Wednesday, June 11, 2008

Κατασκευή κοσμημάτων!

Σας άρεσαν τα δαχτυλιδάκια, που έφτιαξα για τα ποτήρια μου?
Τότε πιστεύω ότι θα σας αρέσει να μάθετε πως μπορείτε να φτιάξετε, με τα χεράκια σας, κάποια βασικά κοσμήματα, δώρα για σας και όσους αγαπάτε!
Ας αρχίσουμε με ένα απλό κολιέ.
Χρειάζεται ένα εργαλείο, εύκαμπτο σύρμα (ειδικό), ή κλωστή για κοσμήματα, ή πετονιά χοντρή, χάντρες, στοπάκια και κούμπωμα.
Το απαραίτητο εργαλείο είναι το μητοτσίμπιδο, το κίτρινο εργαλείο στην φωτογραφία. Για τα κοσμήματα το μητοτσίμπιδο, πρέπει να μην έχει γραμμώσεις στο εσωτερικό του, για να μη «τραυματίζει» τα μέταλλα, με τα οποία έρχεται σε «στενή επαφή». Αν χρησιμοποιούμε ασημένιο σύρμα ή κουμπώματα καλό είναι να βάζουμε ένα πανί ανάμεσα στο εργαλείο και το ασήμι, για να μη γδέρνεται το μαλακό μέταλλο. Εργαλεία για κοσμήματα πωλούνται στην Αθήνα, Πλατεία Καρύτση 11, αλλά και σε μαγαζιά στην οδό Αθηνάς στο ύψος της οδού Βίσσης, κοντά στο Μοναστηράκι.Το συρματάκι, την κλωστή για κοσμήματα, ή την πετονιά την βρίσκουμε σε μαγαζιά που πουλούν χάντρες (πχ στην Αθήνα, στην Περικλέους, στην Μιλτιάδου στην οδό Ηφαίστου στο Μοναστηράκι, ή πίσω από την Μητρόπολη). Προτιμώ το συρματάκι. Μοιάζει σαν μινιατούρα συρματόσκοινο. Περνάει πιο εύκολα στις χάντρες, δεν κόβεται και δουλεύεται εύκολα.
Υπολογίζουμε το μήκος του κολιέ που θέλουμε να κάνουμε και κόβουμε αναλόγως το συρματάκι. Για ένα κοντό, κλασσικό κολιέ στην βάση του λαιμού χρειάζεται περίπου 47 εκατοστά σύρμα. Ενώ, για ένα μακρύ που φτάνει ως την μέση χρειάζεται περισσότερο από 1 μέτρο.
Χάντρες ή πέρλες ή πέτρες πουλάνε σε ειδικά μαγαζιά, που θα εντοπίσετε (στα ίδια που ανέφερα πριν). Συχνά όμως, υπάρχουν άφθονες χάντρες στο σπίτι, από χαλασμένα, ή παλιά κοσμήματα που βαρεθήκατε και θέλετε να τα ανανεώσετε. Οι χάντρες μπορεί από γυαλί, από πηλό, από ξύλο, κουκούτσια αποξηραμένα, από πλαστικό, από μέταλλο, ή ημιπολύτιμες πέτρες, κογχύλια, μαργαριτάρια, κοράλλια κλπ Ή μπορεί να τις φτιάξετε με πλαστικό πηλό κλπ.!Τα στοπάκια (crimp bead), που τα βλέπετε στην παραπάνω φωτογράφία, είναι μπαλάκια, σφαιρίδια ή κυλινδράκια, από μαλακό μέταλλο, τα οποία τα παραμορφώνουμε με το μιτοτσίμπιδο, και τα κάνουμε σχεδόν επίπεδα, αφού τα περάσουμε στο συρματάκι. Με τον τρόπο αυτό στερεώνουμε χάντρες ή κουμπώματα σε συγκεκριμένες θέσεις. Καλύτερα είναι τα ασημένια. Στοπάκια πουλάνε στα μαγαζιά με τις χάντρες. Στα ίδια μαγαζιά βρίσκουμε και κουμπώματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουμπώματα από παλιά μας κοσμήματα, ή να φτιάξουμε δικά μας από σκληρό σύρμα (αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Αν το κολιέ είναι μακρύ, και χωράει να περάσει από το κεφάλι μας, δεν χρειάζεται κούμπωμα.
Για το πρώτο κολιέ, που θα σας παρουσιάσω, θα χρησιμοποιήσω συρματάκι, κοράλι, χάντρες μαύρες από γυαλί και ασημένιες και ένα απλό σχετικά κούμπωμα.
Βάζω τις χάντρες την μια δίπλα στην άλλη για να αποφασίσω το μέγεθος του κολιέ και το σχέδιο. Συνήθως διατηρώ μια συμμετρία για να είναι πιο αρμονική η σύνθεση. Άλλες φορές που έχω κάποια εντυπωσιακή χάντρα, σπάω την συμμετρία, για να τονίσω το αποτέλεσμα. Αυτό είναι θέμα σχεδιασμού και έμπνευσης της στιγμής!
Κόβω το σύρμα μεγαλύτερο κατά 2-3 πόντους από το τελικό μέγεθος του κολιέ.Περνάω στην μια άκρη του σύρματος ένα στοπάκι. Περνάω το ένα κούμπωμα. Ξαναπερνάω το σύρμα από το στοπάκι δεύτερη φορά, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Παραμορφώνω το στοπάκι, με το μιτοτσίμπιδο, κάνοντάς το επίπεδο, όσο πιο κοντά στο κούμπωμα μπορώ.Με τον τρόπο αυτό στερεώνω το ένα κούμπωμα. Περνάω στο σύρμα τις χάντρες, με την σειρά που έχω επιλέξει. Οι πρώτες χάντρες περνάν σε διπλό σύρμα, δηλ. και στο μικρό κομμάτι του σύρματος που περίσσεψε στην αρχή. Αφού τις περάσω όλες βάζω ένα στοπάκι το δεύτερο κούμπωμα και στρίβω το σύρμα να ξαναπεράσει στο στοπάκι. Προσεκτικά σπρώχνω την άκρη του σύρματος μέσα στις τελευταίες χάντρες και με το μιτοτσίμπιδο σφίγγω το στοπάκι στο κούμπωμα. Φροντίζω να μην περισσεύει σύρμα, αλλά το μήκος του να είναι ακριβώς όσο χρειάζεται για το κολιέ, ρυθμίζοντας πόσο θα τυλιχτεί το σύρμα. Όταν το πετύχω και δεν υπάρχουν κενά, σφίγγω με το μιτοτσίμπιδο και παραμορφώνω το στοπάκι, κλείνοντας το κολιέ! Αυτό ήταν!
Το κολιέ μπορεί να φορεθεί, να χαριστεί ή και να πουληθεί! Είναι εύκολο!
Αν σας φάνηκε πολύπλοκο, φταίει ότι προσπαθώ να το πω με αναλυτική περιγραφή και για κανέναν άλλο λόγο. Και όσο τα καταφέρνω στις κατασκευές, τόσο δυσκολεύομαι στις περιγραφές…
Τώρα που κατακτήθηκαν τα βασικά υπάρχουν χίλιες παραλλαγές πάνω στην βασική κατασκευή. Πρώτη ιδέα, να μην είναι η μια χάντρα δίπλα κολλητά στην άλλη, αλλά να κρατάν αποστάσεις μεταξύ τουςΑν χρησιμοποιούμε ξανά σύρμα για την κατασκευή θα χρειαστούμε περισσότερα στοπάκια! Θα σχεδιάσουμε το κολιέ μας, μήκος, θέση χαντρών κλπ. Θα κόψουμε το σύρμα, στο μέγεθος που υπολογίζουμε. Θα περάσουμε το στοπάκι και το πρώτο κούμπωμα όπως κάναμε πριν. Θα στερεώσουμε το κούμπωμα. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα στοπάκι, θα το στερεώσουμε και θα βάλουμε την πρώτη χάντρα στην θέση της. Ένα δεύτερο στοπάκι θα την στερεώσει. Θα μετρήσουμε το κενό που θέλουμε να αφήσουμε ανάμεσα στη πρώτη και την δεύτερη χάντρα. Θα σημαδέψουμε με μαρκαδόρο την απόσταση στο σύρμα. Στο σημείο αυτό θα σερεώσουμε ένα ακόμα στοπάκι. Μετά θα βάλουμε τη 2η χάντρα και θα την στερεώσουμε στην θέση της με στοπάκι. Θα συνεχίσουμε με την ίδια λογική μέχρι να ολοκληρωθεί το κολιέ μας!
Αν αντί για σύρμα χρησιμοποιήσουμε δέρμα ή κορδονέτο, μπορούμε, αντί για στοπάκια, να κάνουμε κόμπους!
Τις αποστάσεις μπορούμε να τις κάνουμε με αλυσίδα! Την αλυσίδα την αγοράζουμε έτοιμη, γιατί είναι ζόρικο να την φτιάξουμε με τα χεράκια μας. Όμως για να συνδέσουμε την αλυσίδα με τις χάντρες θέλει κάποια δουλίτσα, περισσότερα εργαλεία και επιπλέον υλικά! Χρειάζεται εκτός από το μιτοτσίμπιδο, ένα πενσάκι με κυλινδρικές μύτες και ένας μικρός κόφτης.
Κρατώντας το μιτοτσίμπιδο και το πενσάκι αντίστροφα μπορούμε να ανοίξουμε και να κλείσουμε έναν κρίκο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε και κλείνουμε τους ακριανούς κρίκους της αλυσίδας για να την ενώσουμε με τις χάντρες του κολιέ.
Οι χάντρες στην περίπτωση αυτή μπορεί και να μην θέλουμε να είναι περασμένες σε σύρμα όλες μαζί αλλά μια –μια. Σε αυτήν την περίπτωση παίρνουμε ένα σύρμα και φτιάχνουμε βρόγχους. Υπάρχουν, στα μαγαζιά με τις χάντρες, έτοιμα συρματάκια, που έχουν στην μια πλευρά απλό βρόγχο ή μοιάζουν σαν καρφίτσα. Επειδή ένα σχέδιο είναι πιο εύκολο να εξηγήσει, παρά χίλιες λέξεις, σας παρουσιάζω σε σκίτσα πως διαμορφώνεται ο απλός βρόγχος και πως ο τυλιγμένος βρόχος. Με αλυσίδες, χάντρες περασμένες σε σύρμα και διαμορφωμένους βρόγχους και κρίκους μπορείτε να φτιάξετε ότι βάλει ο νους σας! Κολιέ, βραχιόλια, σκουλαρίκια, ζώνες! Φαντασία να έχετε!Καλή επιτυχία!

24 comments:

Nena said...

Καταπληκτική Αγγελικούλα, χρυσοχέρα, και έτοιμα δεχόμαστε!Πράγματι είσαι πολύ αναλυτική ώστε όσων πιάνουν τα χέρια να μπορουν να κάνουν ό,τι τους αρέσει. Το μελετάω το θέμα μολονότι ο εγκέφαλός μου έχει εντολή ανικανότητας σε λεπτές δουλειές. Με τις πρίζες και τα φις τα πάω καλύτερα.

kiki said...

Βρε θηρίο! Μέχρι και μηχάνημα που τις στρώνεις για να δεις το μήκος έχεις; Πολύ επαγγελματικό! Και πολύ βολικό γιατί μπορείς να τις παρατάξεις και να δεις όλο το σχέδιο. Εγώ όταν κάνω το μετράω στο λαιμό μου! Πολύ ωραίες οι οδηγίες χρυσοχέρα Αγγελική!

Penelope said...

Προσωπικά εγώ αυτό το λέω "ταλέντο"! Γιατί για να δημιουργήσεις τέτοια όμορφα "τζοβαϊρια" μόνον η υπομονή δεν είναι αρκετή! Χρειάζονται κι' άλλα πράγματα, και εσύ φαίνεται πως τα διαθέτεις Αγγελική μας.

Αγγελική Ν said...

Χαχα! Νενα μου, αν φτιάχνεις τα ηλεκτρικά του σπιτιού, σε βεβαιώνω ότι το κολιέ είναι απλούστερο! Δοκίμασε και θα δεις!
Κική μου, επειδή στην Ν Αφρική η απασχόληση με τις χάντρες είναι πολύ διαδεδομένη, αυτή τη βάση την βρίσκεις παντού! Είναι από πλαστικό σε φόρμα, που στο επάνω μέρος είναι βελουτέ για να «σταματούν» οι χάντρες. Την αρίθμηση την βλέπεις…
Πηνελόπη μου, χαχα ταλέντο…. (ας μην επεκταθώ) Μη ξεχνάς πως έχω κάνει χρόνια μαθήματα σύνθεσης. Βλέπεις το επάγγελμα το απαιτεί!

Αγγελική Ν said...

Κική μου, δείξε μας κανένα κολιέ σου!

Kalliope said...

Αγγελική με συγκίνησες και με ταρακούνησες! Για δύο χρόνια ασχολιόμουν με το άθλημα στην Αγγλία αλλά μετά για διάφορους λόγους η δημιουργικότητά μου στις κατασκευές πάγωσε (ή μετατέθηκε ίσως στην κηπουρική και τις μαρμελάδες και τα λικέρ) και τώρα προσπαθώ να την ξυπνήσω σιγά σιγά.
Μία συμβουλή σε όσους αποτολμήσουν: προσοχή στις επιφάνειες εργασίας σας, να βάζετε έναν μεγάλο δίσκο με πλαίσια για να μην κατρακυλάνε οι χάντρες- επίσης το σπορ αυτό σηκώνει μεγάλη οργάνωση για τα υλικά- εγώ χρήσιμα βρήκα τα μαστορικά κουτιά με τα συρταράκια για βίδες και παξιμάδια.

Μπας και κάνω καμιά επίκληση στη Μούσα;;

ΕΛΕΝΑ said...

Aγγελικούλα
Είσαι παντού ταλαντούχα και χρυσοχέρα, γεια στα χεράκια σου και στην υπομονή σου:))

Juanita La Quejica said...

Χρειάζεται καλλιτεχνική φύση και έμπνευση για να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο Αγγελική μου, δεν αρκεί νομίζω μόνο η εκπαίδευση! Αν κρίνω από τα κρικάκια που είναι σκέτα κοσμήματα και ζηλεύω τα ποτηράκια όταν τα φοράνε, τότε φαντάζομαι τί φτιάχνεις και για κανονικά κοσμήματα! Φαίνεται και στις φωτογραφίες το "μάτι του καλλιτέχνη"!
Καλλοποππάκι, άντε, λες με το κείμενο της Αγγελικής να σου ανοίξει και πάλι η όρεξη; Θυμάμαι τις φωτογραφίες που μου έστελνες με ένα γραφείο γεμάτο υλικά!

popelix said...

Αχ ... τώρα θα γκρινιάξω και εγώ για ένα από τα αγαπημένα μου χόμπυ, το οποίο έχω προσωρινά παρατήσει. Χαντρούλες έπαιρνα από internet και κάποιες λίγες από το Μοναστηράκι. Τις έχω τακτοποιημένες στα κουτάκια τους και ένα μικρό στοκ από κοσμήματα περιμένει υπομονετικά για να γίνει δωράκια! Είχα φτιάξει και σελιδούλα την οποία έχω παρατήσει τώρα πια http://homepages.pathfinder.gr/kfoun Έκανα και έκθεση κανα δυό φορές για φίλες και γνωστές, μεγάλος τζερτζελές! Μάθε τέχνη κι΄ άστηνε και άμα βουλιάξει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ... πιάστηνε!!!

Rena said...

Αγγελική απίστευτη δουλειά!! Μπράβο σου. Είμαι εντυπωσιασμένη. Φαντάζομαι φτιάχνονται και βραχιόλια με τον ίδιο τρόπο ε?

witchofdaffodils said...

ωωω, εξαιρετικό χόμπυ, αναλυτικές οδηγίες, υπέροχη δουλειά!
Και χρειάζεται και γούστο αλλά και μεγάλη υπομονή.

Brava, bravissima Αγγελική :)

Maria B. said...

Πω Πω Αγγελικούλα μου τέλεια!! τέλεια!!! ευχαριστούμε για την αναλυτικότατη περιγραφή.

χρυσά τα χεράκια σου.

elie said...
This comment has been removed by the author.
elie said...

Κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ!
Σας βγάζω το καπέλο μου, το κολάρο μου (καινούριο μου αξεσουάρ αυτό!) και ό,τι άλλο έχω που βγαίνει εύκολα.

Εύγε, είναι πολύ ωραία και... επαγγελματικά όλα αυτά!

Juanita La Quejica said...

Ωπ! Τί κολάρο Elie; Έχεις αυχενικό; Χτύπησες; Όλα καλά;

heart n soul said...

αγγελική τι να πω, τα παν όλα οι κόρες, να ρωτήσω μόνο τι άλλο ταλέντο μπορεί να κρύβεις, είδαμε της χειροτεχνίας, της μαγειρικής, της φωτογραφίας!!!, της χρυσής καρδιάς, με τι άλλο θα μας τρατάρεις? Προσθέτω κι εγώ το όνομά μου στον κατάλογο των εμπνευσμένων, κική, κάλλη, ποπελίξ,(κορίτσια ξαναπιάστε τα σύνεργα), η elie σε βαθμό στριπτίζ φτάνει, (elie καλά?) με τσιγκλίσατε!

Μάγια said...

θέλει σίγουρα ταλέντο και μεράκι! μπράβο αγγελική!

Αγγελική Ν said...

Κάλλη μου, με έχεις τόσες φορές σπρώξει να σκεφτώ και να πράξω, ώστε το θεωρώ τιμή μου, να σε «ταρακουνήσω» μια φορά και εγώ! Εγώ έφυγα από τις μαρμελάδες και τα λικέρ, κρίνοντας ότι τα κοσμήματα είναι… fat free!
Στην επιφάνεια εργασίας ο δίσκος με τα πλαίσια για να μην κατρακυλάνε οι χάντρες, εμένα, δεν με βολεύει. Έχω βρει ένα πανί βελουτέ, που απλώνω στον πάγκο, που μειώνει την τριβή και σταματά τις αναρχοαυτόνομες χάντρες.
Έλενα, εσύ μιλάς για υπομονή? Εγώ θαυμάζω, κάθε φορά, τα αριστουργηματικά παρουσιασμένα πιάτα σου!
Χουά, ευχαριστώ. Ένας φαύλος κύκλος είναι αυτός! Σπουδές, skills, ελεύθερος χρόνος, δυνατότητες που σου δίνει η περιοχή που μένεις κλπ… Σε φωτογραφίες δεν έχω τα καλύτερα δείγματα της δουλειάς μου γιατί έχουν δωριστεί! Το καλύτερό μου νομίζω ότι ήταν ασημένια σκουλαρίκια με πέτρες ροζ κουάρτς και χάντρες σβαρόφσκυ (μπλε, πράσινη, βυσσινί, γκρι).
Popelix πολύ όμορφη η δουλειά σου! Δουλεύεις πολύ ωραία και τον πλαστικό πηλό!
Rena, ναι, ότι θες μπορείς να φτιάξεις με τα στοπάκια, σύρμα και χάντρες. Μέχρι και «σαγιονάρες» φτιάχνεις: Αγοράζεις δερμάτινες από το Μοναστηράκι, τις τρυπάς καταλλήλως στον τσαγκάρη σου και στολίζεις με χάντρες ή κογχύλια! Η τελευταία φωτογραφία, τα ροζ σβαρόφσκυ, είναι βραχιόλι.
Μαγισσούλα, εσύ με το μαγικό ραβδάκι σου, δεν χρειάζεσαι τίποτα…. Δεν είναι δουλειά που χρειάζεται υπομονή. Το κολιέ τελειώνει σε 10 λεπτά, από έναν που ασχολείται για 1η φορά. Το μάζεμα των χαντρών χρειάζεται υπομονή και τάξη!
Μαράκι τι έγινε με τις εξετάσεις? Όλα καλά?

Αγγελική Ν said...

Elie μου, τι έπαθες? Γιατί κολάρο? Ελπίζω να είσαι καλά! Όσο για τα κολιέ είναι ερασιτεχνικότατα!
Καρδούλα, είμαι… κρυφή/ό (ταλέντο κλπ) γενικώς… Τι έγινε με τις φωτογραφίες? Καλά αποτελέσματα?
Μάγια, χρόνο, εργαλεία και υλικά χρειάζεται! Πίστεψέ με! Επειδή σταμάτησα, λίγο απότομα, να δουλεύω (σαν τρελή), αν δεν εύρισκα χόμπι, θα… σαλτάριζα!

Μαριλένα said...

να το προσπαθήσω;
σε βραχιολάκια όμως που ένα φετιχ το έχω :)))

Αγγελική μπράβο και χίλια μπράβο!
και για τα κοσμήματα, αλλα΄και για την περιγραφή :))

Αγγελική Ν said...

Σ ευχαριστώ Μαριλένα μου! Να το προσπαθήσεις και ότι χρειαστείς, τα λέμε!
Τα βραχιολάκια, σε σας που έχει καλοκαίρι, είναι φετίχ!

"ζαχαρούλα.." said...

θέλει και υπομονήηηηηηηηηηηηη...

εγώ που να την βρω?????????????

PYLH said...

Θα ήθελα την βοήθειά σας στο εξής: Γνωρίζετε που μπορώ να βρώ ένα ειδικό "δοχείο" ή αλλιώς bead spiner,στο οποίο τοποθετούνται οι χάντρες και έτσι πολύ εύκολα μπορείς να τις περάσεις στο σύρμα σου?

drosostalitsa said...

Η δημιουργία κοσμημάτων είναι μια μαγευτική ασχολία! Εμένα τουλάχιστον με ηρεμεί και είμαιτόσο περήφανη όταν φοράω ένα κοσμημα που έχω φτιάξει με τα χεράκια μου!
Στο blog μου έχω αναρτησει πολλές τεχνικές βήμα βήμα για να φτιάξεις μόνη σου τα δικά σου χειροποιητα κοσμηματα!
http://kosmimatamexantres.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...