Sunday, November 11, 2007

Η πρασόσουπα του Νάσου

Ο Νάσος από τη Λήμνο μας στέλνει την πρασόσουπά του. Ευχαριστούμε Νάσο.

Γειά σας και πάλι. Το φαϊ αυτό το κάνω συχνά τώρα με τα κρύα.
ΠΡΑΣΟΣΟΥΠΑ
Βελουτέ σούπα εποχής
Απλή, Γευστική, Θερμαντική και Χορταστική
ΥΛΙΚΑ
2 Πράσα μεγάλα
3 Πατάτες μέτριες
3 κούπες Ζωμό Κότας (ή 2 κύβους)
Λίγο αλάτι
Πιπέρι ή Μπούκοβο
Κρέμα γάλακτος ή Γάλα προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
· Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα πράσα. Κρατάμε λίγο πράσινο για το στόλισμα.
· Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε κύβους.
· Βάζουμε να βράσει το νερό και μόλις βράση διαλύουμε τους κύβους.
· Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες πατάτες και τα πράσα. Αν θέλουμε
προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι (έχουν οι κύβοι το δικό τους), λίγο πιπέρι
ή μπούκοβο.
· Αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά, 35-40 λεπτά περίπου.
· Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με την ράβδο-μπλέντερ
· Αν χρησιμοποιούμε κρέμα ή γάλα, βάζουμε 3-4 Κ.σ. Ξαναβάζουμε στη
φωτιά, ίσα που να ζεσταθεί, χωρίς να πάρει βράση όμως. Πάντως είναι
αρκετά πηχτή από μόνη της και χωρίς την κρέμα κλπ.
· Σερβίρουμε με λίγο ωμό πράσο γαρνιτούρα και λίγες σταγόνες TABASCO
πράσινο…κατά του κρυολογήματος. Οι πιο τολμηροί ας δοκιμάσουν λίγο
θρυμματισμένο μπλέ τυρί (ροκφόρ, stilton κλπ)
Συνοδεύουμε με ελίτσες και ψωμάκι. Πάει μια χαρά και κρασάκι κόκκινο.
Αν ακολουθήσει και δεύτερο πιάτο, είναι ένα πλήρες γεύμα.
Τώρα οι φωτο δεν ξέρω άν λένε, αλλά ....
Με Εκτίμηση .......Νάσος

15 comments:

kiki said...

Λένε, λένε...ωραιότατη δείχνει η σουπίτσα και πάει με τα κρύα!

Juanita La Quejica said...

Φτιάχνουμε ακριβώς την ίδια πρασσόσουπα! Στο τέλος βάζω εβαπορέ (αν και μου άρεσε και η κρέμα που έβαζα όταν την χρησιμοποιούσα τακτικά) και μπλε τυρί. Αντί για ροδέλες πράσσου ρίχνω λίγα καρύδια για διακοσμητικό, η μόνη διαφορά μας. Δοκίμασε να προσθέσεις και κόλιανδρο τριμμένο, του πάει πολύ.
(Μου αρέσει ιδιαίτερα το πράσινο τραπεζομάντηλο, έχω "κάτι" με τα πράσινα τα τελευταία 10 χρόνια, είμαι σε μόνιμη φάση think green, χιχι!)

Anonymous said...

Μιαμ μιαμ σουπίτσα, ότι μου χρειάζεται σήμερα. Μπράβο Νάσο.
Οχι που δεν θαβαζε η Χουανίτα μας καρύδια.

ΕΛΕΝΑ said...

Οτι πρέπει για σήμερα είναι η πρασόσουπά σου Νάσο:))))
H Juanita φυσικά και θα βαζε καρύδια, κι εγώ οπωσδήποτε τι δεν θα παρέλειπα??? Φυσικά ΡΟΚΦΟΡ!!!!
Γεια στα χέρια σου λοιπόν:))

Μάγια said...

με το κρύο που έχει εδώ σήμερα, σουπίτσα είναι η μόνη επιλογή! πολύ ωραίες οι φωτογραφίες, ανοίγουν την όρεξη!

Λαμπρινη said...

Απο τις αγαπημένες μου βελουτέ σούπες η πρασόσουπα :)
Την κάνω λιγο διαφορετικά και με πολλα πράσα μιας και μου αρέσει πολύ η γεύση τους .
Χουχουλιάρικο φαγητό ιδανικό για κρύες μέρες :)

Νασος Παπαστυλιανού said...

Θα δοκιμάσω τις παραλλαγές σας. Για καλό πιστεύω θα είναι. Το τραπεζομάντηλο ...trendy κομματι απο καλάθι !!!

Penelope said...

Εγώ Νάσσο, με τις σούπες δεν τα πάω καλά, αλλά αυτή η πρασόσουπα μαζί με μπλέ τυράκι μου αρέσει πολύ ως εκδοχή και θα την κάνουμε την δοκιμή μας.

heart n soul said...

πολύ ωραία η πρασόσουπά σας Νάσο, από τις αγαπημένες μου σούπες (κι η φωτογράφηση πολύ καλή!)Το τριμμένο κόλιανδρο της δεσποινίδος Χ δεν τον έχω δοκιμάσει, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά :), μπούκοβο και ταμπάσκο, μμμ!

luna said...

Egw giati to blepw kitrino to trapezomantilo?exoun kati ta matia mou?megenthina tin foto epidi mou arese to trapezomantilo kai to pou to perasa gia soupla.einai?kai to kalitero (?) to psomaki to perasa gia leitouria! sigoura kati exoun ta matakia mou :-(
kanw tis klasikes soupes alla twra tha dokimasw kai mia Beloute opos tis lete.
fenete kali mas a.resei kai to praso

άλλη Αγγελική said...

Τι ωραία η πρώτη σου φωτογραφία, Νάσο!!! Κι εγώ φτιάχνω συχνά πρασόσουπα τώρα το χειμώνα. Δεν είναι ακριβώς σαν τη δική σου, αλλά είμαι σίγουρη ότι και η δική σου θαυμάσια είναι! :-)

Νασος Παπαστυλιανού said...

αλλη αγγελική πές μας την δική σου !! Please !!

άλλη Αγγελική said...

Γεια σου Νάσο.
Η βασική διαφορά είναι ότι ξεκινάω με σωτάρισμα : σωτάρω τα πράσα σε λίγο λάδι (σε χαμηλή-μέτρια θερμοκρασία για αρκετή ώρα, μέχρι μόοολις ν΄αρχίσουν να ροδίζουν), μετά προσθέτω λιγότερη αναλογικά πατάτα (καμιά φορά και καρότο, αλλά αυτό χαλάει το χρώμα και δεν το κάνω όταν έχω καλεσμένους) και ζωμό.
Δε βάζω γάλα ή κρέμα γάλακτος και σερβίρω τριμμένο τυρί χωριστά, για να βάλει όποιος θέλει.
Το πόσο πηχτή είναι καθορίζεται από την ποσότητα του ζωμού (αν την πατήσω και μου πέσει πολύς, πήζω τη σούπα με corn flour, αν και δεν είναι καλή ιδέα μαζί με την πατάτα).
Όταν έχω καλεσμένους, μπορεί να βάλω bαcon στην αρχή (αντί για λάδι). Επίσης (πάντα για καλεσμένους- σιγά μην κάνω τέτοιες ιστορίες καθημερινά :-)) ) τρίβω φιστίκι Αιγίνης στα πιάτα (Χουανίιιιταααα!!!)

Anonymous said...

Nasso!!nase kala me thn prasosoupasou!!!sketh nostimia!!!ena tip kai apo mena!!! thn kanw me gala,h krema galaktos,rokfor,kai meta to serbirisma sto piato,freskokommeno mayro piperi kai elaxisto psilokommeno selino!!!

elie said...

Ωραίαααααα! Αγαπημένη μου σούπα. Κι εγώ σοτάρω λίγο τα πράσα στην αρχή, κατά τ' άλλα... όπως τα λες.
Εναλλακτικά, αντί της κρέμας προσθέτω μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο (αφού σερβίρω).
Πολύ ενδιαφέρουσα η προσθήκη του μπλε τυριού που προτείνεται, θα δοκιμαστεί και έτσι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...