Saturday, March 01, 2008

Φακές με σπανάκι

Μία από τις καλές προθέσεις αρκετών από εμάς, μετά την ενηλικίωση, είναι να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε τροφές που σαν παιδιά δεν τις προτιμούσαμε.
Για μένα οι φακές είναι μία από αυτές τις τροφές. Που δεν την είχα απορρίψει πλήρως, αλλά δεν ήταν και από τα αγαπημένα μου πιάτα. Προτιμούσα το παστό ψάρι, τις ελιές και την σαλάτα που συνόδευαν συνήθως την σούπα.
Μεγαλώνοντας ανακάλυψα ότι αυτό που με ενοχλούσε περισσότερο ήταν ο συνδυασμός της δάφνης, το πολύ ζουμί και η έλλειψη μπαχαρικών και λοιπών αρωμάτων. Μου φαινόταν κάπως βαρετή αυτή η εκδοχή των φακών. Μέχρι που έτυχε να τις δοκιμάσω σε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους εκτός σπιτιού, σε μορφή σαλάτας, με ινδικά μπαχαρικά, ακόμα και με κρεατικά.
Κατέληξα σε ένα πιάτο που το δεχόμαστε με ευχαρίστηση στην οικογένειά μου και συνδυάζουμε έτσι το όσπριο μαζί με τα λαχανικά, χωρίς όμως να είναι μια σαλάτα, που κυρίως έναν εύσωμο άνδρα δεν μπορεί να τον καλύψει σαν κύριο πιάτο (μάλλον ψυχολογικό το θέμα και όχι διατροφικό).
Υλικά
200 γρ. φακές ψιλές
1 κονσέρβα ντοματάκια
3 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.καθαρισμένο σπανάκι
ελαιόλαδο
κρασί κόκκινο
ξύδι βαλσαμικό
αλατοπίπερο
μοσχοκάρυδο
πάπρικα
(προαιρετικά κόλιανδρος και γκάραμ μασάλα, worcestershire sauce)
Εκτέλεση
Τις φακές τις φτιάχνω πάντα στην χύτρα, συνήθειο από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και έτσι την έκαναν οι γυναίκες στην οικογένεια της μητέρας μου. Οπότε οι οδηγίες ίσως να είναι ελαφρά διαφορετικές στην απλή κατσαρόλα, αλλά η λογική παρόμοια.
Βράζω τις φακές με 5 φλυτζάνια νερό και αφού μαλακώσουν προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουν να γίνουν.
Στην χύτρα χρειάζονται 10' για τις φακές (μετά το σφύριγμα της βαλβίδας) και άλλα 10' με όλα τα υλικά μέσα.
Συνήθως μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτω και λίγο νερό ακόμα, ίσως 1 φλυτζάνι, αναλόγως και πόσο ζουμερό θέλω να είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Στο τέλος ξεσκεπάζω, ρίχνω λίγο ακόμα ξύδι και αφήνω να βράσουν με ανοιχτό το καπάκι για καναδυό λεπτά.
Καλό Μήνα!

14 comments:

Μάγια said...

κι εγώ τις φακές άρχισα να τις εκτιμώ από τότε που τις κάνω μόνη μου πηχτές πηχτές και όχι σούπα!

με σπάνάκι δεν έχω δοκιμάσει, καλή ιδέα! ίσως έτσι να πείσω και τον καλό μου να τις φάει, που τρελαίνεται για σπανάκι αλλά έχει να φάει όσπρια άπό όταν ήταν παιδί!

ΕΛΕΝΑ said...

Eγώ τις φακίτσες πάντα τις εκτιμούσα, αλλά οι "υπόλοιποι" δεν τους είχαν καμία απόλύτως εκτίμηση. Ωραία ιδέα το σπανάκι και τα μπαχαρικά "εντός", πολύ ωραία ιδέα μας έδωσες:))

heart n soul said...

μ'αρέσουν οι φακές, μ'όλους τους τρόπους, κι έτσι με σπανάκι και κάρυ όπως τις έφτιαξες Χουανίτα, και οι μαμαδίστικες με τη δάφνη και ΠΟΛΥ σκόρδο πιο πολύ απ'όλες. Καλό μήνα, καλή άνοιξη! Μάρτη φορέσατε?:)

άλλη Αγγελική said...

Χουανιτάκι, εξετελέσθη με μεγάλη επιτυχία! Μέχρι που σκέφτομαι να το γβάλω σαν σούπα στο αυριανό μου τραπέζι...
Έβαλα κόλιαντρο σκόνη (από τα "προαιρετικά" σου).
Μπράβο, βρε! Νόστιμο αλλά και υγιεινό.

Juanita La Quejica said...

Μάγια, αν το δοκιμάσεις, πες μας πώς θα αντιδράσει ο καλός σου.
Έλενα, κοπιάστε!
Heart, είσαι "σκορδού"; Πωπω, τον ξεχάσαμε τον Μάρτη, πιάνεται αν τον βάλουμε τώρα λες; Στα μέρη σου τί καιρό κάνει;
Αγγελική, θυμάσαι που το είχαμε ξανακουβεντιάσει κάποτε στο hungry; Πριν καιρό νομίζω είχα βάλει και τσιμένι, εσύ ρωτούσες πού χρησιμοποιείται και σου είχα προτείνει να το βάλεις στις φακές. Ή ήταν άλλο μπαχαρικό; Όπως και να'χει, είτε με ινδικό χρώμα είτε χωρίς, είναι η προσθήκη σπανακιού και άλλων λαχανικών αποτελεί μια νόστιμη παραλλαγή για όσους βαριούνται την παραδοσιακή σούπα με φακές. Καλή Επιτυχία στο τραπέζι αύριο! Δεν μας έβαλες post με αυτά που σέρβιρες προχθές, αν και είμαι σίγουρη ότι καλοπέρασαν!

heart n soul said...

εξοπλισμένη με σκόρδα για να μη με πιάνει το μάτι, και μάρτη για να μη με πιάνει ο ήλιος (ναι, βάλτε τώρα, πιάνεται, πιάνεται:), σας καληνυχτίζω από τας βροχεράς αγγλίας:)

Anonymous said...

Oι φακές είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά στην ενήλικη ζωή μου, από τότε που η μαμά μου άρχισε να τις μαγειρεύει προσθέτοντας στα παραδοσιακά υλικά πιπεριά και κόκκινο γλυκό πιπέρι. Τώρα κι εγώ έτσι τις μαγειρεύω, με κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης πάντα. Πιστέψτε με, it makes a big difference!

kiki said...

Καλή ιδέα! Ψιλοκόβεις το σπανάκι;

Juanita La Quejica said...

Heart, χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω, στην Αθήνα αυτές τις μέρες έχει έναν ήλιο ... de puta madre!
Ανώνυμη, πες μας το όνομά σου για να μιλάμε πιο άνετα.
Κική, μπα... μου αρέσει να το καταλαβαίνουμε στην γεύση. Αλλά είναι θέμα γούστου, ίσως σε πιο ζουμερή μορφή να ταιριάζει καλύτερα ψιλοκομμένο.

Anonymous said...

Juanitaki!!tha to balw sto programma kai malista suntoma!!!mou aresoun ta ospria(fakes) kai to spanaki!!!nomizw einai mia thamasia idea!!!

witchofdaffodils said...

Οι φακές είναι από τα αγαπημένα μου, με λίγο μπαλσάμικο τις βρίσκω σκέτη γκουρμεδιά.

Jua, πολύ καλή η ιδέα για το σπανάκι, δεν τις έχω δοκιμάσει έτσι, θα τις φτιάξω αμεσότατα.

Penelope said...

Προσωπικά θα πρότεινα να τους προσθέσεις και πατατούλες Juanita μου, κομμένες σε χοντρούς κύβους.
Γίνεται πιο "χορταστικό" πιάτο και το τιμούν δεόντως και τα παλλικάρια.
Καλό μήνα και σε σας.

elie said...

Κι άλλο ένα όσπριο που "δένει", όπως φαίνεται, με το σπανάκι.
Δεν το είχα ματαδεί, juanita μας.

Katerina ante portas said...

Λέω να τη φτιάξω αύριο τετάρτη αν και δεν νηστεύεται τούτη τη βδομάδα η μέρα.
Πολύ δυνατός συνδυασμός μου φαίνεται σπανάκι-φακή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...