Wednesday, June 18, 2008

Γεμιστά με φρούτα και ξηρούς καρπούς

Την αρχική ιδέα γι αυτά τα αλλιώτικα γεμιστά την έχω πάρει από μία συνταγή της Ελένης Χ. από την εποχή του Hungry και την έχω τροποποιήσει στα γούστα μου.
Υλικά
15 πιπεριές για γέμισμα
350 γρ.κιμάς μοσχαρίσιος
3 κ.σ.ρύζι
5 κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μάνγκο
1 μεγάλο ροδάκινο (ή 2 μικρά)
1 1/2 ξινόμηλο
100 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
1 πακετάκι κουκουνάρια
κρασί κόκκινο
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο, ρίγανη, δυόσμος, μπαχάρι, γαρύφαλλο, πάπρικα, chillies, ζάχαρη
Εκτέλεση
Σωτάρουμε τον κιμά με ελάχιστο λάδι και αφού πάρει χρώμα ρίχνουμε και τα σκορδοκρέμμυδα. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο. Προσωπικά ρίχνω και λίγη ζάχαρη. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να γίνει ο κιμάς. Προσθέτουμε νερό όταν χρειάζεται.
Στο μεταξύ αδειάζουμε τις πιπεριές, κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα φρούτα και σπάμε ελαφρά στην μουλινέττα τα αμύγδαλα.
Όταν κρυώσει λίγο ο κιμάς, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Δηλαδή τα φρούτα, τα ξηροκάρπια, το ρύζι, τα μπαχαρικά και τα μυριστικά. Γεμίζουμε, περιχύνουμε με λίγο κρασί κόκκινο, νερό, λάδι και λίγο χυμό ντομάτας και πασπαλίζουμε τα καπάκια με φρυγανιά, για να μην μαυρίσουν στο ψήσιμο. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγες πατάτες στα κενά των γεμιστών.
Ψήνουμε στους 210ο C για 1 ώρα. Ελέγχουμε και αν χρειαστεί σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα, αναλόγως τον φούρνο.
Συνοδεύουμε με μια σάλτσα γιαουρτιού, όπου έχουμε προσθέσει λίγο από το μείγμα των φρούτων λειωμμένο, βαλσαμικό ξίδι, ελαιόλαδο, αλάτι και λευκό πιπέρι.

15 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Από τα πιο πρωτότυπα γεμιστά που έχω δει!! Συνοδευόμενα και με την σάλτσα γιαουρτιού, πρέπει να είναι τέλεια!!
Σήμερα που θα επισκεφτώ το γνωστό μεγάλο Σ/Μ θα εφοδιαστώ με τα απαιτούμενα για να τα φτιάξω. Και αισιοδοξώ να φάει γεμιστά και ο Κ. που τρελαίνεται για συνδυασμούς φαγητών με φρούτα:)

Kalliope said...

Δεν έχω κάνει ποτέ γεμιστά, αλλά αυτά νομίζω ότι θα τα αποτολμήσω σίγουρα κάποια στιγμή. Πολύ αρωματικά φαίνονται!

heart n soul said...

μούρλια!

Anonymous said...

Περί ορέξεως ...κολοκυθόπιτα...

Gianni said...

Η παλιά καλή Jua με τα ξηροκάρπια της!!!
Πέρασε η περίοδος βαρεμάρας;

Anonymous said...

Εμετικό

Juanita La Quejica said...

Έλενα, στον Κ. θα αρέσουν σίγουρα, αν κρίνω από την αγαπημένη του πίτσα.
Καλλοποππάκι, έλα να στα φτιάξω τον Αύγουστο!
Heart, φαντάζομαι ότι αν αντικαταστήσουμε τον κιμά με ρύζι ή πληγούρι, πάλι νοστιμότατα θα είναι.
Μάλλον Γιάννη, μαζί με τις εξετάσεις. Προς μεγάλη ικανοποίηση -για την συγκεκριμένη συνταγή- συζύγου, αδερφού και -λιγότερο- πατέρα.

Anonymous said...

Με το που ανοιξα τη σελίδα και είδα τίτλο γνωριζα τον μαγειρα!!!!
Μπορώ παρακαλώ να εχω την τελευταία πιπερίτσα;
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

Anonymous said...

ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.
Δ

Anonymous said...

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗς ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΜΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ
Δ

Juanita La Quejica said...

Σταυρούλα μου, τώρα που τελειώνω, να οργανωθούμε να φτιάξω ένα μεγάάάάλο ταψί και με το καλό να έρθετε στην βεράντα μας (αν έχετε και το κατιτί σας σε σάμαλι, ξέρετε, δεν είμαστε ακατάδεκτοι) να τα δοκιμάσετε όλοι.
Όσο για τον Δ... μην μαρτυρήσετε στην μαμά του ότι τα έφαγε και του άρεσαν... δεν θα μου το συγχωρήσει ποτέ, χαχα!

Αγγελική Ν said...

Μοσχοβολάνε! μου σπάσανε την μύτη!
Ξηροκαρπίτα συνέχισε! Ο αγώνας δικαιώνεται!

Nena said...

Συνήθως η Ελένη Χ. μας εντυπωσίαζε με τις συνταγές της που δεν είχαν μόνο πρωτοτυπία, αλλά και γεύση. Δεν ξέρω πόσο έχεις επέμβει αλλά μου "μυρίζεται" ωραία συνταγή/δουλειά. Ασε που βασίζομαι στο γούστο του Δ. Φαντάζομαι ότι θα μου αρέσουν γιατί μ έχεις συνηθίσει σε νοστιμιές.
Πάντως αν ήταν να πω τα Α ρνητικά μου σχόλια τα εμετικά, δεν θα τα έλεγα Α νώνυμα.

Penelope said...

Καλά το είπε ο Γιάννης...
η παλιά Juanita ξανά χτυπά!

Juanita La Quejica said...

Αγγελική, το κακό είναι ότι ξέμεινα από αμύγδαλα και έτσι δεν μπορώ να φτιάξω τα σπανιόλικα καλαμαράκια μου σήμερα. (Περιμένουμε ανταπόκριση από την νέα εξόρμηση όταν κάνεις κέφι!)
Νενάκι, πώς τα καλοπεράσατε στην Πόλη; Εκεί φαντάζομαι πόσο τέλεια θα είναι τα γεμιστά! Έχω το λινκ της συνταγής στο σημείο που γράφω "Hungry", αν θελήσεις να δεις και την πρωτότυπη. Εγώ μάλλον την έχω κάνει λίγο πιο εύκολη. Από τις αγαπημένες μας καλοκαιρινές. Για τα ανώνυμα τώρα, έχουμε συνηθίσει, ούτε καν τα διαβάζουμε.
Πηνελόπη, ναι, σαν τον Ζορρό ένα πράγμα, χαχα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...