Μια καλή φίλη μου χάρισε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με τίτλο "Όλα με Μπαχαρικά αρωματικά και νόστιμα" από τις Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Σύντομα θα δοκιμάσω τις συνταγές του και θα σας πω τις εντυπώσεις μου.
Στο μεταξύ και μέχρι να μου έρθει η έμπνευση για να δοκιμάσω καινούργιες συνταγές, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω τα πιπέρια που μου έχουν χαρίσει από διάφορα μέρη του κόσμου. Καπνιστό, λουλουδάτο, με λεμόνι, πέρι πέρι...
Ο πιο κατάλληλος ... καμβάς για το κέντημα, μου φάνηκε ένα φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, που σε γενικές γραμμές είναι αρκετά άνοστο από μόνο του και χρειάζεται γευστική ενίσχυση.
Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι να μας φτιάχνει η μαμά κοτόπουλο πιλάφι όταν είμασταν σε φάση ανάρρωσης από κοιλιακές διαταραχές (αληθινές ή φανταστικές, αναλόγως τα διαγωνίσματα που θα γράφαμε εκείνη την ημέρα στο σχολείο... οι πόνοι στην κοιλιά πάντα ήταν μια αρκετά βολική δικαιολογία και οι γονείς μάλλον αρχετά χαλαροί ώστε να μην το ψάχνουν περισσότερο και να μας αφήνουν να κάτσουμε μια μέρα στο σπίτι!).
Το σημερινό κοτόπουλο βέβαια, μάλλον προορίζεται για αρκετά γερά στομάχια, καθώς έχει αρκετά είδη πιπεριών να το αρωματίζουν.
Υλικά
1 πακέτο φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
1 μεγάλη κούπα του καφέ ρύζι (και 2 1/2 ίδιες κούπες νερό)
βιτάμ
γλυκό κρασί Σάμος
λευκό κρασί
worcestershire sauce
λεμονοχυμός
αλάτι
πάπρικα γλυκιά
σιναπόσπορος
τζίντζερ
ρίγανη
πιπέρι με λεμόνι
πιπέρι καπνιστό
πιπέρι πέρι πέρι
1 κύβος λαχανικών
Για το γαρνίρισμα
πιπέρι με λουλούδια
τριμμένο καπνιστό τυρί
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Σε βιτάμ (μου αρέσει η γεύση του στο ρύζι) σώταρα τα κομμάτια του φιλέτου μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσαφένιο χρώμα.
Έσβησα με γλυκό σαμιώτικο κρασί και άφησα να εξατμιστεί σε δυνατή φωτιά.
Πρόσθεσα λίγο νερό, τον χυμό λεμονιού, λευκό κρασί, worcestershire sauce, τον κύβο και τα μπαχαρικά.
Άφησα να γίνει το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 40΄.
Στη συνέχεια πρόσθεσα το ρύζι (1 προς 2 1/2 σε αναλογία ρυζιού και νερού) και ζεστό νερό. Το ρύζι έγραφε στις οδηγίες ότι χρειάζεται 20΄ και λίγο πριν σβήσω το μάτι, έριξα λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Σέρβιρα το ρύζι σε τσέρκι, από πάνω ακούμπησα το κοτόπουλο, γαρνίρισα με χονδροτριμμένο καπνιστό τυρί, πασπάλισα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και έτριψα λίγο από το αγαπημένο μου πιπέρι με λουλούδια.
Ένα πιλαφάκι όχι για αρρώστους, ούτε όμως ιδιαίτερα "στούκας", καθώς ήταν μικρές οι ποσότητες των πιπεριών που έβαλα. Αυτό που νομίζω ότι ξεχώριζε είναι μάλλον το καπνιστό, αν και δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν το πιπέρι ή το τυρί που άφησαν πιο έντονο το στίγμα τους. Το σίγουρο είναι ότι το ευχαριστηθήκαμε σήμερα το φαγητό μας!
ΥΓ1. Τεράστια διαφορά στις φωτογραφίες εντός και εκτός σπιτιού! Το φως του ήλιου κάνει τα πιάτα να φαίνονται πιο όμορφα, ενώ το ηλεκτρικό τα κιτρινίζει, τους αλλάζει τα φώτα!
ΥΓ2. Σταυρούλα μην ζηλέψεις, έχεις και εσύ πια λουλουδάτο! Ευχαριστώ πολύ κορίτσια!
Monday, April 07, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
25 comments:
πολυ νοστιμο φαινεται!!!εγω στο ρυζι αντι γαι βιταμ βαζω βουτυρο τυπου κερκυρας,δινει υπεροχο αρωμα!!!
φωτεινη
I like πιπεροπίλαφο:))
(έχω απ' όλα τα πιπέρια, δεν ζηλεύω, δεν ζηλεύω;-)
Bρίσκω την προσθήκη τριμμένου καπνιστού τυριού μεγάλη ... τσαχπινιά.
Υ.Γ Οι φωτογραφίες εκτός σπιτιού, καμία σχέση με τις φωτογραφίες εντός, είναι η αλήθεια. Οι "εκτός", εκτός που βγαίνουν καλύτερες, οδηγούν και σε σύσφιξη των φιλικών σχέσεων με τους γείτονες που σε βλέπουν συνέχεια με ένα πιάτο και μια φωτογραφική μηχανή στο μπαλκόνι. Επίσης προκαλούν σχόλια του τύπου "Τι καλά μαγειρέψατε σήμερα" και άλλα τέτοια (από μέσα τους δεν ξέρω τι λένε βέβαια:P)
αδυναμία μου οι καπνιστές γεύσεις Χουά. είμαι του καπνού, γενικώς:)
Τι λουλούδια δηλαδή έχει το πιπέρι???
έλενα, πάει η υπόληψή μας:)))
Heart, δεν στο συζητάω χα χα χα
Το λουλουδοπίπερο, δώρο από την άλλη Αγγελικούλα, έχει διάφορα πολύχρωμα λουλουδάκια εντός, και είναι πολύ εντυπωσιακό για γαρνίρισμα. Τώρα τι λουλουδάκια?? Θα σε γελάσω:)
κι εγώ του καπνού είμαι γενικότερα σαν την heart αλλά και του πιπεριού! πολύ λαχταριστό το φαγάκι!
Εμένα ομολογώ μου αρέσει το στήσιμο του πιάτου!
aste ton kapno...sthn akrh kores!!!to piperi,kai to kapnisto einai oti prepei!!!
Juanitaki gluko!!!kala pou brethkes na mas kaneis kai ligo faghtouli giati mas epiase ligoura apo thn mpiskotomhlopitompampadofagia!ax!! topa!!xaxaxaxa!!!
prepei na einai p o l u !nostimo!!
oxi mono to sthsimo alla kai to periexomeno!!!filakia!!!
Αγαπώ πιπέρι :)
τι είν' το πέρι πέρι?
Καυτερό για όποιον λέει παλιόλογα Μαγισσούλα.
Κλειώ, αν κρίνω από τον Δ. που το έφαγε όλο σχεδόν μόνος του, νόστιμο ήταν, χιχι!
Κική, στο στήσιμο πήρε μέρος και ο Δ. Όταν το είδε σκέτο, μου τόνισε ότι πρέπει να βάλω ή ντομάτες ή κάτι πράσινο για να σπάσει η μονοχρωμία. Μπλέξαμε σας λέω!
Μάγια, αν είσαι του καπνού θα κάνεις καλή παρέα με την Έλενα! Εγώ λίγο του καπνού, λίγο και του πιπεριού, λίγο απ όλα!
Ελενάκι, λες να πάμε να μαδήσουμε καμιά γλάστρα όταν μας τελειώσουν οι προμήθειες εξ Ελβετίας; Στη φωτογράφιση στην βεράντα αντιδρά σε εμάς ο σκύλος των γειτόνων... θέλει την privacy του και φωνάζει να μπούμε σπίτι μας!
Heart, μου αρέσουν οι απορίες σου! Θα μας κάνεις να ψάξουμε τα υλικά στο κουτί του πιπεριού!
Φωτεινή, ο αδερφός μου χρησιμοποιεί βούτυρο κερκύρας, το λατρεύει από μικρός. Εμένα κάπως δεν μου ταιριάζει η μυρωδιά.
Καλημέρααααααα!!!
Φωτογράφε το φως της μέρας έκανε την διαφορά ολοφάνερη και οι πινελιές του Δ. βεβαίως-βεβαίως!!!
Άσε που έκανα κι' εγώ παρόμοιο
πείραμα προ ημερών με τα πιπεράκια που λάβαμε επίσης (ευχαριστούμε Αγγελικούλες). Έδωσαν άλλη χάρη στο ριζάκι μας μαζί με το σαφράν που εγώ προσέθεσα και το σερβίραμε με πιπεράτες γαρίδες και εκείνο το περίεργο πράγμα που το λένε
"αστακοουρές"... αλλά ένας Θεός ξέρει τι έχει μέσα.
Τι θα σας κάνω με τα πιπέρια σας, ε;
Ωραίο, juanita! Και η φωτό και όλα.
Μπράβο, πολύ όμορφο στην παρουσίαση αλλά και στην γεύση, αν κρίνω από τις αντιδράσεις οικείων και μη! Εγώ πάλι θα σταθώ στην προσθήκη λεμονιού στο ρυζάκι, θεωρώ ότι το κάνει τσαχπίνικα νόστιμο και αν μας βρίσκεται και "αθώο" ->άνευ κεριού ξύσμα, δίνει ωραίο χρώμα και άρωμα στο ταπεινό πλην τίμιο ρυζάκι μας!
Εύα
Έχεις δίκιο Εύα, το λεμόνι ζωντανεύει το πιλάφι.
Ζωγράφισες, Χουα! Θα δοκιμαστεί κι αυτό (πρώτα πάντως θα ξαναφτιάξω τον υπέροχο τραγανό σολομό σου, που με ξετρέλανε, παρ΄όλο που μέχρι τώρα μου άρεσε μόνο ο καπνιστός).
Βρε βρε με τις απορίες για τα πιπέρια! Και δεν μπορώ να απαντήσω άμεσα για το λουλουδοπίπερο, γιατί τη σύσταση τη γράφει μόνο πάνω στo χάρτινο κουτί-συσκευασία και όχι στο βαζάκι-μύλο που έχω στο ντουλάπι με τα ... μαγειρικά μυστικά μου
:-D
Υπέροχη πρόταση Χουανίτα! Θα δοκιμαστεί! Βέβαια, χωρίς το Βιτάμ, που το έχω κόψει, άσχετα με το αν μου αρέσει η γεύση...
Το πιπέρι πέρι πέρι είναι πολύ δημοφιλές στην Αφρική. Φτιάχνεται από πιπεριές καυτερές hot bird's eye chillies. Είναι κόκκινο και "φλογερό". Χρειάζεται μέτρο στην χρήση του, γιατί μπορεί να καταστρέψει το φαγητό αν γίνει υπερβολή στην εφαρμογή του. Σε μικρή δόση νοστιμεύει με άποψη φαγητά σοκολάτες κλπ!
Ανοίγει κατάλογος ποιος θέλει!
Λοιπόν, σας έχω τη σύσταση του λουλουδοπίπερου :
μαύρο πιπέρι
νιφάδες πιπεριάς
θαλασσινό αλάτι
μπαχάρι
κόκκοι κρεμμυδιού
κόκκοι σκόρδου
και άνθη Malva silvestris και Calendula officinalis (μη με ρωτήσετε όμως πώς τα λέτε αυτά στο Ελλάντα, γιατί δεν έχω ιδέα)
Μολόχα και κίτρινη μαργαρίτα, αν τα γράφει σωστά το ΙΑΤΕ.
Ευχαριστούμε που το έψαξες Αγγελικούλα!
Αγγελικούλες, την επόμενη φορά βάλε και την Elie μας στον πιπεροκατάλογο!
Λόπε, τί είναι οι αστακοουρές τελικά; Καλές έγιναν;
Εννοείται και εξυπακούεται πως η Elie θα παραλάβει λουλουδοπίπερο!
Πού τα βρήκες τα ονόματα Χουα; Αν είναι σε κάποιο site, μου δίνεις τη διεύθυνση, σε παρακαλώ;
IATE
μπράβο σε όλους για το χόμγουορκ! έτσι! να προσθέσω ότι η calentula (marigold) είναι και καλεντούλα
Ωραίο, Χουα! Δεν είχα πάρει είδηση ότι ύπάρχει κάτι τέτοιο (αν είναι δυνατόν!!!)
Mας χαλάτε την "πιάτσα" αγαπητή Juanita με τα καλλιτεχνικά σας. Ποιός ακούει μαμάδες τώρα!
Post a Comment