι πίτες μας θα σκληρύνουν . Μόλις βάλουμε τις πίτες στον καυτό φούρνο φουσκώνουν και αφρατεύουν . Προτιμώ να τις βάζω λίγες λίγες στο κέντρο της σχάρας για να έχουν όλες την ίδια θερμοκρασία .
25 comments:
Ωχ τι μου κάνεις!!!! Βρήκα δουλειά για το απόγευμα!!!
Μόνο 2 λεπτά φτάνουν; Σε κανονικό φούρνο ή σε γκριλ? Προλαβαίνουν να ψηθούν μέσα;;;
Ναι ναι ! Μονο 2 λεπτά απο κάθε πλευρά ουτε δευτερόλεπτο παραπάνω .
Σε κανονικό φούρνο , εγώ το έκανα με αέρα μια και δεν έχω την δυνατότητα να ψήσω με αντιστάσεις πάνω κάτω .
Προλαβαίνουν μια χαρούλα να ψηθούν :)
Κάντες θα τις λατρέψουν τα παιδιά και εκτός του χρόνου που περιμένεις τα άλλα είναι 10 λεπτά δουλειά :)
Ax βρε Λαμπρινή μου ,τι μου κάνεις.Γιατί είμαι και γνωστή ψωμού....
Πήρα κι εγώ δουλειά για το σ/κ
Μιαααααμμμ, ζεστά πιτο-ψωμάκια σε 2 λεπτά!!!!!!!!
Από την ώρα που μου είπες πως τα έκανες θέλω να τα κάνω. Τώρα που τα είδα κιόλας, δεν κρατιέμαι:))
Kικίτσα, ανασκουμπωνόμαστε?? Τι λες??
Χα χα χα Ντινάκι, τώρα σε είδα!
To Σ/Κ έχουμε ζύμωμα, join us:)))
Α στο καλό δεν μένουμε κοντά ! Θα κανονίζαμε βραδιά με ζύμες :))
Ντινάκι εγώ μπορώ να τρώω ψωμί με ψωμί :)))
Έλενα κοιτα να ξεκουραστείς λιγο εσύ το Σ.Κ :))
Βραδιά με ζύμες; Μέσα και εγώ! Τρελλαίνομαι να τις ... τρώω!
Αυτά τα ψωμάκια μου θυμίζουν τα ινδικά νανς για κάποιο λόγο, παρότι δεν θυμάμαι τη συνταγή αυτή τη στιγμή. Ωραία ιδέα για συνοδευτικό ενός κάρρυ!
λαμπρινη, γράψατε πάλι!
σε ζύμες-πίτες, ζωγραφίζετε :)
Ωραία η βραδιά με ζύμες που πρότεινες Λαμπρινή μου. Εγώ,η καταπληκτική, θα συμμετείχα με τα επιτυχημένα, λεπτά σαν τσιγαρόχαρτο, φύλλα που ανοίγω...χε χε χε!
Απολαυστικά φαίνονται τα πιτοψωμάκια σας Λαμπρινή μου. Και είμαστε φυσικά για δοκιμή, δεν το συζητώ!
Juanita τα νανς νομίζω έχουν σίγουρα γιαούρτι στην ζύμη . Εμφανισιακά πάντως μοιάζουν :)
Μαγισσα μου με τα βότανα σας ευχαριστώ :) Με κολακεύει πολύ το σχολιο σας γιατί ειλικρινά απο ζωγραφική ..κατι τετράγωνα με ενα τριγωνο απο πάνω κανω και τα λέω σπιτάκια :) Δεν μου πιάνει καθόλου το χέρι !
Ρωξ μουυυ!! χαχαχα Αστα αυτά γιατι τελευταία καλά τα πας με τις ζύμες:))
Πηνελοπάκι ειναι πανεύκολα και θέλουν λίγο χρόνο :) Με το καλό να μεγαλώσει ο μπεμπούλης να βγάλει δοντάκια και να τρώει ψωμάκια !
θεϊκές Λαμπρινή μου...
με τις ζύμες δεν τα παω καλά,αλλα αυτές δε μου ακούγονται δύσκολες....τις βλεπω και θέλω να....δαγκώσω!
Μπράβο Λαμπρινούλα, έψαχνα μια συνταγή για αυτές τις πιτούλες! Τι εύκολη που φαίνεται!
Και τα έφτιαξα και έχω φάει ήδη ενάμιση...
Cookitsa , τώρα έχω μάρτυρα και την Κικίτσα που μόλις τα έβγαλε , ειναι πανεύκολα δοκιμασε τα :))
Μακάρι να μπορούσα να σου δώσω να δοκιμάσεις !
Κάλλη μου πανεύκολη :))
Κικιτσα ...εντυπωσεις? Ειδες τι εύκολα που ειναι?? Τα παιδιά τι ειπαν?
Πω πω δεν κρατιέμαι να τα φτιάξω. Ερώτηση: Πειράζει να τα κάνω πιο μικρά, πιο ατομικά και να τα βγάλω σε τραπέζι? Σκέφτομαι να τα ψιλοανοίγουν και να τα κάνουν χουφτίτσα να παίρνουν απ το ντιπ της πιπεριάς και της κοπανιστής.Λέει ή ν αλλάξω απόφαση?
Λαμπρινούλα
είναι τέλειες!!!!
μολις τις εφτιαξα και τωρα τρώω την πρώτη, γεμιστή με ελιες,φετα και λιαστή ντοματα....μμμμ....σκεφτομαι να κάνω καμποσες,να τις ψήσω και να τις βάλω στην καταψυξη...με το ζέσταμα φανταζομαι οτι θα ειναι σαν φρέσκιες,τι λες;
Επειδή τις έχω φτιάξει στο παρελθόν (με συνταγή από το νετ), να πω ότι όντως καταψύχονται μια χαρά. Μετά τις αποψύχω και τις χρησιμοποιώ κανονικά για σάντουιτς χωρίς να τις ζεστάνω. Μια χαρά γίνονται!
Και μην ξεχάσω να βγάλω το καπέλο μου στη Λαμπρινή για τον αυτοσχεδιασμό της, με την πρώτη προσπάθεια το πέτυχε! Κοριτσάρα μου το μάτι σου κόβει, το χέρι σου πιάνει... ό,τι και να πω είναι λίγο. Μπράβο!
Νενάκι καθόλου δεν πειράζει μόνο να μην είναι πολυ πολυ μικρά μήπως και ξεραθούν :)
Μου άρεσε η ιδέα σου !!
Cookitsa είδες τι εύκολα ?:) Χάρηκα πολύ που σου άρεσαν !!
Δεν το χω κάνει αλλα νομίζω δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην κατάψυξη όπως κάνουμε και με το ψωμί . Να τις βγάζεις όμως νωρίς να ξεπαγώνουν με την ησυχία τους και με λίγο ζέσταμα θα ναι σαν να βγήκαν μόλις απο το φούρνο :) Θα το δοκιμάσω και γώ γιατι άρεσαν πολύ στον καλό μου και θέλει να του βάζω σαντουιτσάκια στην δουλειά :)
Elieee , τώρα είδα το μνμ σου :)
Αντε λε με κάνεις και ντρέπομαι :))
Α, ωστε πετυχαίνει η καταψυξη ε? Ωραία γιατί είναι πολύ βολικό !!
Τελικά την ώρα που τα έκανα κι εγώ, παρατήρησα ότι η ζύμη σου είναι ίδια με τη συνταγή της πίτσας που είχα δώσει ένα χρόνο πριν!!!
Aφήσατε κανένα πιτοψωμάκι για μένα?? Τίποτα ε??
Καλά, δεν πειράζει, πάω να φτιάξω μόνη μου:P
Κικίτσα ναι?
Ολα αυτά τα ζυμαράκια μοιάζουν . Και εγώ έτσι κάνω την ζύμη πίτσας και την ζύμη για ψωμάκι (λιγότερη μαγιά ) η διαφορά είναι στον τρόπο ψησίματος αυτό φοβόμουν δεν θα πετύχω :)
Έλενα ο έρωτας μου ζήτησε "αυτά τα ωραία ψωμάκια" για να πάρει αύριο στην δουλειά οπότε το αργότερο αύριο το πρωί , ξαναφουρνίζω :))
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ !! ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΥΡΟ
Post a Comment