Thursday, August 14, 2008

Μεγάλο Πάπιγκο

Η συγγραφέας Λένα Μαντά, πέρασε μερικές όμορφες μέρες των διακοπών της στο Μεγάλο Πάπιγκο και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της. "Το τοπίο μαγεύει εκεί πάνω στα Ζαγοροχώρια. Η φύση, σου επιβάλλεται, τα βουνά κόβουν την ανάσα και σε κάνουν να αισθάνεσαι περίεργα μικρός και ασήμαντος ως όφειλες.Καλοκαίρι στο Μεγάλο Πάπιγκο, όπου Πάπιγκο σημαίνει φαλακρό βουνό σύμφωνα με τους ντόπιους, και η θερμοκρασία στους 14 βαθμούς....Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι θέλει μόνο θάλασσα; Το αντίθετο.... Δροσιά και ανάσες καθαρές, πλυμένες στην πρωινή πάχνη. Νερά που κυλάνε από παντού και ο ήχος τους ξυπνάει κάτι ξεχασμένο στην πολύβουη καθημερινότητα όλων μας.... Την γαλήνη....Λίγο έξω από το Μεγάλο Πάπιγκο μικρές λίμνες που αιώνες τώρα, διαβρώνουν λευκά βράχια. Μου θύμισαν τα λουτρά της Αφροδίτης πάνω στον Όλυμπο και κάνουν την φαντασία μου να οργιάζει για μικρές νύμφες των νερών που μπορεί να είναι κάπου κρυμμένες και να μας παρακολουθούν και να γελούν μαζί μας που είμαστε βουτηγμένοι σε μια ζωή που δεν ονειρευτήκαμε, αλλά που ζούμε από κεκτημένη ταχύτητα.Κανένας ήχος δεν φτάνει εκεί και το αυτοκίνητο που μας εξυπηρετεί μοιάζει ιεροσυλία.....Ο πολιτισμός εκεί πάνω και μέσα σε δέντρα που σκύβουν καθώς τα βαραίνει η σοφία των αιώνων της ύπαρξής τους, μοιάζει κακόγουστη πινελιά, εντελώς περιττή.
Τελικά ναι...Ποιός είπε ότι το καλοκαίρι είναι μόνο για θάλασσα;Λένα Μαντά"

7 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Tι να πω??
Οι φωτογραφίες σου Λένα απλά υπέροχες, όσο υπέροχες είναι και οι αναμνήσεις μου από τα μέρη αυτά.
Μέρη που πραγματικά αξίζει να τα γνωρίσουν όλοι, που προσφέρουν απλόχερα εξαιρετική φυσική ομορφιά και γαλήνη:)
Tα Ζαγοροχώρια τα έχω επισκεφτεί και χειμώνα, άλλη ομορφιά τότε!!
Να είσαι καλά να χαίρεσαι πάντα όμορφα ταξιδάκια παρέα με τους αγαπημένους σου:)

witchofdaffodils said...

Είναι υπέροχο και η αίσθηση δεν περιγράφεται!

Στόχος μου είναι την επόμενη φορά η Δρακολιμνη..

Maria B. said...

Κυρία Μαντά, υπέροχες οι φωτογραφίες σας όπως και τα βιβλία σας. Ειμαι λάτρης των βιβλίων σας-τα εχω διαβάσει όλα - ακόμη και το καινούργιο σας ''η αλλη πλευρα του νομίσματος''.

χαίρομαι πολύ που ήρθατε στην ομορφη παρέα μας.

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε πολύ για το "μοίρασμα" αυτών των όμορφων στιγμών στο Πάπιγκο.

Nena said...

Τι ωραία που τα γράφει η Λένα (μας?) και τι υπέροχες φωτογραφίες. ΄Οσο και να τα έχουμε δει από κοντά, το άλλο μάτι και η άλλη περιγραφή μας δίνει περισσότερα. Ευχαριστώ κι εγώ.

Gianni said...

Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω. Το κείμενο ή τις φωτογραφίες;
Έχω πάει και εγώ πολλές φορές αλλά όλες χειμώνα. Μετά όμως από τέτοις παρουσιάσεις το σκέπτομαι και για καλοκαιρινή εξόρμιση.

Pericles Christou said...

Πολλές καλημέρες από τα Ιωάννινα.

Οι φωτογραφίες δε λένε τίποτα σε αυτό που βιώνεις πραγματικά. Είναι (οι φωτογραφίες) απλά, ψήγματα αναμνήσεων, λήψεις της στιγμής σε ένα φυσικό τοπίο που συνεχώς μεταβάλλεται...

Η δρακόλιμνη είναι φανταστική τόσο το χειμώνα για ανάβαση στα χιόνια όσο και την άνοιξη που η μαγεία της φύσης είναι μπροστά στα μάτια σου. Βέβαια πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι καθότι η διάρκεια της ανάβασης είναι 8 ώρες (πήγαινε-έλα).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...