Tuesday, April 22, 2008

Σοκολατόπιτες

Εξερευνώντας το πολύ ενδιαφέρον μπλογκ της Ήβης, ανακάλυψα ένα έδεσμα που είχα φάει πριν από χρόνια στην Θεσσαλονίκη, (που μαζί με κάτι συγκεκριμένα ελιόψωμα τα θυμάμαι ακόμα σαν το αποκορύφωμα της φοιτητικής μου καριέρας) τις ταχινόπιτες. Με χαρά λοιπόν βάλθηκα να τις φτιάξω κι εγώ, μόνο που στην πορεία τις άλλαξα και τις έκανα σοκολατόπιτες, πειράζει; Εμένα καθόλου δεν με πείραξε γιατί έγιναν καταπληκτικές, καλύτερες απ' ότι περίμενα, και τόσο καλές που θα τις φτιάχνω όποτε θέλω να εντυπωσιάσω κάποιον. Ευχαριστώ πολύ την Ήβη λοιπόν! Να τι έκανα εγώ:
Για 10-12 σοκολατόπιτες:
Ζύμη:
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
3/4 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
½ κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
2-3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
Γέμιση:
250 γρ. ταχίνι
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη (λέω να δοκιμάσω και με μέλι την άλλη φορά)
1 κ.γ. κανέλα
1/4 φλιτζάνιου κακάο
ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Ζυμώνω όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, με όσο από το νερό χρειαστεί για να έχω μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζω κι αφήνω 1/2-1 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Στο μεταξύ χτυπάω τα υλικά της γέμισης με όσο χυμό χρειαστεί να έχω μια πηχτή κρέμα που μπορεί να απλωθεί όμως (αλά μερέντα). Χωρίζω τη ζύμη σε 10-12κομμάτια και ανοίγω το κάθε κομμάτι σε φύλλο. Το αλοίφω με την σοκολατόκρεμα:Τυλίγω σε ρολό:Πιάνω τις δύο άκρες και στρίβω αντίθετα, τραβώντας ταυτόχρονα για να μακρύνει, χρησιμοποιώντας δηλαδή την ίδια ακριβώς τεχνική με αυτή που χρειάζεται για να στίψουμε την πετσέτα μας όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία στα βραχάκια κοντά στο λιμάνι της Ίου και περνάει το καράβι και κάνει τσουνάμι κι έρχεται και τα σαρώνει όλα, πετσέτα-σαγιονάρες-αντιηλιακό. Μετά τυλίγω αυτό το στριφτό κορδόνι σε δύο αντίθετους κοχλίες, να, έτσι:Διπλώνω μετά στη μέση, να έρθει ο ένας κοχλίας πάνω στον άλλο: Μη σας τρομάζει η περιγραφή, στην πράξη είναι εύκολο και παιχνιδιάρικο. Μην τολμήσετε να παραλείψετε αυτή τη διαδικασία, αυτή είναι η μαγκιά της συνταγής, που κάνει την πίτα όταν ψηθεί να είναι μέσα όλο στρώσεις και νερά, φυλλαριστή κι υπέροχη.
Με τον πλάστη τώρα πατικώνω τις πίτες, να έχουν πάχος ένα δάχτυλο περίπου:Πασπαλίζω με άφθονο καρύδι, αραδιάζω σε αντικολλητικό, σκεπάζω, αφήνω πάλι να φουσκώσουν 1/2-1 ώρα, ψήνω σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο 45' -1 ώρα να φουσκοροδοκοκκινήσουν. Ραντίζω αν θέλω με σιρόπι σφένδαμου (maple syrup, για σένα φροντίζω Έλενα:)Γίνονται τραγανές απ' έξω, αφράτες και φυλλαριστές από μέσα, υπέροχες για πρωινό, κολατσιό, για καφέ, να 'σαι καλά Ήβη!

21 comments:

Penelope said...

Να πω, ότι πρωί-πρωί με "πέθανες" βρε κόρη! Τι πράγμα κι' αυτό; Να θέλω να "αγιάσω" μαζί σας και να μην μπορώ!!
Μούρλια....

heart n soul said...

penelope καλημέρα! μα δεν πρόσεξες πόσο ενάρετες είναι; για κοίτα τες καλύτερα!:)))

Juanita La Quejica said...

Αυτές θα αρέσουν σε εμένα ιδιαίτερα, λόγω της γέμισης!
Ελενάκι, όπως σωστά μου τόνισε η Heart, αφού εγώ γλυκά δεν φτιάχνω και αφού εσύ έχεις maple suryp, μόλις επιστρέψουμε τί λες; Θα μας τις φτιάξεις;

ΕΛΕΝΑ said...

Ηλθα κι εγώ με το maple syrup μου αγκαλιά;-)
Nαι, ναι Jua, θα φτιάξω σεμνές σοκολατόπιτες, για να γιορτάσουμε την επιστροφή σου από τα ξένα:)
Heart, γεια στα χέρια σου, λαχταριστές φαίνονται!!

heart n soul said...

Jua ταχίνι-καρύδι, δεν έχετε παράπονο, έτσι?:) Έλενα, ανασκουμπωθείτε!:)

Μάγια said...

ταχινοσοκολατόπιτες! αυτό θα πει έμπνευση!

heart n soul said...

maya, they're divine!

Ivy said...

Καρδούλα τέλειες φαίνονται, αν είμαι καλά αύριο ίσως τις κάνω και εγώ. ΄Οση ώρα διάβαζα τη διαδικασία της συνταγής περίμενα να διαβάσω για λιωμένη κουβερτούρα που είναι και νηστίσιμη και ίσως, λέω.... λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι ή λεμόνι μέσα. Μπράβο.

heart n soul said...

Ήβη, κουβερτούρα-πορτοκάλι ακούγονται σούπερ!

kiki said...

Θέλω να σοκοστρίψω!

heart n soul said...

oneira, εσείς από τη μια κι εγώ από την άλλη! ε-οπ!

witchofdaffodils said...

heart, πρέπει να ψάξει κανείς για να βρει τη συνταγή σας!
πολύ, πολύ καλή! και χρά στο κουράγιο σας, μπράβο :)

heart n soul said...

κάτω από τα εορταστικά κρύβονται οι σοκολατόπιτες!:) μάγισσα είναι δύσκολες μέρες τώρα που τσουρεκοκουλουροφτιάχνουμε, αλλά κάποια στιγμή φτιάχτες, είναι ποίημα!:) κι όχι και τόσος μπελάς όσο μοιάζει..

Anonymous said...

sokolatenies kai glukies san kai sena kardoula!!!
geia sta xeria sou!!!filakia!!!

heart n soul said...

Κλειούλα, να σαι καλά! ευχαριστώ:)

Celia Mermaid said...

Μ'αρεσε και μένα πολύ η αλλαγή αυτή με τη σοκολάτα.Καλή επιλογή για τις μέρες τις νηστείας και όχι μόνο.
Σήμερα δοκιμάσαμε στο γραφείο κουλούρι με σουσάμι κ με χαλβά σιμιγδαλένιο μέσα!Μια προσφορά του Γρηγόρης Μικρογεύματα.Ωραίο ήταν!
Προτείνω για δοκιμή,γέμιση με χαλβά σιμιγδαλένιο!
Βάσω

heart n soul said...

Βάσω καλημέρα! Να τις φτιάξεις τις σοκολατόπιτες και να τις πας στο γραφείο! Συμφωνώ απόλυτα, τέτοια εδέσματα δεν είναι μόνο για νηστεία:) Ωραίο ακούγεται το new age κουλούρι! και ο άλλος χαλβάς, ο ταχινένιος (του μπακάλη:) θα του πηγαίνει, τι λες?

άλλη Αγγελική said...

Γεια σου καρδούλα!
Τόσο πολλή ώρα τις έψησες; Και τι εννοείς "μέτριο φούρνο";
Εγώ έψησα τις ταχινόπιτες της Ήβης στους 180 βαθμούς (όπως λέει) και ευτυχώς που δεν επαναπαύθηκα ότι θέλουν περίπου 1 ώρα ψήσιμο, γιατί στη μισή ώρα άρχισαν να "πιάνουν" επάνω και κάτω (άσε που μέσα δεν καλοψήθηκαν).
Δε θεωρώ ότι ο φούρνος μου καίει πολύ. Μάλλον χρειάζεται "χαμηλό φούρνο" :-) (για 160 βαθμούς το κόβω)
Για πες κι εσύ την εμπειρία σου!

heart n soul said...

Αγγελικούλα, απ'όσο θυμάμαι, δεν τις έψησα 1 ώρα που λέει η Ήβη αλλά 45 λεπτά, μου καλοψήθηκαν, και μέσα. Ο φούρνος μου είναι γκαζιού, οπότε μάλλον ψήνει διαφορετικά από τον ηλεκτρικό, τις έβαλα gas mark 5 (θεωρητικά 190 C, αλλά έχω διαβάσει ότι μόνο με θερμόμετρο φούρνου μπορείς να δεις αν οι βαθμοί αντιστοιχούν όντως ακριβώς στα νούμερα, ειδικά σε παλιό φούρνο όπως ο δικός μου) για 45 λέπτά περίπου, είπα λοιπόν 45-60 λεπτά γιατί η Ήβη είπε 1 ώρα, οπότε με το μάτι και με δοκιμές θα βρούμε τι κάνει ο φούρνος μας. Πάντως συμφωνώ να ξεκινήσουμε με χαμηλότερο φούρνο για να ψηθούν καλά μέσα, και μετά να δυναμώσουμε αν χρειαστεί για να ροδίσουν. Καλά δεν είναι υπέροχες? Καλή Ανάσταση!

άλλη Αγγελική said...

Δεν ξετρελάθηκα, αλλά μάλλον αναμενόμενο ήταν, μια και γενικά δεν ξετρελαίνομαι για γλυκά (εκτός του κουταλιού και λουκουμάδες) ;-)

Τις έφτιαξα γιατί είχα μεγάλη περιέργεια πώς είναι - δεν είχα ακούσει ποτέ ότι υπάρχουν. Τώρα ξέρω!

Εκείνο που απόλαυσα όμως ήταν η υπέροχη χουμουσόσουπά σου :-)))

Η επόμενη δοκιμή θα είναι το γιαλαντζί κοκορέτσι της Νένας (απόψε), ακόμα πιο γιαλαντζί, γιατί θα το φτιάξω με συκώτι μοσχαρίσιο (σιγά μην έβρισκα αρνίσια συκωταριά με τα όλα της εδώ!) και η μεθεπόμενη τα σεφταλιά της Ήβης.

Καλό Πάσχα και σε σένα! Θα κάνεις τίποτα ιδιαίτερο;

heart n soul said...

α ρε τυχερή αγγελική, δεν είσαι γλυκατζου! αλλάζουμε?:)
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η χουμόσουπα, γι'αυτό την έστειλα, γιατί όταν τη πρωτόφτιαξα μ'άρεσε πολύ:)
Πολύ έξυπνο το κοκορέτσι της Νένας, αν και μένα μ'αρέσει το απέξω του κοκορετσιού πιο πολύ από το από μέσα, αλλά κι εδώ δεν έχουμε πρόσβαση σε τέτοια πράγματα. Συκώτι αρνίσιο βρίσκεις, τα όλα της όχι!:) Σεφταλιά στα κάρβουνα (και ό,τι στα κάρβουνα δηλαδή) ακούγεται μούρλια πάντως!:)
BBQ στα εξοχάς αύριο, αν μας αφήσει ο καιρός, με κοψίδια στα κάρβουνα, ελλείψη σουβλών, πάω να δω τα τσουρέκια τλωρα που φτου να μη τα ματιάσω γαίνεται ότι θα γίνουν μαγικά:) Φιλιά, να περάσετε καλά ό,τι κι αν κάνετε, καλή Ανάσταση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...