Υλικά
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1 κούπα γάλα
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι vanilla extract
¼ κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές κακάο (το συγκεκριμένο από τον «Σπόρο»)
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά πλην του κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν όλα στο μίγμα.
Κρατάτε 2 1/2 κούπες από το μίγμα χωριστά, και στο υπόλοιπο ενσωματώνετε το κακάο.
Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψάκι (αντικολλητικό ή αλουμινένιο, πάντως όχι ανοξείδωτο) διαμέτρου 23εκ., βουτυρώνετε καλά τη βάση και στρώνετε αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνετε και τα πλαϊνά του ταψιού. Ρίχνετε 2 κουταλιές από το βανιλένιο μίγμα στο κέντρο του ταψιού και το παρακολουθείτε να απλώνεται μόνο του. Στη συνέχεια ρίχνετε 2 κουταλιές από το σοκολατένιο μίγμα, στο κέντρο της προηγούμενης βανιλένιας… κηλίδας και συνεχίζετε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μίγματα. Σε καμία φάση δεν κουνάτε το ταψάκι, το μίγμα πρέπει να απλώνεται σιγά σιγά από μόνο του. Κάθε φορά που θα προσθέτετε μίγμα στο κέντρο, ο προηγούμενος σχηματισμός θα απλώνει προς τα τοιχώματα του ταψιού.
Για το «μοντάρισμα» βολεύει να χρησιμοποιήσετε δοσομετρικά κουτάλια που χωράνε δυο κουταλιές μίγματος (1 κουτάλι για το βανιλένιο και 1 για το σοκολατένιο μίγμα).
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45’ περίπου (τσεκάρισμα με οδοντογλυφίδα).
Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να σταθεί για ένα 10λεπτο και αναποδογυρίζετε σε σχάρα να κρυώσει, οπότε και μπορείτε να το κόψετε.
Επισημαίνω ότι η 1 κούπα ζάχαρη είναι ό,τι πρέπει για τα δικά μου γούστα αλλά για τα ελληνικά δεδομένα το κεκάκι είναι λίγο άγλυκο. Πράξτε αναλόγως αν επιθυμείτε πιο γλυκό αποτέλεσμα, με προσοχή στη ρευστότητα του μίγματος. Εναλλακτικά μπορείτε να πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη ή να καλύψετε με γλάσσο σοκολάτας.
Οι φωτό μου δεν είναι πολύ καλές (δεν είχα χρόνο να προσέξω τον φωτισμό, sorry), πολύ ωραιότερες θα δείτε εδώ. Και, όχι, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες.
Από αυτό το κέικ, λοιπόν, σας κερνάω -λίγο καθυστερημένα, είναι αλήθεια- για τα γενέθλιά μου αλλά και για τα -σημερινά- γενέθλια του καλού μου.
Friday, September 26, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
36 comments:
κατ' αρχάς να τα εκατοστήσετε και οι δύο! το κεικ φαίνεται νοστιμότατο :)
εεε. να τα χιλιάσετε!!! να είστε γεροί, γεμάτοι υγεία και χαρούμενοι!!!!!!!
φιλάκια.. το κέικ θα το κάνω την Κυριακή.... θα σου στείλω φωτό!!!
φιλάκιαααααααααααα!!
Εlie, κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό.
είναι τέλειο !!!!! σ'ευχαριστούμε πολύ. Είναι και στην γεύση όπως στην εμφάνιση ??
Καλέ που πάω ? ξέχασα τα χρόνια πολλά. ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ, εύχομαι ότι καλύτερο.
Αυτό είναι έργο τέχνης! Πρέπει να το μελετήσω, αν και σίγουρα αποκλείεται να το πετύχω. Χρειάζομαι ιδιαίτερα μαθήματα!
Πολύχρονοι, Χρόνια Πολλά και Καλά Elie, να ζήσετε μέχρι τα βαθειά γεράματα αγαπημένοι, για να μπορείτε να χαίρεστε την κορούλα σας.
Kalhmera kai xronia polla! Polu polu polu omorfo to kekaki. To eixa dokimasei palia se mia oikogeneiakh filh. Suntagh den eixa parei alla to mono pou 8umamai einai oti eixe pei oti oso kakao evaze sto sokolatenio migma allo toso aleuraki pros8ete sto leuko gia na exoun leei to idio varos. Polu mou arese pou einai agluko opws les giati me exoun kourasei autoi oi kentroeurwpaioi pou oti kai na ftiaksw to vriskoun gluko kai as exw valei th mish zaxarh ap'osh leei h suntagh :-(. To mono pou den katalava einai auto me to ''montarisma''...... sto telos prepei na vazw dhladh mia koutalia anti gia duo? Mmmm mperdeutika ligaki. Euxaristw polu kai pali poluxronoi kai oi duo sas!
Elie, μήπως στην προηγούμενη ζωή σου ήσουν σεφ ζαχαροπλαστικής? Αριστουργηματική ζύμη και εκτέλεση.Θα το προσπαθήσω οπωσδήποτε κι ο Θεός βοηθός!
Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά:}
elie!!
ζωγραφίσατε ντίαρ :)
Ευχαριστώ για τις ευχές. ΔΕΝ είναι δύσκολο, το ξαναλέω.
heidi αυτό που λες πράγματι ισχύει για τα κέικ μαρμπρέ. Εδώ τα δύο μίγματα ΔΕΝ πρέπει να έχουν την ίδια πυκνότητα, επειδή το καφετί μίγμα είναι πιο βαρύ, σχηματίζονται οι γραμμές της "ζέβρας".
Μην μπερδεύεσαι με το... μοντάρισμα. Βάζεις εναλλάξ άσπρο και καφέ μίγμα, στο κέντρο του ταψιού. Δες τις φωτό.
Από γεύση είναι κλασικό, κλασικότατο. Ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια.
Καλεεεεεεεέ!!! Δύο ζυγοί στο σπίτι; Ο Χριστός κι η Παναγία! Και ποιος παίρνει τις αποφάσεις εκεί μέσα από τους 2 αναποφάσιστους; Χαχα! Σε πειράζω!
Κατ' αρχήν χρόνια πολλά και στους δυο σας. Να είστε γεροί και δυνατοί!
2ον, τι ζωγραφιά είναι ετούτη; Τέλειο. Κι έλεγα τι να κάνω το σκ για τα παιδιά! Αυτό θα τα εντυπωσιάσει σίγουρα!
elie να ζήσετε, και πάντα αγαπημένοι, μόνο για κέικ να τσακώνεστε:) κι εγώ θα το φτιάξω τούτο δω το χάρμα οφθαλμών!
Χαχα δεν ήξερα ότι είναι ζωδιακό το θέμα (δεν ασχολούμαι) αλλά, ναι, είμαστε και οι δύο αναποφάσιστοι, είναι αλήθεια!
Να το φτιάξετε κορίτσια, είναι κάτι διαφορετικό στο μάτι.
Να ζήσετε, να ζήσετε!!
Πολύχρονοι και οι δύο, πάντα αγαπημένοι να χαίρεστε την μπουμπουκένια σας!!
Για το κέϊκ τι να πω?? Τα είπαν όλα οι προλαλήσαντες!!
Μόλις το είδα είπα, θέλω να το κάνω ΤΩΡΑ!!!!!
Επίσης κατάλαβα μια χαρά και τον τρόπο παρασκευής,κοιτάζοντας τις φωτός στο link που έδωσες, και ομολογώ πως οι δικές σου φωτός είναι πολύ καλύτερες!
Μέσα στο ΣΚ η ζέβρα "εκτελείται"!
Χρόνια πολλά! Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την τεχνική των εναλλάξ στρώσεων!
Πολύχρονα και τα δυο σας!
Να σε χαίρεται και να τον χαίρεσαι!
Το γλυκό σου είναι χάρμα οφθαλμών, άμα το κάνω θα το....βαλσαμώσω για να έχω αποδείξεις ότι το έκανα!
έχω εντυπωσιαστεί!! χρόνια σας πολλά!
Πρώτότυπη εμφάνιση για κέικ.
Πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος και το σχήμα του σκεύους. Επειδή δεν έχω το σκεύος που περιγράφει η συνταγή, λέω να χρησιποποιήσω τη μικρή ορθογώνια φόρμα του κέικ (νομίζω είναι 28Χ10 εκ.) Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό; Θα απλωθεί η ζύμη;
Ευχαριστώ
Μαρία
Και οι δικές ευχές να προστεθούν για υγεία, χαρές και ευτυχία!
ΧΑΧΑ! Η πρόταση της Αγγελικής Λ. με ενθουσίασε!
Αυτά γίνονται μια φορά και πρέπει να υπάρχουν ντοκουμέντα!!
Οι φωτο δυστυχώς δεν θα πείσουν τους άπιστους θωμάδες για αυτό ντουγρού για βαλσάμωμα.Τώρα δεν ξέρω αν ταιριάζει η συγκεκριμένη "ζέβρα" πάνω από το τζάκι..
Elie, bravo..this "keiK' is a beauty to look at!
elie dear
σας βγαζω το καπελο...excellent!!
να τα χιλιασετε κι οι δυο και παντα μαζι κι ευτυχισμενοι
φιλια :)
Ευχές και στους δυο σας, elie μου!
Έλενα, έτσι είπες κι άλλοτε και είδες τι έγινε :-Ρ
Ποιοοος γιορταζει εδωωωω ?? :) :) :)
Ελιτσα μου γλυκιτσα μου να χαιρεσαι τον καλο σου και πολυχρονη να εισαι και εσυ !
Σας ευχομαι ολοψυχα τα καλυτερα και να χαιρεστε την οικογενεια σας και το αγγελουδάκι σας :)
Το κεικ με ταξιδεψε στα μερη της Αγγελικούλας μέλι :)
Ωραιο !!!
Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές!
Για τη Μαρία που ρωτάει για το σκεύος: Ναι, νομίζω παίζει ρόλο το σκεύος, η ποσότητα του μίγματος είναι ακριβώς για το σκεύος που περιγράφω. Πρώτη φορά το έφτιαξα κι εγώ, μη νομίζεις ;) Σε μακρόστενη φόρμα δεν ξέρω πως θα... αντιδράσει.
Γεια σου Elie,δεν ξέρω ποιος γιορτάζει,αλλά έχεις τις ευχές μου!
Τι όμορφο γλυκό,γεωμετρική τέχνη θυμίζει!
Πολύ διαφωτιστικές οι οδηγίες σου για την παρασκευή του,δεν ήξερα ότι μπορεί να γίνει έτσι.Εγώ απλώς έριχνα εναλλάξ τα μείγματα.
Λοιπόν παιδιά μην επιχειρήσετε να το κάνετε σε αλλο ταψί εκτός απο στρογγυλό και μικρό. Το έκανε μιά φίλη μου το σ/κ σε μακρόστενο και μόνο στην μέση έγινε το σχέδιο, φαίνεται δεν έχει δύναμη να απλώσει τόσο μακριά η ζύμη στο μακρόστενο ταψί.
Το έφτιαξα χτες, ήταν υπέροχο και έχει μείνει το μισό.
Να πω κι εγώ τη γνώμη μου για το μακρόστενο; Αν αναγκαζόμουν να το κάνω σε μακρόστενη φόρμα, τότε δε θα έβαζα κουταλιές στη μέση της φόρμας, αλλά θα έριχνα μια στενόμακρη λουρίδα μίγματος στη μέση. Πάνω στη λουριδα θα συνέχιζα με άλλη λουρίδα κλπ. Η ποσότητα θεωρώ θα έπρεπε να μοιραστεί σε 2 στενόμακρες φόρμες και όχι σε μία.
Εγώ επίσης έβαλα και 2 δόσεις σε θήκες μάφινς και βγήκε πολύ ομορφο κι εκεί.
Ωραίο αυτό Κική με τις θήκες μάφινς. Πολύ καλό !!!
και αυτό με την στενόμακρη λουρίδα πολύ έξυπνο !!!
το έφτιαξα!! Πολύ νόστιμο, ιδιαίτερα νόστιμο θα έλεγα. Όμως... το σοκολατένιο μίγμα πήγε όλο στον πάτο, και φυσικά δεν σχηματίστηκαν ρίγες. Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει...μπορείς να βοηθήσεις;;;
31 σχόλια, μ αυτό εδώ και λες πως δεν είναι καλές οι φωτογραφίες? Σκέψου και να ήταν καλύτερες! Μπράβο σου πολύ ωραίο δείχνει κι από αυτά που διαβάζω μάλλον και πολύ νόστιμο είναι.
λοιπον το έφτιαξα μα δεν ευτυχησα στη συνταγη...μολις ειχα βαλει να το ψησω, οταν ανακαλυψα πωε κατι καιγόταν μεσα στο φούρνο, οποτε έπρεπε οπωσδηποτε να τον ανοιξω...βατερλώ βεβαια..το κεικ, ως αναμενοταν, πού να φουσκώσει...πιτα έγινε....ετοιμαζόμουν να το πεταξω κι εκλαιγα τα υλικα...μα τα πιτσιρικια μου ανελπιστα...το καταβρόχθισαν έστω κι ετσι...μετα απο αυτό δε χωρα καμια αμφιβολια για τη νοστιμια του :))
Αμάν ατυχία! Τί καιγόταν; Το καίηκ; Γιατί άραγε; Τουλάχιστον δεν πετάχτηκε, κάτι είναι και αυτό.
Δείχνει τόσο κουκλί, που μου φαίνεται ότι το ματιάσαμε, χιχι!
trelo κεϊκάι! το κάναμε και τα παιδιά "βούτηξαν" στην πιατέλα.
εσχάτως το βλογκ σας μας έχει γίνει εμμονή. Θα σας καταγγείλουμε στην "αστυνομία παχυσαρκίας"
Thanxxx!
www.u-hoo.gr/gianniskafatos
Κρίμα για τις ατυχίες. Αν μπορώ να σας... παρηγορήσω λίγο, δείτε εδώ ότι και άλλοι ατύχησαν ;)
eva, πιστεύω ότι για να πάει όλο το σοκολατένιο μίγμα στον πάτο, κάτι δεν πήγε καλά με την πυκνότητα του καφέ μίγματος, μάλλον ήταν αρκετά βαρύ και πήρε την... κατιούσα, μια και καλή!
Τα μαφινάκια της kiki, όλα τα λεφτά! Και η συμβουλή για τις μακρόστενες στρώσεις σε μακρόστενη φόρμα ακούγεται πολύ λογική.
Κι εγώ το έκανα με φόβο είναι η αλήθεια αλλά μου βγήκε πάρα πολύ ωραίο!! και όμορφο και νόστιμο! βέβαια το πάνω μέρος βγήκε πολύ σκούρο και όχι όπως το δικό σου αλλά δεν πειράζει Και τώρα που το θυμήθηκα πρέπει να πάρω ένα αντικολλητικό ταψάκι γιατί το έκανα σε ένα απο τα "κλασσικά" ταψάκια..:))
Post a Comment