Thursday, December 18, 2008

Λικέρ καρυδάκι

Θα σας κεράσω ένα σπάνιο λικέρ που το έμαθα απο την μαμά μου.
Είναι πολύ απλό στην παρασκευή του και το μόνο "δύσκολο" ας πούμε υλικό είναι το φρέσκο καρυδάκι.Όσοι έχετε πρόσβαση στας εξοχάς ξεχυθείτε και μαδήστε τις καρυδιές.
Είναι πολύ αρωματικό και χωνευτικό.

Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε τα εξής:

-1 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
-1 κιλό ζάχαρη
-6 με 8 καρυδάκια χλωρά όπως αυτά που κάνουμε το γλυκό
-γαρύφαλλα όσα και τα καρυδάκια.

Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε φυάλη και ξεχνάμε το λικέρ για 3 μήνες.
Το χρώμα του θα πρέπει να είναι κιτρινο απαλό σαν αυτό της φωτογραφίας.
Το περνάμε απο φίλτρο να γίνει εντελώς διαυγές και το φυλάμε σε καράφες.
Στην υγειά σας, καλές γιορτές να έχουμε!

17 comments:

Rena said...

Στην υγειά σου Αγγελικούλα!! Να'χαμε ένα ποτηράκι τώρα..βλέπεις το λέω κομψά, δεν είπα τηνκαράφα. Καλές γιορτές να έχουμε και προσδοκώ να το φτιάξω, αν και όταν βρω καρυδάκι. Με βλέπω να ροβολάω σε καμιά ραχούλα..αλήθεια πότε είναι η εποχή του?

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ λοιπόν που δεν είμαι ... κομψή σαν την Ρένα, λέω: " Να χαμε την καράφα (μαζί με το περιεχόμενό της).".
Διότι ωραιότατη και η καράφα θα έλεγα!!
Τόσο εύκολα γίνεται λοιπόν το λικέρ καρυδάκι??
Φρέσκα καρυδάκια, όλο και κάποιος θα βρεθεί να με προμηθεύσει, θα προσπαθήσω να το φτιάξω, γιατί είναι και από τα αγαπημένα μου λικεράκια!

Rena said...

Καλά κι εσυ Βρούτε "Έλενα"? κι εσύ έχεις δοκιμάσει καρυδάκι? πόσο πια θα παίζετε μαζί μου?

ΕΛΕΝΑ said...

Λοιπόν Ρενάκι, λικέρ καρυδάκι φτιάχνει καταπληκτικό η κουμπάρα μου, η οποία όμως έχει το εξής κακό. Δεν δίνει ποτέ συνταγή της. Πώς είμαι εγώ δηλαδή?? Καμία σχέση!!
Επίσης είχα αγοράσει μια φορά στο Καρπενήσι λικέρ καρυδάκι, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε σαν της κουμπάρας, που όμως κρατάει επτασφράγιστο μυστικό την συνταγή.
Τώρα λοιπόν κι εγώ θα επιχειρήσω να το φτιάξω με την συνταγή της Αγγελικομανούλας, να μην έχω κανέναν ανάγκη:))

Αγγελική Λ. said...

Χαχαχαχαχα!! Θα της βγεις της κουμπαρας με κόκκινο!
Κορίτσια προσοχή διότι το καρυδάκι είναι κουτελίτης δλδ, βαράει πολύ!
Πάντως Έλενα πες της κουμπάρας σιγά την συνταγή την δύσκολη που την κρατούσε και επτασφραγιστο μυστικό!

kleiw said...

sthn ugeia mas!!!Aggelikh mou!!!
sthn ygeia mas kopeloudes mou!!!
filakia!!!

Nena said...

Στην υγειά μας και μ αρέσει πολύ όπως άλλωστε και το γλυκό καρυδάκι.Όμως αυτό που ξέρω είναι πως το καρυδάκι πρέπει να το μαζέψει κανείς του κατακλυσμού.Αν δηλ. καταλαβαίνω καλά εκεί γύρω στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Γιατί πρέπει να είναι ώριμο αλλά να μην έχει αρχίσει να κάνει μέσα ξύλο. Υπομονή και πιείτε ό,τι έτοιμο έχετε.

witch of daffodils said...

A, φαίνεται θαυμάσιο! (άντε ψάξε βρες χλωρό καρυδάκι..)
Και η καράφα όμορφη :)

Μια απορία: απ'όσο ξέρω το φρέσκο καρυδάκι είναι αρκετά πικρό, θα πρέπει να αφήνει μια μικρή επίγευση, έτσι δεν είναι? Μου αρέσει πολύ αυτό στα λικέρ..

Αγγελική Λ. said...

Eυχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Το καρυδάκι το φρέσκο μου το φέρανε νομίζω γύρω στον Μάϊο.Δεν θέλει ξεπίκρισμα απλά καλό πλύσιμο και δεν αφήνει πικρή επιγευση απλά είναι πολύ αρωματικό και ιδιαίτερο σαν γεύση.
Κορίτσια την καράφα μου φτύστε την μην μου την ματιάσετε γιατί την έχω πάρει και πολύ ακριβά, νομίζω 5 ευρώ!

kiki said...

Το λικέρ καρυδάκι είναι σούπερ. Το κάνω κι εγώ. Καρύδια φρέσκα θα μαζέψετε το Μάιο όπως σωστά της τα έφεραν της Αγγελικής, πριν το χλωρό καρύδι αρχίσει και αποκτά ξυλώδη υφή. Θα πρέπει να μπορείτε να τα κόψετε στη μέση με μαχαιρι. Ιούνιος είναι ίσως αργά αλλά εξαρτάται και από την περιοχή.
Γεια μας!

Katerina ante portas said...

H γεύση θυμίζει καρύδι; Πάντως το χρώμα είναι ωραίο!
Χθες μου έφερε ο άνδρας μου διάφορα γλυκά του κουταλιού για να κάνω ένα χριστουγεννιάτικο καίηκ για το παζάρι του αι Φιλίππου.
Ολόχαρος μου έδειξε και "μικρό καρυδάκι"! Έτσι έλεγε και η ετικέττα-αυτοκόλλητο του ταμείου. Η γεύση του δεν είχε "χαρακτήρα". Μια προσεκτικώτερη ματιά έδειξε..ελιές! Μεγάλες, ίσως Χαλκιδικής ίσως Αμφίσσης! Ο ευφυής μαγαζάτορας, για να μην του μείνουν, τις βάφτισε καρυδάκι!

Anonymous said...

Είναι ένα από τα λικεράκια σας που δεν έχω φτιάξει, που να βρω καρυδάκια?????
Πάντως έχω την αίσθηση ότι θα με "χαλάει" το τσίπουρο, υπάρχει άλλη επιλογή? βότκα, τζιν, κονιάκ, ούζο, μπακάρντι???? όλα τα άλλα όπως καταλάβατε εκτός τσίπουρου... αν και μου έχουν υποσχεθεί σπιτικό για να μου αλάξουν την γνώμη...

Anonymous said...

Η κανάτα τέλεια.... από που την κονόμησες?

Αγγελική Λ. said...

Εχει γεύση καρυδιού μπορώ να πω.
Εμείς το κάνουμε με τσίπουρο γιατί την συνταγή μας την έμαθε μια φίλη της μαμάς Ηπειρώτισα η οποία μας προμηθεύει και καρυδάκια αλλά και τσίπουρο!
Μια φίλη το κάνει με βότκα.Μπορείς άμα θες να βάλεις και αλκοολη.
Την καράφα την πανάκριβη την πήρα από ένα μαγαζί στον Πειραιά που πουλάει και παπούτσια και ρούχα και ηλεκτρικά είδη αλλα και είδη οικιακού εξοπλισμού!
Την ειχε βιτρίνα μπήκα μέσα και πήρα 3!Για μένα την μάνα και την αδερφή που ενθουσιάστηκαν μόλις την είδαν αλλα μόλις τους ειπα τιμή την σνόμπαραν.

Παιδίσκη ερωμένη said...

Καλημέρα και καλώς σας βρίσκω!

Η γιαγιά μου, το φτιάχνει με καλό κονιάκ.
Γίνεται αρκετά πιο σκουρόχρωμο αλλά είναι τέλειο
και ακόμα κι εγώ που δεν γενικά οινοπνευματώδη
πίνω από ελάχιστα έως καθόλου, έχω πάντα στο σπίτι για τα κρύα βράδια του χειμώνα
και φυσικά για κάποια αναπάντεχη ανάγκη για τρατάρισμα!!

Φιλιά!

Anonymous said...

Όντως πολύ ωραία και απλή συνταγή.
Μια ερώτηση:
Το αφήνουμε στον ήλιο ή σε σκοτεινό μέρος;

Anonymous said...

Όντως πολύ ωραία και απλή συνταγή.
Μια ερώτηση:
Το αφήνουμε στον ήλιο, ή σε σκοτεινό μέρος;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...