Thursday, January 31, 2008

Κάστανα ...ορυκτά

Μια εξαιρετικά απλή συνταγή, που θ΄αρέσει σίγουρα - τουλάχιστον στη Χουανίτα ;-) .
Υλικά
Μαρόν γκλασέ *
Μαρέγκες έτοιμες
Κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Κόβουμε τα μαρόν γκλασέ στα 2 ή στα 4 και σπάμε τις μαρέγκες σε κομμάτια περίπου 2 εκατοστών. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (χωρίς ζάχαρη- είναι αρκετά γλυκά τα κάστανα και οι μαρέγκες) μέχρι να πήξει καλά. Ανακατεύουμε με τα κομμάτια κάστανου και μαρέγκας και τοποθετούμε σε πιατέλα, πετώντας (κυριολεκτικά) το μίγμα κουταλιά-κουταλιά, ώστε να φαίνεται σαν βουνά (χιονισμένα) (εξ ού και το ορυκτόν). Το αν θα φάτε ολόκληρα ... κομμάτια βουνού ή θα ... εξορύξετε τα καστανάκια, δικό σας θέμα. Εγώ πάντως προτιμώ το βουνό :-D*

* Τα ήδη βρασμένα κάστανα που έχει Χουανίτα, μπορεί να τα καραμελώσει, όπως περιγράφει η Πηνελόπη εδώ , αλλά ολόκληρα (θα μισοδιαλυθούν έτσι κι αλλιώς) και με ελάχιστο υγρό.

Σημείωση : Την ιδέα την πήρα από την Άσπα, που είχε δώσει στο Hungry μια συνταγή όμοια, αλλά με φράουλες αντί για κάστανα. Εξαιρετική για την εποχή της φράουλας!

Ζητώ συγγνώμη που δεν έβαλα φωτογραφία, αλλά δεν έχω τίποτα σχετικό και προτίμησα να σας γράψω τη συνταγή τώρα που είχα καιρό. Αν κάποιο καλό κορίτσι εκτελέσει τη συνταγή, κ.λ.π. κ.λ.π..... (merci!)

Δυο πρόχειρες φωτό τοποθετήθηκαν από το Τζάντε μέχρι να μας το φτιάξει κάποια ή κάποιος!

18 comments:

Μάγια said...

αγγελικούλα τέλεια τα φαντάζομαι τα βουναλοκαστανάκια! ειδικά αυτό το πέταμα του μείγματος πρέπει να είναι σκέτη απόλαυση!

ΕΛΕΝΑ said...

Πανεύκολο πραγματικά! Και πρέπει να είναι και νόστιμο, θα το δοκιμάσω και θα σου πω εντυπώσεις:)
Αραγε εκτός από κάστανα και φράουλες, τι άλλο θα μπορούσαμε να βάλουμε??

Nena said...

Σιγά ρε κορίτσια! Τρείς μέρες έμεινα τέζα και λυσσαξατε στα ωραία. Πολύ μ αρέσουν τα κάστανα και ωμά τα τρώω απ τη λαϊκή ως ναρθω σπίτι. Για να δούμε αν θα ασχοληθώ. Γιατί να φτιάχνω και να μην τρώω. Κρίμα είναι.

Juanita La Quejica said...

Κάστανα ζεστά!!! Κάστανα ορυκτά (καλά, δεν λέει έτσι ο καστανάς, αλλά θα μπορούσε, αν ήταν αναγνώστης του blog μας)!
Λες να τα καταφέρω να τα καραμελώσω ολόκληρα; Με βάζεις σε πειρασμό, αχ!
Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!

heart n soul said...

To Eton mess έγινε chestnut mess, μπράβο για τη δημιουργικότητα ΑΑ!

άλλη Αγγελική said...

Μάγια αστραφτερή, ναι! Ιδιαίτερα αν είσαι τσαντισμένη και τα πετάς με μίσος :-D

Ελενάκι, αν δεν ήταν νόστιμο, δεν θα το έβαζα! Ο συνδυασμός κάστανο-μαρέγκα-κρέμα γάλακτος είναι εξαιρετικός! Και επειδή είναι τόσο "χαλαρή" η συνταγή, μπορείς να παίξεις με τις αναλογίες που προτιμάς. Τώρα τι άλλο θα πήγαινε με σαντιγύ και μαρέγκα εκτός από κάστανα και φράουλες... Δε μ΄ενθουσιάζει τίποτα απ΄όσα σκέφτομαι. Ίσως παγωτό (ας πούμε βανίλια) ή κάποιο φρούτο (ωμό π.χ. μπανάνα ή κομπόστα π.χ. ροδάκινο) ή κάποιος ξηρός καρπός (φουντούκι ή καρύδι) - αλλά μάλλον δεν θα είναι τόσο πετυχημένος ο συνδυασμός όσο με τα κάστανα και τις φράουλες. Βέβαια ας μην έχουμε προκαταλήψεις! Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν δε δοκιμάσουμε!

Νενίτσα, αν είναι να μη δοκιμάσεις, μην το φτιάξεις! Βάσανο θα είναι!

Χουανίτιον, για το καραμέλωμα δεν παίρνω όρκο! Το έχω φτιάξει με έτοιμα μαρόν γκλασέ κομμένα στα 2 και με βρασμένα (έτοιμα κατεψυγμένα, άγλυκα) κομμένα στα 4 (πιο μικρά κομμάτια επειδή έχουν μια ελάχιστη πικρίλα ή μάλλον στυφάδα). Η δεύτερη εκδοχή προσωπικά μου άρεσε, αλλά δεν είναι αρκετά γλυκειά για όλα τα γούστα - για να γλυκάνει μπορείς βέβαια ν΄αυξήσεις την αναλογία της μαρέγκας ή να προσθέσεις λίγη ζάχαρη στην κρέμα γάλακτος. Αν το επιχειρήσεις, καλή επιτυχία!

Μπα, καρδούλα! Απάτη η δημιουργικότητα! Η ιδέα του βουνού είναι της Άσπας και ο συνδυασμός γεύσεων κοινός στα μέρη μου ;-) Αλήθεια τι είναι το Eton mess ;;

heart n soul said...

Eton mess είναι το γλυκό-"αχταρμάς" με τη μαρέγκα τη κρέμα και τις φράουλες, το οποίο παραδοσιακά σερβίρεται στο αγγλικό Eton College, όπου και "εφευρέθηκε" (εξ ου και τ'όνομα) στην ετήσια γιορτή-πικνίκ "Fourth of June" (μιλάμε για πολύ κυρίλες:) Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα φρούτα αλλά η φράουλα θεωρείται το παραδοσιακό. Είναι πια κλασική αγγλική συνταγή, αν το googlάρεις θα βρεις φωτο και συνταγές. Εσύ τώρα έχεις την ευρεσυτεχνία του chestnut mess:)

kiki said...

Εγώ θα τσακίσω τις μαρέγκες -για τις οποίες πεθαίνω- και θα δοκιμάσω φυσικά και γλυκό. Το καλό είναι ότι δεν πεθαινω για γλυκά με κάστανο ενώ τα ίδια τα κάστανα μου αρέσουν πάρα πολύ. Όταν (σπάνια) συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μη μου αρέει πολύ ενα γλυκό, δε φαντάζεστε πως χαίρομαι! χαχα!

kiki said...

Ιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!! Μόλις είδα φωτό με το Eton mess!!!! Θέλωωωωωωωωωω!

Anonymous said...

Μου αρέσουν πολύ τα κάστανα αλλα φέτος δεν πήρα ουτε μια φορά να φάμε . Δεν πήρα γιατι ξέρω οτι θα τα φάω όλα σχεδόν μόνη μου σαν το τρωκτικό ! (τουτέστιν τρυπάμε λίγο την άκρη του ολόκληρου βρασμένου καστανου και με τα δόντια σπρώχνουμε το καστανάκι στο στόμα :) )
Το γλυκό δελεαστικότατο ίσως να πρόσθετα για μένα και λίγο σιρόπι πικρής σοκολάτας :)

heart n soul said...

άσε κική, εγώ να δεις τι έπαθα χτες το βράδυ που το θυμήθηκα, έπρεπε να κάνω κάτι νυχτιάτικα κι αυτοσχεδίασα με γιαούρτι!

Αγγελική Ν said...

To “Eton mess” μπορεί να γίνει (αγνώριστο) και με προσθήκη φρούτων του δάσους ή σπόρων ροδιού και του αντίστοιχου σιροπιού στις μαρέγκες και την σαντιγί.
Επίσης ωραίο γίνεται με καρύδι και χουρμά (χωρίς κουκούτσια) ή καρύδι (ή φιλεταρισμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα) και δαμάσκηνα μουσκεμένα σε μπράντι.
Για να μειώσω την σαντιγί την βάζω μισή-μισή με στραγγιστό γιαούρτι (είναι προφανές ότι δεν έχω κουλτούρα από Eton)…
Αγγελικούλα με κάστανα δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά θα είναι ωραιότατο!

Λίγες μέρες έφυγα και τι ωραία πράγματα βλέπω!

heart n soul said...

αγγελική Ν, πάλι καλά που δεν έχετε Εton κουλτούρα, τη γλιτώσατε την παρέα με τη βασίλισσα!:) πολύ ωραίες οι παραλλαγές, διαλέγω τα φρούτα του δάσους με σιρόπι μμμ..

Αγγελική Ν said...

Ναι, ναι! Αυτή η παρέα μου πάει γάντι! Είναι ακριβώς αυτό που επιζητώ χρόνια τώρα! Να με καλούν στο Μπάγκιγχαμ!
Χαχα, καρδούλα μου!Να εισαι καλά!
Φιλιά από το βροχερό Νότιο Ημισφαίριο! Μα τι βροχή ρίχνει!!!

Αγγελική Ν said...
This comment has been removed by the author.
heart n soul said...

είσαστε στην εποχή των μουσώνων καλή μας αγγελική? εδώ βάζουμε βαρίδια στις τσέπες μας για να μη μας πάρει ο αέρας, δεν πιάνει πάντα, ειδικά με ομπρέλλα γίνομαι Μαίρη Πόπινς:) ΥΓ θα πω στην Ελίζαμπεθ ότι της στέλενετε χαιρετίσματα, θα χαρεί:)

άλλη Αγγελική said...

Συνονοματούλα, θαύμα ο συνδυασμός κρέμας γάλακτος (ή/και γιαουρτιού)με καρύδι-χουρμά, όπως και με καρύδι- δαμάσκηνα!! Είναι υπέροχα και σαν γέμιση κρέπας (θυμήθηκα τη "σκοπελίτισσα" γνωστής κρεπερί της Αθήνας).

Δεν μ΄εμπνέουν όμως σε συνδυασμό με μαρέγκα. Βέβαια... αν δε δοκιμάσουμε δεν απορρίπτουμε ;-)

Αγγελική Ν said...

A! Αγγελικούλα, ποτέ μη πεις ποτέ! Δοκίμασε και τα λέμε... Το δοκίμασα ως απλούστευση μιας τούρτας με καρύδι-χουρμά, που έφτιαχνα, και καθιερώθηκε!

Dear Heart, όχι, μουσώνες νομίζω ότι δεν έχουμε (γενικώς), ειδικώς έχει όλος ο πλανήτης κωλόκαιρο....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...