Tuesday, October 16, 2007

Κουνελάκι μπυρένιο

Στο πρόσφατο τραπέζι που κάναμε σε φίλους για να καμαρώσουν το βλαστάρι μας, είπα να φτιάξω ελληνικούς (όσο το δυνατόν μεζέδες) και έτσι το μενού περιελάμβανε:
κουνελάκι μπυρένιο, κοτόπουλο λευκό γιουβέτσι (θα σας πω άλλη φορά πως το έκανα) γιατί δεν ξέρεις αν θα το φάνε όλοι το κουνέλι, πατατούλες κυδωνάντες με κάρυ και κρασί Σαντορίνης, τάρτα λαχανικών (κι’ αυτή άρεσε ιδιαίτερα), πράσινη σαλάτα, τυράκια ελληνικής καταγωγής (Τριπόλεως και Τήνου) ψωμάκι με προζύμι και για γλυκό γαλακτομπούρεκο (που αγόρασα, μιας και δεν προλάβαινα να το φτιάξω).

Το πρόβλημα μου ωστόσο ήταν στο κουνέλι, που όπως σας είπα ήδη είχα ενδιασμούς αν θα φαγωθεί απ’ όλους. Έλα όμως που συνέβει το ακριβώς αντίθετο! Αρεσε πολύ (μας έμεινε κιόλας λιγάκι για την άλλη μέρα) και γι’ αυτό σκέφτηκα να σας γράψω την συνταγή.
Υλικά:
Ενάμιση κιλό κουνέλι κομμένο σε μερίδες (από τον χασάπη σας) για να μην μπείτε στην ταλαιπωρία να το κομματιάσετε εσείς και το λυπηθείτε όπως έγινε με το κουνέλι με σάλτσα σοκολάτας της
Juanita.
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κουτί μπύρας (κατά προτίμηση μαύρη, αλλά και μια οποιαδήποτε άλλη την κάνει την δουλειά της)
½ φλυτζάνι δεντρολίβανο αποξηραμένο
¾ φλυτζανιού μουστάρδα
λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι

Αφού πλύνετε καλά το τεμαχισμένο κουνελάκι, το βάζετε σε βαθύ τηγάνι ή μια μέτρια κατσαρόλα με το λάδι. Το αφήνετε ελαφρώς να ροδίσεις από όλες τις πλευρές. Μόλις ροδίσει του ρίχνετε το δεντρολίβανο, την μουστάρδα, το πιπέρι και την μπύρα και χαμηλώνετε την φωτιά. Το αφήνετε να μαγειρευετεί και να μαλακώσει απορροφώντας τα υγρά του για καμμιά ώρα περίπου και λίγο πριν το τέλος ρίχνετε ελάχιστο αλάτι.
Το κουνελάκι είναι άπαχο και κάνει για όσους κάνουν δίαιτα (μιας και στο τραπέζι μου, αυτό ήταν το μόνιμο θέμα του υποψήφιου συζήγου προς την καλή του.... που είναι λιγάκι φαγανή, αλλά σε δίαιτα).

7 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Τώρα εγώ για ποιο απ' όλα τα εδέσματα που περιελάμβανε το μενού σου να αρχίσω να γλείφομαι???
Το κουνελάκι πάντως με μαύρη μπύρα και μπόλικη μουστάρδα, πρέπει να σου έγινε πεντανόστιμο:)))

Juanita La Quejica said...

Ο Δ. μου θα εκτιμήσει ιδιαίτερα τον Μπάννυ σου Λόπε.
Έχω μια απορία: γιατί στα τραπέζια που είμαστε παρέα δεν συζητείται ποτέ μα ποτέ το θέμα "δίαιτα";
ΧΑΧΑΧΑ!!!

Anonymous said...

Ωραίο τραπέζι έκανες Πηνελοπάκι , μπράβο σου :)))

Ποσο νόστιμο και μυρωδάτο φαινετε αλλα το κουνελάκι...δεν γίνετε πλέον να φάω κουνέλι έστω και τεμαχισμένο!
Μου χει κολήσει το μυαλό τι να κάνω?

Παρόμοια συνταγή κάνω με κοτοπουλάκι και ειναι πολύ νοστιμο :)

Οσο για τον υποψήφιο ..χμμμ !

prasino liker said...

Πηνελοπη καλησπερα,
Σε ανακαλυψα λογω Ελενας
Σε παρακαλω πες μου οποτε μπορεις πως κανεις τις πατατες κυδωνατες και την ταρτα λαχανικων.
Δεν βιαζομαι ,οποτε εχεις χρονο.
Σε ευχαριστω.

witchofdaffodils said...

πρέπει να ειναι νόστιμο, ωραιος συνδυασμός υλικών. Θα πρέπει να ταιριάζει και με κοτόπουλο..

Penelope said...

Το κουνελάκι όντως πολύ νόστιμο και ευτυχώς που έμεινε και για την επόμενη μέρα, γιατί με αυτά με τις δίαιτες...κάπως μου ήρθε εκείνο το βράδι Ελενά μου.

Juanita μου, με τέτοιες κρεπάλες που κάνουμε εμείς όταν βρισκόμαστε, για ποιά δίαιτα να μιλήσουμε καλή μου;

Και βεβαίως το κοτόπουλο είναι εναλλακτική λύση για κρεατικό στην ίδια συνταγή Μαγισούλα και Λαμπρινή.

Prasino Liker, θα επανέλθω με την τάρτα λαχανικών και με φωτογραφικό υλικό. Για τις πατάτες τις κυδωνάτες τα πράγματα είναι πολύ απλά. Καθαρίζεις τις πατάτες σου, τις κόβες σε χοντρά κομμάτια (σαν μισοφέγγαρα ή πιο μικρά αν θέλεις) και σε βαθύ τηγάνι (αντικολλητικό χρησιμοποιώ εγώ) βάζει λαδάκι να κάψει ελαφρά. Βάζεις τις πατάτες σου, ρίχνεις 1 ποτήρι κρασάκι, μουστάρδα, λίγο πιπεράκι μαύρο και τον χυμό από ένα μικρό πορτοκάλι και τις αφήνεις να σιγοβράσουν σε χαμηλή με μέτρια φωτιά. μέχρι να μαλακώσουν και να τραβήξουν τα υγρά. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο δεντρολίβανο ή ρίβανη, ανάλογα πια γεύση σου αρέσει ή να τα παραλήψεις.

kiki said...

Και με κοτοπουλάκι υποθέτω τέλειο θα είναι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...