Wednesday, December 26, 2007

Πείτε το με μια κάρτα- The first Christmas card

Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα ever, απεικονίζεται πιο πάνω, με επίκαιρες ευχές.
Tη σχεδίασε ο John Callcott Horsley για τον φίλο του Henry Cole, ιδρυτή του Victoria & Albert Museum.Χίλια αντίγραφα εκδόθηκαν από τον Joseph Cundall,(children’s and illustrations publisher), στα μέσα του 19ου αιώνα, που πωλήθηκαν στο Felix Summerly’s Home Treasury Office της Old Bond Street, για ένα shilling η κάθε μια,μισθός εργάτη, στα 1843. Ίσως ένα από αυτά είναι η πιο πάνω απεικόνιση.
Αργότερα στα 1881 βγήκε και σε έγχρωμη λιθογραφία και έκανε πιέννες. Από τα τριάντα κομμάτια που σώζονται στις ημέρες μας, ένα πωλήθηκε σε δημοπρασία, περίπου 5800 λίρες στερλίνες. Το θέμα της είναι ένα party, μια συγκέντρωση μάλλον οικογενειακή όπως το θέλουν οι μέρες, με φαγητό και προπόσεις. Καλές δουλειές, καλό φανητό και ποτό ήταν τα στοιχεία των ευχών και των προσδοκιών τα Βικτωριανά Χριστούγεννα.
Η κάρτα απεικονίζει τρίπτυχο, έτσι εκτός από το πιο πάνω θέμα, έχει αριστερά το μήνυμα "ντύσατε τους γυμνούς" και δεξιά feeding the hungry-"ταΐστε τους πεινασμένους"
Από μιά σειρά άλλων καρτών με ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, τραβάει την προσοχή μας η κάρτα που εξέδωσε στις 6 Δεκεμβρίου 1890, ο εκδοτικός οίκος Hildesheimer & Faulkner. Εδώ το θέμα happy family gathering και τα μηνύματα ντύστε τους γυμνούς και ταίστε τους πεινασμένους, αντικαταστάθηκαν με όμορφα, ραφιναρισμένασχέδια, που αντέχουν στην όποια καλλιτεχνική κριτική.
Γεγονός είναι ότι οι κάρτες, ακόμα και σήμερα και στην προηγμένη ηλεκτρονική τους μορφή, είναι οι κομιστές της ελπίδας μας και των ευχών μας για ένα καλύτερο αύριο, για ένα μαγικό εξωραϊσμό με την ευχετική τους δύναμη, των παρόντων.

Εύχομαι να περάσατε τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής σας, κοντά σε αυτούς που αγαπάτε, ακόμα καλύτερα τις επόμενες γιορτές που έρχονται.


Το κείμενο βασίστηκε στο άρθρο μου:

Katerina's diary: KAΛΗΝ ημέραν αρχοντική και εορτάσιμη..

6 comments:

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστώ πολύ που το έβαλες και εδώ Κατερινάκι! Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

witchofdaffodils said...

μερσί Κατερίνα :)

Penelope said...

Οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες και η επιλογή τους, ήταν πάντα (από τα μικράτα μου) μια πολύ αγαπημένη ασχολία. Και για πολλά χρόνια έκανα και συλλογή τους, με τις υπογραφές και τις αφιερώσεις φίλων, συγγενών και συνεργατών. Λυπάμαι που τα τελευταία χρόνια οι τυπωμένες, χρωματιστές κάρτες παραδίδουν την θέση τους σιγά-σιγά στις ηλεκτρονικές. Κάπου χάνεται η μαγεία τους.
Και του Χρόνου με υγεία Κατερίνα μας.

ΕΛΕΝΑ said...

Se efxaristoume poly Katerinaki gia to toso endiaferon post:)))
Xronia Polla, kai tou xronou na sai kala, me ygeia panw apo ola:)))

kiki said...

Ω τι ωραίες πληροφορίες..!

Katerina ante portas said...

Καλησπέρα σας όμορφες κόρες!

-Juanita μου δεν θα μπορούσα να μη σε ακούσω! Άλλωστε είναι ένα ωραίο θέμα.

-Witch of daffodils πάντα ευγενική!:)

-Penelope μιλάς σε καρτοσυλλέκτιδα, μάλιστα είχα και παλιές παλιές ελληνικές κάρτες χριστουγεννιάτικες, που μάλλον σε κάποια μεταφορά οικοσκευής χάθηκαν.. Όπως το λές έχουν τη μαγεία τους..

-ΕΛΕΝΑ Χρόνια πολλά, Υγεία-Χαρά σε όλους και όλες!

-Oneiromageiremata μου, σε ευχαριστώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...