Thursday, November 29, 2007

Φασολάδα με σελινόριζα

Κρύο (λέμε τώρα…) καιρός για όσπρια!

Υλικά
250 γρ. φασόλια
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
4-5 κλωναράκια μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
½ σελινόριζα σε κομμάτια χοντρά
1-2 καρότα σε ροδέλες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αν το θεωρείτε απαραίτητο, μουσκεύετε τα φασόλια σε κρύο νερό για 6-7 ώρες. Στραγγίζετε. Τα βράζετε, πετάτε το πρώτο νερό και τα ξαναβράζετε με το κρεμμύδι. Όταν μισομαλακώσουν (χρόνος… ανάλογα το φασόλι) προσθέτετε τη σελινόριζα και τα καρότα και συνεχίζετε. Δέκα λεπτά πριν τα σβήσετε προσθέτετε τη ντομάτα, αλατοπίπερο, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Από δίπλα ταιριάζει μια φοκάτσια, ένα τυρόψωμο ή ένα προζυμένιο ψωμάκι, παστά ψαράκια, τουρσάκια, ξέρετε εσείς!

17 comments:

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα όλη μέρα! Πρωί πρωί μαγείρεψες βλέπω, προκομένη!

ΕΛΕΝΑ said...

Oρίστε πως φαίνονται τα προκομμένα κορίτσια!!!
Η σελινόριζα είναι πολύ αρωματική, και ταιριάζει ωραία μέσα στην φασολάδα. Και δίπλα μια φοκάτσια. ε?? Την οποία, δεν σου πα, την έκανα και έγινε suuuper:)))

kiki said...

Εγώ έβαλα ένα πιάτο στις 8 που την έβαλες και παίρνω και 2ο τώρα. Μιαμ!

elie said...

Κορίτσια είμαι πρωινή στα ποστ γιατί τότε έχω λίγη ησυχία. Πίνω το καφεδάκι ή τσαγάκι μου και "ετοιμάζω" το φαγάκι.

heart n soul said...

elie αυτό το φαγητό λιγουρευόμουν χτες, ξέχασα όμως να μουσκέψω τα φασόλια, καλά που μου το θύμησες, μπάινουν στο πρόγραμα για αύριο, έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις oh yeah!:)

Μάγια said...

αχ χουχουλιαστική φασολαδίτσα! τι καλά! :)

απορία άσχετου ανθρώπου: αν τα φασόλια δεν τα μουσκέψουμε τι γίνεται;

elie said...

Καλή όρεξη heart n soul!

μάγια, άμα το φασόλι είναι βραστερό και να μην το μουλιάσεις δεν έγινε και τίποτα. Κι εγώ σπάνια τα μουλιάζω (αλλά τα βράζω στη χύτρα...)

Μάγια said...

ευχαριστώ elie! αλλά δε θα ντραπώ και θα ρωτήσω και κάτι άλλο (τώρα που φανερώθηκε η ασχετοσύνη, γιατί να κρυβόμαστε;): πώς ξέρω αν το φασόλι είναι βραστερό;

heart n soul said...

elie ευχαριστώ, θα έλεγα κοπιάστε αλλά με προλάβατε!

μάγια, να σας πω, αν το αγοράσετε από τας Ελβετίας ή τας Αγγλίας, εγγυημένα δεν θα είναι βραστερό:)
Στον τόπο παραγωγής του, νέας εσοδείας, από παραγωγό ή μαγαζί που έχει κίνηση (κι όχι από σούπερμάρκετ που τα χει στο ράφι μέχρι την ημερομηνία λήξης) κάτι γίνεται.
Πάντως και η χύτρα ταχύτητας που χρησιμοποιείτε elie πρέπει να κάνει διαφορά. Νομίζω ότι με το μούλιασμα, το βράσιμο σε φρέσκο νερό, το πέταγμα του πρώτου νερού όπως λέει η elie βοηθάνε και στην καλύτερη πέψη της κυτταρίνης (το θυμάμαι από τα οικοκυρικά της Β Γυμνασίου, το πώς είναι μια πικρή ιστορία που θα μοιραστούμε κάποια άλλη φορά) που είναι υπεύθυνη για το τουμπάνιασμα της κοιλίτσας μας με...αέρα:)

elie said...

Λοιπόν, Μάγια. Από την όψη δεν φαίνονται, δια της δοκιμής μόνο.
Αν τα παίρνεις χύμα, παίρνεις λίγα στην αρχή, τα δοκιμάζεις. Αν βράζουν εύκολα πας σύντομα στον καλό κύριο και τον ρωτάς "Είναι τα ίδια που πήρα την προηγούμενη εβδομάδα?" Αν αποφανθεί θετικά, παίρνεις τα φασόλια της χρονιάς και ησυχάζεις.
Με τα συσκευασμένα τι να κάνεις..., α) Βγαίνουν συμπεράσματα με τις μάρκες αλλά όχι πολύ ασφαλή. Σίγουρα δεν πρέπει να είναι πολυκαιρισμένα, να μη λήγουν τον άλλο μήνα που.χου.).
βου) Αν έχεις μαγειρέψει μισό πακέτο και βγουν βραστερά, ξέρεις ότι έχεις άλλα τόσα βραστερά φασόλια. Αλλιώς τα πετάς.

Αυτά ξέρω εγώ. Άλλος?

elie said...

Αααα έγραφα ταυτόχρονα με την heart n soul :)

Στις γενικές συμβουλές να συμπληρώσω ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να συντομεύσουμε το χρόνο βρασμού βάζοντας τα φασόλια να βράσουν σε ζεστό νερό. Το φασόλι πρέπει να μπει σε κρύο νερό, να βράσει μαζί του (και τις δύο φορές)! Υπάρχει και σχετική παροιμία: Το αλάτι σπάει λάχανο, το κρύο νερό φασόλι!

heart n soul said...

elie φοβερή παροιμία!
να προσθέσω επίσης μάγια ότι το αλάτι και η ντομάτα σφίγγουν τα όσπρια για αυτό πρέπει να μπαίνουν αφού έχουν βράσει τα φασόλια, όπως λέει η elie, κι όχι στην αρχή. επίσης κάτι άλλο που θυμήθηκα από την μάδερ είναι ότι και το μέταλλο σφίγγει τα όσπρια γι αυτό λέει ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα, τώρα με την μεταλλική κατσαρόλα τι γίνεται, αυτό με μπερδεύει. Πάντως τα όσπρια σε πήλινο σκεύος αντί μεταλλικό γίνονται καλύτερα.

kiki said...

Να συμφωνήσω για το αλάτι στα όσπρια ότι δε μπαίνει από την αρχή γιατί τα ξεφλουδίζει. Να επισημάνω επίσης ότι πετώντας το πρώτο νερό, πετάτε μαζί και πάρα πολλές βιταμίνες. Το φούσκωμα αγαπητές μου δεν το γλυτώνετε με τίποτα, είτε πετάξτε το νερό είτε όχι.
Ένας κανόνας λέει να βράσετε τα φασόλια σκέτα, χωρίς τίποτα και μετά να προσθέσετε ντομάτα κλπ. Έτσι τα κάνω κι εγώ. Σε χύτρα αλλά σκέτα. Ο,τι προσθέτω, το προσθέτω αφού έχουν βράσει και θέλουν λίγο ακόμα.

Μάγια said...

μεγάλο ευχαριστώ σε όλες για τις συμβουλές! :)

elie said...

Μάγια, ωραίες πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με αφορμή τις ερωτησούλες σου!

Anonymous said...

myrwdath!!zesth kai omorfh!!fasoladitsa!!!nasai kala Elie mas!!
oso gia ta koiliaka mas fouskwmata!
dafnoula kai thumari!!!sxetika me thn posothta twn fasoliwm!!
auto gia ola ta ospria!!!kai den einai anagkh na ta brazoume na petame to nero kai meta na ta maghreuoume!!!
filakia!!!

elie said...

Σου άρεσε Κλειώ μου? Χαίρομαι. Από κρύο πως πάτε στα μέρη σας?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...