Thursday, June 12, 2008

Μισές μερίδες


Η κουζίνα μερικές φορές έχει συνηθίσει να μαγειρεύει για έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Όταν αυτά αυξάνονται η λιγοστεύουν, είτε για χαρές είτε για απώλειες, μαζί με όλα τα άλλα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και το φαγητό. Και κάποιες φορές πρέπει να μειώνονται οι μερίδες, και προκύπτει το γνωστό πρόβλημα: "να μαγειρέψω ένα φαγητό και να τρώω το ίδιο φαΐ για 3 μέρες;". Με τα προβλήματα όμως ο άνθρωπος γίνεται ευρηματικός! Κι επειδή στο μανάβη δεν μπορείς να πάρεις μία πιπεριά, ένα κρεμμύδι, κτλ, μια σύντομη σχετικά προετοιμασία γλιτώνει χρόνο για ψώνια και χρόνο για προετοιμασία και δίνει τη δυνατότητα είτε για μια είτε για περισσότερες μερίδες στο μαγείρεμα!
1) πλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε πιπεριές
2) καθαρίζουμε κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε κι αυτά
3) παίρνουμε χουφτίτσες από το καθένα και τυλίγουμε σε λίγη μεμβράνη σφιχτά
4) τοποθετούμε σε μια πλαστική αυγοθήκη που έχουμε πλύνει και στεγνώσει και καταψύχουμε.
Έτσι έχουμε έτοιμα σε μεριδούλες τα αγαπημένα μας λαχανικά για να κάνουμε ριζότο, ομελέτες, σάλτσα, κτλ!
Αναμένω συμβουλές σας για παρόμοια λαχανικά/φρούτα και τρόπους αποθήκευσης ατομικών μερίδων γενικότερα!

22 comments:

Αθήναιος said...

Γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε μία πιπεριά; :-) Το ένα κρεμμύδι δεν παίζει γιατί τα κρεμμύδια διατηρούνται καιρό.

Nena said...

Να σου πω, καλός ο τρόπος σου μολονότι αυτού του είδους τα καταψυγμένα σε ωρισμένες μαγειρικές δεν συμπεριφέρονται ως φρέσκα.
Πάντως να σου πω πλέον και από τη λαϊκή και από τα μανάβικα (και στα s/m) αγοράζω πλέον και ένα μόνο αν τόσο χρειάζομαι.

Lina said...

η μητέρα μου φυλάει στην κατάψυξη μεριδούλες από ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά σε μικρά σακουλάκια τύπου "πολυμπάγκ". κι έχει και σε σακουλάκια στην κατάψυξη ψητά κομμάτια μελιτζάνας και κολοκυθιών (στεγνωμένα με χαρτί) για να τα προσθέτει σε διάφορα φαγητά, χωρίς πολλή προετοιμασία.

σε μικρές πλαστικές συσκευασίες(όπως παγωτών, πραλίνας κτλ) κρατάει και ζωμό όταν μαγειρευει κοτόπουλο, ώστε να μην ρίχνει ποτέ αυτούς του άθλιους κύβους.

ΕΛΕΝΑ said...

Kατ' αρχάς να πω ότι η κατάψυξη δεν σημαίνει ότι μπορούμε να φυλάμε τα τρόφιμα επ' άπειρον, έχουν κι εκεί ημερομηνία λήξης. Π.χ το κοτόπουλο (ωμό)διατηρείται για 2-3 μήνες το πολύ.
Επίσης, δεν μπορούμε να καταψύξουμε φρέσκα φρούτα, κρέμες, πουρέδες,γάλα, σαλάτες, άσπρα τυριά.
Μπορούμε όμως να καταψύξουμε τριμμένα κίτρινα τυριά, αλλαντικά, λαχανικά όπως μπάμιες και φασολάκια (καθαρισμένα,πλυμένα και καλά σκουπισμένα), μπρόκολο και κουνουπίδι που τα έχουμε λίγο ζεματίσει,ψωμί, ζωμό κρέατος όπως λέει παραπάνω η Λίνα, και το πιο βολικό για μένα - πίτες (ψημένες ή άψητες). Επειδή πολλές φορές ένα ταψί πίτα ποτέ δεν το τρώμε όλο, όσο περισσεύει το φυλάω στην κατάψυξη. Οταν αποψύχεται, είναι μια χαρά. Επίσης μελιτζάνες ψητές διατηρούνται στην κατάψυξη για 2-3 μήνες.
Σταματάω το σεντόνι γιατί πήρα φόρα;-)

heart n soul said...

εδώ εις τας Αγγλίας πουλάνε μισό (ναι μισό) αγγούρι και παίρνεις άνετα ένα καρότο, μία πιπεριά, ένα κρεμμύδι, χωρίς να πάθει έμφραγμα ο μανάβης:)). Έλενα, την επόμενη φορά που έχετε πίτα να με φωνάξετε, όχι τίποτα άλλο, να μη γεμίζει η κατάψυξή σας και πού θα βάλετε τη ρακή, τη βότκα και τα άλλα απαραίτητα?:))

Gianni said...

Όταν σπούδαζα Ιταλία το 83,μου είχε κάνει εντύπωση πως αγόραζαν 1 σκόρδο ή 1 πιπεριά, ή 1 φέτα καρπούζι κτλ.
Πλέον το θεωρώ το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο και πολλές φορές έχω αγοράσει 1 πιπεριά ή κάτι αντίστοιχο.
Με την ευκαιρία να γράψω και κάτι άλλο από εκείνα τα χρόνια.
Κάθε φορά ο μανάβης σου έδινε δωρεάν και κλαράκια δενδρολίβανο! Ανάλογα το ύψος του λογαριασμού ήταν και τα κλαράκια. Δεν το πουλούσαν ποτέ το δεντρολίβανο, αλλά στο έδιναν πάντα έτσι. Εκεί έμαθα να το βάζω στα ψητά μου.

Juanita La Quejica said...

Μισό αγγούρι; Θα μου πεις, εδώ έχουν booja booja, το μισό αγγούρι μας κάνει εντύπωση; Χιχι!
Εγώ έχω άλλη απορία: τα λαχανικά διατηρούν άραγε τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία ή ό,τι άλλο καλό έχουν τελοσπάντων, αν τα καταψύξουμε;
Αυτό που καταψύχω συνήθως είναι ο κιμάς για μακαρόνια, συνήθως κάνω μεγάλη δόση και ένα μέρος το φυλάω στην κατάψυξη για να κάνω σε 1 εβδομάδα πίττα. Τί άλλο; Όχι σπουδαία πράγματα, γιατί δεν έχω ξεχωριστό καταψύκτη και έτσι δεν υπάρχει πολύς χώρος.
Ωραία ιδέα αυτή με τις αυγουλοθήκες!

Gianni said...

Α! Αυτό που βάζω στην κατάψυξη κάθε Σεπτέμβρη είναι τα φύλλα των βασιλικών.
Αν τα αφήσω θα χαλάσουν και εγώ τα θέλω και τον χειμώνα.

Gianni said...

Υπόσχομαι αύριο να ρωτήσω τον τεχνολόγο τροφίμων που έχουμε στην εταιρεία ειδικά για τις απορίες της Juanita.
Αν έχει και κάποιο καλό άρθρο θα το ανεβάσω.

Rena said...

Κάλλη μου,θα συμφωνήσω μαζί σου.

Αν και δεν έχω να μαγειρεύω μόνο για μένα, έχει τύχει πολλές φορές να χρειαστώ μεμονωμένες ποσότητες και τότε είναι πολύ πιο εύκολο να έχουμε κάτι από πριν, προς χρήση. Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την κατάψυξη τροφίμων και σας δίνω το link, αν και είναι λίγο ..δυσανάγνωστο να το πω? Anyway, είναι χρήσιμο. http://users.otenet.gr/~kinhsh/115.txt

Εγώ συνηθίζω να καταψύχω μυρωδικά, τύπου βασιλικός, άνηθος, δυοσμος, σελινο, μαϊντανός, κρεμμύδια ...

Το tip με τις θήκες των αυγών μου άρεσε ιδιαίτερα. Πολύ πρακτικό. Ευχαριστώ.

Αθήναιος said...

Η απάντηση στην ερώτηση της Χουανίτας είναι εύκολη, είναι το πρώτο που μαθαίνεις στη σχολή μαγειρικής. Οι βιταμίνες δεν παθαίνουν τιποτα στην κατάψυξη, κάποιες, όπως η καροτίνη διατηρούνται σε ποσοστό μέχρι και 100% και η κατάψυξη γιαυτές είναι και ο καλ΄τερος τρόπος διατήρησης, γιαυτό και τις κρέμες προσώπου με καροτίνη, τις διατηρούμε αποκλειστικά στο ψυγείο άλλως τε. Κάποιες άλλες βιταμίνες όπως η C έχουν ένα μικρό πρόβλημα αλλά γενικά κι αυτή διατηρείται καλά.

Το πρόβλημα με τις βιταμίνες βρίσκεται στο ζεμάτισμα. Συχνά ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε αλλά αυτό είναι λάθος. Τα λαχανικά καταψύχονται φρέσκα.

Unknown said...

ΠΟλυ ωραιο τροπος συσκευασιας για την καταψυξη με την αυγοθηκη.Συγχαρητηρια που εδωσες ια καλη ιδεα.Νασαι καλα και σ'ευχαριστω.Ελευθερια

Kalliope said...

Δεν ντρέπομαι να πάρω μία πιπεριά από το μανάβη, τουναντίον. Έχω κάνει κι εγώ θητεία στην Αγγλία και θεωρώ πιο αξιοπρεπές να αγοράζω μισό αγγούρι παρά 5-6 που τα μισά στο τέλος θα τα πετάξω γιατί χάλασαν.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν μένεις μόνος και δεν έχεις και καθόλου χρόνο να πηγαίνεις καθημερινά για ψώνια (αυτό μου φαίνεται απίστευτη πολυτέλεια), ώστε να τα αγοράζεις φρέσκα, κάπως πρέπει να βρίσκεις λύσεις, ακόμα και αν τα κατεψυγμένα χάνουν αρκετά τη γεύση τους.

Όταν η δουλειά και άλλες περιστάσεις κάνουν το χρόνο να κυλά και χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις ρίχνεις στην κουζίνα μια ματιά, και βλέπεις φυτρωμένα κρεμμύδια και πατάτες, μαραμένα μαρούλια και ληγμένα γιαούρτια, ε, τότε κάποια μέση οδό βρίσκεις.

Κι εγώ τις πίτες τις βάζω 2-2 σε σακουλάκια (έτοιμο γεύμα), και τα λαδερά επίσης σε μεριδούλες, όταν αξιωθώ να κάνω. Καλή η ιδέα για τα μυρωδικά! Κάπου διάβαζα ένα άρθρο περί κατάψυξης με συμβουλές παρόμοιες με της Έλενας- αν το βρω θα το καταγράψω!

Juanita La Quejica said...

Καταλήξαμε λοιπόν ότι τα λαχανικά καταψύχονται ωμά και διατηρούν τις ιδιότητές τους.
Το ίδιο ισχύει και για τα μυριστικά;
Ας πούμε, Γιάννη, λες ότι καταψύχεις βασιλικό. Πώς βγαίνει μετά; Δεν είναι μαραμένος κάπως;
Αυτό με τα φυτρωμένα κρεμμύδια, πόσο δίκιο έχεις Κάλλη. Ειδικά του σούπερ μάρκετ, μέσα σε 2 βδομάδες σε ψάθινο κουτί τρυπητό και πάλι φυτρώνουν και σαπίζουν.
Θυμάμαι παλαιότερα, όταν μας έφερναν κρεμμύδια και σκόρδα από το χωριό, αλλά και πατάτες, κρατούσαν καιρό, τα είχαμε σε τσουβάλια. Τώρα... τρίχιες!

Kalliope said...

Διάβαζα τώρα μπόλικα άρθρα στα αγγλικά και λένε ότι τα λαχανικά χρειάζονται σύντομο ζεμάτισμα για να σταματήσει η δράση των ενζύμων, γιατί αλλιώς θα έχουμε αλλοιώσεις στο άρωμα, το χρώμα, τη σκληρότητά τους. Επίσης το ζεμάτισμα σκοτώνει και κάποια βακτηρίδια.

Εκτός από πιπεριές, κρεμμύδια και βότανα, λένε όλοι. Αν ζεματίσουμε για πολύ λίγο (λιγότερο από 3'- αν και εξαρτάται από το λαχανικό, υπάρχουν πίνακες που υποδεικνύουν τον ιδανικό χρόνο ζεματίσματος για το καθένα), τότε αντί να σταματήσει η δράση των ενζύμων, ενεργοποιείται- ενώ αν τα παραζεματίσουμε, τότε μαγειρεύονται πλήρως και χάνουν βιταμίνες, μέταλλα, άρωμα και χρώμα.

Τέλος οι οδηγίες λένε ότι πρέπει αμέσως μετά το ζεμάτισμα να τα βάλουμε σε παγωμένο νερό και να τα στραγγίσουμε- στεγνώσουμε όσο μπορούμε πριν μπούνε στην κατάψυξη.

Gianni said...

Καλημέρα.
Σαφώς και είναι ψιλοχάλια ο βασιλικός από την κατάψυξη, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή.
Προσπαθώ να τον ρίχνω όσο πιο εργά γίνεται στο φαγητό για να δίνει το άρωμα.

Αγγελική Ν said...

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω ένα άλλο θέμα! Ξέρουμε ότι όλα τα πλαστικά δεν κάνουν για τρόφιμα, πρέπει να έχουν ειδική σήμανση. Κάνουν όλες οι πλαστικές συσκευασίες για την κατάψυξη? Είχα διαβάσει ένα σημείωμα, που αποδιδόταν σε μεγάλο νοσοκομείο (αλλά ποιος ξέρει ποιος το έγραψε), ότι τα πλαστικά μπουκάλια με το νερό, στην κατάψυξη, εκλύουν διοξίνες! Δεν έχω τις γνώσεις να κρίνω αυτές τις «πληροφορίες»… Αυτός είναι ο λόγος που προτιμώ να πετάω ληγμένα, να αγοράζω μικρές ποσότητες, να ψωνίζω λιγότερα πράγματα, περισσότερες φορές την βδομάδα!

Δώρα said...

Κάλλη συμφωνώ απόλυτα,είναι πρόβλημα όταν μαγειρεύεις για 2 άτομα και πρέπει να έχεις φρέσκα πράγματα στη διάθεσή σου.Επιπλέον,δεν υπάρχει καιρός για να πηγαίνεις κάθε τρεις και δύο στο σούπερ μάρκετ,οπότε κι εγώ καταψύχω ό,τι γίνεται.Όχι όλα βέβαια..!!!
Μια φίλη μου είπε πώς να αποθηκεύσω τις φράουλες για να τις βάλω σε γλυκό ολόκληρες και πραγματικά διατηρήθηκαν πάρα πολύ καλά!

Αγγελική Ν said...

Για την συντήρηση τροφίμων στο σπίτι ένα πολύ καλό link είναι http://www.uga.edu/nchfp/index.html

Kalliope said...

Αγγελική ρώτησα χτες μια φίλη μου διαιτολόγο που έχει κάνει πολλά σεμινάρια για την υγιεινή τροφίμων και είπε ότι τα πιο κατάλληλα σκεύη για αποθήκευση στην κατάψυξη είναι τα ειδικά σακουλάκια του εμπορίου και τα τάπερ που γράφουν ότι είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Και ανάμεσα στο αλουμινόχαρτο και τη μεμβράνη, προτιμότερη είναι η μεμβράνη λέει.

Τα δοχεία τροφίμων (και του νερού υποθέτω) περνάνε από αποστείρωση και είναι για το συγκεκριμένο προϊόν, για να ξαναχρησιμοποιηθούν πρέπει να ξαναπεράσουν από αποστείρωση.
Την παρακάλεσα να μας γράψει κάτι σχετικά με απλές οδηγίες για τη συντήρηση στον καταψύκτη γιατί είπαμε πολλά ωραία που αξίζει να γραφτούν εδώ.

Kalliope said...

Δώρα αν και πέρασε η εποχή τους τώρα, πώς κατέψυξες τις φράουλες; Βέβαια μετά πάνε για γλυκό, όχι να φαγωθούν σαν φρέσκιες,ε; Έχω διαβάσει ότι τα φρούτα μπορούμε να τα καταψύξουμε για να μπούνε πχ μετά σε μπλέντερ για σμούθι. Μπανάνες, φράουλες, ποια άλλα άραγε;

Αγγελική Ν said...

Κάλλη μου, σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Μέχρι η Δώρα να μας πει τι έκανε, θα σου πω τι έκανα εγώ!
Φράουλες έχω καταψύξει μια φορά, από περιέργεια. Αφού πήρα μισό κιλό, κόκκινες αλλά όχι πολύ ώριμες, τις έπλυνα και αφαίρεσα τα κοτσανάκια. Μετά, όπως ήταν ολόκληρες τις πασπάλισα με ζάχαρη (δεν θυμάμαι πόση), να πάει παντού. Τις ανακάτεψα ελαφρά και τις άφησα να σταθούν 15 λεπτά. Τις χώρισα σε δυο μέρη και τις τοποθέτησα σε 2 γυάλινα βαζάκια. Δεν γέμισα τα βαζάκια ως επάνω, άφησα στο επάνω μέρος του κάθε βάζου καινό χώρο, περίπου 1 1/2 δάχτυλα. Όταν τα ξεπάγωσα οι φράουλες ήταν κατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν σε γλυκό. Ήταν πολύ καλές και έμοιαζαν με φρέσκιες, αλλά ήταν λίγο πιο μαλακιές από αυτές που θα έτρωγα, με ικανοποίηση, μόνες τους. Όπως γίνονται όταν τις κόψεις και βάλεις ζάχαρη και τις ξεχάσεις 2-3 μέρες στο ψυγείο! Τις χρησιμοποίησα σε τσιζ κέικ και όλοι ρωτούσαν από πότε αγοράζω φρούτα εκτός εποχής....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...