Monday, December 01, 2008

Τσουρέκι γεμιστό


Υλικά:
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
50γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη) λειωμένο
2 αυγά
1+1/2 φακελάκι μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
χλιαρό γάλα περίπου 1/2 κούπα (δεν το χω μετρήσει ποτέ ακριβώς, προσθέτω λίγο λίγο.
Για γέμιση: ή κανέλλα με ζάχαρη(ή και με καρύδια), ή merenda, ή μαρμελάδα, ή κρέμα κάστανο.

Εκτέλεση:
Τα χτυπάμε όλα μαζί, με το εξάρτημα γάντζο του μίξερ, μέχρι να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σφιχτή αλλά όχι πολύ, να κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ντύνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο πάγκο, βουτυρώνουμε καλά και τα χέρια να μην κολλάει, και απλώνουμε τη ζύμη να γίνει χοντρό φύλλο.
Τώρα διαλέγουμε με τί θα την γεμίσουμε:
α) πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα και ζάχαρη λευκή ή καστανή, σκέτη ή πασπαλίζουμε και με λίγα καρύδια.
ή β) αλείφουμε μια γενναιόδωρη στρώση nutella ή merenda. (μπορούμε να πασπαλίσουμε και με λίγα χοντροκομμένα φουντούκια)
ή γ) αλείφουμε με κρέμα κάστανο ή μαρμελάδα της προτίμησής μας.
Τυλίγουμε τη ζύμη ρολό και τη βάζουμε στο ταψάκι τυλιγμένη σαν σαλιγκάρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλείφουμε με λίγο γάλα εβαπορέ με το πινέλο.
Βάζουμε σε κρύο φούρνο (όχι προθερμασμένο), στην κάτω θέση, ανάβουμε στους 180-190 βαθμούς και ψήνουμε 35’ λεπτά.
Φουσκώνει κι άλλο στο ψήσιμο και γίνεται πολύ αφράτο.

22 comments:

Ειρήνη said...

Μπράβο Αρχοντία. Φοβερό φαίνεται. Το φαντάζομαι να βγαίνει ζεστό και αφράτο από τον φούρνο και να μοσχομυρίζει το σπίτι και τρελλαίνομαι πρωί-πρωί ενώ κάθομαι στο γραφείο μου μασουλώντας κριτσίνια διαίτης.
Τα τσουρέκια είναι ένα από τα λίγα της μαγειρικής (όπως επίσης να τυλίγω ντολμαδάκια και να ανοίγω φύλλο για πίτες) που δεν έχω ασχοληθεί πότε και έτσι αντιμετωπίζω πάντα με δέος τέτοιου είδους επιτεύγματα.
Καλοφάγωτο!

Maria B. said...

Μπράβο Αρχοντία, πολύ ωραίο μέχρι εδω μύρισε το τσουρέκι σου !!
και του χρόνου να είσαστε καλά και καλές γιορτές.

Rena said...

Πωπω Αρχοντία λαχταριστά λαχταριστά! Γεια στα χέρια σου. Καλές γιορτές εύχομαι-Να χαίρεσαι τη ζουζούνα σου.

elie said...

Μοσχομυριστό και πεντανόστιμο φαίνεται!

kiki said...

Τυπώνεται για να εκτελεστεί αφού η κόρη είναι φαν των τσουρεκίων! Πολύ καλή παρουσίαση και δείχνει και απλό στην εκτέλεση.

Katerina ante portas said...

Καλημέρα Αρχοντία! Οι φωτογραφίες κάνουν τη διαφορά! Χίλιες λέξεις! (Να τις κάνουμε..video?);)
Θα δοκιμαστεί ευθέτως, μετά τη νηστεία, για Χριστούγεννα!

Margo said...

Πολύ ωραία ιδέα κι πολύ καλή παρουσίαση. Με κάνεις να ξεκινήσω τα γλυκά από τώρα!!!

Penelope said...

Άκρως δεαλεαστική ως πρόταση, που μοιάζει να γίνεται δελεαστικότερη με τον τρόπο που την περιγράφεις Αρχοντία.
Καλές Γιορτές λοιπόν να έχουμε κάνοντας αρχή με το τσουρεκάκι σου!!

Αγγελική Λ said...

Υπέροχα!
Και του χρόνου πάντα με υγεία!
Πάντως με τουτα και με τα άλλα ωραία θα με κανετε απο καλικάτζαρο γίνω fan των Χριστουγέννων!

άλλη Αγγελική said...

Εγώ η τεμπέλα και -κυρίως- κακονοικοκυρά και άσχετη με ζύμες ποτέ δεν έχω φτιάξει τσουρέκι. Φαίνεται πολύ ωραίο! Μπράβο, Αρχοντία!

heart n soul said...

κουκλί το τσουρεκοφούσκωτο! θα δοκιμαστεί όπως και δήποτε! δυναμικό καμ μπακ Αρχοντία:)

eleni said...

Πολύ νόστιμο και μυρωδάτο!Αναλυτικότατη η παρουσίασή σου δε μου αφήνει καμιά απορία-σπάνιο για μένα.
Θα το κάνω στα κορίτσια μου τις γιορτές-τις περιποιούμαι ιδιαίτερα,αφού λείπουν από κοντά μας.
Καλημέρα!

Αρχοντία said...

Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για τις ευχές!!
Αυτή είναι μια υπεραπλουστευμένη έκδοση, που την φτιάχνουμε εύκολα. Σαφώς το παραδοσιακό τουρέκι θελει άλλη διαδικασία πολυ πιο χρονοβόρα και κοπιαστική.

Αρχοντία said...

...αλλά εκείνο το σκηνικό που θυμάμαι από τη γιαγιάκα μου, τη σκάφη με τη ζύμη να φουσκώνει και να ξαναφουσκώνει, και ζύμωνε και ξαναζύμωνε, δεν είναι για εργαζόμενες μαμάδες.
Την απλουστευμένη αυτή μέθοδο την ξεσήκωσα από συνταγές για ζύμες με μαγιά του Παρλιάρου που είχα βρεί σε ένα περιοδικό, και την προσάρμοσα στα γούστα μου.

Nena said...

Πήρε το "τυπωθήτω". Μπράβο κόρες χρυσοχέρες. Να δω τι θα πρωτοκάνω κι ακόμα δε στέκομαι καλά στα πόδια μου. Αντε να δώ.

Sam Sotiropoulos said...

Τί να πω; Εχω μείνει άναυδος...

Eva Krokidi said...

μόλις βγήκε απο το φούρνο...εβαλα μπόλικη κρέμα κάστανο μέσα και μοσχομύρισε όλο το σπίτι...ήδη του λέιπει ένα μεγάααααλο κομμάτι. Θα το ξαναφτιάξω, πάλι με κρέμα κάστανο αλλά ανακατεμένο με σοκολάτα....μμμμμμ!!!!

Αρχοντία said...

Βρήκα στο S/M εκεί που έχει τις μαρμελάδες με το καρώ ασπροκόκκινο καπάκι, κρέμα καραμέλα και θα δοκιμάσω με αυτήν.

heart n soul said...

Αρχοντία είναι το ντούλτσε ντι λέτσε της μπονμαμάν;
Όταν το ξαναφτιάξεις θέλουμε και εσωτερική τσουρεκοφωτό:))

Αρχοντία said...

Ναι, αυτό... Αύριο το απόγευμα θα το φτιάξω τελικά. Θα σας πώ αν πετύχει.

Penelope said...

Να σας πω λοιπόν,πως η συνταγή εξετελέσθει, με κάποιες μικροαλλαγές όπως:μαστίχα κοπανισμένη και λίγο λικεράκι μαστίχας μέσα στο χλυαρό γάλα καθώς και ζάχαρη άχνη στην ζύμη για πιο καλή εννοποίηση στοιχείων, ενώ τα υλικά διπλασιάστηκαν σε ποσότητες για να φτιάξουμε δύο τσουρέκια.
Το αποτέλεσμα γευστικότατο (προτιμήσαμε τα καρυδοκανελογαριφαλλα για γέμιση) αν και λιγάκι σφιχτό στην υφή. Φυσικά γιατί τα άλευρα τα οικιακά δεν έχουν τα φουσκωτικά των μαγαζιών.
Καλημέρες σε όλες και όλους.

Αρχοντία said...

Λοιπόν, και με την καραμέλα μας άρεσε.
Συμφωνώ και για τη μαστίχα, όταν κάνω την γέμιση κανελλα-ζαχαρη βάζω κι εγώ.
Αλλά γιατί σφιχτό; Μου βγαίνει αφρός - εκτός από μια φορά που έβαλα περισσότερη ζάχαρη και δεν φούσκωσε πολύ. Γενικά και σε άλλες συνταγές έχω δει πως η πολλή ζάχαρη τα καθίζει. Μήπως λόγω άχνης ήθελε λίγο λιγότερη;;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...