Thursday, November 29, 2007

Συνταγές για αρτοπαρασκευαστή

Θυμάστε που λέγαμε για τον αρτοπαρασκευαστή; Μόλις σήμερα θυμηθηκα ότι είχα υποσχεθεί να σας δώσω τις συνταγές του δικού μου! Οι συνταγές που έχω δοκιμάσει είναι σημειωμένες πάνω στο χαρτί. Κάποιες έχουν και σχόλια. Γενικότερα, κάνω του κεφαλιού μου, αφού δοκίμασα κάποιες συνταγές όπως τις έδινε...
Τι κάνω συνήθως:
Χρησιμοποιώ ένα μεγάλο σε διάρκεια πρόγραμμα, με τη συνταγή 2, αλλά με αλεύρι σκληρό, ή μίγμα από μαλακό και σκληρό αλεύρι ή μίγμα από καλαμποκίσιο και μαλακό.
Ό,τι θέλετε να ρωτήσετε για τις συνταγές εδώ είμαστε. Οι συνταγές αναφέρονται σε κάδο του μισού κιλού. Τα ψωμάκια της φωτό είναι από τον αρτοπαρασκευαστή

41 comments:

Juanita La Quejica said...

Αν δεν ξεχωρίζετε καλά τις συνταγές, κλικάρετε πάνω τους και με την μεγέθυνση των φωτογραφιών διαβάζονται μια χαρά όλα.

Anonymous said...

Αυτή την εμφάνιση έχουν πάντα; Σαν ψωμί του τοστ; Και στην υφή είναι το ίδιο; Ρωτάω γιατί δεν έχω καθόλου εμπειρία από αρτοπαρασκευαστή, αλλά σκέφτομαι να αγοράσω έναν... Ειδικά με την τιμή του ψωμιού τελευταία!

Anonymous said...

Εσεις που εχετε ηδη αρτοπαρασκευαστη ισως θα πρεπει να μας 'ανοίξετε' τα μάτια γιατι οι τιμες ''παίζουν απο τα 40ευρώ και φτάνουν εκεί που δεν μπορείς να φαντασθείς....ανώνυμοι και επώνυμοι ποιος ειναι ο καλύτερος; τι πρεπει να προσέξουμε;

Αγγελική Ν said...

Αγαπητέ/ή ανώνυμε, αν ψήσεις το ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή, έχει σχήμα σαν και αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες. Αν βγάλεις την ζύμη από τον αρτοπαρασκευαστή και ψήσεις στον φούρνο της κουζίνας έχεις ότι σχήμα του δώσεις.
Η υφή σχετίζεται με το αλεύρι που χρησιμοποιείς και γενικότερα την συνταγή (βούτυρο ή λάδι, πόση μαγιά, ξηρή καρποί ή όχι, γάλα ή όχι κλπ). Γενικά, το αποτέλεσμα είναι αφράτο ψωμί. Το ζυμωτό έχει περισσότερο «σώμα».

Αγγελική Ν said...

Αγαπητέ/ή ανώνυμε, δες τα σχόλια στο άρθρο για τον αρτοπαρασκευαστή, που είχα δημοσιεύσει (δίνει το λιγκ η Κική).

Anonymous said...

Πρώτα απ'ολα συγνώμη για το ανώνυμος δεν το συνιθίζω Θεολόγης το ονομα μου...αγγελική ευχαριστώ που απάντησες το διάβασα το αρθρο που απλα εξηγεί πως λειτουργεί ο δικός της αρτοπαρασκευαστής, εγω μπερδεύτηκα με τις μάρκες αλλα περισσότερο με τις μεγάλες διαφορές τιμών που υπάρχουν στα καταστήματα και σε διάφορα supermarkets εν είδη προσφοράς και ήθελα να γνωρίσω αν εχει κάποιος κάποια φτηνη και κάνει δουλειά ή όντως πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη βαθεία για να ειναι σωστή η αγορά.Ισχύει δηλαδή το ότι δίνεις παίρνεις;
Ευχαριστώ και συγχαριτήρια για τον τόπο εδώ...παλαιός οπαδός του hungr.gr που τώρα ξενέρωσε.....

kiki said...

Θεολόγη, αν διαβάσεις στο προηγούμενο άρθρο για τους αρτοπαρασκευαστές θα δεις στα σχόλια ότι είχαμε κάνει λόγο για φτηνούς κλπ. Εγώ προσωπικά έχω έναν φτηνό από το λιντλ και δεν έχει πάθει τίποτα. Μια φορά που κάτι συνέβη, αντικαταστάθηκε ο κάδος γιατί ήταν μέσα στο χρόνο της εγγύησης. Δε θεωρώ όμως σημαντική τη ζημιά που είχε. Θυμηθείτε αν αγοράσετε αρτοπαρασκευαστή από σούπερ μάρκετ ΄το η απόδειξη παίζει το ρόλο της εγγύησης. Μην την πετάξτε λοιπόν.

Anonymous said...

Παιδιά, εγώ δούλευα σε εταιρία με ηλεκτρικά και πήρα από εκεί έναν με μεγάλο κάδο, με 20 ευρουδάκια (ο οποίος ήταν δείγμα από το εξωτερικό)που τελικά δεν τον λανσάραμε. Τον έχω 2,5 χρόνια, του έχω αλλάξει τα πετρέλαια (έχει βογκήξει κυριολεκτικά, αλλά εκεί... αντέχει ακόμη)χωρίς πρόβλημα. Εχω κάνει τα πάντα εκτός από μαρμελάδα (την ψιλοφοβάμαι η αλήθεια είναι..). Οταν κάποτε μου χαλάσει θα ξαναπάρω με κλειστά τα μάτια γιατί πια χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση-βλέπετε 6μελής οικογένεια με απαιτήσεις!
Παιδιά είστε μία πολύ όμορφη παρέα και από τον Ιούνιο που σας ανακάλυψα μου έχετε γίνει απαραίτητοι. Απλά δεν προλαβαίνω να γράψω. Φιλάκια!!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Οι συνταγές αυτές Κικίτσα γίνονται σε όλους τους αρτοπαρασκευαστές?? Οποιαδήποτε δηλαδή μάρκα κι αν είναι??
Εγώ το χω ξαναπεί, έχω αρτοπαρασκευαστή εδώ και 3 χρόνια και δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ισως επειδή (καλώς ή κακώς δεν ξέρω) τρώμε ελάχιστο ψωμί.
Κάποια στιγμή βέβαια θα το πάρω απόφαση και θα ξεκινήσω.

Anonymous said...

loipon!!!nomizw oti hrthe o kairos Elena mou!!na bgaloume apo to ntoulapi ton artoparaskeuasth!!ton exw kai egw 3xronia peripou,apo to Lidl edw sthn Ollandia!!!fusika den exw egguhsh,meta 3 xronia!!!alla kati prepei na kanoume!!!den nomizeis???
filakia!!!

Αγγελική Ν said...

Νομίζω, ότι οι συνταγές είναι οι ίδιες σε όλα τα μηχανήματα. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα της ζύμης, σε σχέση με την κάθε μηχανή και την χωρητικότητά της (να μη ξεχειλίσει, ή παραμείνει άψητο το ζυμάρι).

Σε γενικές γραμμές, η φθηνή μηχανή μου είναι το ίδιο καλή με την ακριβότερη. Έχω παρατηρήσει διαφορά σε δυο σημεία: η ακριβή έχει επάλειψη teflon καλύτερη (για μένα αυτό έχει μεγάλη σημασία) και ψήνει κάπως καλύτερα την κόρα. Το ζυμωτήριο είναι το ίδιο καλό! Σε διαφήμιση είδα και μηχανές με ατμό, σε τιμή πολύ ακριβότερη, δεν έχω δοκιμάσει, δεν ξέρω...

Anonymous said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΟΡΙΣΤΣΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΕΧΕΤΕ "ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ" ΧΘΕΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΡΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΚΑΝΑΤΕ ΝΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΩ!!!!
ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ, ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ (Η ΑΣΧΕΤΗ) ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΕΥΡΙ ΤΥΠΟΥ 550 Η ΤΥΠΟΥ 1050,405 ΚΛΠ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ?
ΕΑΝ ΒΑΛΩ ΑΛΕΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ? ΕΑΝ ΠΩ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΥΠΟΥ ..., ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΩ.ΧΑ,ΧΑ. ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ ΤΟ "ΤΥΠΟΥ..."?
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ,ΣΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΙΖΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΝΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ2

Αγγελική Ν said...

Αναστασία 2 γεια σου, εμένα με είχε βοηθήσει το ποστ της Τίνας, για τους τύπους του αλευριού: http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=1231&coms=yes#comen
Το αλεύρι, που σου στέλνουν από το χωριό, αν είναι σκληρό, για ψωμί, είναι μια χαρά! Θα κάνεις καμιά δοκιμή, για να πετύχεις τη σωστή αναλογία νερού. Ξεκίνα από λιγότερο και πρόσθεσε κουταλάκι κουταλάκι, μέχρι να δεις το ζυμάρι σφικτό μεν, αλλά...ζυμάρι!

kiki said...

'Ελενα, αναφέρονται σε κάδο μισού κιλού. Οι αρτοπαρασκευαστές αν δεν κάνω λάθος εχουν είτε 2 κάδους του μισού κιλού ή έναν του ενός κιλού. Οπότε, απλά προσαρμόζεις τη συνταγή.

Κλειώ, ξεσκόνα τον!

Αναστασία2. Το άρθρο που σου λέει η Αγγελική να δεις εξηγεί τι είναι αυτά τα αλεύρια. ΟΜΩΣ. Εγώ θα σου πω μια γενικότερη οδηγία.
Σε όλες τις συνταγές μπορείς να ανακατέψεις αλεύρια. Το μυστικό για να βγει ένα ψωμί αφράτο είναι να βάζεις πάντα και λίγο λευκό αλεύρι (μαλακό). Ακόμα και στα ολικής άλεσης μπορείς να προσθέσεις λίγο λευκό. Εγώ βάζω τα 2/3 λευκό ή σκληρό αλεύρι και το 1/3 ολικής άλεσης. Ακόμα και μισό-μισό μπορείς να ανακατεύεις. Το καλαμποκίσιο αλεύρι θέλει οπωδήποτε να ανακατευτεί με μαλακό αλεύρι επειδή είναι από μόνο του σκληρό, με κόκο.
Μην προβληματιζεσαι τόσο για τό τι είδους αλέυρι είναι το 550 κλπ. Ουσιαστικά είναι το μαλακό, πολυτελείας κλπ με κωδικά ονόματα. Απλά, καλύτερα να ανακατεύεις αλεύρια. Πιο πολύ μόνη σου θα πειραματιστείς και θα βρεις τι ψωμί σου αρέσει.
Η αδερφή μου πάντως που έχει φούρνο, με συμβουλέυει να μη βάζω μόνο του ολικής άλεσης ή βαριά αλεύρια γιατί δε φουσκώνουν καλά.

Anonymous said...

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟ ΚΕΙΚ "ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ".ΣΝΙΦ.ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΝΩΠΟ ΚΑΙ ΑΨΗΤΟ. ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΜΟΣΧΟΒΟΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΤΟΥΣΑ ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΤΣΙΡΙΖΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΜΕ.!!!ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΝΕΑ ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 2

kiki said...

Προσωπικά δε συνιστώ κέικ για τον αρτοπαρασκευαστή. Το έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο. Δε νομίζω ότι είναι κατάλληλος ο αρτοπαρασκευαστής για κέικ ΕΚΤΟΣ και το λέει στις προδιαγραφές του.

Anonymous said...

tirene25
καλημερα και χρονια πολλα
ελπιζω να περασατε καλα και να φαγατε αρκετα...

εγω αποπειραθηκα να φτιακσο τσουρεκι στον αρτοπαρασκευαστη και δεν μπορω να πω οτι ειμαι ευχαριστημενη
η συνταγη που πηρα απο το forum ηταν αγλυκη (παρ' ολο που εβαλα παραπανω ζαχαρη απο οτι ελεγε) και ηταν αρκετα αγευστο το μαχλεπι δεν φαινοταν πουθενα...
η δε μορφη του στο φουσκωμα εκτος αρτοπαρασκευαστη, ειχε απλωθει αντι να ανεβει...
τι σημαινει οταν απλωνετε το τσουρεκι κατα το δευτερο φουσκωμα?

kiki said...

Τιρένε, από το φόρουμ εννοείς από εδώ από το μπλογκ; Πρέπει να πειραματιστείς για να βρεις αυτό που ταιριάζει στη γεύση σου. Για το άπλωμα δε μπορώ να σε βοηθήσω γιατιι δεν έχω εμπειρία από τσουρέκια. Θέσε το ερώτημά σου στο chat box για να το δουν περισσοτεροι.

Anonymous said...

Παιδιά, γεια σας! Είμαι η Έφη και θα'θελα να σας ρωτήσω για τον αρτοπαρασκευαστή κάποια πράγματα. Πιο πολύ για την ποσότητα της μαγιάς. Όταν στην αρχή έβαζα ολόκληρο το φακελάκι, φούσκωνε ωραία και όταν ψηνόταν, έπεφτε. Την τελευταία φορά, δεν έπεσε τόσο πολύ, αλλά χρησιμοποίησα μόνο λευκό αλεύρι και η αλήθεια είναι ότι θέλω να περιορίσω τη χρήση του και να χρησιμοποιώ περισσότερο αλεύρι ολικής άλεσης. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε στα 540γρ. αλεύρου πόση μαγιά, πόσο αλάτι, πόσο νερό και πόση ζάχαρη πρέπει να βάζω; Ποια η διαφοροποίηση στη μαγιά και στο αλάτι, όταν το αλεύρι είναι πιο δυνατό ή είναι με τυρί, ελιές κ.τ.λ.;
Ομολογώ πως έχω ψιλοαπογοητευτεί και θα εκτιμούσα ιδιαίτερα κάποιες ακριβέστερες συμβουλές, για να ευχαριστηθώ αποτέλεσμα...
Ευχαριστώ πολύ,
Έφη

kiki said...

Έφη, η ποσότητα της μαγιάς στους αρτοπαρασκευαστές, εξαρτάται αποκλειστικά σχεδόν από τον τύπο και την ποσότητα του αλευριού που θα βάλεις. Αν κλικάρεις πάνω στην πρώτη φωτό, θα δεις διάφορες συνταγές και με σκληρό και με μαλακό αλεύρι και την ποσότητα της μαγιάς που χρειάζεται. Γενικά όσο πιο βαρύ είναι το αλεύρι και τα υλικά που θα προσθέσεις (ελιές, σπόρους, σταφίδες) τόσο περισσότερη μαγιά θέλει, αλλιώς θα γίνει σφιχτό και δε θα φουσκώσει. Επίσης, καλό είναι τα σκούρα αλεύρια (που είναι πιο βαριά σε σχέση με τα λευκά) να αναμιγνύονται με λίγο λευκό γιατί φουσκώνουν πιο δύσκολα. Αν βάλεις μόνο σκούρο πιτυρούχο, θέλει περισσότερη μαγιά.
Κάτι ακόμα: είναι σημαντικό, το αλάτι και η μαγιά να μην έρθουν σε επαφή μεταξύ τους πριν αρχίσει το ζύμωμα. Αλλιώς, χάνει τη δύναμή της η μαγιά. Γι' αυτό, στις συνταγές για αρτοπαρασκευαστή, ακολουθούμε πιστά τη σειρά των υλικών όπως περιγράφεται στις οδηγίες (πρώτα νερό, λάδι, ζάχαρη, αλάτι, μετά αλεύρι και μαγιά).
Μην παραλείπεις τη ζάχαρη επίσης. Βοηθάει στο φούσκωμα.
Αυτά...Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Δοκίμασε μία από τις συνταγές που δίνονται εδώ. Ειδικά όσες είναι σμειωμένες με αστεράκι, είναι δοκιμασμένες.
Καλή επιτυχία.

Anonymous said...

Κική, γεια σου, είμαι η Έφη!

Παρεμπιπτόντως, ο πατέρας του άνδρα μου είναι από Κεφαλλονιά και για πολλά χρόνια, λόγω εργασίας μέναμε Κέρκυρα. Ναι, όμορφο το Ιόνιο, αλλά από τους Κερκυραίους δεν αποκόμισα και τις καλύτερες εντυπώσεις. Εγώ είμαι από Κρήτη, μετακομίσαμε πέρυσι Ηράκλειο.
Επί του ... φλέγοντος θέματος τώρα. Πριν από λίγο ξεφούρνισα και ... μια από τα ίδια.
Βάζω τα υλικά με τη σειρά που πρέπει και μου φουσκώνει μεν το μίγμα, αλλά στο ψήσιμο πέφτει αρκετά, σαν πίτα γίνεται!

Δες τι ακριβώς έβαλα, με αυτήν τη σειρά:

280ml νερό (την άλλη φορά θα βάλω 270ml, γιατί τσέκαρα τη ζύμη και ήταν λίγο υγρή)

1 κουταλιά της σούπας λάδι

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (να βάλω 1 ολόκληρη την άλλη φορά;)

1,5 κουταλιά σούπας ζάχαρη καστανή

Αλεύρι, συνολικά 540gr,από τα οποία: 200gr ολικής άλεσης, 100gr κίτρινο (του χωριάτικου ψωμιού, τύπου 1050) και 240gr λευκό

1 πακετάκι μαγιά ξηρή (την κοινή, αυτή που βρίσκουμε συνήθως στα σούπερ-μάρκετ-8gr είναι η συσκευασία).
Ζοριζόταν λίγο ο αρτοπαρασκευαστής στο ζύμωμα, πράγμα που διάβασα ότι είναι καλό.
Φούσκωσε αρκετά, αλλά στο ψήσιμο έπεσε ... θεαματικά! Τρώγεται μεν, αλλά γιατί πέφτει τόσο πολύ, δεν πέφτει μόνο όσο είναι αναμενόμενο. Έχω δοκιμάσει να βάλω λιγότερη μαγιά, αλλά δεν γίνεται τίποτα, εξάλλου είναι 540 τα γραμμάρια στο αλεύρι, δεν πρέπει να βάλω λιγότερη μαγιά.
Τι άλλο να κάνω, δεν ξέρω... Θέλω αφράτο ψωμί, ξέρω ότι δεν θα γίνει αφρός, ειδικά με το πιο βαρύ αλεύρι, αλλά και όταν έκανα ψωμί μόνο με λευκό αλεύρι και με 150gr τυρί-γραβιέρα και 1 αβγό, φούσκωσε πολύ, αλλά στο ψήσιμο έκατσε πάλι!
Somebody help me!

Έχω τον τελευταίο αρτοπαρασκευαστή που έβαλε το Lidl, το μοντέλο ΚΗ1171.

Πώς θα κρίνω πόσο λιγότερη ή περισσότερη μαγιά θα πρέπει να χρησιμοποιώ, ανάλογα με τα υλικά;

Στα 600gr αλεύρι, μισό λευκό, μισό ολικής π.χ., πόση μαγιά βάζουμε;

Αυτά τα ολίγα! Συγγνώμη που σε ζάλισα και σ'ευχαριστώ που προθυμοποιήθηκες να μου απαντήσεις.
Ξέρεις, δεν είμαι ιδιαίτερη μαγείρισσα, αλλά δεν τρώμε έξω συχνά*, σιχαίνομαι (βλ. Ευαγγελάτο!), γι'αυτό θέλω να βελτιωθώ όσο γίνεται. Γι'αυτό επίσης και τηρώ ευλαβικά τις όποιες οδηγίες μου δίνει κάποιος και απογοητεύομαι πολύ, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένω...
Λαχταρώ να κάνω ένα ψωμί με τυρί, ελιές και φρέσκια ντομάτα, αφράτο κατά το δυνατόν. Μήπως σου βρίσκεται καμιά συνταγή;!

*Απόψε, ας πούμε, δεν έχουμε φαγητό, αλλά θα βολευτούμε με ντάκο ολικής άλεσης, λαδάκι, ρίγανη και φρέσκια Κρητικιά ντομάτα από τον λαχανόκηπο του πατέρα μου... Δεν θέλει πολλά ο άνθρωπος, για να ζήσει καλά, συμφωνείς;

Σ'ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Έφη

Anonymous said...

Γειά σας!! Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές και ιδέες σας. Πολύ πρόσφατα αγόρασα έναν αρτοπαρασκευαστή τον οποίο δοκίμασα χθες. Μπορώ να πω ότι μου βγήκε υπέροχο το ψωμάκι. Μου θύμισε λίγο το Νοτιοαφρικάνικο loaf. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι μήπως έχει κανείς καμιά συνταγή για ελιόψωμο. Είναι το αγαπημένο της οικογενείας.

Anonymous said...

Κατερίνα, γεια σου!
Είμαι η Έφη. Σε παρακαλώ, πες μου ποιον αρτοπαρασκευαστή αγόρασες και πόσο, αν επιτρέπεται. Επίσης, θα ήθελα να μου πεις, εάν μπορείς, ποια συνταγή έκανες για το ψωμάκι σου. Μόνο σε μένα δεν βγαίνει όπως το θέλω;
Ευχαριστώ,
Έφη

Anonymous said...

Καλημέρα Έφη!! Αγόρασα έναν United από το MediaMarkt 69€. Η συνταγή που δοκίμασα ήταν η βασική που έλεγε το βιβλιαράκι:
360ml νερό
4 κουτ. σούπας ζάχαρη (άποψή μου είναι να βάλεις λιγότερη γιατί έγινε λίγο γλυκό το ψωμάκι)
4 κουτ. γλυκού αλάτι
4 κούπες αλεύρι (εγώ έβαλά 2 1/2 κίτρινο και 1 1/2 άσπρο)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά.

Τα βάζεις με αυτή τη σειρά στον κάδο και τελευταίο αφήνεις την μαγιά την οποία την τοποθετείς σε μία λακκουβίτσα μέσα στο αλεύρι, αφού το έχεις βάλει στον κάδο.

Ελπίζω να σε βοήθησα. Το βιβλιαράκι μου δεν είχε πολλές συνταγές και με στεναχώρησε λιγάκι αυτό. Σήμερα λέω να δοκιμάσω ένα με ολικής άλεσης και σπόρια.

Anonymous said...

Γεια σου, Κατερίνα!
Κατ'αρχάς, περιμένω με πολλή περιέργεια να δω πώς θα σου βγει το ολικής με τα σπόρια... Σε παρακαλώ, πες μου πόσο έβαλες ολικής και λευκό, αν φούσκωσε, αν έπεσε μετά στο ψήσιμο, αν τρίβεται κ.τ.λ.! Όταν θες π.χ., να βουτήξεις ψωμάκι στη σαλάτα σου, μπορείς με την ψίχα του ή σου μαδάει;
Λάδι δεν βάζεις; Η χωρητικότητα της κούπας σου, ποια είναι;
Τι να πω, λες να'ναι ο αρτοπαρασκευαστής μου ... ιδιότροπος;
Σε ζάλισα και σένα ...
Τι να κάνω, ψάχνομαι να δω τι δεν κάνω σωστά.

Τώρα κάνω ένα ψωμί με 300gr λευκό αλεύρι, 120gr κίτρινο αλεύρι και 120gr ολικής, 1 Κ.Σ.ελαιόλαδο,
1 κ.γ.αλάτι, 1 Κ.Σ. ζάχαρη,
1 φακελάκι μαγιά και 260ml νερό
και περιμένω πάλι πάνω από το μηχάνημα, να δω ... τι θα βγει!
Θα σου πω και σένα ίντα ξετέλεψα!
Ψάχνω και γω συνταγή για ελιόψωμο.

Αν βρω καμιά καλή και τη δοκιμάσω (μην σε πάρω και στον λαιμό μου), θα σου πω.
Καλά ξεφουρνίσματα ώς τότε!
Τα λέμε,
Έφη

Anonymous said...

Καλημέρα Έφη,
έχεις απόλυτο δίκαιο, θέλει 3 Κ.Σ. λάδι το οποίο το βάζεις μετά το αλάτι.
Το ολικής αλέσεως μου βγήκε καλούτσικο...έβαλα:
400ml νερό
1 1/2 ΚΣ ζάχαρη
4 κγ αλάτι
4 ΚΣ λάδι
2 1/2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
1 1/2 κούπα αλεύρι άσπρο σκληρό
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
1/2 κούπα σπόρια (εγώ έβαλα ανάλατο πασατέμπο και ανάλατο ηλιόσπορο)

Λοιπόν το ψωμάκι βγήκε νοστιμότατο αλλά, ενώ είχε φουσκώσει μέχρι πάνω, την ώρα που ξεκίνησε το ψήσιμο μου έκατσε στη μέση (όχι πολύ αλλά αισθητά)γιατί έγινε αυτό ξέρει κανείς?, τρίβεται μόνο λίγο η πάνω κόρα...το υπόλοιπο είναι υπέροχο. Είχα δίκιο για την ζάχαρη, αυτή τη φορά έβαλα πολύ λιγότερη και ήταν τέλεια.
Περιμένω να μου πεις πως βγήκε το δικό σου.
Τα λέμε

kiki said...

ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥΥΥΥ! ΜΙΑ ΩΡΑ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!!!!ΟΥΦ! ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!

Λοιόν, ξανά...
Έφη, Κατερίνα, έχω μπλέξει κι έχασα επεισόδια...σόρυ!

Έφη, κι εγώ αρτοπαρασκευαστή από το λινλτ έχω, ένα bifinet, και δε μου έκανε τέτοια κόλπα. Το μόνο που μου έκανε στην αρχή, ήταν ότι φούσκωνε και έβγαινε απ' έξω το υλικό. Έλυσα το πρόβλημα μετρώντας πιο προσεκτικά με τα δικά του κουτάλια και μεζούρα.

Αν έχεις κάδο του μισού κιλού, δεν πρέπει να βάζεις αλεύρι πάνω από μισό κιλό. Αν έχεις κάδο του ενός κιλού, τότε οκ. Όσοι έχουν κάδο του ενός κιλού, παραπονιούνται ότι δεν ψήνει τόσο καλά όσο του μισού κιλού. Το αφήνει μισοάψητο στη μέση και ψημμένο στις άκρες.

Αν κάνεις όλα όσα λέει, με τη σειρά που τα λέει και παρόλα αυτά δε σου πετυχαινει, θα πρέπει να κάνεις πειράματα και να σημειώνεις κάθε φορά τι υλικά έβαλες.
Ακολούθησε τις οδηγίες όπως ακριβώς λέει σε μια απλή συνταγή που δε θα αλλάξεις τίποτα. Μετά, αν σου πετύχει, κάνε πειράματα πάνω σ' αυτή. Αν προσθέτεις υλικά ή βάζεις πιο βαρύ αλεύρι, θα βάζεις λίγο παραπάνω μαγιά. Λίγο όμως.

Συνταγές από αυτές που ζητάς, δεν έχω. Αν κάνω θα σου πω.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: μην ανοίγεις καθόλου το μηχάνημα στη διαδικασία φουσκώματος ή ψησίματος. Αυτό ξεφουσκώνει το ψωμί.

Εύχμαι καλή επιτυχία!

Anonymous said...

Κική ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου.
Άνοιξα για πολύ λίγο το μηχάνημα για να μαζέψω λίγο ζύμη που είχε κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου ενώ ζήμωνε τη 2η φορά...λες αυτό να φταίει ή είναι πιο βαρή το αλεύρι ολικής αλέσεως και θέλει κι άλλη μαγιά?
Και πάλι ευχαριστώ!!!

kiki said...

Κατερίνα, ενώ ζυμώνει δεν πειράζει να τον ανοίξεις. Ενω φουσκώνει ή ψήνει πειράζει. Οπωδήποτε θέλει περισσότερη μαγιά το βαρύ αλεύρι σε σχέση με το λευκό. Οι παλιές έμπειρες ζυμώτριες, λένε πως το καλοκαίρι η μαγιά χάνει τη δύναμή της λόγω ζέστης και θέλει περισσότερη γενικά στις συνταγές!

Anonymous said...

Γεια σας, κοπέλια, Κατερίνα και Κική, εδώ η ταλαιπωρημένη ζυμώτρα! Πολλή ζέστη εδώ στο Ηράκλειο σήμερα και νερό ... γιοκ!

Λοιπόν, ναι, ούτε γω ανοίγω όταν φουσκώνει ή ψήνει, λίγο ελέγχω μόνο, όταν ζυμώνει, για να ελέγξω την υφή της ζύμης. Και ... καθότι τελειομανής, καταγράφω τα υλικά της κάθε συνταγής, για να έχω σημείο αναφοράς. Αυτό που έχω καταλάβει βάσει της μικράς μου πείρας, είναι ότι αν βάλεις στο ολικής άλεσης παραπάνω από 50% αλεύρι ολικής, δεν φουσκώνει αρκετά και τρίβεται πολύ μετά από λίγο και δεν μπορείς να βουτήξεις στη σαλάτα π.χ.. Μανία που την έχω με το βούτημα, ε; Τι να κάνω, ο άντρας μου με μύησε στα μυστικά του! Θέλω, βρε παιδιά, να'ναι και λίγο αφράτο το ψωμάκι, αλλά να μην είναι και όλο άσπρο... Δεν μπορώ να τα έχω όλα, ε;
Του ενός κιλού είναι ο κάδος μου, καλά το ψήνει, στο ξεφούσκωμα αφού
φουσκώσει είναι το πρόβλημα, όπως είδες και συ, Κατερίνα. Ελπίζω να μη με είπες "γρουσούζα" που σου'λεγα για τα δικά μου ξεφουσκώματα στο ολικής! Πώς θα βρούμε τη μέση οδό ... Κι αν βάλω πιο πολλή μαγιά, δεν θα φτάσει στον ... ουρανό ή ζύμη, για να πέσει μετά θεαματικά;

Όσο για τις συνταγές που έχω διαβάσει, μου φαίνεται ότι πάντα κάπου χωλαίνουν.

Υπάρχει ελπίδα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Υ.Γ.: Κατερίνα, καλούτσικο μου βγήκε εκείνο το ψωμάκι που σου έλεγα. Πες μου και συ για επόμενες εμπειρίες σου, οδυνηρές και μη!

kiki said...

Έφη, ρίξε μια ματιά για συμβουλές για μαγιά. Έψαξα επίτηδες μήπως βρω άκρη στο πρόβλημά σου και έπεσα πάνω σ αυτο. http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/bakingtips.breads/Breads.cfm
Κάτι άλλο που διάβασα είναι ότι αν έχεις βάλει πολύ νερό μπορεί να συμβεί αυτό που παθαίνεις. Επίσης αν έχεις βάλει πολλή μαγιά, πάλι μπορεί να συμβεί. Εσύ όμως έχεις δοκιμάσει να μειώσεις τη μαγιά, έτσι δεν είναι;
Το μόνο που μπορώ να κάνω άλλο, είναι να κάνω μια συνταγή στον αρτοπαρασκευαστή και να σου πω πως ήταν. Στα ψωμιά ολικής άλεσης σε αρτοπαρασκευαστή, δε μπορείς να αποφύγεις εύκολα το τρίψιμο της ψίχας. Ούτε κάν στα χειροποίητα! Εκείνο που θα σου πρότεινα (πράγμα που θα σου φανεί δύσκολο), είναι να δοκιμάσεις να φτιάξεις ψωμί στο χέρι, είτε με προζύμι είτε με μαγιά. Εκεί να δεις γλέντια και απορίες...:-)))

Anonymous said...

Γεια σας.Είμαι η Μαίρη και πολύ χάρηκα που σας βρήκα. Aπέκτησα έναν αρτοπαρασκευαστή bifinett με δύο κάδους. Μου τον έδωσε η πεθερά μου που τον είχε αχρησιμοποίητο στο ντουλάπι της. Δυστυχώς όμως δεν είχε την συσκευασία του ούτε οδηγίες ούτε συνταγές γιαυτόν. Έμαθα λοιπόν από την ΚΙΚΙ για την προέλευσή του, και βρήκα και τις συνταγές τις σκαναρισμένες, και την ευχαριστώ γιαυτό. Η κάθε συνταγή αφορά έναν κάδο ή και τους δύο; Μήπως θα ήταν εύκολο ΚΙΚΙ να σκανάρεις και τις βασικές οδηγίες για την χρήση του; Ελπίζω να μην είναι αργά τώρα που σας βρήκα και να με βοηθήσετε να χρησιμοποιήσω τον αρτοπαρασκευαστή.

Anonymous said...

Αχ παιδια καλημερα
κακο πραμα να βλεπει ο συζυγος πρωινες εκμπομπες,ξεσηκωθηκε κυριακατικα και μου ζητησε ψωμι στον αρτοπαρασκευαστη.πηγε και τον βρηκε εκει που τον ειχα καταχωνιασμενο!!!
το προβλημα μου ειναι οτι εχω χασει το βιβλιο συνταγων και οδηγιων χρησης.
εχω ενα severin παλιο μοντελο και δεν θυμαμαι τι κουμπια πατουσα για τα διαφορα προγραματα.τςρα εκανα μια συνταγη στην τυχη και περιμενω αποτελεσματα.αν καποιος εχει severin ας μου δωσει τα φωτα του....

kiki said...

Μαίρη, η κάθε συνταγή αναφέρεται σε έναν κάδο.
Ευχαρίστως να σου σκανάρω τις οδηγίες, μόνο κάνε λίγο υπομονή γιατί είμαι με πυρετό. Μόλις βρω ευκαιρία θα το κάνω.

Ειρήνη λυπάμαι, δε μπορώ να βοηθήσω.

Anonymous said...

Σ΄ευχαριστώ πολύ kiki. Από τις συνταγές σου έφτιαξα το ψωμί με σταφίδες αμύγδαλα και κανέλλα κα το ψωμί με σταφίδες, ένα σε κάθε κάδο. Μου έπεσαν λίγα τα υγρά και τα συμπλήρωσα, και στο πρώτο έβαλα επιπλέον ηλιοσπορους και κουκουνάρια και λιγότερες σταφίδες. Τέλεια!!!! Δεν πίστευαν ότι τα έφτιαξα εγώ που σημειωτέον είμαι και καλή μαγείρισσα! Επίσης έφτιαξα και κέικ με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κόκκινο (χρησιμοποιώντας τη συνταγή που είχε πάνω στο σακκουλάκι), χωρίζοντας τα υλικά στα δύο, μισά στον ένα κάδο μισά στον άλλο, στο πρόγραμμα για τσουρέκι. Αφού χτυπήθηκε η ζύμη στον αρτοποιητή έβγαλα από τους κάδους τόση ώστε να είναι η ζύμη στη μέση του κάθε κάδου (λίγο δηλαδή έβγαλα). Και έγινε καταπληκτικό!!! Επίσης έφτιαξα και τσουρέκι. Έβαλα όμως βούτυρο αντί για λάδι και γάλα αντί για νερό.Αυτό μου έγινε πολύ ωραίο στην υφή και στην γεύση μυρωδάτο αλλά πικρό. Ίσως το μαχλέπι ή η μαστίχα μου έπεσαν πολλά ή η ζάζαρη λίγη ή εγινε συνδιασμός αυτών!!Πάντως σε ευχαριστώ γιατί αν αδεν είχα βρεί τις συνταγές σου δεν θα ξεκινούσα!!!
Μαίρη

kiki said...

Μαίρη, τώρα που μπορώ να τις σκανάρω, πες τι ακριβως θες. Οι οδηγίες είναι πολλές (λειτουργίες μηχανής, πίνακας χειρισμού, Προγράμματα ψησίματος, Ρύθμιση χρονοδιακόπτη κλπ). Είτε μου λες τι ακριβως θες και αν είναι μόνο ένα το στέλνω εδώ στο μπλογκ, είτε αν θέλεις περισσότερα,γράψε μου mail να στα στείλω. Το mail μου θα το βρεις στο προφιλ μου.

Anonymous said...

Θα ηθελα καποιος να μου στειλει συνταγη για λευκο ψωμι και ολικης.Η χωριτικοτητα του αρτοπαρασκευαστη SITRAM ειναι για ενα κιλο ψωμι

Ελένη said...

Καλησπέρα σε όλους έχω κ εγώ αυτον τον αρτοπαρασκευαστή ακριβώς τον ίδιο το θέμα είναι οτι εχω χάσει τις οδηγίες χρήσης! μήπως κάποιος θα μορούσε να με βοηθήσει! προσπάθησα το εβαλα στο πρώτο πρόγραμμα(3ώρες) δεν πήρε όμως καθόλου χρώμα!

kiki said...

Αν είσαι η Ελένη από Βόλο, σου έστειλα τις οδηγίες...

kospri said...

Τι σημαίνει σιτάλευρο τύπου 405, 550, 204, 1050. Αν μπορεί ας μου εξηγήσει κάποιος το διαχωρισμό. Ευχαριστώ

Panos said...

Γαλλικη Κατηγοριοποίηση των αλευριών. http://goo.gl/TodNM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...