Tuesday, January 20, 2009

Άρτος

Με την ευκαιρία των άρτων που έφτιαξα τις προάλλες για την γιορτή του Αγίου Αντωνίου, να σας δώσω την συνταγή για αυτό το υπέροχο αρωματικό ψωμί, αφράτο και μυρωδάτο σαν τσουρέκι αλλά χωρίς αυγά και βουτύρατα. Η δοσολογία που έκανα θα σας βγάλει 5 αρτάκια, ή 2 μέτριου μεγέθους άρτους ή έναν άρτο γίγα, οπότε ανάλογα θα κανονίσετε και το ψήσιμο. Τα μικρά μου πήραν περίπου 1 ώρα στους 180 C.
Υλικά:
1 πακέτο του 1 1/2 κιλού έξτρα δυνατό αλεύρι (για τσουρέκι)
50 γρ φρέσκια μαγιά
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας (ή κονιάκ)
300 γρ. ζάχαρη
1/2 νεροπότηρο λάδι
1/2 κ.γ. αλάτι
ζεστό νερό
Μυρωδικά:
μπορείτε να χρησιμοποιείσετε αυτά που προτιμάτε, εγώ ως κόρη αντιμινιμαλιστική έβαλα απ' όλα:), υπολογείστε σύνολο όλα, περίπου 3 κ.σ.:
1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
1 κ.γ. τριμένο μαχλέπι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1-2 κ.σ. γλυκάνισο
1 κ.γ. τριμμένους σπόρους κάρδαμο (κακουλέ)
1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο. Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό και την αφήνουμε να αφρίσει. Την ρίχνουμε τότε στην αλευρολακούβα, μαζί με το λικέρ και το λάδι. Ανακατεύουμε προσθέτοντας όσο ζεστό (όχι καυτό) νερό χρειαστεί για να έχουμε μια ζύμη που είναι μαλακιά αλλά δεν κολλάει. Ζυμώνουμε καλά. Είναι πιο εύκολο σ'αυτό το στάδιο, αν θέλουμε 2 ή 5 άρτους, να χωρίσουμε τη ζύμη στα 2 ή στα 5 ανάλογα και να ζυμώσουμε χωριστά τον κάθε άρτο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανέβει η ζύμη. Αν κάνει κρύο θα αργήσει, γι' αυτό κάντε τα γνωστά κόλπα, κουβέρτες, καλοριφέρ, φούρνο κλπ. Όταν διπλασιαστεί, πλάθουμε τον άρτο ή τους άρτους, βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή ταψιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστούν και πάλι. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους ψήσουμε όλους μαζί, τότε βάζουμε σε ζεστό μέρος μόνο αυτούς που θα ψήσουμε πρώτους, για να γίνουν πιο γρήγορα και να τους ψήσουμε όσο οι άλλοι θα φουσκώνουν ακόμα. Αν πάρουν χρώμα πριν ψηθούν (θα ακούγονται κούφιοι όταν τους χτυπήσουμε από κάτω σε στυλ knock-knock-who's-there?) τους σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν, έξω από τα ταψάκια τους για να μην ιδρώσουν από κάτω. Όταν κρυώσουν τελείως μπορούμε να τους ψεκάσουμε με ροδόνερο και να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη (εγώ πρόσθεσα κι ένα σταυρουδάκι από κανέλα). Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει και αρωματικά ψωμάκια για το πρωινό, αν δεν αντέχετε να περιμένετε την επόμενη αρτοκλασία!

25 comments:

Rena said...

Mπράβο Heart! Δηλώνω εντυπωσιασμένη. Δε ήξερα πως γίνεται κάτι παρόμοιο. Δεν είχα καν ιδέα ότι μπαίνει και μαστίχα. Νόμιζα μόνο γλυκάνισος. Βοήθεια σου και να σαι γερή να ξαναφτιάξεις.

Juanita La Quejica said...

Αυτή είναι συνταγή άρτου από άνθρωπο με γευστικές ανησυχίες!
Βοήθειά σου Heart, και του χρόνου!

Λαμπρινή said...

Βοηθεια σου και του χρονου !!!
Αν και δεν ειμαι φαν της μαστίχας εντυπωσιαστηκα με το ολο της υπόθεσης !!!! :)

heart n soul said...

Ευχαριστώ πολύ κορίτσια:)
Λαμπρινή μη βάλεις μαστίχα, βάλε ό,τι από τα υπόλοιπα σ'αρέσει

Αγγελική Ν said...

Καρδούλα, έγραψες!
Τι να σχολιάσω!
Το άρωμα που θα έχει ο άρτος?
Το συμμετρικό των άρτων?
Το ψήσιμο (που τους κάνει σαν κούφιους και όταν τους χτυπήσουμε από κάτω σε στυλ «knock-knock-who's-there?» απαντούν «εγώ...»)?
Τον καλογραμμένο σταυρό με την κανέλα?
Την όμορφη φωτογραφία!
Όλα τέλεια!

Maria B. said...

Ηeart, είναι υπέροχοι και απο γεύση! πρέπει να είναι τρέλλα.
Οτι θα μπορούσε κάποιος να διακοσμήσει τόσο ωραία έναν αρτο δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ.

Μπράβο!!!

Nena said...

Μπράβο σου και βοήθειά σου Καρδούλα. Νασαι πάντα γερή κι η οικογένειά σου το ίδιο.
Κι εγώ δεν είχα ακούσει για τα τόσα μυρωδικά αλλά έχει δίκιο η Χουά. Είναι από άνθρωπο με γευστικές ανησυχίες. Ευχαριστούμε.

Penelope said...

Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ, dear Heart, γιατί πολύ μου άρεσε η όλη σύνθεση με τα αρώματα της.
Βοήθειά σου και πάντα γερή και δυνατή.

ΕΛΕΝΑ said...

Μπράβο Χαρτουλίνι, εξαιρετικό!!
Κι εγώ με γλυκάνισο ήξερα, η ιδέα της μαστίχας μου άρεσε ιδιαιτέρως:)
Βοήθειά σου, να είσαι πάντα γερή να τους ξαναφτιάξεις.

heart n soul said...

κοριτσούδια γλυκά, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα παινέματα:) Αν δοκιμάσετε όμως θα δείτε ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο, φτιάξτε μια μικρή δοκιμαστική ποσότητα, για τσουρεκάκια για τον καφέ, εκτός κι αν όλοι διαιτεύουμε αυτόν τον καιρό:)
(Αγγελική το κοπλιμάν για τη φωτό με έκανε περήφανη:))

faraona said...

Μπραβο βρε!!!
Αυτο δεν ειναι ψωμι πια ειναι ΠΟΙΗΜΑ!!!

kiki said...

ΟΥΑΟΥ! Έχω μείνει άναυδη και χαζεύω! ΜΠΡΑΒΟ Χαρτουλίνι! Έχω και παρατηρήσεις-απορίες
α) καλή η φωτό (χεχε)
βου) ακόμα πιο καλά τα σταυρουδάκια! Πώς τα έκανες έτσι συμμετρικά βρε ατιμούλικο πλάσμα;
γου) οι άρτοι είναι σούπερ και τα αρωματικά ακόμα πιο σούπερ
δου) το κακουλέ, άμα το χτυπήσουμε στο μούλτι, γίνεται σκόνη;
ε) καλιέ που βρήκατε λικέρ μαστίχας;
στου) με τη συνταγή αυτή βγαίνουν 5 άρτοι;
Μερσί εκ των προτέρων!

Aγγελική Λ. said...

Heart βοήθεια σου!
Καλα οι άρτοι σου ειναι πολύ pro!

heart n soul said...

faraona, με κάνατε..διαφήμιση!:)
Kική, θαυμάστε με!
α) για να μη λέτε δηλαδή:)
β) με στενσιλάκι ( κόβουμε το επιθυμητό σχήμα σε ένα χαρτονάκι)
γ)θα συμφωνήσω, η σεμνή:)
δ)ε, όχι ακριβώς, βγάλτε το απέξω, μόνο τα σπόρια και μετά αν θέτε το κοσκινίζετε κιόλας για να πέσει μόνο η σκόνη, δεν είναι απαραίτητο όμως, μπορεί να μπει και ακοσκίνιστο, αφού κι ο γλυκάνισος ολόκληρος μπαίνει
ε) σας έκανα απιστία:Ρ στο μ@στίχ@σοπ του αεροδρομίου, καλά δε σας έστειλαν φωτό οι παπαράτσι; ;))
στ) (αμάν οι απορίες σας!) 5 αρτάκια, περίπου 1/2 κιλό το ένα, με αυτή τη δοσολογία
(μερσί; η μύτη σου τουρσί μου λέει η μαμά:)
Αγγελικούλα, pro? :DDD
ευχαριστώ για την ευχή:)

kiki said...

Τώρα αν σου πω ότι δεν είχα ανοίξει ποτέ κακουλέ μέσα τι θα πεις; Τώρα πήγα κι άνοιξα ένα γιατί κατάλαβα ότι έχει σποράκια σαν του γλυκάνισου. Το πιστεύεις ότι δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ;;;

Απιστία ε; Καλαααααά!

Το στένσιλ πως δεν το σκέφτηκα ότι ήταν η απάντηση; Το έχω κάνει πολλές φορές σε άλλα σχέδια...

heart n soul said...

Κική, αφού έκανες τον κόπο, μάσα τώρα μερικά σποράκια, έχουν υπέροχο άρωμα και αρωματίζουν ωραία την αναπνοή. Κάνε κι ένα στένσιλ για τον αφρό του καπουτσίνο (ή κατσουπίνο:) σου:)

popelix said...

Δεν έχω λόγια ... Θα το δοκιμάσω σε μικρή δόση και θα αναδημοσιεύσω τα αποτελέσματα ;-) Βοήθειά σου να είναι ο μεγάλος δάσκαλος της ερήμου!

heart n soul said...

ευχαριστώ popelix! καλή επιτυχία και θα περιμένω την αναδημοσίευση:)

kleiw!!! said...

kardoula mou!!!geia sta xeria sou!!
panta na einai bohtheia sou!!!
h geush ths prepei na einai to kati allo!!!bazw kai egw murwdika alla oxi tosa!!!tha thn ftiaksw!!!
polla filia!!!

heart n soul said...

ευχαριστώ Κλειούλα!:)

Αρης said...

Από την δική μου εμπειρία, διότι τους κάνω συχνά για διάφορους φίλους, η μαστίχα πάει με το γλυκάνισο και το πορτοκάλι, η κανέλα πάει με το καρδάμωμο ( κακουλέ) και το μαχλέπι. Ετσι ξεχωρίζουν και στη γεύση από τα τσουρέκια. Αλλιώς... περί ορέξεως κολοκυθόπιτα

heart n soul said...

Άρη ευχαριστούμε!

Anonymous said...

KALHSPERA KANW KAI EGW ARTO ALLA ANTI GIA GLYKANHSO BAZW MOSXOKARUDO KAI GARIFALO MAZI ME TA UPLOIPA ULIKA POU GRAFEIS KAI ALEURI GIA OLES TIS XRHSEIS,

heart n soul said...

ανώνυμε/η, ωραίο θα είναι και με το μοσχοκάρυδο! με το αλεύρι για όλες της χρήσεις το αποτέλεσμα είναι διαφορετική υφή νομίζω, πιο πολύ σαν κέικ παρά σαν ψωμί, αλλά και πιο γρήγορο στην παρασκευή αφού έχει λιγότερη γλουτένη

Anonymous said...

Πολύ ωραίος άρτος!Γεύση παλιών χρόνων!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...