Στην οικογένειά μας πασχαλινά κουλουράκια ίσον κουλουράκια με αμμωνία. Σας δίνω, λοιπόν, την οικογενειακή μας συνταγή.
Υλικά
6 αυγά, χωριστά κρόκοι από ασπράδια
½ κιλό ζάχαρη
250γρ. φυτίνη (λιωμένη)
1 φλιτζάνι γάλα (όχι πολύ γεμάτο)
3 βανίλιες
1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
1 κουταλιά αμμωνία
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο σηκώσει
2-3 αυγά για το άλειμμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε τη φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (να ασπρίσει). Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο μίγμα φυτίνης-ζάχαρης ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ενώνουμε τα δύο μίγματα ανακατεύοντας με το χέρι. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και την προσθέτουμε. Συνεχίζουμε με το αλεύρι (ρίχνουμε 1 κιλό και προσθέτουμε λίγο λίγο στη συνέχεια) ώσπου να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο και πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήματα που θέλουμε.
Αραδιάζουμε σε ταψιά (καλύτερα αλουμινένια) στρωμένα με λαδόκολλα, αλείφουμε με αυγό (συνήθως αρκούν 2 κρόκοι + 1 ασπράδι) και ψήνουμε για 10'-15' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Μια άλλη πρόταση για την παρουσίαση θα βρείτε εδώ. Εμείς το καταευχαριστηθήκαμε, μαμά και κόρη, και με τους δύο τρόπους!
Να υπενθυμίσω για όσους δεν υποφέρουν την αμμωνία, ότι το blog μας διαθέτει και συνταγή για γιορτινά κουλουράκια άνευ αμμωνίας που θα βρείτε εν μέσω πολλών πασχαλινών προτάσεων, στην ειδική κατηγορία.
Καλό Πάσχα να έχουμε, όλοι!
Wednesday, April 16, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
Και του χρόνου elie χρυσοχέρα μαμά με την χρυσοχέρα κόρη:))
H οικογενειακή σας συνταγή μοιάζει πάρα πολύ με την δική μας οικογενειακή, μόνο που εγώ βάζω αλεύρι μαλακό και όχι "για όλες τις χρήσεις". Νομίζω τα κάνει πιο αφράτα:)
Θα συμφωνήσω μαζί σου, και για μας πασχαλινά κουλουράκια ίσον κουλουράκια με αμμωνία.
Τέλεια τα πετύχατε πάντως και οι δύο χρυσοχέρες:))
Μύρισε Πάσχα! Γιορτινό λουκ στο μπλογκ, πασχαλινά κουλουράκια, λινκ στα προηγούμενα πασχαλινά ποστ (τι πλούτος!), ευχαριστούμε!
@έλενα
elie κοκκινίζει!
Για το αλεύρι έχεις απόλυτο δίκιο, με τα χρόνια απλοποιήσαμε τη συνταγή ως προς το αλεύρι. Παλιά και η μαμά μου με μαλακό τα έκανε. Στο "αφράτο" του πράγματος βοηθά πολύ και η μαρέγκα.
@heart
Οι συνταγές είναι για να κολάζουμε τις νηστεύουσες, ο στολισμός για να θυμίζει ότι η νηστεία τελειώνει.
Εγώ είμαι επί στου σαδισμού, όπως κατάλαβες!
Πολύ μ αρέσουν τα κουλουράκια γενικώς. Μήπως μπορώ να αφαιρέσω την αμωνία και να βάλω κάτι άλλο; π.χ μπέικιν ή σόδα;
ωραία ειναι, στρουμπουλά :)
Εγώ πώς ήμουν σίγουρη ότι είχα "μιλήσει" στα κουλουράκια; Που πολύ με εντυπωσίασαν και με συγκίνησαν ελαφρώς, για να πω την αλήθεια.
Γιατί είναι όμορφες οι αναμνήσεις που δημιουργείς στην κόρη σου, φτιάχνοντας μαζί τα κουλουράκια του Πάσχα.
Και του Χρόνου και για πολλές δεκαετίες ακόμα Elie!
Heart, δες και το εορταστικόν ωρολόγιον! Τα αυγουλάκια στο φόντο από Κυριακή, μην στραβωθούμε κιόλας, χιχι!
ptsss!!! i like!
Και του χρόνου Elie!
πλάθω κουλουράκια
με τα δυο χεράκια..!
να 'χα κανα δυο τρία τέσσερα πέντε για τον καφέ μου!
@nena
Αυτή τη συνταγή δεν την έχω δοκιμάσει με μπέικιν ή σόδα. Αλλά δίνω το λινκ για άλλη συνταγή που υπάρχει στο blog και πλητοί αυτές τις προδιαγραφές ;)
@all
Ευχαριστώ! Μακάρι να μπορούσαν να περάσουν μερικά από τα καλώδια να σας τρατάρω.
Πάμε ολοταχώς για δεύτερη δόση γιατί τα πρώτα "φώλιασαν" σε καλαθάκια για να τα προσφέρουμε σε φίλους και παππούδες.
Elie mas!!!ax!!!einai laxtara!!!
kale ti kalwdia!gia edw mexri kai thalassa prepei na perasoun!!!
xaxaxaxa!!!kai toy xronou!!xrusoxera!!!
μμμμμ...τι νοστιμια....
Post a Comment