Friday, November 28, 2008

Γαρίδες και μάνγκο σε κάρυ με τσιμένι


Εξαιρετική συνταγή για όσους αγαπούν τα φρούτα στο φαγητό. Αλλά και οι "συντηρητικότεροι" , βάζοντας λιγότερο μάνγκο, θα την ευχαριστηθούν ιδιαίτερα.


για 4-6 άτομα χρειαζόμαστε:

1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες (ωμές και καθαρισμένες)
4 μέτρια κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
1 κομμάτι ginger μεγέθους αντίχειρα λειωμένο
3 κουταλιές (σούπας) λάδι
3 πρίζες πιπεριές καυτερές αποξηραμένες
2 κουταλιές κόλιαντρο σκόνη
1/2 κουταλάκι (γλυκού) κουρκουμά
1 κουταλάκι σκόνη γλυκάνισου
2 κουταλάκια τσιμένι (μοσχοσίταρο)* σκόνη
2 κουταλάκια σπόρους μουστάρδας
1 κονσέρβα των 400 γρ. γάλα καρύδας
(ή 200 γρ. φρέσκια ψίχα καρύδας κοπανισμένη και διαλυμένη σε 350 ml βραστό νερό)
2 ώριμα μάνγκο καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
(*)

* Update : πρέπει να είναι ώριμα, αλλιώς το φαγητό θα βγει ξινό!


Κόβουμε τα 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τρίβουμε τα άλλα 2.
Ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το ginger και τα σωτάρουμε 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το κομμένο κρεμμύδι, σωτάρουμε ελαφρά, ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το γάλα καρύδας. Βράζουμε περίπου 10 λεπτά χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας κάθε τόσο και προσέχοντας να μην κόψει η σάλτσα.

Ρίχνουμε τις γαρίδες και το μάνγκο και βράζουμε μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες (όχι περισσότερο από 6-7 λεπτά, αλλιώς θα σκληρύνουν!)

Σερβίρουμε πάνω σε αρωματικό ρύζι. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι καγιέν (ή πάπρικα, αν δεν μας αρέσει η αψάδα του καγιέν).


* περισσότερες ιδέες για φαγητά με τσιμένι εδώ

13 comments:

Juanita La Quejica said...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ συνταγή!
Στο δικό μου πιάτο θα βάλεις και λίγα κάσιους που μου αρέσουν πολύ σε συνδυασμό με τις γαρίδες;
Μεγειά το blog Αγγελική!

άλλη Αγγελική said...

Τι θα σε κάνουμε, Χουα με το πάθος σου!! :-P
Άντε, υποχωρώ! Θα σου βάλω και κάσιους!

Υ.Γ. Τώρα το είδες το blog; Ενάμιση χρόνο είναι εκεί! Gracias πάντως!

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστώ, ευχαριστώ!

Για την ακρίβεια πριν λίγες μέρες το πρωτόειδα, δεν είχες αναφέρει τίποτα και έτσι δεν το είχα πάρει χαμπάρι.

Rena said...

Πολύ ωραία παρουσίαση! Τσιμένι που βρίσκουμε? Στα μπαχαρτζίδικα να υποθέσω? Εξιτάρει ο συνδυασμός γαρίδας με μάνγκο.

kiki said...

Τα άπαντα του τσιμενίου έχεις πατριώτισσα στο μπλογκ σου!
;-)

άλλη Αγγελική said...

Αμέ τι νόμιζες, Κικίτσα;; :-P

Η αλήθεια είναι ότι τρελαίνομαι για τσιμένι (κι ευτυχώς και ο καλός μου!).
Και τώρα που χάρις στη Νένα έμαθα ότι μπορώ να τον αγοράζω σε μπαχαρτζίδικα - ακούς Ρένα; :-) - όπως π.χ. στο "Μανδραγόρα" (Νένα, πες αν τα λέω σωστά!) ανακουφίστηκα, γιατί αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες κάθε φορά που είμαι στην Ελλάδα, δε θα μου λείψει ποτέ.

Μέχρι τώρα αγόραζα παστουρμά, τον κατέψυχα, απέψυχα κ.λ.π. - χώρια που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά που έφτιαξα με τσιμένι!

( Φαντάζεστε βέβαια πώς μυρίζουν οι βαλίτσες μου και πώς θα κεραυνοβοληθεί όποιος φουκαράς τελωνειακός θελήσει να ελέγξει τις αποσκευές μου ... :-DDD )

άλλη Αγγελική said...

A, Ρένα, ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια! :-)))

Rena said...

Αγγελικούλα ζάχαρη, Αγγελικούλα μέλι... Μανδραγόρας ε? Στην ευρύτερη γειτονιά μου είναι. Mille merci!!

άλλη Αγγελική said...

De rien, Rena!

heart n soul said...

πολύ ωραίο Αγγελική! έτσι κάπως κάνω ένα thai fish curry. Ενεργοποίησες το μπλογκ σου; πάω να δω:)

άλλη Αγγελική said...

Καρδούλα, δε θα δεις πολλά παραπάνω από όσα είχες δει εδώ! Thanks anyway!

Nena said...

Καλά σας. Άμα θα μεγαλώσω θα γίνω κι εγώ σαν κι εσάς? Τι βλέπω άλλη Α? Προχωρημένα πράγματα. Και τι φωτογραφίες!

άλλη Αγγελική said...

Μήπως μ΄είχες υποτιμήσει, Νενίτσα;
:-P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...