Saturday, October 11, 2008

Επίσκεψη στο Οινοποιείο Ντούγκου


Στα κρασιά του κτήματος Ντούγκου, με μύησε πριν λίγα χρόνια ο Γιάννης Βασιλειάδης από την κάβα Λίθοινο. Μεταξύ άλλων μου γνώρισε το Syrah (πολυβραβευμένο και εξαιρετικό!), το Μεθ’ Υμών καθώς και τους «Μεθυστάνες» του (εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής, έγινε αμέσως από τα αγαπημένα μου) από Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό, δηλαδή Ραψάνη όπως θα έλεγε κάποιος, μιας και αυτές οι ποικιλίες δημιουργούν τον ΟΠΑΠ οίνο Ραψάνη. Τα αμπελοτόπια όμως του Ντούγκου βρίσκονται λίγα μέτρα έξω από την περιοχή ΟΠΑΠ Ραψάνη και δεν μπορεί να αποκαλέσει το κρασί του έτσι.

Εδώ φαίνονται οι διαχρονικές ετικέτες από τους Μεθυστάνες.

Η γνωριμία μου όμως με τον Θάνο Ντούγκο είναι αξιομνημόνευτη.
Ήμουν σε έναν οινομαραθώνιο ερυθρών κρασιών στο Λίθοινο. Κάποιες στιγμές στους οινομαραθώνιους ο Βασιλειάδης αφήνει την θέση του σε φίλους του. Έτσι βρέθηκα να με σερβίρει ένας νεαρός που δεν γνώριζα. Φτάνουμε και στους Μεθυστάνες. Μου εξηγεί τις ποικιλίες που περιέχονται στο μπουκάλι και ακολουθεί ο εξής διάλογος:
- Μεθυστάνες από ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό.
- Ναι λέω εγώ, δηλαδή Ραψάνη, αλλά ο Ντούγκος δεν μπορεί να το πει έτσι, αλλά εμένα είναι από τα αγαπημένα μου!
- Τον ξέρεις τον Ντούγκο;
- Όχι.
- Εγώ είμαι!!!!!!!!!!!!
Από τότε με τον Θάνο Ντούγκο, έχουμε βρεθεί αρκετές φορές σε διάφορες εκδηλώσεις οινογνωσίας και φυσικά πάντα στους Οινομαραθώνιους του Λίθοινον με ατέλειωτες συζητήσεις ως αργά, μα πολύ αργά...
Όλο υποσχόμουν να περάσω από το οινοποιείο του στα Τέμπη, μιας και τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματικοί μου δρόμοι με φέρνουν συχνά στα βόρεια.
Βρεθήκαμε με τον Θάνο την περασμένη Κυριακή στη ΓΕΝΚΑ.
Του είπα πως την Τετάρτη το μεσημέρι ίσως περνούσα αν τελείωνα νωρίς στην Κατερίνη.
Τετάρτη μεσημέρι λοιπόν, φτάνω στο κτήμα Ντούγκου στα Τέμπη. (Ακριβώς μετά τα διόδια ερχόμενος προς Αθήνα, κάνω δεξιά στις πινακίδες).
Ο Θάνος χάρηκε που με είδε, είχε όμως δουλειά μιας και είναι εποχή τρύγου. Με βλέπει με την φωτογραφική μηχανή, (καταλαβαίνει τι θέλω μιας και διαβάζει το blog) και με αφήνει στην κάβα του έως ότου τελειώσει την δουλειά του.
Σαν τον λύκο μες τα πρόβατα αισθάνθηκα εδώ μέσα!
Θάνο αυτό χωρά στο πίσω κάθισμα;
Ο Θάνος τέλειωσε την δουλειά του και μέσω των γνωριμιών του εξασφαλίσαμε delivery από κοντινό ξενοδοχείο.
Η έκπληξη όπως ήταν αυτό που ήπιαμε. (Σιγά μην το αποκαλύψω. Το μόνο που θα πω είναι πως θα ξαναπήγαινα στα Τέμπη μόνο για αυτό το κρασί!) Η ώρα πέρασε ευχάριστα, είχαμε και καλή παρέα,
ο Θάνος είναι εξαιρετικός για παρέα και συστήνω σε όλους αντί να σταματούν για καφεδάκι στα Τέμπη να κάνουν την παράκαμψη των 800 μέτρων και να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους μαζί με τον Θάνο. (Έχει πολύ καλή μηχανή εσπρέσο!).

Φόρτωσα και κάποια μπουκάλια για εμένα και για καλούς φίλους και μετά από ένα πραγματικά ευχάριστο μεσημέρι πήρα το δρόμο της επιστροφής.

8 comments:

Juanita La Quejica said...

Να μαρτυρήσω εγώ τώρα ότι αντί να περάσεις να μας αφήσεις τα μπουκάλια όταν επέστρεφες, σε απογοήτευσε η λιτή μακαρονάδα που είχαμε για βραδινό και προτίμησες να συνεχίσεις κατευθείαν για το σπίτι σου παλιόπαιδο;
Όπως έγραφα και στις εντυπώσεις της ΓΕΝΚΑ, τον Ντούγκο και τα κρασιά του τα γνωρίσαμε από εσένα και έχεις δίκιο, αξίζουν τον κόπο.
(Ελπίζω να μην πιεις-κεράσεις την παραγγελιά μας μέχρι να ειδωθούμε, or else!)

Gianni said...

ΟΚ η μακαρονάδα όπως μου την περιέγραψε ο Δ δεν μου έκανε κλικ, αν και όταν εσύ μου είπες τι είχε την επόμενη, ήταν διαφορετικά.

Δεν έκανα αναλυτική περιγραφή για τα κρασιά του Ντούγκου. Θέλησα να περιγράψω μόνο το φιλικό κλίμα που συνάντησα. Έβαλα όμως link στο site του για όποιον θέλει να μάθει πιο πολλά.
Ένα έχω να πω. Τόσο τα 2 λευκά του, όσο και τα κόκκινα που απλά αναφέρω είναι εξαιρετικά.
Στάθηκα στους Μεθυστάνες μιας και είναι ένα κρασί που σε βγάζει ασπροπρόσωπο ειδικά όταν έχεις ένα τραπέζι σπίτι και χρειάζεσαι 6-7 φιάλες καλές αλλά και σε συμφέρουσα τιμή.

ΕΛΕΝΑ said...

Τι έγινε?? Σε άφησε ο Θάνος να βάλεις το βαρελάκι στο πίσω κάθισμα??
Αυτό το εσπρέσο στα Τέμπη πολύ κλικ μου έκανε, να το έχουμε υπόψη μας όταν βρεθούμε προς τα εκεί!
Αντε, πάλι κακοπέρασες βλέπω:P

Gianni said...

@ Έλενα δεν τέθηκε το θέμα. Προτίμησα να το αγοράζω λίγο - λίγο...

Gianni said...

Όσο αφορά το εσπρέσο στα Τέμπη, Ναι να πάτε στο οινοποιείο Ντούγκου. Αλλά και σε όσα άλλα μπορείτε. ΄Ανθρωποι σαν τα αδέρφια Ντούγκου, βάζουν και την ψυχή τους στο μπουκάλι που προσφέρουν. Χαίρονται ιδιαίτερα να ακούν την γνώμη μας αλλά αξίζουν και την προβολή.

Nena said...

Φαντάζομαι ο espresso ειναι για μετά τα κόκκινα τα ωραία του Ντουγκου. Ωραιος τύπος για παρέα εν γένει γιατί στη ΓΕΝΚΑ που μιλήσαμε λίγο ήταν πολύ κατατοπιστικος.
Κόρες, να ετοιμάσουμε το κάτι τις μας καθεμιά για να δοκιμάσουμε αυτό πουφερε για φίλους γο Gianni ή μήπως δεν είμαστε στους φίλους ορε Γιάννη?

Anonymous said...

Είχα την τύχη να βρεθώ σε μια μοναδική βραδιά, που οργάνωσε η παρεα μου, (κατι σα re-union παλιάς παρεας)στο κτήμα Ντούγκου.
Η φιλοξενία ήταν αψογη, η όλη ατμόσφαιρα θύμιζε Τοσκανική εξοχή
( δεν εχω πάει στην Τοσκάνη, τώρα απο που και ως που; πως την είδα ε;...)
Ο Θάνος, ενα εξαιρετικό παιδί, που μας ξεναγησε, με όρεξη και υπομονή,
ένας ανθρωπος με παιδεία και ευγένεια, η γυναίκα του, πολύ απλή και συμπαθητική,άκρως διακριτική
και φιλική,
Η αυλή, εξελίχθηκε σε αυλή θαυμάτων,
αυτή η υπέροχη αυλή,
η συγκέντρωση μας έγινε ενα τρελό πάρτυ, με τρομερο κέφι.
Βοήθησε φυσικά και το κρασί τους,
που το γνωρίσαμε για τα καλά!!
Φύγαμε, αργά και με αρκετές φιάλες μαζί μας,
αν και το τονίζω, σε καμία περίπτωση δεν ηταν αυτός ο σκοπός,
ή η προσδοκία του κ. Ντούγκου.
Αξίζει μια βόλτα απο κει,
η φιλική ατμόσφαιρα θα σας αποζημιώσει για τα λίγα χιλιόμετρα της παρακαμψης απο την εθνική οδό.
Τέτη

Gianni said...

Τέτη χαίρομαι που έχουμε την ίδια άποψη. Σε καλοσορίζω και στο blog μας.
Μόνο να πω πως δεν μιλάμε για παράκαμψη χιλιομέτρων, αλλά μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Να δώσω και μια πληροφορία, αν και σύντομα θα βάλω post.
Ο Θ. Ντούγκος αλλά και αρκετοί άλλοι οινοποιοί θα είναι μαζί μας στον οινομαραθώνιο των ερυθρών της κάβας Λίθοινο που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του blog μας (άτσα!!!!!!!!) θα γίνει 15 & 16 Νοεμβρίου.
Για τους Οινομαραθώνιους μπορείτε να κοιτάξετε και στο αρχείο του blog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...