Friday, May 23, 2008

Τραγανή πάπια με σάλτσα μουστάρδας

Την ετοίμασα για τη γιορτή του Κ, στις 21 Μαϊου.
Υλικά:
1 πάπια κατεψυγμένη με τα εντόσθιά της,
2 μικρά κρεμμύδια κομμένα,
2 μικρά καρότα κομμένα,
4 σκελίδες σκόρδο,
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί,
2 κουταλιές ηλιέλαιο,
λίγο θυμάρι,
1 κουταλιά του γλυκού ολόκληρο μαύρο πιπέρι,
1 φύλλο δάφνης,
2 κουταλιές της σούπας πελτέ,
μισό λίτρο ζωμό κοτόπουλου,
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο,
2 κουταλιές σούπας μουστάρδας Dijon,
μπόλικο τριμμένο πιπέρι,
αλάτι.
Εκτέλεση:
1) Προθερμαίνω τον φούρνο αέρα στους 180.
2) Βγάζω τα εντόσθια απο τη πάπια και την πλένω με κρύο νερό. Τη σκουπίζω και της κόβω τις φτερούγες. Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάω το δέρμα (όχι και το κρέας όμως) σε πολλές μεριές. Βάζω αλατοπίπερο.
3) Βάζω τη πάπια πάνω σε σχάρα και αποκάτω έχω ταψί για να στάζει το λίπος που θα βγάλει. Τη ψήνω σε στους 130 βαθμούς για 1 ώρα και 1/4 ανά κιλό. Κάθε μισή ώρα τη γυρίζω αφού της ξανατρυπάω το δέρμα.4) Ενώ ψήνεται η πάπια, φτιάχνω τη σάλτσα. Κόβω τις φτερούγες, το λαιμό και τα εντόσθια σε μικρά κομματάκια. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζω σε ηλιέλαιο τα εντόσθια μέχρι να ροδίσουν, χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω τα κρεμμύδια, τα καρόττα και το σκόρδο. Ανακατεύω. Μετά ρίχνω το κρασί και ανακατεύω ώσπου να εξατμισθεί. Προσθέτω το θυμάρι, τα μαύρα πιπέρια, το δαφνόφυλλο, το πελτέ και το ζωμό απο το κοτόπουλο. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφού το ανακατεύω το αφήνω να βράσει τόσο ώστε να λιώσουν τα καρόττα.
5) Αμα γίνει η πάπια τη βγάζω απο το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει ολόκληρη . Το λίπος της που έσταξε στο ταψί απο κάτω, το φυλάω για πατάτες ψητές. Τους δίνει απίθανη γεύση.
6) Οταν γίνει η σάλτσα την περνάω απο σουρωτήρι ώστε να μαζέψω μόνο το καθαρό ζωμό. Μετράω το ζωμό. Αν είναι λιγωτερος απο 2 φλυτζάνια, ρίχνω λίγο νερό, αν είναι περισσότερος τον βάζω να πάρει μία βράση.
7) Βάζω τον ζωμό στη φωτιά. Σε ένα μπωλ ανακατεύω το αλεύρι με το βούτυρο ώστε να ομογενοποιηθούν. Λίγο-λίγο ρίχνω μέσα κουταλιές απο τον ζεστό ζωμό και ανακατεύω. Μετά ρίχνω το βούτυρο στη κατσαρόλα που βράζει ο ζωμός ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχτε μέσα τα υπόλοιπα πιπέρια.
8) Τραβήχτε τη κατσαρόλα απο το μάτι και ρίχτε μέσα τη μουστάρδα. Ανακατέψτε. Ρίξτε αλάτι αν χρειάζεται.
9) Κόψτε τη πάπια σε κομμάτια. Βάλτε τη σε μία πιατέλα με τη ζεστή σάλτσα δίπλα. Ο καθένας παίρνει το κομμάτι του και το περιχύνει στο πιάτο του.
Εμείς τη συνοδέψαμε με κρασί τύπου Ξυνόμαυρο!

(Η συνταγή είναι απο το www.grouprecipes.com)

10 comments:

Μάγια said...

δεν έχω δοκιμάσει ποτέ πάπια...μοιάζει με κοτόπουλο;

αυτή η σάλτσα μουστάρδας πάντως μου μπήκε στο μάτι!

Juanita La Quejica said...

Αν δεν πετύχει στο ψήσιμο, μπορερί να μοιάζει με σκληρό κοτόπουλο που βρωμάει!
Αλλά όπως την έχει κάνει η Μαρίνα, ψητή στη σχάρα και με ταψί από κάτω για να πέσει εκεί το λίπος, γίνεται σωστή λιχουδιά!
Να τον χαίρεσαι Μαρινάκι, Πολύχρονος, και του Χρόνου!

kiki said...

Να τον χαίρεσαι Μαρίνα! έχετε γίνει ειδικοί στα παπάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Nα τον χαίρεσαι, πολύχρονος!!
Πάντως τον περιποιήθηκες γαστριμαργικώς και με το παραπάνω θα έλεγα:))

Cassandra said...

Μάγια, δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ πάπια?! Πώς σου ξέφυγε? Να τι θα κάνουμε όταν θα βρεθούμε... Πάντως για να σου λύσω και την απορία, όχι, δεν νομίζω ότι μοιάζει με κοτόπουλο. Είναι πάντως πιο νόστιμη (μάλλον, ανάλογα και με τα γούστα του καθενός) απ'το κοτόπουλο!

Φιλιά
Κασσάνδρα

Marina said...

Μάγια, η πάπια είναι μεγαλύτερη απο το κοτόπουλο, έχει πολύ λίπος (όσο πιο πολύ ψωμωμένη είναι τόσο πιο νόστιμη), ανήκει στη κατηγορία του κυνηγιού, γιατί το κρέας της θέλει πολλά μυρωδικά-πιπέρια και πάντοτε σάλτσες με έντονη γεύση για να καλύψει τη μυρωδιά που έχουν όλα τα κυνήγια (φασιανοί, πέρδικες κλπ)το κρέας της είναι πιο σκούρο απο το κοτόπουλο και ΔΕΝ είναι διαίτης! Στο μαγείρεμα έχει λίγο μπελά, αλλά όταν σερβιρισθεί η γεύση σε ανταμείβει πάρα πολύ!

Juanita, αμα ακολουθείς τις οδηγίες γιατί να μην πετύχει? Πρόσεξε το λίπος που πέφτει σαν τα μάτια σου! Οταν θέλεις να κάνεις πατάτες φούρνου, μόνο το λίπος της πάπιας και αλατοπίπερο θα τους βάλεις και μετά..θα φάτε και το ταψί!

Ονειρομαγειρέματα, ευχαριστώ καλή μου για τις ευχές. Μία-δύο φορές το χρόνο πλέον κάνουμε παπια, στην αρχή κάναμε παπάκια στη πορεία όμως τα απορρίψαμε γιατί δεν είχαν πολύ ψαχνό, ενώ μία παπια ολόκληρη αποδίδει περισσότερο. Και βέβαια τη φάγαμε μεταξύ μας όλη με αποτέλεσμα μία μεγάλη βαρυστομαχιά!

Ελενα, γιορτή του ήταν αλλοίμονο να μην το περιποιηθω. Αλήθεια σε κανάκεψαν και εσένα σπίτι σου όπως σου αξίζει?

ΕΛΕΝΑ said...

Mαρίνα μου δεν στο συζητώ!! Μες το κανάκεμα είμαι αυτές τις μέρες:)

Αγγελική Ν said...

Μαρίνα, εξαιρετική συνταγή! Βέβαια είναι λίγο χειμωνιάτικη! Έχει τα λιπαρούλια της!

Θέλει να έχεις κάνει πρώτα αιματολογικό τεστ για χοληστερίνη, να έχεις βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στη νόσο και μετά να το φτιάξεις... Αυτά τα γράφω από την στεναχώρια μου, γιατί το έτερον ήμιση ανάβει κόκκινο σε όλα τα παραπάνω... Άρα φάτε μάτια..

Χρόνια πολλά, να τον χαίρεσαι!

Αγγελική Ν said...
This comment has been removed by the author.
Gianni said...

Μάγια η πάπια είναι μεγαλύτερη από το κοτόπουλο και έχει πολύ λίπος, όπως ακριβώς τα λέει η Μαρίνα, αλλά έχει και λιγότερο κρέας.
Τώρα εγώ στην συνταγή σου Μαρίνα θα έκανα και μια γουρουνιά. Αυτό το λίπος κάτω από τη σχάρα ξέρεις τι ωραίο είναι επάνω σε μια (και δύο!) φέτα/ες ζυμωτό ψωμί, την οποία μετά βάζεις στο γκρίλ;
Αυτό το "τύπου ξινόμαυρο" τι ήταν;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...