Wednesday, January 23, 2008

Μια συνταγή από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

Η Katerinas' Diary είχε μια ωραία ιδέα που μας τη μετέφερε και αποφασίσαμε να την "προχωρήσουμε". Να απευθυνθούμε δηλαδή σε καταξιωμένους στο χώρο της "Kουζίνας" Επαγγελματίες, ζητώντας τους να μας στείλουν κάποιο κείμενό τους, σαν ένα είδος "ποδαρικού" στο Hungry For Life για την Νέα Χρονιά. Έτσι και κάναμε.

Η ευγενέστατη κα Μυρσίνη Λαμπράκη είχε την καλοσύνη να μας στείλει μια συνταγή της για "Μπούτι αρνίσιο με πατάτες", που εμπεριέχεται στο βιβλίο «Η κουζίνα της Κρήτης. Επιλεγμένες παραδοσιακές συνταγές από τη Μυρσίνη Λαμπράκη», εκδόσεις Μυρσίνη Λαμπράκη.

Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

ΜΠΟΥΤΙ ΑΡΝΙΣΙΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ
Για 8-10 άτομα

ΥΛΙΚΑ
1 μπούτι αρνίσιο (1 1/2 κιλό)
1 κιλό μικρές πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκ. ρίγανη
1 κλωναράκι δενδρολίβανο (αρισμαρί)
1 μεγάλο λεμόνι
1 κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε το αρνάκι και το στεγνώνετε με λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνετε 4 - 5 χαραματιές και σε κάθε μια βάζετε ένα κομματάκι σκόρδο. Τρίβετε το μπούτι με λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη.
2. Το βάζετε σε ένα ταψί, σκορπάτε τριγύρω τις πατάτες και περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το λεμόνι και ένα φλιτζάνι νερό. Πασπαλίζετε τις πατάτες με το υπόλοιπο πιπέρι, το αλάτι, τη ρίγανη και το δενδρολίβανο.
Ψήνετε στους 180ο βαθμούς για 60-80 λεπτά.
Σερβίρεται ζεστό.

18 comments:

Anonymous said...

έλα παππού μου να σου δείξω τ' αμπελοχώραφά σου! Συνταγή βιβλίου; Έπεται το βράσιμο νερού...

Juanita La Quejica said...

Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως κα Λαμπράκη για την συνταγή αλλά και για την ανταπόκριση στην πρόσκληση-παράκλησή μας!
Να είστε καλά!
(Θα παρακαλούσα για άλλη μια φορά φίλοι και φίλες να μην απαντάμε σε ανώνυμα σχόλια, δεν υπάρχει λόγος...)

witchofdaffodils said...

Tα βιβλία της κ.Λαμπράκη για τα βότανα και τα χόρτα είναι από τα αγαπημένα μου μαζί με τα βιβλία του ζεύγους Ψυλλάκη.

Στην κρητική διατροφή ρίχνω δαγκωτή ψήφο και πως να το κάνουμε, θέμε δε θέμε, η παραδοσιακή κουζίνα είναι γευστικότατα απλή.

Anonymous said...

Τιμή μας να φιλοξενούμε συνταγή της κ. Λαμπράκη ! :)
Αγαπημένο Κυριακάτικο -εορταστικό φαγητό !!:)))

Penelope said...

Χαρακτηριστικές Ελληνικές γεύσεις που όπως λέει και η Μαγισσούλα, βγαίνουν μέσα από βιβλία που γράφονται από ανθρώπους όπως η κα Λαμπράκη, η κα Βουτσινά, το ζεύγος Ψυλλάκη και αρκετοί άλλοι ακόμη περισσότερο ή λιγότερο ίσως γνωστοί στο κοινό που αγαπά την μαγειρική.
Ευχαριστούμε.
Και μια ευχή. Μ
ακάρι ν' μας τιμήσουν και άλλοι εν' αντικειμένο συνάδελφοί σας.

kiki said...

Τιμή μας και χαρά μας να φιλοξενούμε τη συνταγή που με χαρά μοιράστηκε μαζί μας η κ. Λαμπράκη. Ευχαριστούμε.

ΕΛΕΝΑ said...

Πραγματικά είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενούμε συνταγή της
κ.Λαμπράκη:))
Μέσα από την συνταγή της απολαμβάνουμε ένα από τα γευστικότερα παραδοσιακά μας φαγάκια!!
Ενα από τα βιβλία της με το οποίο σκοπεύω να "εφοδιαστώ" σύντομα, είναι το "Ελλάδα-Τουρκία στο ίδιο τραπέζι".

Katerina ante portas said...

Πως φαίνεται και επαληθεύεται ότι η απλή, καθαρή παραδοσιακή συνταγή, κάνει μέγα το μάγειρα και μεγαλειωδέστερα τα τραπέζια μας!
Μπράβο στην κυρία Μ.Λαμπράκη που ανταποκρίθηκε στο αίτημα ενός blog, μπράβο σας, μπράβο μας κορίτσια που τούτο το blog έχει την τέταρτη θέση σε επισκεψιμότητα!!

(-Ευχαριστώ για το λινκ και την αβροφροσύνη)!

Anonymous said...

timh se olous-es mas!!!bravo sta koritsia tou blog gia thn doulia tous!!!Ena megalo bravo!!!gia thn antapokrish ths Kas M.Lamprakh!!!!proswpika timw polles fores,paradosiakes suntages ths!!!

Rena said...

Τα απλά πράγματα δίνουν τη χαρά και στολίζουν την καθημερινότητά μας.

Είναι τιμή και μεγάλη χαρά για το blog να συντροφεύεται από ανθρώπους σαν την κυρία Λαμπράκη.

Μακάρι να μας συντροφεύσουν κι άλλοι συνάδελφοι της.

Ένα μεγάλο μπράβο και στα κορίτσια και αγόρια μας που στηρίζουν το blog και το καταξιώνουν!

elie said...

Τα είπε όλα η katerina ante portas. Συμφωνώ μέχρι... τελείας.

Nena said...

Τα σχόλια που έβαλα χτες, λείπουν σήμερα.
Να ρωτήσω αν ήταν κάτι στραβό και το αφαιρέσατε?
Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται κι αναρωτιέμαι μήπως κάνω κάτι λάθος.

Juanita La Quejica said...

Ποτέ δεν επεμβαίνουμε σε σχόλια Νένα, πόσο μάλλον όταν είναι των μελών του Hungry For Life. Μόνο ανώνυμα υβριστικά-εμπρηστικά σχόλια έχουμε ίσως σβήσει κατά καιρούς.
Κάτι λάθος κάνεις μάλλον, γιατί ούτε στα emails του yahoo του blog που έρχονται τα σχόλια απευθείας υπάρχει κάτι δικό σου σε αυτό το post.
Όταν το γράφεις, σιγουρεύεσαι ότι έχει δημοσιευτεί; Γιατί πρέπει να εμφανιστεί και πάλι η σελίδα επιβεβαίωσης στο τέλος αν θυμάμαι καλά.

Katerina ante portas said...

Ξέχασα να ευχαριστήσω την κυρία Λαμπράκη για μια πολύ ωραία συνταγή της σελίδας της για αυτό το παραδοσιακό γλυκό!
Περιμένω πως και πως να πάω Χανιά να το γευτώ στην..πηγή! Με αυθεντικό ανθότυρο! Αλλά μια και έφερα ωραίο ανθότυρο από Τρίπολη δεν είναι άσκοπη μια δοκιμή!

kiki said...

Κατερίνα, να τα κάνεις με μυζήθρα ανάλατη και όχι με ανθότυρο. Αλλιώς, περίμενε να βάλω συνταγη ;-)

kiki said...

Νενα μου, αν αφού πατήσεις "αποστολή" δεις λευκή τη σελίδα με τα σχόλια, τότε δεν το έχει πάρει και πρέπει να κάνεις refresh. Φυσικά και μπαίνουν όλα τα σχόλια. Εδώ δε σβήσαμε άλλα κι άλλα. Στο μειλ του μπλογκ (που πάνε όλα) δεν ήρθε σχόλιο σου άλλο από αυτό.

Nena said...

ok ομορφιές μου. Πάντα τσεκάρω αν δημοσιεύτηκε. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά. Μάλλον αντέδρασε το μπλόγκ σε τόσες ευγένειες...

Juanita La Quejica said...

Ρενάκι, πώς τα πας; Σε έχουμε χάσει. Όλα καλά;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...