Monday, October 29, 2007

Τα δώρα των φίλων...


... είναι πάντα πολύτιμα!
Μερικές φορές όμως είναι και εξαιρετικά εύστοχα και εύχρηστα!

Αναλόγως λοιπόν με τα ενδιαφέροντά σας, σας προτείνω αυτά τα 3 βιβλία.
Η Μπατιρομαγειρική αποτελεί έναν εύχρηστο οδηγό των βασικών ελληνικών συνταγών της καθημερινότητας, που μπορεί να βοηθήσει πολύ μια νέα μαγείρισσα αλλά και να θυμίσει στους υπόλοιπους κάποιες λεπτομέρειες που ξεχνούμε με το πέρασμα των χρόνων ή να λύσει κάποιες απορίες μας.
Το Latin American Cooking είναι ένας μικρός αχταρμάς, με τις πιο σημαντικές συνταγές των χωρών της Λατινικής Αμερικής, περιγεγραμμένες με ακρίβεια. Είναι μια εισαγωγή για όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.
Το Culinaria Spain, είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο που έχω διαβάσει μέχρι τώρα για την κουλτούρα του φαγητού μιας χώρας. Και επειδή τυχαίνει να έχω ασχοληθεί αρκετά με την Ισπανία, την ιστορία της, τα έθιμα και τις γαστριμαργικές συνήθειες των Αυτονομιών της, πρέπει να τονίσω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολύ ακριβές στην περιγραφή των ηθών και των εθίμων, καθώς και των συνταγών. Έχει πολύ όμορφες φωτογραφίες και ένα έντονα πολιτιστικό ενδιαφέρον. Βιβλίο που συστήνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ και που δεν αποτελεί αποκλειστικά έναν οδηγό μαγειρικής, ούτε απευθύνεται ειδικά σε όσους ασχολούνται με την μαγειρική. Είναι πολύ πιο ευρύ το πεδίο του.
Κορίτσια, σας ευχαριστώ πολύ πολύ και για την σκέψη αλλά και για τις συγκεκριμένες επιλογές!

ΥΓ. Το φιδάκι είναι το τελευταίο μου απόκτημα, δώρο του 4χρονου φίλου μου του Μύρωνα. Όταν τον καληνυχτούσαμε χθες βράδυ, μου το χάρισε επειδή νωρίτερα είχα εκφράσει το θαυμασμό μου για τα όμορφα χρώματα! Τί σπουδαίο πράγμα να μαθαίνουν να είναι τα παιδιά γενναιόδωρα! Τί σπουδαίο πράγμα να είναι οι άνθρωποι γενναιόδωροι, ιδίως στα συναισθήματα, που είναι και ό,τι πολυτιμότερο έχουμε τελικά.

19 comments:

Anonymous said...

Πολύ όμορφη η ιδέα να μας προτείνεις βιβλία. Θα προτιμήσω αυτό της Ισπανικής κουλτούρας...Λες να κολλήσω το μικρόβιο;

heart n soul said...

φιλιά στον Μύρωνα (τι όνομα!) να τον χαίρονται οι δικοί του, αλλά με τέτοια χάρη και όλοι μας!
Χουανίτα φτιάξτε μας τσούρος κον τσοκολάτε πορ φαβόρ :))

Juanita La Quejica said...

Τί να σου πω;
Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Ισπανία και αγόρασα έναν οδηγό μαγειρικής, ήμουν πολύ πιο νέα, με πολύ λιγότερες πληροφορίες και αρκετά πιο απόλυτη, μέσα στην ημιμάθεια ή την άγνοια της νιότης. Δεν ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα, δεν ένοιωσα να έλκομαι.
Το άγνωστο δεν μας τραβά από την πρώτη στιγμή.
Σιγά σιγά, όσο περισσότερο ζούσα και γνώριζα από κοντά την κουλτούρα γύρω από το φαγητό, που διαφέρει σημαντικά στην κάθε Αυτονομία και όσο περισσότερο διάβαζα για τους ανθρώπους και την ιστορία τους, άρχισα να αλλάζω γνώμη.
Ούτως ή άλλως, εκεί γύρω στα 28-30 μου συνειδητοποίησα το πόσο σπουδαία είναι η διαφορετικότητα κάθε λαού, καθώς και ό,τι φέρνει μαζί της. Αυτή η συνειδητοποίηση άλλαξε την ζωή μου προς το βέλτιστο, άνοιξε τους ορίζοντές μου, μου έδωσε άλλα φτερά.
Βιβλία σαν αυτό, βοηθούν στο "ταξίδι", το κάνουν ίσως πιο εύκολο.

Juanita La Quejica said...

Heart n soul, αχ! Την κορυφαία σοκολάτα που μας έφεραν οι κουμπάροι γι αυτή τη δουλειά από την καλύτερη σοκολατερία της Βαρκελώνης, την φάγαμε πριν προλάβουμε να κάνουμε τα πολυαγαπημένα churros με την πηχτή σοκολάτα των ισπανών, που την δένουν με κορνφλάουρ.

Nena said...

Α, Χουανιτάκι μου, ελπίζω στα ισπανικά να βρεις και τίποτα με ξηροκάρπια να μας εκτελέσεις.΄Ετσι για να διασώσεις το επώνυμό σου της ξηροκαρπίτας.
Σου θυμίζω πως κάπου αυτές τις μέρες είναι και η γιορτή των νεκρών στο Αλαντάρ.Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες αν θες να το ξαναψάξω.Κι εκεί έχει ωραίους μεζέδες με το άνοιγμα της γιορτής

popelix said...

Δώσε λεπτομέριες για την "Μπατειρομαγειρική" για να το παραγγείλω στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς.

ΕΛΕΝΑ said...

Το φιδάκι-δώρο του Μύρωνα έχει πραγματικά πανέμορφα χρώματα, όπως πανέμορφη και η πράξη και η σκέψη του μπόμπιρα:)))
Μ' άρεσε πολύ ο τίτλος του βιβλίου "Μπατειρομαγειρική", τον βρήκα αρκετά "πνευματώδη" και με προκαλεί να το αγοράσω.
Οσο για τα υπόλοιπα, πολλές φορές μέσα από την "κουζίνα" ενός λαού, γνωρίζεις την διαφορετικότητα και την κουλτούρα του κι αυτό είναι στ' αλήθεια πολύ σπουδαίο:))

Juanita La Quejica said...

Νένα, από τότε που έσπασα το δόντι με το κουκούτσι του βύσσινου, έχω αρχίσει και χάνω την λάμψη της "ξηροκαρπίτας"! Όποιος καεί στο χυλό... χαχα! Για το Al Andar σε ευχαριστώ, μην μπαίνεις στο κόπο να ψάξεις, έχω "ανοιχτή" γραμμή επικοινωνίας εδώ και αρκετά χρόνια και ενημέρωνομαι έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις.
Popelix, η Μπατιρομαγειρική είναι της Ευαγγελίας Σολωμού, Εκδόσεις Περίπλους, ISBN 960-7131-99-1.
Έλενα, της Λόπε επιλογή η Μπατιρομαγειρική, λες να οργανώσουμε βραδιά για σχολιασμό του βιβλίου;

Λαμπρινη said...

Ολα καλά και όλα ωραία ! Αλλα να σου αρέσουν τα χρωματα απο το ...φιδάκι? Μππρρρ και μόνο που το βλέπω !!

ΕΛΕΝΑ said...

Nαι, ναι!!! Να οργανώσουμε βραδιά για να σχολιάσουμε την Μπατειρομαγειρική και τα λοιπά βιβλία καθώς και ποικίλα άλλα θέματα. Εγώ, αφού με ξέρεις, όπου γάμος και χαρά......

Penelope said...

Να σημειώσω απλώς οτι η επιλογή της Μπατιρομαγειρικής είναι του μπέμπη Θοδωρή, γιατί καθώς χάζευα τα βιβλία στο ράφι της μαγειρικής στο βιβλιοπωλείο που ήμουν και τον είχα στο μάρσιππο, το τράβιξε...το έσπρωξε...με κάποιο τρόπο και εγώ δεν κατάλαβα με το χεράκι του, κι΄ έτσι αποφάσισα να σας το κάνω δώρο.

Αν ο Μυρωνάκος συνεχίσει έτσι, θα γίνει χρυσό παλλικάρι!

άλλη Αγγελική said...

Γμτ, δε βλέπω το φιδάκι!
Έπαιξαν γενέθλια, Χουανιτάκι (γιατί η γιορτή ξέρω -κατ΄εξαίρεση- πότε είναι :-) );;;
Αν ναι, κάθε καλό!

Juanita La Quejica said...

Και πού να σας δείξω τί αφιέρωση μου έκανε ο Θοδωρής! Υπέροχη!
Αγγελικούλα, ούτε γενέθλια, ούτε γιορτή! Τίποτα! Στα ξεκούδουνα μου ήρθαν τα δώρα! Δεν είμαι πολύ τυχερή;

άλλη Αγγελική said...

Απείρως!

Nena said...

...κι εγώ να κάνω τη Βασίλω πρώτη?

Τα δώρα στα ξεκούδουνα δεν είναι τα ωραιότερα?
Α ρε Θοδωρή, πόσα ξέρεις με τις γυναίκες!

Kalliope said...

Σμουτς Juanitaκι!

Αγγελική Ν said...

Πολύ μου αρέσει να αγοράζω βιβλία μαγειρικής σε κάθε χώρα που επισκέπτομαι!
Πολλές φορές έχω καταλάβει καλύτερα τον πολιτισμό και την οικονομία της χώρας. Ειδικά στις χώρες που δεν διαφορούνται τα υλικά, όπως είναι οι μεσογειακές!
Χουανίτα, ευχαριστούμε!

kiki said...

Όσο αξίζει ο όφις...

άλλη Αγγελική said...

Μαρή Κικήηηη! Τον όφιν εσύ στο μυαλό σου! Και ... δήθεν ότι σε εξηπάτησε! :-PPPPP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...