Wednesday, September 24, 2008

Ετοιμο σε 40' το πολύ!

Μαζί με τα πρωτοβρόχια, έρχεται και η επιστροφή στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Τρέξιμο, κούραση, ένταση.
Τελείωσε για φέτος -αν άρχισε ποτέ- η θερινή ραστώνη.
Χρειαζόμαστε όταν μαζεύεται η οικογένεια στο τραπέζι -μάλλον ένα ακόμα όνειρο θερινής νυχτός- ένα πιάτο με κάτι νόστιμο, χορταστικό, ελαφρά πικάντικο, όχι ιδιαίτερα παχυντικό. Κάτι που να μας χορτάσει και να μας "ξεκουράσει" όταν θα το απολαύσουμε με τους δικούς μας, αλλά και που να μην μας έχει βγάλει την ψυχή κατά την προετοιμασία του.
Καλές χοιρινές μπριζόλες (με το φιλετάκι τους) κρασάτες, με συνοδευτικό σπανάκι α λα ... όχι νερόβραστο νοσοκομειακό, ούτε α λα κρεμ. Πάμε λοιπόν.
Υλικά
Για το κρεατικό
χοιρινές μπριζόλες
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
λευκό κρασί
μπράντυ
λεμόνι χυμός
worcestershire sauce
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη *
φασκόμηλο φρέσκο*
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κατά τα γνωστά. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις γυρνάμε, να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές.
Σβήνουμε με μπράντυ.
Προσθέτουμε λευκό κρασί, χυμό λεμονιού, worcestershire sauce, τα μπαχαρικά και τα μυριστικά, λίγο νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30΄, στο περίπου. Για το σπανάκι
Υλικά
1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι (ή έτοιμο κομμένο φρέσκο συσκευασμένο, μιας και θέλουμε κάτι στα γρήγορα)
4 κρεμμύδια τριμμένα
χυμός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
κόλιανδρο
εβαπορέ γάλα
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τον χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.
Σε 20' πάνω κάτω είναι έτοιμο. Λίγο πριν τραβήξουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε αδιάλυτο εβαπορέ, να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια ελαφριά σάλτσα.
Σερβίρισμα
Από μόνα τους και τα δύο πιάτα είναι συνηθισμένα.
Αυτό που μου αρέσει είναι ο συνδυασμός τους. Έτσι όσοι δεν είναι ιδιαίτερα φίλοι μόνο με τα κρεατικά ή μόνο με τα λαχανικά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δοκιμάσουν και τα δύο μαζί πιο ευχάριστα.
Το σπανάκι νοστιμεύει ιδιαίτερα με την προσθήκη της σάλτσας από τις χοιρινές μπριζόλες, οι οποίες τρώγονται κάπως πιο ... ζουμερά, από ό,τι αν τις γκαργκανιάζαμε στην ψηστιέρα ή αν τις φτιάχναμε με πατάτες στο φούρνο.
Όχι ότι μια τηγανιά πατάτες από δίπλα θα με ενοχλούσε, αλλά είναι και κόπος, και μυρωδιά τηγανίλας και αρκετές περιττές θερμίδες. Σίγουρα οι χοιρινές μπριζόλες με το σπανάκι είναι μία πλήρης τροφή και ό,τι πρέπει για μια φθινοπωρινή βραδυά γύρω από ένα τραπέζι -μακρυά από το χαζοκούτι- μαζί με τους αγαπημένους μας.* Παραδόξως, οι γλαστρούλες με τα μυριστικά βαστούν καλά. Μερικές δεν θυμάμαι τί ακριβώς περιέχουν, πάντως όλες αναδύουν υπέροχα αρώματα.

18 comments:

heart n soul said...

ωραιότατο! πολλά καλά και ήρεμα βράδια εύχομαι:)

Gianni said...

Δεν πιστεύω να τις έκανες το βράδυ της Τρίτης;
Όχι τίποτε άλλο, αλλά περνούσα από κοντά σας επιστρέφοντας.
Πω! Πω! Έχασα που δεν έκανα ένα τηλέφωνο...

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστώ πολύ για την ευχή Heart, μακάρι (αν και δύσκολο)!

Juanita La Quejica said...

Γιάννη έχασες! Γιατί πράγματι το χθεσινό φαγητό μας ήταν και είχαν μείνει και ωραιότατες fajitas με πικάντικο κοτόπουλο από την προηγουμένη.

elie said...

Ενθουσιάστηκα με τον συνδυασμό!

Anonymous said...

Πολύ μου άρεσε η ιδέα και ο συνδυασμός των υλικών και θα το μαγειρέψω μια από τις επόμενες ημέρς. Αλλά Χουανίτα, περισσότερο μου άρεσε ο τρόπος και τα λόγια με τα οποία μας παρουσίασες την συνταγή και την έκανες ακόμη πιο δελεαστική. Να 'σαι καλά και μακάρι να μπορούσαμε μετά το τρεχοβολητό της ημέρας να ηρεμούμε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Αλλά όπως λές "όνειρο θερινής νυκτός..." Anyway, η πρόθεση υπάρχει, άντε να το δούμε και στην πράξη:-)

Penelope said...

Καλημέρες...
Λοιπόν πολύ μου άρεσε η ιδέα του σπανακιού με την προσθήκη του γάλακτος για να "δέσει" ως σύνθεση Juanita μου.
Θα το δοκιμάσω σύντομα.
Λες να του ρίξω και κανένα κομματιασμένο κουκουνάρι μέσα, και να τον κάνω τον "λεγάμενο" να φάει έτσι και ξηροκάρπι;

ΕΛΕΝΑ said...

O συνδυασμός της σάλτσας με το σπανάκι πρέπει να είναι εξαιρετικός!! Και εύκολο και γρήγορο και πεντανόστιμο φαγάκι!!

Γιάννη χάσαμε, χάσαμε!!
Επρεπε να πάμε επίσκεψη, να δούμε τάχα αν είναι καλά οι φίλοι μας:P

Maria B. said...

Τι έγινε Χουανιτάκι μου, ξηρούς καρπούς δεν έχει το φαγάκι μας ??
α! θα σε μαλώσω !!!!

Δεν ξέρω απο γεύση πως ήταν το φαγητό - εσυ εχεις και περίεργα γούστα - αλλά απο παρουσίαση και περιγραφή σκίζει. Μπράβο!!

Juanita La Quejica said...

Elie, δεν έχει και υπερβολικές θερμίδες, χωρίς να υστερεί σε νοστιμιά.

Juanita La Quejica said...

Ειρήνη, έστω και 2 μέρες την εβδομάδα να τα καταφέρνουμε να "μαζευόμαστε", καλό είναι!

Juanita La Quejica said...

Πηνελόπη, ξυπνάς την Ξηροκαρπίτα μέσα μου!
Αν σου πω ότι έχω ξεμείνει από ξηροκάρπια εδώ και 2 μήνες, θα με πιστέψεις;
Σίγουρα ταιριάζουν ωραιότατα, και κουκουνάρια και καρύδια και ροκφόρ ή κάποιο άλλο τυρί ή τυριά.

Juanita La Quejica said...

Ελενάκι, όποτε θέλετε!

Juanita La Quejica said...

Μαρία, ε μην μου πεις τώρα ότι αυτό είναι φαγητό για περίεργα γούστα βρε! Συντηρητικότατο είναι, συνηθισμένες και καθημερινές γεύσεις και υλικά. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!

Anonymous said...

χοιρινες μπριζολες με σπανακι δεν εχω φαει ποτέ...φηφίζω φρεσκο σπανακι φυσικά και χειροκροτω το μοσχοκαρυδο...του παει θαυμα...στα υπ'οψιν η προταση σας jua...

Juanita La Quejica said...

Έχεις δίκιο Cook, η μυρωδιά του φρέσκου σπανακιού δεν συγκρίνεται με του κατεψυγμένου.
Πάντως, η συσκευασία με τα κατεψυγμένα που είναι ολόκληρα φύλλα είναι μια συμπαθητική επιλογή όταν βιαζόμαστε ή δεν έχουμε κάνει τα απαραίτητα ψώνια.

Nena said...

Τέλειος συνδυασμός και το λάθος είναι που τα διαβάζω Δευτέρα (ξηρασία κ.λπ. ξέρεις Jua).
Σπανάκι πλέον φρέσκο έχουν καθαρισμένο σε ωραία σακκουλάκια όλα τα s/m. Δεν χρειάζεται να πάρετε καταψυγμένο. Νομίζω δύο φίρμες κυκλοφορούν μια χαρά και οι δύο.Παρόλο που είναι πλυμένο και καλά μάλιστα, το ξεπλένω μια φορά έτσι για να μου φύγει η ιδέα της σακκουλίλας.
Λόπε, βάλε καβουρντισμένα τα κουκουνάρια και θάναι μια χαρά.

Juanita La Quejica said...

Στην αρχή εγώ δεν το έπλενα Νενάκι, μέχρι που βρήκαμε ένα σκουληκάκι. Από τότε πλύσιμο σε όλα τα κομμένα και συσκευασμένα λαχανικά, γιατί όλο και κάτι μπορεί να ξεφύγει όπως πλένονται σε μεγάλες ποσότητες και στριμώχνονται. Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί και σε εμάς δηλαδή, για να λέμε και του στραβού το δίκιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...