Thursday, February 28, 2008

Corn flakes με ... σολομό!

Πριν 2 χρόνια μου είχε έρθει φαεινή ιδέα να φτιάξω ένα σολομό κάπως διαφορετικό από τους άλλους, που είχε μέσα και τί δεν είχε.
Επειδή είναι γνωστή η αδυναμία μου στους ξηρούς καρπούς, θέλησα πάλι να φτιάξω κάτι παρόμοιο. Νομίζω ότι η σημερινή εκδοχή βγήκε καλύτερη από την προηγούμενη και ενθουσίασε ιδιαιτέρως και τον καλό μου -που αγαπά τα ψάρια- αλλά και εμένα που ... ας πούμε ότι δεν είναι και από τις αγαπημένες μου τροφές.
Υλικά
3 φιλέτα σολομού
80 γραμ.καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης
4 χούφτες (γυναικείου χεριού!) corn flakes
3 κ.γλ.λευκό σουσάμι
λεμόνι τουρσί
λεμονοχυμός
σησαμέλαιο (2 ειδών, ελληνικό αραιό και κινέζικο πηχτό, χαχα!)
terriyaki sauce
soya sauce
μελάσσα ροδιού
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
χυμός πορτοκαλιού
ξύδι Jerez
μουστάρδα με σιναπόσπορους
μουστάρδα καυτερή τύπου γαλλικού
τζίντζερ
πιπέρι peri peri ή άλλο καυτερό
κρασί Σάμου
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Έβαλα σε μαρινάδα για 2-3 ώρες το σολομό με terriyaki, soya, την μελάσσα ροδιού και τα δύο σησαμέλαια.
Στη συνέχεια στράγγισα τα φιλέτα, τα άλειψα και πάλι με λίγη μελάσσα και τα πάναρα με τριμμένο φιστίκι, ανακατεμένο με corn flakes. Από πάνω (έπρεπε να είναι στο μείγμα του παναρίσματος αλλά τα ξέχασα!) έριξα το λευκό σουσάμι.
Αφού τα στόλισα με φέτες από λεμόνι τουρσί, τους έριξα λίγο σησαμέλαιο και τα έψησα στους 180οC για 20΄. Στο ενδιάμεσο τους έριξα λεμονοχυμό.
Ταυτόχρονα έφτιαξα την σάλτσα. Σώταρα σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα, τα έσβησα με γλυκό κρασί Σάμου και πρόσθεσα την μαρινάδα, χυμό πορτοκάλι, λεμονοχυμό, ξύδι Jerez, 2 κ.γλ. από κάθε μουστάρδα, τζίντζερ και το καυτερό πιπέρι.
Άφησα να μαλακώσει το κρεμμύδι, γύρω στα 30΄.
Την προηγούμενη φορά είχα ρίξει προς το τέλος του ψησίματος την σάλτσα στο πυρέξ με τον σολομό και έτσι έχασε την κριτσανιστή υφή από τα cornflakes και τα φιστίκια. Σήμερα όμως έγινε υπέροχος, κρίτσι κρίτσι, μυρωδάτος, νοστιμούλης και πικάντικος, αφού έριξα στο σερβίρισμα την σάλτσα από πάνω (λίγη, να μην πνίγει το ψάρι) και δίπλα στο πιάτο.
Συνόδευσα με σπανάκι σωταρισμένο με κρεμμύδι και σκόρδο, σβησμένο με κρασί, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, λεμονοχυμό και στο τέλος λίγο γάλα.
Ενθουσιαστήκαμε, προτείνω να το δοκιμάσετε αν σας αρέσουν οι ξηροί καρποί στο φαγητό.

ΥΤ. Τη συνταγή αυτή θέλω να την αφιερώσω σε μια "ψυχή" που έχει αύριο Γενέθλια!

24 comments:

Nena said...

Α, τι ωραία! Μπαίνει στη συλλογή των σολομών και με βοηθάει πολύ.Γειά στα χέρια σου Χουά. Ποια ψυχή έχει γενέθλια; Να ζήσει όποια και νάναι με υγεία πάντα και αγάπη.

kiki said...

Μια τεμπέλικη ψυχή! Χαχα!
Ωραία φυστικοϊδέα!

witchofdaffodils said...

πολύ new age σας βρίσκω Jua :)

πέστε μας τι είναι η μελάσσα ροδιού..σιρόπι ροδιού με ζάχαρη ..ζαχαροκαλάμου;

Z. said...

Δηλαδή δεν ξεμπερδέψαμε από "τα άπαντα του σολομού ακόμα";
Τυχερή αυτή η ψυχή. Κάθε πότε γιορτάζει γενέθλια;

ΕΛΕΝΑ said...

To πιάτο αυτό το δοκίμασα εχθές από τα χεράκια της Jua.Εχω να πω ότι είναι ε-ξαι-ρε-τι-κό!!!! Ειδικά η σάλτσα του, το κάτι άλλο!!
Πολύ ωραίο και το σπανάκι ως συνοδευτικό.
Ευχαριστώ φιλενάδα για την αφιέρωση και επιφυλάσσομαι αύριο για κέρασμα:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Zambia, κάθε 4 χρόνια χα χα χα:)))

Anonymous said...

Ωπς! Η Έλενα!
Πολύχρονη από σήμερα!!!
Πάλι ξηροκάρπια στον ήρωα βρε;
Καλό φαίνεται πάντως αλλά γι βάλε και κανα κοψίδι για ντεκορ σήμερα...
Φιλιά

Penelope said...

Επειδή το αφιερώσατε στην "ψυχή" που έχει γεννέθλια αύριο, το κάνατε καλέ Juanita μας τόσο "θερμιδοτούμενο" (κατά το επιδοτούμενο...)τούτο το ψαράκι;
To ψαράκι υποτίθεται ότι πρέπει να το τρώμε ελαφρύ! Όχι με της Παναγιάς τα μάτια επάνω και με όλη την Βαρβάκειο αγορά στο πανάρισμά του :-))

Χρόνια πολλά και Χρόνια καλά "ΨΥΧΗ". Πως είναι αλήθεια να έχει κανείς γεννέθλια κάθε 4 χρόνια;

Juanita La Quejica said...

Η Έλενα είναι η εορτάζουσα, το μαρτυράω! Δεν έχει και ανάγκη, αφού κάθε 4 χρόνια μεγαλώνει κατά 1, ακόμα ανήλικο είναι!
Θα κεράσει σίγουρα αύριο, οπότε υπομονή με τις ευχές.

Το ψαράκι σε όσους το δοκίμασαν (5 νοματαίοι) άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και το συστήνω ανεπιφύλακτα!

witchofdaffodils said...

πω πω, ούτε καν την εφηβεία δεν πατησατε ακόμα Έλενα :)

heart n soul said...

έκρηξη όλων των γλωσσικών επιθηλίων είναι αυτή η κρούστα και αυτή η σάλτσα μις Χ, εύγε!
η μελάσσα ροδιού που έχω εγώ μάγισσα είναι 100%συμπυκνωμένος χυμός ροδιού, με έντονα γλυκόξινη φρουτώδη γεύση και χίλιες δυο χρήσεις (πώς με βλέπετε για διαφημήστρια:)
δίσεκτο μωρό έλενα, να ζηλέψω την τετραετή αναστολή σας ή να λυπηθώ που παίρνετε λιγότερα δώρα? μπα, να ζηλέψω λέω!:)

Juanita La Quejica said...

Καλά λες Heart!
Τώρα διάβασα τα συστατικά, και η δική μου τα ίδια γράφει, 100% συμπυκνωμένος χυμός ροδιού. Την χρησιμοποιώ εκτός από μαρινάδες και στην σάλτσα της σαλάτας.

ΕΛΕΝΑ said...

Αφού επαναλάβω ότι τα ψαράκι ήταν εξαιρετικό και πολύ μας άρεσε (γεια στα χέρια σου φιλενάδα), να πω ότι η μελάσσα ροδιού που αγοράσαμε με τη Jua από ένα μαγαζάκι με αιγυπτιακά προϊόντα (μαζί με λεμονάκια τουρσί, σκόρδα τουρσί και δεν θυμάμαι τι άλλο - όλο το μαγαζί σηκώσαμε)είναι στ' αλήθεια εξαιρετική για μαρινάδες και σαλάτες. Αν την βρείτε και σας αρέσουν οι φρουτένιες γλυκόξινες γεύσεις, δοκιμάστε την:)
Heart δώσε και καμιά άλλη ιδέα που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε:)
To ... ανήλικο:P

άλλη Αγγελική said...

Εύγε, Χουα, παιδί μου! Πραγματικά λαχταριστό φαίνεται και "ακούγεται".

Αλλά αναρωτιέμαι πώς το πάθατε και σηκώσατε ολόκληρο μαγαζί με deli με το ανήλικο... Απορώ :-PPP

heart n soul said...

μπέιμπι έλεν, και όσοι ενδιαφερόμενοι, το ροδοσιροπάκι πάει σε παγωτό και γιαούρτι, όπως το βύσσινο δηλαδή, πίνεται (όπως η βυσσινάδα αραιωμένο με νερό, ή σε κοκτέλια όπως η γρεναδίνη) μαγειρεύεται (στη λιβανέζικη, ιρανική και μαροκάνικη κουζίνα κυρίως), με αρνί, με πάπια, σαν μαρινάδα ή σαν γλυκόξινο glaze, σε dressing όπως λες και όπου μπορείτε να επιθυμήσετε γλικόξινη γεύση. Πάρτε και δυο συνταγάς, η πρώτη με μελιτζάνες, γιαούρτι και φέτα, η δεύτερη ένας ρεβιθομεζές
κική βάζω λινκ στα σχόλια!!! ευχαριστώ δασκάλα:)))

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε για τα links Heart! (Σας έμαθε η Κική το κόλπο ε; Τί την φιλέψατε για να σας το πει; Χιχι!)
Αγγελική, δεν λες που το ανήλικο ήταν δίπλα στο σπίτι του και δεν χρειάστηκε να κουβαλήσει, ενώ εγώ έκανα τον χαμάλη! Η αλήθεια είναι ότι παρασύρθηκα λίγο γιατί μόλις είχα πάρει αποτελέσματα εξετάσεων και συνειδητοποίησα ότι 40ρίζοντας αρχίζει να φθίνει και να τα φτύνει το μηχάνημα, οπότε έπρεπε να παρηγορηθώ...

heart n soul said...

Jua μας χρέωσε αδρά, κι εμένα (σε λίρες) και τη μάγια (σε ελβετικά φράγκα) και την έλενα σε ευρώπουλα. Στο τέλος δώσαμε κάτι παραπάνω σε δολλάρια γιατί πάει στας αμερικάς η δασκάλα. Όμως εγώ θα πω άξιζαν τα έξοδα, κοίτα τι κάνουμε τώρα, ζωγραφίζουμε, ε? ε? :))

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγελικούλα καλά κάνεις κι απορείς, διότι εγώ ήμουν μικρό και παρασύρθηκα. Η Jua έπρεπε να με συγκρατήσει σαν μεγαλύτερη και όχι να μ'αφήσει να σηκώσω όλο το μαγαζί και να μας κοιτάνε οι συμπαθείς Αιγύπτιοι με γουρλωμένα μάτια:)
Heart ευχαριστώ για τις ιδέες, ούτε που θα μπορούσα να φανταστώ να συνδυάσω την μελάσσα ροδιού με ρεβύθια.
Οσο για τα links, είσαι πλέον μία εξπέρ!!! Πραγματικά, δώσαμε κάτι παραπάνω (εγώ ως μικρότερη έκανα και κάτι μαθήματα επιπλέον με την Jua, αλλά τσάμπα), αλλά ...ε??? ε?? Δεν παιζόμαστε πλέον:P

kiki said...

Ιιιιιιιιιιιι μου βγάλανε το όνομα ότι τα πήρα!!! Εγώ απλά προσέφερα τις υπηρεσίες μου και τις γνώσεις μου αφιλοκερδώς και είπα να μου δώσουν ό,τι έχουν ευχαρίστηση. Και επειδή σχεδιάζω ταξίδι εις την Αμερική, είπα οτι δεχόμεθα και δολλάρια ΗΠΑ Αυτό μόνο είπα! Είμαι αθώα! Στο τέλος θα μου φορτώσετε και το DVD!!! :-)))

Juanita La Quejica said...

Για dvd δεν παίρνω όρκο αν ήσουν η κομίστρια. Για turrón όμως, το δηλώνω απερίφραστα ότι ήσουν εσύ!
Thank you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kiki said...

Περικαλώ! :-)

Anonymous said...

Τώρα είδα για την μελάσα ροδιού κτλ.
Αν δείτε το post που είχα γράψει πέρυσι μετά την επίσκεψη στο deli του Κουκουβίτη
http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/04/daily-deli.html
θα δείτε για το Ροϊάς Έμβασμα (υπάρχει και φωτογραφία)
Το δοκίμασα και ενθουσιάστηκα.

Juanita La Quejica said...

Γιάννη, συμφωνώ, και εμένα μου άρεσε. Αλλά το αιγυπτιακό προϊόν είναι πολύ πιο φτηνό και αρκετά πιο ξινό στη γεύση.

άλλη Αγγελική said...

Υπέροχο, Χουα!!!
Βέβαια δεν είχα όλα τα υλικά που έβαλες, αλλά κράτησα τη γενική κατεύθυνση - κριτσανιστό και γλυκόξινο.
ΤΕΛΕΙΟ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...