Wednesday, January 28, 2009

Βιωματικό σεμινάριο: ψυχολογία της διατροφής

Σε κάθε σεμινάριο και ημερίδα που εισηγούμαι, τονίζω ότι το συγκεκριμένο εκάστοτε θέμα είναι από τα αγαπημένα μου (άλλωστε δε θα προσέγγιζα ποτέ επιστημονικά ένα θέμα τόσο ειδικά, αν δεν είχα ιδιαίτερη αγάπη για αυτό). Το πιο αγαπημένο από όλα όμως νομίζω ότι είναι το θέμα της ψυχολογίας της πρόσληψης της τροφής (ψυχολογία της διατροφής για συντομία). Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω το σχετικό σεμινάριο που διεξάγεται στις 7 Φλεβάρη σε συνεργασία με την εταιρία Employ. Πρόκειται για ένα θέμα υπερβολικά πλούσιο τόσο σε υλικό όσο και σε δραστηριότητες. Το περιεχόμενο παρουσιάζεται πιο αναλυτικά παρακάτω.

Η ψυχολογία της διατροφής

το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

στις εγκαταστάσεις του NEW YORK COLLEGE

στη Θεσσαλονίκη

Θεματολογία σεμιναρίου

Η καθημερινότητά μας βομβαρδίζεται από μηνύματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διατρεφόμαστε: από τα νέα που κυκλοφορούν σχετικά με τη σωστή διατροφή, τα βιολογικά προϊόντα και τους κινδύνους της παχυσαρκίας, μέχρι τα κοινωνικά πρότυπα και τα στερεότυπα της εξωτερικής εμφάνισης.

Ο σύγχρονος άνθρωπος πλήττεται από μια μεγάλη μεταβολή ως προς τα είδη της τροφής που καταναλώνει (τυποποιημένα, επεξεργασμένα τρόφιμα) και ως προς τον τρόπο με τον οποίο διατρέφεται (ωράρια, βιασύνη, καθιστική ζωή, κτλ). Φυσική επίπτωση αυτών των μεταβολών στον τρόπο ζωής του ανθρώπου ήταν η εμφάνιση προβλημάτων στη σωματική και την ψυχική υγεία. Έτσι, πλήθος ερευνών υποδεικνύουν τους κινδύνους της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας αλλά και αποκαλύπτουν τη σχέση ψυχικής κατάστασης και πρόσληψης της τροφής. Γιατί όμως οι άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες; Πώς η τροφή που βάζουμε στο σώμα μας επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση;

Από την άλλη μεριά, ασκείται πίεση να συμμορφωνόμαστε σε πρότυπα εξωτερικής εμφάνισης που απέχουν πολύ από τη ρεαλιστική πραγματικότητα. Ποιες είναι οι πραγματικές όμως ρίζες των γνωστών διαταραχών πρόσληψης της τροφής; Και, εκτός από τις γνωστές διαταραχές αυτές, πώς συνδέονται γενικότερα τα συναισθήματά μας με το φαγητό που καταναλώνουμε; Γιατί καταφεύγουμε στο φαγητό για παρηγοριά ή απόδραση, και πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την επικίνδυνη ρουτίνα;

Το σεμινάριο αυτό προσφέρει πλούσιο θεωρητικό υλικό σχετικά με τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους συνδέεται η διατροφή μας με την ψυχολογική μας κατάσταση. Παράλληλα, διεξάγονται δραστηριότητες αυτογνωσίας, έτσι ώστε ο συμμετέχων να μπορέσει να μάθει καλύτερα τον εαυτό του, το διατροφικό του προφίλ, την αυτοεικόνα του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα συναισθήματα και τις σκέψεις που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο διατροφής, και στο ρόλο της ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: φοιτητές/ επαγγελματίες ψυχικής υγείας, διαιτολόγους-διατροφολόγους, φοιτητές/επαγγελματίες αισθητικής, φοιτητές/επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, γονείς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ψυχολογική διάσταση της διατροφής μας.


Περιεχόμενο σεμιναρίου:

Α. ΕΝΟΤΗΤΑ: Βασικά στοιχεία για τον πολυδιάστατο ρόλο της διατροφής

Β. ΕΝΟΤΗΤΑ: Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Γ. ΕΝΟΤΗΤΑ: Διατροφή και συναισθήματα, νευροδιαβιβαστές, μόδα, εικόνα σώματος, νηστεία, αυτοεκτίμηση.
Δ. ΕΝΟΤΗΤΑ:
Προβλήματα υγείας συσχετιζόμενα με τη διατροφή

Ε. ΕΝΟΤΗΤΑ: Παραδείγματα πρακτικών ασκήσεων: διατροφική αγωγή, αξιολόγηση διατροφικού προφίλ, ασκήσεις αυτογνωσίας-αυτοεκτίμησης.


Τα σεμινάρια πέρα από το γνωστικό εφοδιασμό και την επιμόρφωση που παρέχουν, έχουν ιδιαίτερα βιωματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στοχεύουν στη μετάδοση επιστημονικών γνώσεων αλλά και στην άμεση συμμετοχή και ενεργή παρακολούθηση των συμμετεχόντων μέσα από οργανωμένη συζήτηση και πρακτικές δραστηριότητες.


ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ


Ημερομηνία, ώρες και τόπος διεξαγωγής

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ώρα προσέλευσης: 09.30 π.μ. - 10.00 π.μ.

Ώρες διεξαγωγής: 10.00 π.μ. - 15.00 μ.μ.

Το βιωματικό σεμινάριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του NEW YORK COLLEGE ( Κατσιμίδη 6 – Περιοχή Ευκλείδη) στη Θεσσαλονίκη.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

5 comments:

Kalliope said...

Επειδή με έχουν ρωτήσει σχετικά, να υπογραμμίσω ότι το σεμινάριο αυτό είναι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ και ΟΧΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ, απλώς έχει βιωματικό χαρακτήρα (συμμετοχή των εκπαιδευομένων μέσα από συζήτηση και δραστηριότητες με χαρακτήρα μάθησης και όχι ψυχοθεραπείας ή ψυχολογικής υποστήριξης).

άλλη Αγγελική said...

Μπράβο, Κάλλη μου, που ασχολείσαι μ΄ένα τόσο σημαντικό θέμα!

Οι γερμανόφωνοι λένε "man ist, was man isst", που είναι κάτι σαν λογοπαίγνιο και στο ελληνικό αυτί ακούγεται σαν επανάληψη της ίδιας φράσης 2 φορές, αλλά γι αυτούς σημαίνει "ο καθένας είναι αυτό που τρώει" - πράγμα που βέβαια δεν είναι ακριβώς κυριολεξία, αλλά που επισημαίνει τη σημαντικότατη επίδραση της διατροφής στην όλη κατάσταση του ατόμου (σωματική και ψυχική) και αντίστροφα.

Καλή επιτυχία σε σένα, αλλά και στους συμμετέχοντες
:-)

ζαφορα said...

Καλά τα σεμινάρια, καλή και
η προσπάθεια.
Το θέμα είναι καλή μου,
τι κάνουμε μετά
και τι να εμπιστευτούμε για
την σωστή
και υγιεινή διατροφή μας.
Άστο καλύτερα γιατί θα πάρουμε
τα βουνά για κανένα χορταράκι
πραγματικό και αβλαβές.

Καλό απόγευμα.

Nena said...

Συγχαρητήρια Κάλλη μου. Το θέμα σου σοβαρό και εύχομαι να έχει ανταπόκριση γιατί σάμπως χαλαροί είμαστε όλοι. Ασφαλώς δεν είναι θεραπευτικό. Άλλωστε η θεραπεία έρχεται μετά την ενημέρωση/εκπαίδευση. Πάλι μπράβο σου κι ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Kalliope said...

Σε ευχαριστώ πολύ Νένα για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ απόλυτα για τον θεραπευτικό ρόλο της εκπαίδευσης: η γνώση και η αυτογνωσία είναι απαραίτητες διαδικασίες για οποιοδήποτε 'θεραπευτικό' βήμα.

Αγγελική ναι, ο τρόπος που τρώμε (τί, πότε, πώς, πού) αντικατοπτρίζει πολλά από τα 'μέσα' μας.

Ζαφορά σίγουρα δεν μπορούμε να προστατευτούμε από πολλά δεινά της σύγχρονης διατροφής, αλλά πολύ περισσότερα πράγματα από όσα φανταζόμαστε είναι τελικά στο χέρι μας να τα δούμε ξεκάθαρα και να τα αλλάξουμε προς το καλύτερο...χωρίς να πάρουμε τα βουνά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...