Αφιερωμένο στην Εύη, που θέλει νηστήσιμα φαγητά και περιμένει από ... αμαρτωλές :-PPP και σε όλους όσοι νηστεύουν.
(η ίωση ακόμη με βασανίζει και - μια και δεν μπορώ να κάνω σχεδόν τίποτα άλλο -καταγράφω επιτυχημένες συνταγές που φωτογράφισα στο παρελθόν και δεν είχα το χρόνο ή τη διάθεση να τις παρουσιάσω) - 1 κιλό μύδια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά λάδι
- θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
- 2 φλ κρασί άσπρο ξερό
- πιπέρι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πετάμε τα ανοιχτά μύδια (έχουν αποδημήσει! ενώ τα κλειστά ζουν ακόμα - τα περισσότερα). Ξύνουμε με μαχαίρι να φύγουν τα φυτά και τυχόν κολλημένα όστρακα και τα πλένουμε καλά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και σβήνουμε με το κρασί. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι (κανα μισάωρο). Προσθέτουμε τα μύδια και τα βράζουμε μέχρι ν΄ ανοίξουν (2-3 λεπτά), ανακατεύοντας κάθε τόσο. Τώρα πετάμε τα κλειστά (και μάλλον ξεμπλέξαμε με όλα τα αποδημήσαντα πλέον) ! Ρίχνουμε το μαϊντανό στο σκεύος, ανακατεύουμε πάλι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμάκι ή μπαγκέτα. Συνοδεύουμε με κρασάκι από το ίδιο που βάλαμε στο φαγητό.
Μπορούμε αντί για λάδι να βάλουμε βούτυρο (έτσι είναι όλες οι συνταγές που έχω –και μάλιστα 100 γρ γι αυτές τις ποσότητες υλικών!!!) αλλά πραγματικά δε βλέπω το λόγο (άλλωστε τα θέλουμε νηστήσιμα)! Θαυμάσια είναι και με λαδάκι. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μπαστουνάκια καρότου, σέλινου, κολοκυθιού όταν σβήσουμε με το κρασί ή –καλύτερα - κανα δεκάλεπτο αργότερα αλλά έχει τέτοια λαχανικά ένας ψαράς στη βάρκα του; :-) Χώρια που θα έχουν κρατήσει και περισσότερες βιταμίνες αν τα φάμε ωμά σε σαλάτα.
ΣημειώσειςΣτη φωτογραφία έχει περισσότερο κρασί απ΄όσο λέει η συνταγή – ειδικά για βούτες! Επίσης τα καφετιά στο νεροχύτη μου δεν είναι βρομιά, αλλά αντανακλάσεις, εν αντιθέσει με τους λεκέδες στο σουπλά, που είναι όντως λεκέδες :-D. Κάποια μύδια στο πιάτο αριστερά δεν είναι πολύ καλά καθαρισμένα – αντιαισθητικό μεν, αλλά η συγκεκριμένη απόθεση ήταν σκληρή σαν πέτρα, οπότε δεν κινδύνευε να διαλυθεί σε λάσπη ή σε άμμο μέσα στο φαγητό (το λέω και για να δείξετε κατανόηση και για να μη βασανιστείτε τρίβοντας με τις ώρες και με βλαστημάτε). Καταλαβαίνετε τώρα γιατί «δεν είχα τη διάθεση» να σας παρουσιάσω τη συνταγή; :-DDDD
18 comments:
Μμμμμμμ! Μύδια αγαπημένα!
Tώρα εγώ νοιώθω άσχημα γιατί πήγα και σε κατηγόρησα στο ποστ μου ότι μας κρύβεις τις νηστίσιμες συνταγές:P
Eνώ έπρεπε να ξέρω τι σωστό και σοβαρό άτομο είσαι;-))
Eκτός από τη συνταγή, απόλαυσα και την περιγραφή. Είδικά οι σημειώσεις σου ..... όλα τα λεφτά:)))
Ollandia kalei Elbetia!!!elpizw polu grhgora na gineis kala Aggelikoula mas!!!einai nostimo kai epikairo to gafhtouli sou!!!geia sta xeria sou!!!filakia!!!
ΧΑΧΑ! Και εγώ απόλαυσα την περιγραφή και καθώς φαντάζομαι τί ακριβώς έλεγες (έσουρνες για την ακρίβεια) όταν τα καθάριζες, χαμογελώ πονηρά!
Γίνε γρήγορα καλά γιατί σε περιμένουμε!
Ναι, γίνε γρήγορα καλά, γιατί σε περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες:))
(το ...καρφί για τις αμαρτωλές ψυχές τώρα το είδα, μου είχε αποσπάσει την προσοχή το σουπλά:PPP)
Αγαπημένη συνταγή.
Για να "λες" λιγότερα την ώρα που τα καθαρίζεις βάλε συρματόβουρτσα!
Πιο γρήγορη δουλειά και πιο καλή από το μαχαίρι.
Συγγνώμη για την καθυστέρηση! Μαγείρευα και μετά ... μούγκριζα τρώγοντας τον υπέροχο σολομό της Χουα
Ελενάκι, τώρα πείστηκες περί της ... σωστότητας και σοβαρότητας του ατόμου μου; :-DDD (μη φωτάς πολύ για τις σημειώσεις και ιδιαίτερα το σουπλά! - όποιος τις πρόσεξε, τις πρόσεξε!). Και... καρφί;;; Ποιο καρφί;;; :-PPPP
Ευχαριστώ πολύ γλυκειά μου Κλειούλα!
Χουα, χαχαχαχαχα! Με έμαθες, νομίζω!
Γιάννη, μάλλον έχεις δίκιο! Αλλά ... ποιος να βρει συρματόβουρτσα τρέχοντας με τα τακούνια μέσα στα χωράφια... :-DDD Χώρια που έχουνε τη χάρη τους κι αυτά πόυ "λέω" (τουτέστιν "σούρνω" κατά τη Juanita) καθαρίζοντας μύδια ... Χωρίς πλάκα τώρα, σίγουρα έχεις δίκιο!
Όσο για σένα Κικίτσα, θα βάλω σύντομα συνταγή ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΓΟΥΣΤΟΥ ΣΟΥ!!! ;-)
Αγγελική περαστικά:)
Η συνταγή "αρχείου" τέλεια! mules mariniere et pommes frittes TO φαγητό. Βάλε κι άλλα!:)
Ευχαριστώ πολύ, Αγγελική !!!
Να στείλω κανένα ταπεράκι ??
Και να σκεφτείς ότι σκεφτόμουν (προτού ανοίξω το hungry), τι να αγοράσω το Σάββατο από την λαϊκή. Η Σαββατιάτικη λαϊκή της Μαρτίου είναι ιδανική για την Έλενα ...
Ευη
Ούτε μουστάρδα θα έχει πρόχειρη ο ψαράς στη βάρκα του αλλά εγώ δεν είμαι ψαράς και βάζω λίγη γιατί βρίσκω ότι ταιριάζει τέλεια!
:))))
Περαστικά, άλλη αγγελική (συμπάσχω, με μια μίνι γαστρεντερίτιδα... πάω να φάω τον λαπά μου)
wx!!perastikoulia Elie mas!!!
perastika mou!ekapsa to deksi mou xeri!!!ola ta daktula!!!gia na mhn exei kanena parapono!!!xaxa!!!
Ωχ! Πώς την πάτησες έτσι Κλειώ; Αμάν! Περαστικά σου και σε εσένα και στην Elie με την μίνι γαστρεντερίτιδα!
Δωράκι στις αρρωστούλες ένα άσμα που ταιριάζει με τον τίτλο της συνταγής!
Μαρίζα Κωχ - Ξεκινά μια Ψαροπούλα
τι γίνεται ρε παιδιά? α αγγελική, elie, κλειώ, περαστικά σας! Ελπίζω να έρθετε στο τσακίρ κέφι και να ξεχάσετε για λίγο τον πόνο σας με το δώρο της Χουα!:)
Εγώ σήμερα έχω νεύραααααααααααααα... Έκλεισα 8 μέρες άρρωστη με ένα επιπλέον σύμπτωμα κάθε μέρα! Πού βρεθήκανε τόσα; Το σημερινό extra ήταν βήχας μέχρι πνιγμού. Τί διάολο πια!
Πάσχουσες και συμπάσχουσες, μήπως να ακούσουμε την προτροπή της heartούλας; Χουα, ευχαριστούμε!
Μουστάρδα, ε; Μμμμ! Δε μου ακούγεται άσχημο, Elie. Εσύ τώρα με το λαπά, μάλλον δεν θα έπρεπε να πλησιάζεις αυτή τη γειτονιά, καημενούλικο!
Εύη, αν φτιάξεις μύδια, πες μας πώς σου φάνηκαν. Καλύτερα είναι χωρίς τα λαχανικά - απλώς τα ανέφερα επειδή τα είδα σε κάποιες συνταγές.
Κορίτσια, περαστικά μας και καλό Σ/Κ σε όλους.
Juanitakiiiii!!!euxaristoume apo kardias!!!
agapes perastika mas!!!
euxaristoume gia tis eyxes!!!
filakia se oles!!!
αγγελικούλα περαστικά! πολύ μου αρέσουν τα μύδια μικρή μου ψαροπούλα! :Ρ
Post a Comment