Tuesday, September 30, 2008

Πικάντικο κοκκινιστό μοσχάρι με κολοκύθια

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά του καλοκαιριού είναι το κοκκινιστό με κολοκυθάκια. Το φτιάχνω σπάνια, καθώς ενώ τα κολοκύθια είναι για μένα "μάνα εξ ουρανού", για την υπόλοιπη οικογένεια αποτελούν ένα όχι εξαιρετικά αγαπητό λαχανικό. Έτσι λοιπόν τους "ξεγελάω" κάπως φτιάχνοντας μια αρκετά δυνατή σάλτσα, ώστε να μην υπερτερεί στο τελικό αποτέλεσμα το άρωμα και η γεύση των κολοκυθιών.
Υλικά
1 κ.μοσχάρι σε μερίδες ή κομματάκια
1 κ.(και περισσότερο) κολοκύθια κομμένα στα 3
4 κρεμμύδια
1 σκελ.σκόρδο
κρασί λευκό
ντομάτα τριμμένη (φρέσκια ή στην χάρτινη συσκευασία)
ελαιόλαδο
βασιλικός
ρίγανη (προαιρετικά)
δυόσμος (μου αρέσει με τα κολοκύθια)
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
μοσχοκάρυδο
μπαχάρι
γαρύφαλλο (γιατί το βρήκα στο λεξικό γραμμένο σαν γαρίφαλο; τόσο λάθος το θυμάμαι;)
κανέλλα (ελάχιστη)Εκτέλεση
Σωτάρουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σκεπάζοντας με την σίτα την κατσαρόλα, αφενός για να μην βομβαρδιστεί η κουζίνα και αφετέρου για να γίνεται κάτι μεταξύ ελαφρού τηγανίσματος και αχνίσματος.
Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Σβήνουμε με λευκό κρασί.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και τα μυριστικά και νερό ζεστό και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε γύρω στην 1.30 ώρα, ίσως λίγο παραπάνω, αναλόγως το κρέας.
Στο μεταξύ κόβουμε στα 3 τα κολοκύθια -αν είναι χονδρουλά, αλλιώς τα βάζουμε ολόκληρα- και τα σωτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία με λίγο ελαιόλαδο, με τον ίδιο τρόπο που σωτάραμε το κρέας, σκεπασμένα με την σίτα, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Η διαδικασία κρατά γύρω στα 15', αν είναι μέτρια προς χαμηλή η φωτιά μας.
Αφού βεβαιωθούμε ότι έχει μαλακώσει το μοσχαράκι, προσθέτουμε τα σωταρισμένα κολοκύθια και μαγειρεύουμε όλα μαζί για άλλα 15-20΄. Προσοχή μην μας λειώσουν τα κολοκύθια αν δεν είναι από πριν έτοιμο το κρέας, όπως την ψιλοπάτησα εγώ αυτήν την φορά.
ΥΓ. Αυτή είναι μια "βαριά" εκδοχή του συγκεκριμένου φαγητού, που η κουμπάρα μου στο χωριό κάνει μόνο με πελτέ, αλατοπίπερο, κανέλλα και χωρίς κρεμμύδια. Εξαρτάται τελικά από το τί προτιμά η κάθε οικογένεια, σε τί γεύσεις έχει συνηθίσει.

29 comments:

Maria B. said...

Καλέ τι ωραίο φαγάκι είναι αυτό !! και τι φωτογραφία ! φανταστική !!!

άντε να δούμε τι θα πρωτοφάμε σήμερα, πέρκα ή κοκκινιστό κρεατάκι?

Anonymous said...

Το αγαπημενο φαγητό του πατερα μου. Μοσχαρι η αρνακι καπαμα με κολοκύθια. Η μανα μου χρησιμοποιεί γι΄αυτό το φαγητό μονο "μωρά" κολοκύθια, ισως για να μην βγαλουν νερά και οχι μυριστικά. Μονο μπαχάρια δηλ. κανελα,μπαχάρι πιπέρι

ΕΛΕΝΑ said...

Του "κοκκινιστού" δηλαδή σήμερα, τέλεια!!!
Ψηφίζω ναι και στα μπαχαρικά και στα μυριστικά, πρέπει να σου έγινε σούπερ το φαγάκι!!
Το γαρίφαλο-γαρύφαλο είναι όπως το φυστίκι-φιστίκι. Φυστίκι το ήξερα εγώ, αλλά όλα τα λεξικά πλέον φιστίκι το γράφουν, έτσι στο παρακάτω κέικ μου το έγραψα φιστίκι, για να μη με πουν και οι συμμαθήτριές μου αμόρφωτη:P

Anonymous said...

Το άρωμα του φαγητού αυτού αποτελεί μέρος των παιδικών και εφηβικών μου αναμνήσεων γιατί ήταν από τα αγαπημένα των γονιών μου και το είχαμε συχνά στο τραπέζι μας. Πολλές φορές η μαμά μου πρόσθετε και μελιτζάνες. Εγώ δεν το φτιάχνω σχεδόν πότε γιατί η οικογένειά μου έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τα κολοκύθια, με όποιο τρόπο κι αν είναι μαγειρεμένα.

Anonymous said...

Τέλειες φωτό, λιμπιστερό φαγητό.
Μοσχάρι με κολοκύθια κάνω συχνά μόνο που εμείς το ξέρουμε αυγοκομένο, κοκκινιστό δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.Θα το επιχειρήσω όμως!

Gianni said...

Έτσι Σταυρούλα! Καπαμάς λέγεται το φαγητό!
Δεν είμαι λάτρης τον κολοκυθιών. Τηγανιτά και με λίγη μυζήθρα τα λατρεύω.
Σε αυτή την συνταγή σίγουρα θα τα δοκίμαζα όμως.

Juanita La Quejica said...

Maria b., ψαράκι το μεσημέρι, κοκκινιστό το βράδυ!

Juanita La Quejica said...

Σταυρούλα, θα συμφωνήσω με τον μπαμπά σου! Οι δικοί μου καπαμά έλεγαν ό,τι κοκκινιστό είχε μέσα κρεμμύδια. Τα μωρά κολοκυθάκια είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο!

Juanita La Quejica said...

Ελενάκι, αυτή η ισοπέδωση της γραφής μας, το να καταργούνται όλα τα υ,ει,η, τα διπλά σύμφωνα για τις λέξεις με ξένη καταγωγή κλπ, πολύ μου την δίνει τελικά στη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα.
Εσύ λόγω των παιδιών μαθαίνεις αναγκαστικά και τους νέους κανόνες, εγώ πάλι ψηφίζω εναντίον!

Juanita La Quejica said...

Ειρήνη, θαυμάσια ιδέα να προσθέτουμε και μελιτζάνες! Όσο περισσότερα λαχανικά, τόσο καλύτερα!

Juanita La Quejica said...

Αγγελική λ, σοβαρά; Με αυγολέμονο και μοσχάρι; Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, μόνο σε κολοκυθάκια γεμιστά. Επειδή μου αρέσει περισσότερο το αυγολέμονο από την ντομάτα, θα το δοκιμάσω. Σε τί υγρά μαγειρεύετε το κρέας; Λάδι και νερό;

Juanita La Quejica said...

Γιάννη, δύο μέρες τα έφαγε και τα βρήκε πολύ του γούστου του, γιατί ήταν νόστιμη η σάλτσα. Πάλι καλά... γιατί με τα κολοκυθάκια δυσκολευόμαστε. Την επόμενη φορά θα σου κάνω ένα τηλέφωνο από την προηγουμένη.

Gianni said...

Συνεχίζεις να το έχεις το τηλέφωνό μου ή χάθηκε το νούμερό μου μαζί με την συσκευή; :)

Rena said...

Λαχταριστό φαγάκι!! Το αγαπημένο του καλού μου. Κι εμείς με "μωρά" κολοκυθάκια το φτιάχνουμε, ξέρετε αυτά της μεγαλομπουκιάς :) Εννίοτε προσθέτουμε και πατάτες για να φάει κάτι και ο μικρός τύραννος, που γενικά είναι κακότροπος και κακομαθημένος (βλ. οι μανάδες φταίνε για τα βλαστάρια που βγάζουν. Jua γεια στα χέρια σου και καλοφάγωτο αν και από ότι κατάλαβα μάλλον κάποιος το τσάκισε το φαγάκι. Αγγελική λεμονάτο ε? Πολύ γιαμι ακούγεται. Ειρήνη...μελιτζάνες, οι λατρεμένες, έτσι το θέλω..αλλά δε τις τρώνε..θα το φτιάξω αποκλειστικά για μένα και ας φανε ότι τους κατέβει.

Juanita La Quejica said...

Γιάννη, χμ... καλή ερώτηση! Το κινητό σου το έχω και στο δικό μου (που δεν θυμάμαι που βρίσκεται, ως συνήθως, χαχα!). Το ίδιο και της δουλειάς. Του σπιτιού μάλλον όχι. Μόλις πάρει το καινούργιο νούμερο (Πέμπτη πρωί), θα σας στείλουμε μηνυματάκι μέσω email για να στείλετε ένα sms με όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση, τραπεζικό λογαριασμό, αφμ, ύψος, βάρος και όλα τα σχετικά, ξέρεις τώρα!

Juanita La Quejica said...

Ρένα, για να πω την αλήθεια και εμένα μου αρέσουν οι πατατούλες! Σε όλα τα φαγητά!
Πόσων χρόνων είναι ο γιος σου; Να σου ζήσει! Κάνε υπομονή, κάποτε θα τα τρώει όλα από τα χέρια της καλής του και εσύ θα εξαγριώνεσαι που θα θυμάσαι τί περνούσες όταν σκεφτόσουν "τί να μαγειρέψουμε σήμερα;", χιχι!

heart n soul said...

ωραίο, μυρωδάτο, σαλτσάτο, λουκουμαδένιο! μια φρατζόλα φάγαμε στις σαλτσούλες σήμερα:)

Anonymous said...

Ρένα και εγώ όλο έτσι λέω ότι θα το φτιάξω για μένα κι άσε τους άλλους να κουρεύονται αλλά τελικά μόνο στα λόγια μένω. Εσύ να φανείς πιο αποφασιστική:)

Juanita La Quejica said...

Heart, καλά λες, όλο βούτες, χαχα!
Ειρήνη, αν βάλεις αυτά που σου αρέσουν μέσα και απλά δεν τους τα σερβίρεις, λες να το πάρουν χαμπάρι; Να καταλάβουν από την μυρωδιά την προσθήκη της μελιτζάνας;

Rena said...

Juanita μου 11 είναι, κοτζαμάν άντρας πια. Λες να στρώσει αργότερα? Μακάρι.. αν και αυτό που φοβάμαι είναι μήπως η καλή του εξαγριώνεται με τη μάνα που τον κακόμαθε. Ειρήνη φτιάξτο όπως λέει η Jua, πίστεψέ με είδηση δε θα πάρουν.

elie said...

Το λατρεύω αυτό το φαγητό. Μάλιστα είναι στο σημερινό πρόγραμμα και λέω να χρησιμοποιήσω τα μεγάλα άσπρα κρεμμύδια που μου έφερε μια φίλη από Ζάκυνθο.

Anonymous said...

Juanita το κρέας βράζει με τα υγρά του και λίγο νεράκι τόσο ώστε στο τέλος να έχει αρκετό ζουμάκι για να κάνουμε αυγολέμονο.
Το αυγοκόβουμε κανονικά.

Anonymous said...

Juanita, Rena,
ε καλά, δεν θα με κρεμάσουν κι ανάποδα! Πάντως μου ανοίξατε την όρεξη...

kiki said...

Νόστιμο δείχνει, αλλά εγώ θα το κοιτάω μόνο γιατί έχω ευαίσθητο στομαχάκι.

Anonymous said...

υπέροχο και πεντανοστιμο...στα κολοκυθια παει πολύ ο δυόσμος πραγματι και ο συνδυασμος με κανελα ειναι απαιχτος!

Juanita La Quejica said...

Κική, για σένα θα φτιάξουμε την "σκέτη" εκδοχή, για να μην το ρεύεσαι!

Juanita La Quejica said...

Cook, τί όμορφη εκδρομή πήγατε χθες! Πολύ ζήλεψα!

elie said...

Το φαγάκι έγινε τέλειο με τα ζακυνθινά κρεμμύδια, σκέτο γλύκισμα! Από καρυκεύματα έμεινα στα κλασικά κανέλα, μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.

btw, η νέα γραφή είναι γαρίφαλο, δεν το θυμάσαι λάθος, κάποτε το γράφαμε "γαρύφαλλο".

Juanita La Quejica said...

Τέλεια τα ζακυνθινά, έχεις δίκιο, σκέτη γλύκα! Στείλε μεζεδάκι, μου άνοιξε η όρεξη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...