Saturday, February 02, 2008

Λαχανο ντολμαδες

Με αφορμή το ποστ για τα γιουβαρλάκια...της ΕΥΗς προ ημερών, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να δώσω και εγώ την εκδοχή της Πολυαγαπημένης μου θείας.
Αγοράζοντας τα υλικά για γιουβαρλάκια και ξαναγυρνώντας για μαϊντανό που είχα ξεχάσει, βρήκα και ένα πανέμορφο λάχανο, ιδανικό για λάχανο ντολμάδες.
Αλλαξα γνώμη και το γύρισα σε λάχανο ντολμάδες. Τους φτιάχνω με τα ίδια υλικά ακριβώς.
Τoυς έφτιαξα το προηγούμενο Σ/Κ ,να και τα...
ΥΛΙΚΑ
3/4 του κ.κιμά
1 μικ.κρεμμυδάκι
1 ολ.αυγό
2 μετρ.καρότα ψιλοκομμένα (πρώτα ζυλιεν και κατοπινά κυβακια)
2- 3 μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 φλ.ελ.καφέ ρύζι (για την ζύμη)
μαϊντανό
δυόσμο (φρέσκο η και αποξηραμένο)
αλάτι, πιπέρι
Αφαίρεσα το κοτσάνι από το λάχανο και το ζεμάτισα.(είχα και μερικά παρατράγουδα στο ζεμάτισμα όμως τελικά ....αποστολή εξετελεσθη...........
Δοκιμάστε είτε σε γιουβαρλάκια είτε σε λάχανο ντολμάδες.
Υγ. Ως συνήθως φώτο από το φαγητό σερβιρισμένο δενννννννν..............

20 comments:

Gianni said...

Σήμερα σε ορεινό χωριό του Ν. Κοζάνης έφαγα ντόπια γιαπράκια (λαχανοντολμάδες) φτιαγμένα με "αρμιά" λάχανο δηλαδή στην άρμη.
Λίγες μέρες ακόμη να επιστρέψω και έρχονται πληροφορίες!

ΕΛΕΝΑ said...

Luna οι λαχανοντολμάδες είναι το αγαπημένο μου φαγητό:)))
Τους φτιάχνεις με καρότα και μανιτάρια??? Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται:)

Juanita La Quejica said...

Χαχα! Μα δεν χωράει το άτιμο, "μεγάλωσε" ξαφνικά και θέλει άλλη κατσαρόλα!
Αφού δεν τα παράτησες, μπράβο σου!
Θα γίνονται πιο αφράτοι με τα καρότα και τα μανιτάρια ε; Δεν έχω ποτέ δοκιμάσει έτσι, αλλά αφού μου αρέσουν πολύ τα λαχανικά, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.
(Γιάννη, μόνο πληροφορίες; Και κανένα τσουκάλι με γιαπράκια δεν θα μας έπεφτε άσχημα!)

Μάγια said...

πολύ ωραίο φαγητάκι! :)

γιάννη,και το δικό μου χωριό είναι στα ορεινά του νομού κοζάνης (βρε λες να ήσουν εκεί;) σ'ευχαριστώ που μου θύμησες την αρμιά!

oneiromageiremata said...

Αχ νοστιμια οι λαχανοντολμάδες. Πάντως με τη μάνα μου ποτέ δε βάζαμε ολόκληρο το λάχανο Απλά, κόβαμε τα φύλλα από το κοτσάνι προσεχτικά έτσι ώστε να μη χαλάσουν. Αλήθεια, το ξέρετε ότι υπάρχουν λάχανα ειδικά γι' αυτή τη δουλεια; Όταν λέω ειδικά, εννοώ αυτά που δεν είναι σφιχτοτυλιγμένα στο κοτσάνι αλλά αυτά που είναι αραιά. Το καταλαβαίνουμε από το βάρος του λάχανου. Είναι πιο ελαφρύ ένα τέτοιο λάχανο σε σχέση με το άλλο.

Gianni said...

Μάγια ήμουν στη Βλάστη.
Ξέχασα να γράψω πως έφαγα και "αρμιά" σαλάτα. Πολύ μου άρεσε.
(και η αρμιά αλλά και η Βλάστη. Κλασσικό παλιό τσελιγκοχώρι) που φημίζεται για το μανούρι της.
Όταν ερχόμουν για δουλειά εδώ, πάντα αγόραζα μανούρι Βλάστης. Ε! πήγαμε και εκεί λοιπόν.

Μάγια said...

γιάννη η βλάστη είναι το χωριό μου!!! χαίρομαι που σου άρεσε! :D

αν σε ξαναφέρει ο δρόμος σου προς τα εκεί, προσπάθησε να φας σπιτικές πίτες, αρνίσια παϊδάκια (όλοι λένε ότι είναι τέλεια, προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει γιατί δεν τρώω αρνί), τυρί μπάτζο σαγανάκι, ντόπιο χοιροπίητο τραχανά και πέτουρα, λικέρ βύσσινο απίστευτο κλπ, κλπ...σόρρυ, παρασύρθηκα, αλλά εχω ιδιαίτερη αγάπη για τη βλάστη και τις τοπικές νοστιμιές της! :)

Λαμπρινή said...

Luna εγώ τελευταία , μιας και ειχα κουραστεί να ψάχνω στους Τουρκους για καλό λάχανο και να γυρίζω με κάτι τέρατα σπίτι, έκανα τους λαχανοντολμάδες με wirsing και έγιναν πολυ πολυ νόστιμοι ! :)

Μάγια με πήραν τα σάλια λε ...έλεος!!!!:)))

heart n soul said...

luna γιατί δε μας γράφεις τι έκανες μετά το ζεμάτισμα του λάχανου? Θέλω να ξέρω!:)

Gianni said...

Μικρός που είναι ο κόσμος Μάγια...
Από την Βλάστη είναι και ένας συνεργάτης που έχω στην Κοζάνη. Έχουν και σπίτι εκεί. Την παρασμένη Κυριακή (ναι είμαι μέρες εδώ για δουλειά) ανέβηκα μόνος και χθες πήγαμε μεγάλη παρέα.
Φυσικά και φάγαμε πίτες (τεράστια κομμάτια): κολοκυθόπιτα που ήταν γλυκειά αλλά και πίτα με αρμιά (ξανά) που δεν μας άρεσε. Φυσικά φάγαμε και αρνίσια παϊδάκια. (Άμα πας με ντόπιο τι άλλο θα φάει;)
Μπάτζο δεν πήραμε (είπαμε τιο μανούρι είναι εξαιρετικό, μπάτζο πέρνω από αλλού).
Λες να με ψήσετε να έρθω το καλοκαίρι στον τρανό χορό;
Την καλησπέρα μου από Πτολεμαίδα.

luna said...

Ελενα τους φτιάχνω με καρότο και μανιτάρι ψιλοκομμένο και είναι φανταστικοί και πιο αφράτοι όπως είπε και η Χουανιτα.

Κικιτσα το λάχανο ήταν για ντολμάδες ιδανικό, απλά δεν είχα την κατσαρόλα μαζί μου όταν το αγόρασα και ήταν λίγο μεγαλύτερο!χαχα Εκανα και εγώ αυτό που περιέγραψες , στην αρχή φύλλο φύλλο, και στο τέλος το έβαλα ολόκληρο!

Λαμπρινή όταν δεν βρίσκω λάχανο, παίρνω και εγώ wirsing όμως είναι πιο ευαίσθητο, θέλει καλύτερη μεταχείριση από το λάχανο!

heart n soul μετά τύλιξα, έστρωσα, έβρασα, αυγοκόψα, σερβιρίσα και φάγαμε.

heart n soul said...

lunaκι πες μου λίγα για το βράσιμο (με τι-πόσο υγρό, πόση ώρα κλπ). Για το τελικό στάδιο δεν θα χρειαστώ βοήθεια:)

Μάγια said...

@γιάννη: καλός είναι και ο τρανός χορός, αλλά εγώ προτιμώ να πηγαίνω στο χωριό όταν είναι πιο ήσυχο! πάντως αν βρεθείτε εκεί δεκαπενταύγουστο,μπορεί και να με πετύχετε! χαιρετίσματα στην πτολεμαϊδα! :)

Juanita La Quejica said...

Heart, μου ήρθε ιδέα. Αφού δεν τρως κρέας, βάλε στην γέμιση ό,τι γράφει η Λούνα, αύξησε την ποσότητα των μανιταριών και αντικατέστησε το κρέας με μπόλικα ξηροκάρπια. Αντί για αυγολέμονο, ρίξε ταχίνι με το λεμόνι στο τέλος. Γιατί όχι;

heart n soul said...

juanita γιου αρ α τζίνιους, γουί λάικ γιου εντ γιορ αϊντία κάργα:)

luna said...

heart n soul αν κατάλαβα καλά είσαι και βεγκεταρια?
Αντικατέστησε τον κιμά με μελιτζάνα, βεβαια δεν ξερω πως θα ναι με λάχανο, αλλά αν μπεις στον κόπο μας λες. Θα μου πεις, ότι είμαι χτυπημένη, και εγώ θα σου απαντήσω ότι το λέω γιατί έχω κάνει παστίτσιο αντικαθιστώντας τον κιμά με μελιτζάνα.
Ορίστε πως είπες? Εχασες ακοή και μιλιά με αυτά που λέω?
Α, και για αυτό που ρώτησες 45 λεπτά σκεπασμένα με νεράκι και το απαιτούμενο λαδάκι ελιάς. Βάζω και ένα πιάτο με μια κοτρόνα(από την πατρίδα) από πάνω και χαμηλή φωτιά. Στο τέλος τα αυγοκόβω κλασικά ελληνικά. Αν δεν τρως ούτε, αυγό δέσε το ζουμάκι που μένει με λίγη φυτική κρεμά γάλακτος, αυτή που δεν κόβει με το λεμόνι η με την γνωστή σκόνη που δένουν σάλτσες. Ελπίζω πως σε φώτισα! :))

heart n soul said...

luna μου με φώτισες indeed:) Δεν είμαι vegetarian, προτιμώ όμως να μαγειρεύω χωρίς κρέας, βρίσκω συναρπαστικό να αλλάζω κλασικές συνταγές, όπως για παράδειγμα περιγράφεις το μελιτζανοπαστίτσιο, και ειδικά σε περιόδους δίαιτας/αποτοξίνωσης/νηστείας, μ'αρέσει να αντικαθιστώ όλα τα ζωικά υλικά. Μάρέσει και η ιδέα της Χουανίτας με τα ξηροκάρπια και το ταχίνι, και η δική σου με τη μελιτζάνα (και την κοτρώνα!), σως κάνω ή με ταχίνι ή με κορνφλάουρ όταν δε θέλω να βάλω αυγό, και δε σε βρίσκω ψωνισμένη αλλά άψογη, ευχαριστώ!

Anonymous said...

Λαχανοντολμάδες μμμμ... τρελένομαι ...

Μια ερωτησούλα μόνο χωρίς αυγολέμονο τους φτιάχνεις ? Όσο για το καρότο και μανιτάρια φαίνεται να είναι ωραία παραλλαγή.


Ευη

Αγγελική Ν said...

χαχα, με το λάχανο, εδώ στην Αφρική, έχω το αντίθετο πρόβλημα!
Τα λάχανα έχουν διάμετρο γύρω στα 5 εκατοστά...

luna said...

Kala oti to post mou itan elipestato to katalaba, sinxoresteme.allh fora den tha to xanakanw.
EuH :Στο τέλος τα αυγοκόβω κλασικά ελληνικά. Αν δεν τρως , αυγό δέσε το ζουμάκι που μένει με λίγη φυτική κρεμά γάλακτος, αυτή που δεν κόβει με το λεμόνι η με την γνωστή σκόνη που δένουν σάλτσες.
xxx filoures se oles sas xxx

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...