Wednesday, November 12, 2008

νηστίσιμο γλυκό με μήλα

Μπαίνουμε στη Χριστουγεννιάτικη σαρακοστή μεθαύριο, έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω να μετατρέψω μια από τις γρήγορες κι εύκολες συνταγές που έχω για νηστίσιμο σοκολατένιο γλυκό, σε νηστίσιμο μηλένιο γλυκό, μια που περνάω μια μηλική περίοδο:) Τα μήλα τα έβαλα με τη φλούδα τους, διάλεξα κιτρινοκόκκινα και κιτρινοπράσινα κι έκανα ένα ταμπλό βιβάν των πεσμένων φθινοπωρινών φύλλων γύρω μου: και μάσα και τέχνη, πώς με βρίσκετε; :)
Φτιάχνουμε λοιπόν ένα μίγμα στα γρήγορα με:
1 1/2 κούπα + 3 κ.σ. αλεύρι (εγώ έβαλα μίγμα με αλεύρι βρώμης)
1 κούπα ζάχαρη (έβαλα μασκαβάντο, δηλ. μαύρη ζάχαρη με μελάσα)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
Τα ανακατεύω όλα μαζί και προσθέτω:
1 κούπα κρύο νερό
1 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. ηλιέλαιο
Προαιρετικά: 1/2 κούπα σταφίδες μουλιασμένες σε ποτό (εγώ έβαλα μίγμα σταφίδες και goji berries, μουσκεμένα σε μίγμα από ρούμι και λικέρ καρυδάκι:) Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ανακατεύουμε με το μίγμα αλευριού, το δε ποτό το προσθέτουμε αντί για μέρος του νερού της συνταγής.
Ανακατεύω απαλά με ένα κουτάλι, ίσα να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Αδειάζω σε αλάδωτο ταψάκι (μυστήριο πράμα, αλλά δεν κολλάει!!). Γλείφω το μπωλ και θαυμάζω την γεύση μπισκότου! Αραδιάζω τα μήλα (τα οποία πρώτα έβρασα, από φόβο μη και δε προλάβουν να μαλακώσουν αρκετά στο ψήσιμο, μια που έβαλα μεγάλα κομμάτια) από πάνω, σε σχέδιο της αρεσκείας μου (εγώ έκανα τα προαναφερθέντα πεσμένα φύλλα:) Πασπαλίζω με καρύδια, αν επιθυμώ (εγώ επιθυμούσα σφόδρα).

εδώ το γλυκό πριν φουρνιστεί

Ψήνω στου 180 C, περίπου μισή ώρα. Σερβίρεται χλιαρό ή κρύο. Αφιερωμένο στην υπομονετική Κατερίνα, που περιμένει, κι εγώ μαζί της :)

Update: μου περίσσεψαν βρασμένα μήλα από τη γέμιση. Το επόμενο πρωί λοιπόν, τα πολτοποίησα, μαζί με το λίγο ζουμάκι τους, με μέλι και κανέλα, τα έβαλα να πάρουν μια βράση, και συνόδεψα την κρύα μηλόπιτα με ζεστή βελουτέ σως μήλου, ωραιότατα μαζί τα χρυσούλια μου:)

37 comments:

eleni said...

Όπου και να κοίταξα σήμερα σε διάφορα blogs,είχαν συνταγή μηλόπιτας.Αφού αγαπώ το συγκεκριμένο γλυκό,δεν έχω παρά να διαλέξω.
Ηeart ομολογώ πως η δική σου φαίνεται ωραιότατη-η διακόσμηση τέλεια,σήμερα βγήκε το ταλέντο σου- και νοστιμότατη,συν που είναι με λαδάκι-δεν προτιμώ το βούτυρο.
Φιλιά!

kiki said...

Χαρτουλίνι πειρασμέ! Θα το τιμήσω κι εγώ τώρα που ξεκινάει η νηστεία....

heart n soul said...

eleni, kiki, η μηλόπιτα έχει την τιμητική της αυτή την εποχή, είναι και all time classic γλυκό, υπάρχουν και τόσες παραλλαγές. Αυτή είναι εύκολη, γρήγορη, ελαφριά και νόστιμη:) Περιμένει να της αποτίσετε φόρο τιμής:)))

eleni said...

Και βέβαια θα την τιμήσω.Μια μεγάλη τσάντα μήλα έχω και έτσι δε μου αρέσουν.
Πόσες μηλόπιτες φτιάχνω;Θα φτιάξω και τα μήλα της Deli,που δεν έχω δοκιμάσει.

Εύα said...

αχα!νοστιμοτατον και γρηγορο!οτι πρεπει για τις κρισεις υπογλυκαιμιας που με πιανουν μαζι με την κριση τσιγκουνιας που μου απαγορευει να αγορασω κατι πριν λιποθυμησω κι ας μενω απεναντι απο τον Αγαπητο προς αποφυγην των τυψεων που θα με επιαναν αν υπεκυπτα κι ετρωγα κατι τιγκα στα λιπαρα!
Νασαι καλα καρδουλα :-)

Anonymous said...

Heart σε βρίσκω σούπερ όπως πάντα. Θα το φτιάξω σύντομα, όλη η οικογένεια είμαστε λάτρεις των μηλογλυκών.
Υ.Γ. Αμάν πια με αυτά τα goji berries!! Παντού τα βάζεις? :DD

Penelope said...

Ενδιαφέρουσα οπτική γωνία, από κάθε άποψη!!
Και εικαστική, αλλά και γευστική.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια dear Heart.

Maria Tzirita said...

Πραγματικά εξαιρετική συνταγή πεντανόστιμη και "διαιτητική" εκτός από νηστίσημη! Τα μήλα είναι στο φόρτε τους, οπότε να η ευκαιρία! Ακριβώς η γεύση που μ'αρέσει, με σταφίδες βεβαίως και κανέλα. Θα την τιμήσω! Φιλιά και καλημέρες!

Katerina ante portas said...

Merci mille fois! Ουπς,τι στο καλό, που μου βγήκε το γαλλικό!! Τα ακούσματα φταίνε!;)

Μου αρέσει η καλλιτεχνική σκέψη "πεσμένα φύλλα", μου αρέσει η εκτέλεση, πιθανολογώ ότι θα μου αρέσει η γεύση! Ίσως προλαβαίνουμε και του αι Φιλίππου το πανηγύρι!!

Σε φιλώ καρδιά μου

Juanita La Quejica said...

Μικρή συνδρομή στο μηλογλυκό σου η μουσική υπόκρουση από ένα "Δέρμα σαν του Μήλου". Καλημέρα!
Joan Manuel Serrat - Piel de Manzana

heart n soul said...

Eleni, μία μηλόπιτα ποτέ δεν είναι αρκετή:)
Εύα με την ατσάλινη θέληση, σας απονέμω παράσημο ανδρείας! Δυο διαιτητικές μηλόπιτες σας δίνω να μου δώσετε λίγη από τη δύναμή σας να αντιστέκεστε στην βιτρίνα του Αγαπητού!:))
Ειρήνη, καλοφάγωτη! Ναι, παντού, παντού!:)))
Penelope, τα θερμά μου ευχαριστώ:)
Μαρία, αποδώστε της τιμές!:) Καλημέρεεεες!
Κατερίνα, παρντόν, Κατρίν:)) πα ντε κουά! Ναι, ναι, να φτιάξετε και για το πανηγύρι, θα 'θελα κι εγώ να φτιάξω αν ήμουν εκεί! φιλιά:)
Καλημέρα Χουά! μετά το χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο, βρήκαμε και το δέρμα σαν του μήλου! Μου θύμισες κι ένα παραδοσιακό, το "μήλο μου κόκκινο", από τις "Δυνάμεις του Αιγαίου", αν θυμάμαι καλά, (πο πο , τι φοιτητικές αναμνήσεις είναι αυτές!:)) Πάω να ακούσω, ευχαριστωωωώ!

Anonymous said...

Heart σαν κοριτσάκι καλό που είσαι μπορείς να μου διευκρινίσεις δύο πραγματάκια:
1 1/2 κούπα + 3 κουτ. αλεύρι = 2 κούπες περίπου?
Αντί για νερό μπορούμε να βάλουμε χυμό ή επηρεάζεται η ζύμη?
Thank you in advance που λέτε εκεί στα ξένα.

Εύα said...

Heart μου,δε σου ειπα το καλυτερο...ΚΑΘΕ πρωι παιρνω το λεωφορειο απο τη σταση που βρισκεται ΜΠΡΟΣΤΑ στον Αγαπητο.Εχω δε τη χαρα να καθομαι στα σκαλοπατια που βρισκονται στο πισω μερος του μαγαζιου για να μιλαω στο κινητο χωρις να ακουω τους θορυβους της λεωφορου...καταλαβαινεις λοιπον τι...οσμιζομαι :-)

heart n soul said...

Ειρήνη, επειδή χρησιμοποίησα την αρχική μέτρηση, 1 1/2 κούπα αλεύρι + 3 κ.σ. κακάο, μετέτρεψα τις κουταλιές κακάο σε αλεύρι, όμως η απλοποίηση σε 2 κούπες μια χαρά μου φαίνεται!:) Αν βάλεις χυμό πορτοκάλι, μη βάλεις το ξύδι, που μπαίνει για να κάνει την αντίδραση με τη σόδα. Μια χαρά θα είναι και με χυμό, εμένα πάντω μ'άρεσε η γεύση που έδινε το ποτό, αν θες να τα ανακατέψεις. You're welcome, που λέμε κι εμείς οι ξενιτεμένοι:))
Εύα, η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια με την περίπτωσή σας!:))

Z. said...

Α! Τί βλέπω εδώ; Μηλόπιτα ή Πικάσσο; Πάντα ευαίσθητη και καλλιτεχνική φύση η Heart.

*goji berries που βρήκες; Δεν μας στέλνεις μερικά ή θα τα βρω στα χωρικά σου, στα οποία θα βρίσκομαι σε λίγο...

Μάγια said...

τι ωραίο που φαίνεται!!! μπράβο χαρτ!

heart n soul said...

zambia, τα goji εν αφθονία εδώ, είναι της μοδός βλέπετε:) ταξιδάκι πάλι τυχερούλα;:)
Μάγια, είπα να σας ξεγελάσω μπας και φάτε κανένα φρουτάκι:)))

Anonymous said...

Καταπληκτικό φαίνεται. Μια ερώτηση μόνο Heart γιατί θα φτιάξω την συνταγή αυτή αύριο (ένεκα ελεύθερου Σαββατοκύριακου που ακολουθεί). Επειδή δεν τα πάω καλά με τις αναλογίες νερού-αλευριού και λειτουργό περισσότερο με το μάτι, η ζύμη τι υφή πρέπει να έχει(σφιχτή ή μαλακή); Γιατί γράφεις "ανακατεύω απαλά ίσα να αναμιχθούν τα υλικά". Δεν εννοείς θρυμματιστή όπως στο apple crisp;
Ευχαριστώ πολύ.
Σοφία Ζ.

heart n soul said...

καλώς την Σοφία:)
όχι, η ζύμη δεν είναι θρυμματιστή όπως στο apple crisp, είναι μαλακιά κι αφράτη (λόγω της αντίδρασης ξύδι-σόδα). Ανακατεύουμε απαλά, όπως όταν φτιάχνουμε μάφιν, δλδ, δεν χτυπάμε ανελέητα με σύρμα ή μίξερ, μια-δυο γυροβολιές τα φέρνουμε ίσα να ανακατευτούν (έτσι η ζύμη δεν γίνεται λαστιχωτή). Η πυκνότητα είναι σαν ρευστό κέικ ένα πράμα:) Καλή επιτυχία!

Anonymous said...

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα το φτιάξω και θα επανέλθω να σας πω πως μου έγινε.
Σοφία Ζ.

heart n soul said...

να 'σαι καλά Σοφία:) ναι, πες μου αν σ'άρεσε. Δες και το update που μόλις πρόσθεσα:)

Anonymous said...

Μήλο, μέλι και κανέλα (μια ιδέα ρούμι θα της πήγαινε;). Εγώ σίγουρα θα σερβίρω τη συγκεκριμένη μηλόπιτα(κρύα ή ζεστή δεν με νοιάζει) με αυτήν την σως. Ευχαριστώ και πάλι Heart.
Εκτυπώνω και παίρνω σπίτι την συνταγή.
Σοφία Ζ.
P.S. Συγγνώμη για το anonymous. Δεν ξέρω πως αλλιώς να μπω.

άλλη Αγγελική said...

Αχ, καρδούλα! ΚΑΡΔΟΥΛΑ!
Μ΄έπεισες να δοκιμάσω ! :-))))

Katerina ante portas said...

Καλησπέρα, ζωήρεψε η συντροφιά! Ε τι κάνουν τα γλυκάκια! ;)
Σοφία Ζ. πάτησε το button name/url και απλά γράψε το όνομα που θέλεις, πχ Σοφια Ζ.

heart n soul said...

Σοφία, και ρούμι, και ρούμι! για το όνομα πήγα να σου πω αυτό που λέει η Κατερίνα, μετά είδα το σχόλιό της, να 'σαι καλά Κατερίνα:)
ΑΑ, δοκιμάστε καλέ, δοκιμάστε, τι έχετε να χάσετε;:))))
Κατερίνα,είδες τα γλυκάκια:)))

Anonymous said...

Ευχαριστώ Κατερίνα και Heart.
Το βράδυ θα επανέλθω με εντυπώσεις!!

popelix said...

Ότι πρέπει για την αρχή της νηστείας! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή και τις επεξηγήσεις. Θα το δοκιμάσω σε φόρμες για ατομικές τάρτες, με ένα μεγάλο κομμάτι μήλου στο κέντρο, τι λες;

heart n soul said...

λέω ναι! άσε που κλέβω και την ιδέα για να το κάνω κι εγώ:)))

Anonymous said...

Είπα ότι θα επανέλθω με εντυπώσεις. Το έφτιαξα χθες το πρωί και το ξαναφτιάχνω σήμερα για να το πάω σε φίλη που μας έχει καλέσει!! Πανεύκολο και γρήγορο, εμφανίσιμο, πεντανόστιμο. Heart είναι καταπληκτικό.Υπέροχη και η σως μήλου που το συνοδεύει (εξάντλησα σχεδόν όλα τα μήλα του σπιτιού για να φτιάξω ικανή ποσότητα για δύο ταψάκια).

heart n soul said...

Σοφία, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και το χαρήκατε! Σ'ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να αφήσεις εντυπώσεις:)Να 'σαι καλά, και να μηλομαγειρεύεις για τις φίλες σου:)

popelix said...

Το έφτιαξα χτες με την προσθήκη 2-3 κουτ. σούπας φύτρου σιταριού και λιναρόσπορου. Μου φάνηκε ότι το αλάτι ... έπεσε πολύ!
Ίσως τσιγκουνεύτηκα και στη ζάχαρη λιγάκι ...

heart n soul said...

τσιγκούνα popelix:) επικροτώ τις προσθήκες! (ήταν κοφτότατο το κουταλάκι σας; εγώ μια πρέζα έβαλα, ίσως και λιγότερο από της συνταγής δλδ)

Anonymous said...

σούπερ εμφανιση!

heart n soul said...

cook:)))

popelix said...

Μμμμμ ... μια πρέζα έεεε? Πες το καλέ καρδούλα και σε μας και μας βγήκε αλμυρούτσικο ;-)

heart n soul said...

popelix, θα το διευκρινίσω λοιπόν

Anonymous said...

Σας έχει αντιγράψει, μάλλον είχε γιατί τελικά το διέγραψε, ένας blogger με την επωνυμία ιχνηλάτης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...