Saturday, November 10, 2007

Εσείς ψήσατε, φουρνίσατε και εγώ...

Σήκωσα λοιπόν τα μανίκια, φόρεσα τα γάντια μου πήρα ξύδι, σόδα … και ξεκινώ.
Για ένα αστραφτερό και μοσχοβολιστό φούρνο μικροκυμάτων γεμίζουμε τα 2/3 ενός μπολ με νερό και προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού. Βάζουμε το μπολ στο φούρνο και ανάβουμε τη δυνατή σκάλα για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, βγάζουμε το μπολ και σκουπίζουμε τα τοιχώματα του φούρνου με ένα καθαρό υγρό πανάκι. Επίσης για να μη μυρίζει ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία κούπα ξύδι, ανοίγετε τον φούρνο μέχρι να βράσει, βρέχετε ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίζετε το εσωτερικό του φούρνου. Για την απομάκρυνση των κηλίδων στο φούρνο, διασκορπίζουμε αλάτι στην περιοχή όταν ο φούρνος είναι ακόμη ζεστός και καθαρίζουμε την επιφάνεια μόλις κρυώσει.
Οι λεκέδες από λάδι μπορεί να απομακρυνθούν µε ένα πανί, το οποίο έχετε ποτίσει µε ξύδι. Οι επίμονοι λεκέδες φεύγουν αφού η περιοχή ραντιστεί µε νερό και κατόπιν τριφτεί µε ανοξείδωτο σφουγγαράκι και μαγειρική σόδα.
Για τις εξωτερικές επιφάνειες ενδείκνυται η χρήση διαλύματος νερού και λεμονιού.
Για να γυαλίζουν τα ποτήρια μας ρίχνουμε ξύδι στο τελευταίο ξέβγαλμα, στο πλυντήριο πιάτων.
Και αν ξεκινήσω να καθαρίζω δεν σταματώ!!!
Μπάνιο :
Ζεστό νερό, όσο αντέχουν τα χέρια σας και ένα φλιτζανάκι ξύδι και τρίψτε τα πλακάκια, θα με θυμηθείτε !!!
Τυλίγουμε τις βρύσες με χαρτί κουζίνας βουτηγμένο στο ξύδι αφήστε το καμιά ωρίτσα και θα αστράφτουν.
Μισή κούπα σόδα και μισή κούπα ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.
Με ξύδι και σόδα φτιάχνουμε απορρυπαντικό γενικής χρήσης αν ρίξουμε και κανένα αιθέριο έλαιο θα μυρίζει και υπέροχα.
Έτριψα και τα ασημικά μας με χνουδωτό πανί και με μια κρέμα φτιαγμένη από σόδα μαγειρικής και νεράκι. Μετά τα τύλιξα με αλουμινόχαρτο και τα έβρασα με αλάτι . Έτσι αποφεύγουμε την οξείδωση.
Με τα μπισκοτάκια της Έλενας γέμισε το χαλί ψίχουλα . Σύμφωνα με τις συμβουλές τις κυρίας Μιραράκη περάσαμε το χαλί με μια μαλακή βούρτσα και ξυδόνερο.
Ας κάνω και ένα διάλειμμα .
Κορίτσια κανένα κομματάκι πίτα γιατί πείνασα μετά από τόση δουλειά...
Εύη

12 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Ευάκι μου μ' έχεις αφήσει άναυδη με τις προκοπές σου:))))))))
Τι ένα κομματάκι??? Εσύ δικαιούσαι όλη την πίτα και όχι μόνο!!!!
Εγώ μόνο τα ασημικά αν δέχεσαι να μου καθαρίζεις, συμφωνώ να σου μαγειρεύω κάθε μέρα:P

Nena said...

Για τα ασημικά, προτιμώ τη σόδα με λεμόνι.
Λοιπόν ασφαλώς το οξύ ξίδι με την αλκαλική σόδα κάνουν πολλές δουλειές. Ακούστε τώρα τι άλλο κάνουν - γιατί το κάνω κάθε μέρα - και πρέπει να το μάθετε. Πρέπει να κάνω κάποια ιαματικά λουτρά που δεν πήγα και δεν θα πάω σύντομα.Αυτό για το χέρι μου που προσφάτως μ έγραψε κανονικά από θυλακίτιδα στον ώμο. ΄Ετσι, λοιπόν, ο γιατρός μου με συμβούλεψε να κάνω κάποιο ιαματικό μπανιο στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι: Γεμίζω τη μπανιέρα με ζεστό νερό 38-40 βαθμών, ριχνω μέσα 2 1/2 lit. ξύδι (οι κάβες ναναι καλά με τα 5λιτρα) προσθέτω 1 κουτί σόδα μαγειρική (απ τα μεγαλούτσικα κουτιά των s/m, των 350 γρ.) και βουτάω ως το λαιμό για 30 λεπτά το λιγότερο. Αν αντέχετε κι άλλο μείνετε. Με τις υγείες σας.Προσωπικά ωφελήθηκα ήδη αρκετά.

Katerina ante portas said...

Καλημέρα, να ενδιαφέρον πραγματικό!
Εγώ καθαρίζω τα τζάμια μου με νερόξυδο ( ενα μερος ξύδι και οκτώ μέρη νερό), ενώ μια φίλη blogger καθαρίζει και την κουζίνα της με το ίδιο διάλυμα. Καλά η σόδα είναι το κάτι άλλο, για μυρωδιές στο ψυγείο για να καθαρίζεις τον νεροχύτη κλπ


-Νένα μου, περαστικά! Με γειά το νέο blog!

heart n soul said...

μπράβο Εύη, σωστή σε βρίσκω!

kiki said...

Πολύ σωστή, όχι απλώς σωστή. Ακούστε τι έγινε...Τώρα τελευταία το πλυντήριο πιάτων μου έβγαζε τα ποτήρια θολά παρόλο που το διοχέτευα με αλάτι. Θεώρησα ότι με τα χρόνια είχε βουλώσει το σωληνάκι γιατί έβλεπα πετρωμένα άλατα στο παράθυρο του "αλατιού". Λέω, είναι που είναι υπο διάλυση, ας κάνω ένα πείραμα. Αντί για αλάτι έβαλα ξύδι μέσα στο δοχείο αλατιού μαζί με νερό. Τα ποτήρια βγαίνουν πιο καθαρά και έφυγαν τα πετρωμένα άλατα. Σημειώνω, για να μη σας πάρω στο λαιμό μου, ότι ο κατασκευαστης στοις οδηγίες έλεγε να μη βάζουμε τίποτα άλλο πλην νερού και αλατιού στο δοχείο...

Anonymous said...

Μπράβο Εύη! Κάποια θα τα δοκιμάσω.

Νενίτσα, τι έπαθες καλή μου; Περαστικά!

Anonymous said...

Μπράβο Εύη , ένα καθαρισματάκι το θέλαμε:)))
Τελικά αυτές οι γιαγιομαμαδίστικες συμβουλές καθαριότητας είναι η καλύτερες πόσο μάλλον και υγιεινές!

Kalliope said...

Υπέροχα, αυτές τις μέρες που δεν προλάβαινα να γράψω τα είπατε όλα όσα είχα κατά νου, και πολλά πολλά ακόμα που δεν ήξερα. Έμαθα πάρα πολλά, εμπρός λοιπόν για πράσινα σπίτια!

Τις βρύσες εγώ τις τυλίγω με λαστιχάκι με βαμβάκι ή χαρτί αποβραδίς όταν έχουν πολλά άλατα (και σφίγγω με σακουλάκι για να μην στάξει το ξύδι- το οποίο το ξεπλένω και το ξαναχρησιμοποιώ!).

Να προσθέσω και το απλό ποταπό χαρτί κουζίνας ή υγείας που στεγνό σε στεγνή βρύση φέρνει μια χαρά γυαλάδα; Συγγνώμη για το απλούστατο και αυτονόητο τιπ, απλώς έχω φίλες που ακόμα και για το απλό θόλωμα από άλατα χρησιμοποιούν βαρυά απορρυπαντικά αλάτων!

Και να κάνω και μια ερώτηση: για το φρεσκάρισμα του καναπέ, για να μη μυρίζει ξύδι, τι άλλο προτείνετε;

Katerina ante portas said...

H μητέρα μου Κάλλη που φρεσκάριζε το χρώμα των χαλιών με νερό και ξύδι καθώς και τα σκούρα παλτά της, έβαζε ασπρο ξύδι που ανακάτευε με ανθόνερο! Δοκίμασε ίσως με κάποιο εσάνς που θα σου αρέσει.

Nena said...

Γενικά Κάλλη μου νομίζω πως μυρίζει ξύδι την ώρα που το φτιάχνεις και το μυρίζεις εσύ. Μετά ξεθυμαίνει γρήγορα. Εμάς μυρίζει ξύδι όλο το σπίτι με τα λουτρά μου αλλά φεύγει πολύ γρήγορα. Ασε που όσο μυρίζει νομίζω ότι έχω καθαρίσει ό,τι μικρόβιο κυκλοφορεί.

Juanita La Quejica said...

Πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές!
Ευχαριστούμε Εύη.

Anonymous said...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Την τέχνη μου στην μαγειρική (εδώ γελάμε) την αφήνω για την καινούργια χρονιά. !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...